Türkmenistan

Türkmenistan Hakkında Temel Bilgiler

Orta Asya’da 488.100 kilometrekarelik bir alanda kurulu olan Türkmenistan, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsızlığını kazanmıştır. 1995 yılında ise, herhangi bir savaş olasılığı veya uluslararası meselelerde tarafsızlık politikası olan ‘Tarafsız Ülkeler’ arasına katılmış ve bu Birleşmiş Milletler tarafından onaylanmıştır. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Özbekistan ve Türkiye ile birlikte günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biridir ve buna bağlı olarak TÜRKSOY’un üyesidir. Dünyadaki doğalgaz kaynaklarına sahip olan dördüncü büyük ülkedir ve dünya gaz rezervlerinin yüzde 12’si Türkmenistan’dadır. 1993 yılından beri vatandaşlar elektrik, su ve doğalgaz kaynaklarından ücretsiz olarak faydalanmaktadır.

Karakum Çölü’nün ortasında 30 metrelik bir derinliğe sahip Cehennem Kapısı olarak anılan Darvaza Krateri içindeki metan gazı 1971 yılında ateşe verilmiş ve o günden bugüne yanmaya devam etmektedir. Daşoğuz ilinde bulunan Köhne Ürgenç isimli ortaçağ harabeleri, Hazar Denizi’ne kıyısı bulunan sörf ve su aktiviteleri yapıldığı Avaza Milli Turizm Bölgesi, beyaz binaların şehri Aşkabat ve burada bulunan Türkmen Halı Müzesi ülkede görülmeye değer yerler arasındadır. Binicilik kültürü ve at cinsleriyle önde olan ülkenin Aşkabat Hipodromu da mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir. Türkmenistan gezilerinin bir diğer olmazsa olmazı da Karakum Çölü’nde bir vaha şehri olan Merv’dir.

Başkent Aşkabat’ta Türkler ve Türkmenlerin ortak atası olan ve Osmanlı Devleti kurucusu Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi’nin isminin verildiği büyük Ertuğrul Gazi Camii bulunmaktadır.

Türkmenistan ile İlgili

Türkmenistan Nerededir?

Orta Asya ülkelerinden biri olan Türkmenistan güneydeİran, batıda Hazar denizi, kuzeyde Kazakistan, kuzeydoğuda Özbekistan ve güneydoğuda Afganistan ile komşudur.

Türkmenistan’a Nasıl Gidilir?

Tercih edilebilecek en rahat ve güvenli yolculuk havayolu ile olacaktır. Türkiye’den Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a her gün aktarmasız uçuşlar bulunabilir. Yolculuk yaklaşık 4 saat sürmektedir.

 Türkmenistan'a Ne zaman Gidilir?

Sert bir karasal çöl iklimine sahip olduğu için kış mevsiminde çok soğuk, yaz mevsiminde ise çok sıcaktır. Gezmek için en ideal aylar bahar ayları olacaktır. Nisan, mayıs, eylül ve ekim ayı rahat ve hava bakımından sıkıntısız bir gezi sağlayacaktır.

Türkmenistan Kültürü

Ahal-Teke-3.jpg

Türkmenistan halkının göçebe olan Türkmen köklerine sahip olması, şimdiki halkın yaşamına ve diline yansımıştır. At binme sporlarında oldukça başarılıdırlar. Dünyanın en iyi ve en güzel atlarına sahiptirler. Her yıl pek çok kişi dağ yamaçlarında at binebilme olanakları için Türkmenistan’ı ziyaret eder.

Devamını Oku

 Türkmenistan Mutfağı

Orta Asya mensubu birçok ülke gibi Türkmenistan’ın mutfak kültürü de göçebe-bozkır kültürüne dayanır. Türkmenlerin yeme içme kültüründe ekmek önemli bir yer tutmaktadır. Mayalı hamurdan yapılan ekmek türüne çörek, mayasız olana ise petir, yağlı petir ve külçe denir.

Daha sonra sütlü, etli ve pirinçli yemekler gelir. Ekmek pişirdikleri ocağa tandır denir.

Devamını Oku

Türkmenistan'dan Alınacak Hediyelik Eşyalar 

Tolkuchka-Bazaar.jpg

Kilimi ve dokumalarıyla ünlü olan Türkmenistan’dan dönerken etnik desenlerle dokunmuş bir Türkmen kilimi almayı tercih edebilirsiniz.

Aşkabat’ın çöl pazarı Tolkucha Pazarı, aynı zamanda Orta Asya’nın en büyük açık hava pazarıdır. Yolunuz düşerse Türkmen halıları, ipekler, el sanatı ürünleri alabilir ve deve satışına yakından tanıklık etmiş olabilirsiniz.

Türkmenistan’ın Mary şehrindeki Zelyony Bazaar’a uğrayıp gıdadan giyime birçok alışveriş seçeneğini bir arada bulabilirsiniz.

Türkmenistan'ın Festivalleri

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta ağustos aylarında Altın Asrın Altın Nesilleri adlı Uluslararası Çocuk Festivali düzenlenmekte ve bu festivale 21 ülkeden 500'e yakın çocuk katılmaktadır.
Başta Türkiye olmak üzere ABD, Rusya, Kanada, Fransa, Suudi Arabistan, Güney Kore, Azerbaycan, Tacikistan, Özbekistan, Kazakistan, İran, Ukrayna ve Tuva'dan gelen sanatçıların katılımıyla nisan ayında Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta Uluslararası Müzik Festivali gerçekleştirilmektedir.

Fransa, Çin, Rusya, Tacikistan, Özbekistan, ABD, Ermenistan, Ukrayna, Kazakistan, Kırgızistan ve Etiyopya gibi ülkelerin katılımıyla Aşkabat’ta gerçekleştirilen Uluslararası Tiyatro Festivali ise her yıl birbirinden çeşitli oyunlara sahne olmaktadır.

Türkmenistan’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

· Şehitler Günü (12 Ocak)

· Bayrak Günü (19 Şubat)

· Uluslararası Kadınlar Günü (8 Mart)

· Bahar Bayramı (21-22 Mart)

· Zafer Günü (9 Mayıs)

· Anayasa Günü (18 Mayıs)

· Matem Günü (6 Ekim)

· Bağımsızlık Günü (27-28 Ekim)

· Tarafsızlık Günü (12 Aralık)

Türkmenistan’da İklim ve Hava Durumu

Türkmenistan topraklarının yüzde 3,5’i tarım alanı, yüzde 17’si otlak alan, geri kalanı da çöldür. Kurak ve sıcak bir iklime sahip olan ülkenin hava koşullarını topraklarının büyük bir çoğunluğunu kaplayan Karakum Çölü’ne borçludur. Yazın sıcaklık 50 dereceye kadar yükselirken; kışın -25 dereceye kadar düşebilir. En fazla yağış alan aylar mayıs ve aralık aylarıdır. En sıcak aylar ise temmuz ve ağustos olarak geçer.

Türkmenistan’ın Kısa Tarihi

Bir süre Rusya Federatif Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti içinde özerk bir devlet olarak varlığını sürdüren Türkmenistan, sonraki yıllarda eski Buhara ve Harezm Türkmen bölgelerini içine alan Türkmenistan SSCB’nin federal bir Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti oldu. 1990 yılında Saparmurat Niyazov’un cumhurbaşkanı olmasından sonra 1991 yılında bağımsızlığını ilan etti.

Gorskii_04412u.jpg

Türkmenistan’ın Ekonomisi

The_Door_to_Hell.jpg

Dünyanın en büyük gaz üreticisi olan ülkenin ekonomisi büyük ölçüde doğalgaz ve pamuk üretimine göre şekillenmektedir. Doğalgazın bu bolluğu vatandaşlara büyük yarar sağlamakta ve Türkmen halkı bundan ücretsiz faydalanmaktadır.

Dünyanın en büyük dokuzuncu pamuk üreticisi olan Türkmenistan’ın sulanabilen alanlarının yarısı pamuk ekilidir. Rusya, İran, Türkiye, Çin başta olmak üzere birçok ülkeye pamuk ihracatı gerçekleştirilmektedir.

Türkmenistan’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

AŞKABAT BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Şewçenko köçesi 9, Aşkabat-Türkmenistan

Telefon: + (993 12) 94 00 95, 94 00 80, 37 91 00

Faks: Büyükelçilik : (+ 993 12) 94 19 15, Konsolosluk Şubesi : (+ 993 12) 94 01 18

[email protected]

http://askabat.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Türkmenistan

Türkmenistan’da Konuşulan Diller

Resmi dil Türkmence’dir. Bunun dışında, Rusça, Özbekçe, Kazakça ve Türkçe konuşulan diğer diller arasında yer almaktadır.

-Merhaba / Salam

-Hoşçakalın / Hoş boluň

-Günaydın / Ertiriňiz haýyrly

-İyi geceler - / Gowy gijeler

-Nasılsınız? - Nahilisiniz?

-İyiyim – Gowy

Türkmenistan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -3.6oC
    • Şub -1.9oC
    • Mar 5.5oC
    • Nis 14.6oC
    • May 21.6oC
    • Haz 26.2oC
    • Tem 28.3oC
    • Agu 25.6oC
    • Eyl 19.7oC
    • Eki 11.6oC
    • Kas 5.6oC
    • Ara -0.5oC

Kısa Kısa

Nüfus: 5.171.943
Dili: Türkmence
Para Birimi: Türkmen Manatı İklim: Sert kara iklimi Big Mac Index: -