Marmara Bölgesi’nin İstanbul ve Bursa’dan sonra en büyük 3. ili olan Kocaeli gelişen sanayi sektörünün yanı sıra doğal güzellikleri ile de öne çıkmaktadır. Toplam yüz ölçümü 3.397 km2 olan Kocaeli ülkemizin en küçük altıncı şehridir. TÜİK’in 2016 verilerine göre 1.830.772 bin kişinin yaşadığı Kocaeli, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağladığı için oldukça önemli bir konuma sahiptir. Hem Marmara Denizi’ne hem de Karadeniz’e kıyısı bulunan Kocaeli turizm bakımından da gün geçtikçe gelişen bir ilimizdir. İzmit, Başiskele, Çayırova, Darıca, Dilovası, Derince, Gebze, Gölcük, Kartepe, Kandıra, Karamürsel ve Körfez Kocaeli’nin 12 ilçesidir. 1993 yılında Büyükşehir unvanı kazanmış, 2004 yılında çıkartılan kanun ile büyükşehir belediyesinin sınırları il mülki sınırları olmuştur.
İstanbul’dan sonra sanayinin en çok geliştiği şehir olan Kocaeli’nin tarihi geçmişi oldukça eskilere dayanmaktadır. Bölgede ilk yerleşimlere ait tespitler MÖ 8. yüzyıla aittir ve adı bilinen en eski yerleşim yeri Astakoz’dur. Megaralılar tarafından kurulan bir Yunan kolonisi olan Astakoz kenti Bitinya Krallığı döneminde Nicomedia adını almıştır. 284 yılında Roma İmparatoru Diocletian Nicomedia’yı Roma İmparatorluğu’nun başkenti ilan etmiştir. Bu dönemde şehrin sınırları oldukça gelişmiş ve dünyanın sayılı şehirlerinden biri haline gelmiştir. Roma Dönemi’nde önemli bir il olan bölge uzun süre Bizans hakimiyetinde kalmış ancak depremlerin de etkisiyle büyük hasar görmüştür. 11. yüzyılda Anadolu Selçukluları’nın hakimiyetine giren şehir İznik’in başkent olması ile eski günlerdeki önemini geri kazanmaya başlamıştır. Ancak şehir Haçlı Seferleri sonrası tekrar Bizans İmparatorluğu’nun olmuştur.
Orhan Gazi döneminde Akçakoca tarafından fethedilen kent 1337 yılında tamamen Osmanlı Devleti’nin hakimiyetine girmiştir. Bu dönemde önce İznikmid, daha sonra ise İzmid adını alan şehir Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde oldukça güçlenmiştir.1888 yılında bağımsız sancak olarak ilan edilen kentin ismi İzmit olarak değiştirilmiştir. Sonrasında ise bugün hala kullanılmakta olan Kocaeli adını almıştır. 1. Dünya Savaşı sırasında İngiliz ve Yunanlıların hâkimiyetine giren şehir 28 Haziran 1921’de işgalden kurtarılmıştır. Cumhuriyet sonrasında sanayi bakımından en hızlı gelişen şehirlerimizden biri olan Kocaeli’de ardı ardına açılan fabrikalar ile şehir Türkiye ekonomisine de katkı sağlamaya başlamıştır.
Marmara Bölgesi’nin doğal güzellikleri ile öne çıkan şehri Kocaeli sahilleri ve yemyeşil ormanlarının yanı sıra tarihi eserleri de seyahatseverlerin ilgisini çekmektedir. Kocaeli şehrinin ekonomisi büyük ölçüde sanayiye dayalıdır. İklim ve toprak tarıma müsait olsa da kentte tarım yapılabilen arazi sayısı oldukça azdır. Kocaeli’de en çok yetişen tarım ürünleri buğday, arpa, yulaf, ayçiçeği ve tütündür. Kentin tarıma en uygun bölgesi ise İzmit Körfezi civarıdır. Burada bol miktarda sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılmaktadır. Domates, ıspanak, kereviz ve enginar ile birlikte elma, kiraz, vişne, erik, şeftali üretimi yönünden de oldukça zengin bir şehirdir. Çayır ve meraların sayısı az olduğu için hayvancılık kentte gelişmemiştir. Kocaeli ormanlık alan bakımından en zengin şehirlerimizden biridir. İl topraklarının %40’a yakını ormanlar ile kaplıdır. Kızılçam, meşe, gürgen ve karaçam ormanlarda en sık görülen ağaçlar arasındadır.
Kocaeli, sanayi yönünden İstanbul’dan sonra en gelişmiş ikinci şehirdir. Sanayi kuruluşlarının çoğu Gebze, İzmit ve Körfez ilçelerinde yer almaktadır. Türkiye’nin en büyük kağıt ve lastik fabrikası ile en büyük tersanesi Kocaeli’dedir. En büyük 100 sanayi kuruluşunun 18’i Kocaeli’de bulunmaktadır. Metal eşya, otomotiv, makine, kimya ve kağıt başta olmak üzere pek çok sektörde faaliyet gösteren fabrikaları ile Kocaeli, Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Kişi başına düşen milli gelir açısından uzun yıllardır zirvede olan Kocaeli’nin sanayileşmesindeki en büyük pay ise ulaşım kolaylığıdır. Karayolu ve demiryolu taşımacılığının yanı sıra deniz taşımacılığı da şehrin kalkınmasına önemli bir pay sahibidir. İstanbul ve Bursa gibi önemli kentlere yakınlığı ve sanayi yönünden gelişmiş olması şehri cazip kılmaktadır. Şehir turizm açısından da her sene gelişmektedir. Kartepe Kayak Merkezi kış mevsiminde yerli ve yabancı binlerce turistin uğrak noktasıdır. Maşukiye eşsiz doğal güzellikleri ile İstanbulluların en çok tercih ettiği mesire yerlerinden biriyken Kefken özellikle yaz aylarında tatilcilerin gözdesi konumundadır. Kocaeli’nin pişmaniyesi, fındığı ve Hereke halısı oldukça meşhurdur.
Tanıtım Videosu: