Isparta Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Türkiye’nin güneybatısında, Akdeniz Bölgesi’nin kuzeyinde bulunan Isparta, Göller Bölgesi’nde yer almakta ve yaklaşık dokuz bin kilometrekarelik bir yüz ölçümünü kaplamaktadır. Güneyi Antalya ile çevrili olan Isparta, batı tarafında Burdur ile doğuda ise Konya ve kuzeyden Afyonkarahisar ile komşudur. Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Şarkikaraağaç, Keçiborlu, Sütçüler, Senirkent, Uluborlu, Aksu, Yenişarbademli ve Yalvaç olmak üzere 12 ilçeden oluşmaktadır.

Özellikle şehirde yetiştirilen gül sayesinde kendini duyuran şehrin ekonomisinin büyük çoğunluğu tarım ve hayvancığa bağlıdır. Rosa gallica ve rosa moschata türlerinin birleşmesi sonucu melez bir tür olarak yetiştirilen Isparta gülü “fındık gülü” olarak da bilinmektedir. Gül özüyle yapılan birçok ürün burada yetişen güllerle yapılmaktadır. Dünyadaki gül yağı üretiminin yaklaşık %65’i Isparta’da yapılmaktadır. Bu oranla sektörünün birincisi konumundadır. Gül Festivali’ne de ev sahipliği yapan şehir gül bahçelerinden sonra lavanta bahçeleriyle de anılmaya başlanmıştır. Lavanta bahçeleri sayesinde özellikle hasat zamanı birçok turisti ağırlamaktadır. Sırf bu hasatlara katılmak ve açan lavantaların fotoğraflarını çekebilmek için şehre özel turlar düzenlenmektedir. Hem gül bahçeleriyle hem de lavanta bahçeleriyle Isparta, hasat zamanı en çok ziyaret edilen şehirlerden biri olmuştur.

Isparta’nın tarihi PaleolitikÇağ’a kadar dayanmaktadır. Pisidia Bölgesi’nin tarihi milattan önce 2002’li yıllara dayanmaktadır. Daha sonra bölgede Frigler, Lidyalılar ve Persler yaşamıştır. Milattan önce 323 yılına gelindiğinde topraklarda egemen olan Büyük İskender ölünce Anadolu’nun bu bölümü Yunan toplumu egemenliğine girmiştir. Gelen Yunanlar bölgeye Is-Barid demişler, ardından bu kelime Sparta ve Isparta ismine dönüşmüştür. Daha sonraki dönemde Doğu Roma ve Bizans toprakları arasında bulunan Isparta, 1204 yılından sonra Anadolu Selçuklu Devleti topraklarından sayılmıştır. 1391 yılıyla Osmanlı sınırları içine giren Isparta, Anadolu’daki en önemli ticaret noktalarından biri olmuştur.

Şehir gül ve lavanta bahçeleri dışında tarihî eserleriyle ve doğal güzellikleriyle de iddiasını sürdürmektedir. Toplamda 23.500 metre uzunluğunda bir kayak pistine sahip olan DavrazDağı sayesinde kış sporlarına ilgi duyan kişilerin dikkatini çekmeyi başarmıştır. Şehirde birçok mağara da bulunmaktadır. Şehirde 28 tane incelenmiş mağara bulunmaktadır. Bunlardan Ayı İni Mağarası, Damlataş Mağarası, İnönü Mağarası ve Zindan Mağarası şehirdeki en çok bilinen mağaralar arasındadır. Uzun bir tarihî geçmişe sahip olan kent birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu antik şehirlere ait kalıntılar bulunmaktadır. Isparta merkez, Aksu, Atabey, Eridir, Uluborlu, Senirkent, Gönen, Yalvaç ve Sütçüler bölgelerinde birçok antik kent kalıntıları, anıt mezarlar, tapınak kalıntıları ve su kemerleri bulunmuştur. Şehirde yapılan kazılarda yirmiden fazla antik kentin kalıntısına rastlanmıştır. Aziz Paulus’un 500 kilometre uzunluğundaki yolunun bir kısmı da Isparta’dan geçmektedir. Şehir milli parklara da ev sahipliği yapmaktadır. Kovada Gölü Milli Parkı önce milli park statüsü altına girmiş ardından da sit alanı olarak ilan edilip doğal yaşamın korunması sağlanmıştır. Burada bölgenin tüm doğal güzellikler gözler önüne serilmektedir. Bir diğer milli parkı ise KızıldağMilli Parkı’dır. Doğal yaşamın tüm güzellikleriyle korunduğu parkta mavi yapraklı sedir ağaçlarının ve tertemiz havanın tadına varılabilir. Göller Bölgesi olarak da bilinen Isparta birçok göle de ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan biri Kovada Gölü Milli Parkı’ndaki göl, Gölcük Krater Gölü ve Eğirdir Gölü’dür.

Mutfağıyla da öne çıkan Isparta’ya gittiğinizde birçok çeşitli çorba deneme imkânına sahip olacaksınız. Aynı zamanda fırın kebabı mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasındadır. Gölleri sayesinde sazan balığı ve alabalıktan yapılan yemekler şehrin mutfağında yer almaktadır. Şehrin bir ilçesi olan Yalvaç’ın kendi adıyla anılan bir de tatlısı bulunmaktadır. Yalvaç güllacı denenmesi gereken lezzetler arasındadır. Gülü ile ön plana çıkan şehre gelindiğinde gül reçeli tadılmadan dönülmemesi gereken lezzetler arasında yer almaktadır.

Yaklaşık 77 bin üniversite öğrencisine ev sahipliği yapan Isparta’da Süleyman Demirel Üniversitesi bulunmaktadır. 1992 yılından beri eğitim veren üniversite şehre ayrı bir dinamizm getirmiştir. Düzenledikleri festivaller ve söyleşiler sayesinde şehir daha da çok hareketlenmektedir.

 

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı

Yorumlar

15 Oca 2025, Çarşamba - 11:52