Gölbaşı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

mogan.jpg

Türkiye’nin İç Anadolu bölgesinde bulunan Gölbaşı, Ankara iline bağlı bir ilçedir. Ankara şehir merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Gölbaşı, kuzey tarafında Çankaya ile komşu olan ilçe, doğuda Bala, batıda Yenimahalle, güneyde Haymana ilçesi ile komşudur. Halk arasında Gölbaşı Gölü olarak da bilinen Mogan Gölü kenarındaki ilçe, aynı zamanda Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin topraklarındaki Eymir Gölü’nün de yanı başında. Ev sahipliği yaptığı göllerin ve ormanların sayesinde birçok doğal güzelliğe sahip olan Gölbaşı aynı zamanda birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerden kalan kalıntıların bazıları toprak altındadır. Bazılarıysa hala toprak altında keşfedilmeyi beklemektedir. Her geçen gün turizm açısından gelişmekte olan Gölbaşı, Ankara’nın büyük ilçelerinden biri olmaya adaydır.

Tanıtım Videosu:

Devamını Oku

Gölbaşı ile İlgili

Gölbaşı Nerededir?

Türkiye’nin İç Anadolu bölgesinde bulunan Gölbaşı, Ankara iline bağlı bir ilçedir. Ankara şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan ilçe Mogan Gölü’nün yanında bulunmaktadır. Ankara ile beraber İç Anadolu Bölgesi’nin merkezinde bulunmaktadır. Kuzey tarafında Çankaya ile komşu olan ilçe, doğuda Bala, batıda Yenimahalle, güneyde Haymana ilçesi ile komşudur.

Gölbaşı’na Nasıl Gidilir?

KSnvOPe2pXb8sSnC76ETEuhdsCb6FjA0vLwFsIgv.png

Ankara’ya bağlı olan Gölbaşı’na gitmek için öncelikle Ankara’ya ulaşmak gerekmektedir. Ankara’ya ulaşmak için hava, kara ve demir yolu kullanılabilir. Esenboğa Havaalanı’na birçok şehir ve ülkeden doğrudan ve aktarmalı olarak uçuşlar bulunmaktadır. Havaalanından kalkan otobüslerle Emek Mahallesi’ndeki Aşti durağında inerek buradan da Gölbaşı’na giden minibüsler kullanılabilir. Kızılay’da bulunan Güvenpank’ın önünde gençen minibüsler, Ulus merkezde bulunan heykelin önünden geçen otobüsler de Gölbaşı’na gitmek için birer alternatif. Aynı zamanda diğer illerden Ankara’ya giden şehirlerarası otobüsler de tercih edilebilecek seçenekler arasındadır. Aşti durağı Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin önünde bulunmaktadır. Aşti durağından geçen Gölbaşı minibüsleriyle ulaşım sağlanabilir. Ankara’ya birçok şehirden trenle ulaşmakta mümkündür. Ankara Tren Garı’ndan Gölbaşı’na 157-3 numaralı otobüslere binerek direk Gölbaşı’na ulaşılabilir.

Toplu taşıma araçları dışında Gölbaşı’na kişisel araçla gidilebilir veya Ankara’ya ulaştıktan sonra taksiye binerek ilçeye gidebilirsiniz.

Gölbaşı’nda Şehir İçi Ulaşım

ego_otobus_durak_akilli_kart_13082013_yolcu.jpg

Gölbaşı’nın kendine ait farklı bir ulaşım ağı bulunmamaktadır. Ankara genelinde hizmet veren EGO ve ÖTA isimli toplu taşıma ağları ve minibüs hatları Gölbaşı’ndan da geçmekte ve bu bölgede de hizmet vermektedir. EGO ve ÖTA’yu kullanmak için Ankarakart kullanılmaktadır. Tek geçişlik kartların olduğu gibi para yüklenebilecek kartlar da kullanılabilir.

Gölbaşı’na Ne Zaman Gidilir?

İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Ankara’ya bağlı olan Gölbaşı konumu itibariyle karasal iklime sahiptir. Kışları soğuk ve yağışlı geçiren Gölbaşı, yaz aylarını sıcak ve kurak geçirmektedir. Bu bölgedeki diğer ilçeler gibi sert bir kuş geçiren ilçe ilkbaharın gelmesiyle daha gezmeye elverişli bir havaya sahip olmaktadır. Gezilecek yerler arasında doğal güzelliklerin öne çıktığı ilçede gezmek için en güzel zaman ilkbahar ve sonbahardır. Hem Eymir Gölü hem de Mogan Gölü’nün sahip olduğu doğal güzellikler gezmeye değer yerlerde ilk sıralarda gelmektedir. Özellikle Gölbaşı ile özdeşmiş olan Centuarea Tchihatcheffii -halk arasında sevgi çiçeği olarak da bilinir- Mogan Gölü çevresinde yetişir. Çiçeklenmeye nisan ayında başlayan sevgi çiçeği, temmuz ayına kadar çiçek açmaya devam eder. Bundan dolayı bölgeyi gezmek için en elverişli zaman mayıs ve haziran ayı olacaktır. Aynı zamanda göl çevresini gezmek isteyenler ve doğanın tadını çıkarmak isteyenler için de yine ilkbahar ayları en uygun süreçtir.

Gölbaşı’nda Nerede Kalınır?

golbasi-brunch-02.jpg

Gölbaşı hem konaklama yapabileceğiniz hem de Ankara merkezde kalıp günü birlik gidip gelebilecek bir yer. Zaten Ankara’da konaklama seçenekleri Çankaya, Kızılay, Ulus ve Kavaklıdere bölgelerinde yoğunlaşmaktadır. Yine de ilçede her bütçeye uygun seçenekler bulunmaktadır. Öncellikle sınırları içinde bulundurduğu göllerle dikkat çeken Gölbaşı’nda konaklama seçeneği olarak kamp yapmak gelebilir. Karavanla gezenler ve karavan kampı kullanmak isteyenler için Ulaşan Hotel güzel bir seçenek olabilir. Hem otel hem de karavan kampı hizmeti veren tesis otelde konaklamak isteyenler için güzel bir tercih olacaktır. Mogan Gölü’nün yanında bulunan otel güzel bir de manzara sunuyor. Bunun dışında konaklanabilecek yerler arasında Patalya Lakeside Resort Otel ve 4 yıldızı bulunan Olimpik Park Otel bulunmaktadır. Mogan Gölü kıyısında konforlu bir gece geçirmek isteyenler için Vilayetler Evi Gölbaşı seçenekler arasında bulunmaktadır. Bunlar dışında dönemsel olarak kiralanan evler ve açılan pansiyonlar bulunmaktadır.

Gölbaşı’da Gezilecek Yerler

Hem tarihî hem de doğal güzellikleriyle gelen her ziyaretçisini etkileyen Gölbaşı’nda birçok gezilecek ve görülecek yer var. Tarihi milattan önce 3. yüzyıla kadar giden Gölbaşı birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bundan dolayı bir kısmı gün yüzüne çıkmış bir kısmı ise hala keşfedilmeyi bekleyen birçok höyük noktası bulundurmaktadır.

Gölbaşı’da Gezilecek Yerler

Mogan Gölü’nün yanı başındaki Gölbaşı ilçesi doğa severler için mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biri. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin sınırları içerisindeki Eymir Gölü’nün de yanında bulunan Gölbaşı, Ankara’nın güzel noktalarından bir tanesi. Altında bulunan fay hatlarıyla potansiyel termal suya sahip olan Gölbaşı, Ankara merkezine sadece 20 kilometre uzaklıktadır. Aynı zamanda birçok höyüğe de ev sahipliği yapmaktadır.

Devamını Oku

Gölbaşı Mutfağı

Ankara’nın bir ilçesi olan Gölbaşı, mutfak olarak Ankara’nın yöresel mutfağıyla büyük benzerlik göstermektedir. Ankara’nın yöresel yemeklerine gelirsek Ankara tava, ilk akla gelen lezzetlerden biridir. İki türlü yapılan bu yemek ya pirinçten ya da arpadan yapılmaktadır. Et olarak kullanılansa ya kaburga eti ya da kuşbaşı et kullanılmaktadır. Ankara simidi de diğer şehirlerde olan simitlerden farklıdır. Daha koyu renk olan simidin yapımında pekmez kullanılmaktadır. Bir diğer yöresel yemekse Öllüğü Kürü. Kavrulan kıymanın erişte üzerine konulmasıyla yapılan yemek yoğurt ile ikram ediliyor. Ana öğün dışında çorba içmek isteyenler için İnceğiz Çorbası denenebilir. Nohut, buğday ve et kullanılarak yapılan çorba kızdırılmış yağ ile servis edilir.

Tatlı olarak da yenebilecek çok güzel lezzetler bulunmaktadır. Şebit tatlısı mutlaka denenmesi gerekmektedir. İncecik açılan hamur kullanılarak yapılan tatlı sac üzerinde pişiriliyor ve şerbete yatırılarak tatlandırılıyor. Şebit aslında yufka anlamına gelmektedir.

Gölbaşı bölgesinde yemek yemek isteyenler bu yemekleri birçok restoranda deneyebilirler. Yerel yemekleri yiyebilecekleri restoranlar arasında Tavacı Recep Usta, Masabaşı Kebapçısı ve Düveroğlu gidilebilecek restoranlar arasındadır. Bunun dışında Mogan Gölü ve Eymir Gölü kenarında piknik yapmak, mangal yakmak oldukça güzel seçeneklerdir. Aynı zamanda Mogan Gölü kenarında birçok restoran bulunmaktadır. Bunlar arasında Çağlar Restoran, Beykoz Gölbaşı ve Köşk Restoran hem manzara hem de lezzet açısından oldukça güzeldir. Ayrıca Mogan Park içinde birçok büfe ve restoran bulunmaktadır. Parkı gezdikten sonra buralarda yemek yenebilir. Aynı zamanda gölün balıkları da denenebilir. Turna balıkları eskiden gölde çok yaygınken, günümüzde nüfusu azalmıştır. Turna balığı azalırken sazan balığı ise artmıştır.

Restoranlara gidilmeden önce arayıp rezervasyon yaptırmanızı, piknik ya da mangal yapmak isteyenler içinse dikkatli olup parkların kullanım talimatlarına uymanızı tavsiye ederiz.

Gölbaşı'nda Alışveriş

Gölbaşı’ndan alınabilecek şeylerin başında andezit taşı gelmektedir. Ankara taşı olarak da bilinen andezit taşı, Gölbaşı ve etrafındaki bölgeden çıkarılmaktadır. Bundan dolayı bölge ile özdeşmiş şeylerden bir tanesidir. Çıkarıldıktan sonra fabrikalarda işlenen taş bu şekilde satılmaktadır. Aynı zamanda Gölbaşı’nda çömlekçilik de gelişmiştir. Ev sahipliği yaptığı Mogan Gölü ve Eymir Gölü’nün etrafındaki balçıklı toprağın kullanılmasıyla yapılan çömlekçilik, tuğla, kiremit ve testi yapımında da kullanılmaktadır. Tek seferlik pişirim uygulanan ürünler genellikle sırlandıktan sonra tekrardan pişirilmezler. Turistik hediye almak isteyenler bu topraktan yapılmış olan mutfak gereçlerini, vazoları tercih edebilirler. Bu toprak piştikten sonra genelde kırmızı rengini korurlar. Çömlekçilik sanatını denemek isteyenler bu işi yapan bazı atölyelerde ders alıp deneyebilirler.

İlçedeki Mogan Gölü ile aynı ismi taşıyan bir de bıçakları var. Mogan Bıçak dünyaca ünlü olan bıçaklardan birisidir.

Bir Ankara ilçesi olan Gölbaşı’ndan aynı zamanda Ankara’ya özgü olan bakır, hasır ve deri ürünleri alınabilir.

Gölbaşı’nda Gece Hayatı 

4447741415_7392bb0951_z.jpg

Ankara’da gece hayatı genelde Kızılay Meydanı’nda, Sakarya Caddesi’nde, Tunalı Hilmi ve Arjantin Caddesi’nde yoğunlaşmıştır. Barlardan, diskolara, canlı müzik dinlenebilecek yerlerden kafelere kadar birçok mekân tercihi bulunmaktadır. Birçok üniversiteye ev sahipliği yapan Ankara, özellikle öğrencilerin gittiği mekânlarla gece hayatı renklenmektedir. Bu caddeler dışında neredeyse her ilçede gece eğlenebilecek birçok mekân bulunmaktadır. Gölbaşı’nda gece gidilebilecek birçok kafenin yanı sıra göl kenarında yürüyüş yapmak iyi bir seçenek olabilir. Bunun dışında Eymir Gölü Bağ Evi zevkli bir tercih olabilir. Göl kenarındaki güzel bir konak olan bu bağ evinin önünde küçük de bir iskelesi bulunmaktadır. Restoranı da bulunan bağ evinde kahvaltı hizmeti de verilmektedir. İkinci bir seçenek olarak Club Mirador seçilebilir. Güzel manzarasıyla dikkat çeken mekân restoran hizmeti de vermektedir. Dönem dönem düğün, nişan, kutlama gibi organizasyonlara da hizmet vermektedir. Bundan dolayı gitmeden önce bir organizasyonun olmadığı konusunda emin olmalısınız.

Gölbaşı İçin Faydalı Bilgiler

Zabıta ve İtfaiye: 110

Jandarma: 156

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0 (312) 485 55 60

Gölbaşı Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 130.000 / İklim: Karasal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1-2 gün