A'dan Z'ye Stockholm

Stocholm'e Uçuş ve Alternatif Yolcu Taşıma Şirketleri 

Stockholm’e hoş geldiniz. Türkiye havalimanından Stockholm merkez için 4 alternatifiniz var; Arlanda Expres, Flygbussarna, Swedavia ve taksi. Taksi 435,  Arlanda Expres 540,  Flygbussarna ve Swedavia ise 190 İsveç Kromu civarında. Arlanda Express ile 20 dakikalık bir yolculuk yeterli oluyor. Ama benim tavsiyem Flygbussarna, 45 dakikada ulaşıyorsunuz. 15 dakikada bir otobüs kalkıyor. Stockholm’de öyle çok trafik sorunu olmadığı için otobüs korkutmasın. Gitmeden önce internetten alırsanız da daha uygun fiyata bilet bulabilirsiniz.

Stockhom'de Ulaşım

Havalimanı merkez arasını bahsetmiştim zaten. Şehir içi ulaşımın kolaylığı ise tamamen sizin seyahat tarzınızla değişkenlik gösterecek bir durum. Müze merakınız varsa kesinlikle Stockholm Card almanızı öneririm. Stockholm Card ile tüm müzeleri gezmeniz 2035 Kr. civarında tutuyor. Fakat kart ile 535 Kr. civarında tutuyorsunuz bu rakamı. Ayrıca bisiklet, iç  ulaşım ve bot turunu da dahil etmiş oluyorsunuz. Müze gezmek yerine sokakları talan etmeyi seviyorum derseniz de Stockholm Card masraflı olabilir. Zira Stockholm zaten küçük bir şehir ve turistik noktalarda seyahat edeceğinizi düşünürsek yürümek veya sadece bisiklet kiralamak sizin için yeterli olacaktır.

Stocholm Gezisi İçin Ne Kadar Bütçe Ayırmalı?

Stockholm’ü hiç araştırmadıysanız, gittiğinizde bütçe anlamında çok şaşırabilirsiniz. Kur farkı dışında pahalı bir hayat var bize göre. Sadece İsveç değil, tüm İskandinav ülkelerinde bu geçerli. Bu sebeple diğer Avrupa ülkelerine göre bütçenizi bir tık yükselterek seyahat edin derim.

Stockholm'de Hava Durumu

Kışın -12’lerde seyreden sıcaklık yazın 25 derece seviyesinde. Nisan ayı gibi havalar artık ısınmaya, bahar gelmeye başlıyor. Aralık ve ocak ayları ise denizin donduğu dönemler. Hava durumu bir gezgin için önemli bir detay. Bu sebeple gezinizi nisan-mayıs aylarında yemyeşil bir Stockholm'de geçirmenizi tavsiye ederim. 

Stockholm'deki Etkinlikler

Stockholm’de özellikle akşamları Östermalm Bölgesi'nde keyifle oturabileceğin mekânlar var. Gece eğlenmek isteyenler için de yine bu bölgede kulüpler vs. var. Fakat rezervasyonunuzu 22.00 öncesinde yapmanız gerekiyor. Yoksa yer bulamıyorsunuz.

Adalar Şehri Stockholm 

Merkezde 50 köprü ile birbirine bağlanan 14 ada var. Stockholm adalardan oluşan bir şehir. Bot turunu değerlendirin derim. Stockholm Card aldığınızda 1 kerelik bot turu hediye zaten.

Stockholm'e Kaç Gün Ayırmalı?

Stockholm için bence 3 gün yeterli olacaktır. Kışın Kiruna ile beraber 1 hafta yapabilirsiniz. Yazın ise 260 km uzaklıktaki Oslo ile birleştirip 1 hafta boyunca İskandinav’ın önemli iki merkezini gezebilirsiniz. Bence Oslo ve Stockholm’ü beraber seyahat planına dahil etmek mantıklı.

Stockholm’ü yürüyerek gezmenizi öneririm. Şehrin 2 önemli noktası Gamla Stan ve Djurgarden arası 4.7 km. 45 dakikada gezerek fotoğraflar çekebilir, sahil yolunda yürüyebilirsiniz. Başka bir alternatif ise bisiklet kiralamak olabilir.

Stockholm 3 farklı bölgeden oluşuyor. Ama görülebilecek ve keşfedilebilecek her şey A bölgesinde. B ve C bölgelerinde ise daha çok yerleşim ağırlıklı.

Stockholm'de Gezilecek Yerler 

Stockholm Belediye Binası

Stockholm’ün simgelerinden ve etkileyici bir belediye binası olduğu kesin. 106 metre olan kuleye dar bir merdivenden çıkıyorsunuz. Manzaraya çıkış ve iniş 10’ar dakika sürüyor. Kulenin tepesinden manzara seyri için ise 15 dakika vakit veriliyor. Fotoğraf çekmek için ideal noktalardan birisi.

Djurgarden Adası 

Birçok müzeyi içinde barındıran ada. Yemyeşil bir girişi var. Gezdikçe keyif alacağınız kesin. Benim favorilerim Skansen ve Nordiska müzeleri. Stockholm’e geldiyseniz uğramanız gereken ikinci nokta burası.

Fotografiska Müzesi

Fotoğraf ile ilgilenenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir müze. Spordan siyasete sanatın birçok alanından eserler, kişi portreleri ve fotoğrafları bulunuyor. İlginç bir deneyim olabilir. Giriş ücreti 120 Kr. Stockholm Card ile ek ücret vermeden girebilirsiniz.

Gamla Stan Adası

Benim hayran kaldığım ada. Her sokağında fotoğraf çektirmek isteyebilirsiniz. Vaktiniz varsa buraya 1 gününüzü ayırın derim. Her sokağında başka detay görebilirsiniz. Daracık ve bisikletlerle dolu bu adada Nobel ve posta müzeleri gibi önemli noktalar da var. Arnavut kaldırımlarıyla dolu bu adada çok fazla hediyelik eşya dükkânı da mevcut. İskelesinden Gamla Stan-Djurgarden vapurunu da kullanabilirsin.

Johan & Nyström Coffee

Hornstull bölgesinde bulunan bu kahveciye dikkat! Bence gayet iyi yapıyorlar işlerini. Cama sırtınızı vererek minderler üzerinde oturabilirsiniz. Kendi fırınlarından çıkan çörek ve kek gibi ürünler de mevcut. Metro ile Mariatorget durağında inerek buraya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Kahve hoşunuza giderse paket olarak da satın alabilirsiniz.

Nobel Museum

Aziz Sancar ve Orhan Pamuk'un başarılarından sonra daha çok ilgi duyduğumuz kesin Nobel’e. GamlaStan’da Old Square’de bulunan bu müze İsveç’in simgelerinden ve değerlerinden birisi. Giriş ücreti 100 Kr. Stockholm Card ile ek ücret vermeden müzeye girebilirsiniz.

Östermalm Bölgesi

Alışveriş noktalarının hepsi burada. Sergel Torg Meydanı çevresinde birçok ünlü markanın mağazası, yerel tasarım dükkânları ve bit pazarı bulunuyor. Bit pazarı sadece pazar günleri kuruluyor.

Rosendals Garden

Stockholm’e yazın geldiyseniz Rosendals Garden’ı ziyaret etmeden dönmemelisiniz. Dünyanın ciğeri derler Stockholm için. Rosendals Garden’da Djurgarden için önemli bir nokta. Yeşili ve çiçeği seven gezginlere duyurulur.

Skansen Açık Hava Müzesi 

Djurgarden’da bulunan müzelerden birisi ve bence en çok vakit geçirilecek yerler arasında. Çok geniş bir alana kurulu müzede, hayvanlardan tutun da eski İskandinav yaşamına ait evlere kadar birçok şeyi görebilirsiniz. Girişi 100 Kr. olan müzeye Stockholm Card ile ek ücret ödemeden girebilirsiniz.

Vasa Museum

Bu müze İskandinavya’nın en çok ziyaret edilen müzelerinden birisi. 1628 yılından kalma kraliyet savaş gemisi Vasa, bu müzede sergileniyor. Ayrıca küçüklü büyüklü gemi maketleri de bu müzede yer alıyor. Vaktiniz varsa değerlendirilebilir. Giriş ücreti 130 Kr. olan müzeye Stockholm Card ile ek ücret vermeden girebilirsiniz.

Tasarımıyla Ünlü Mağazalar 

Türkiye’deki IKEA mağazalarından İsveç’in tasarım konusundaki becerilerini az çok biliyoruz. Stockholm’e gidince anlıyorsunuz ki aslında IKEA da neymiş, daha neler var orada diyebiliyorsunuz. Design Target gibi merkezde birçok tasarım mağazası var. Şık ve ilginç tasarımda mağazaları gezmeni öneririm. Hediyelik için düşünebilirsin.

Stockholm'deki Metroların Sanatsallığı 

Yeni bir şehre gidince nerelere gidersiniz diye sorsalar aşağı yukarı hepimiz aynı cevabı veririz sanırım. Müzelerini gezelim, meydanlarında oturalım, belli başlı kafelerinde kahvemizi içelim, sokaklarında kaybolalım.

Stockholm’de ise tüm bunların yanına metro istasyonlarını da eklemeliyiz. Sokakta T (Tunnelbana) olarak gördüğünüz her tabelanın merdivenleri sizi ayrı bir konseptteki durağa götürebilir. 

Bence Stockholm metro istasyonları, müzelere ayrılan vakit kadarını hak ediyor kesinlikle. Kısaca özetlersem şehirde tam 110 istasyon bulunuyor. Bunların 47 tanesi yerin üzerinde, geri kalan 63 durak ise yerin altında bulunuyor. Bu 63 duraktan bazıları o kadar güzel ki duraktan geçerken inebilir, fotoğrafını çekebilir, gezebilir, tekrar sıradaki metro ile yolunuza devam edebilirsiniz.

Stockholm’e geldiğinizde hava kararınca bence yerin altını gezmek çok mantıklı olabilir. Çok eğlenceli fotoğraflar çekebilirsiniz. Bir ülkenin metro duraklarını nasıl turizmin bir parçası olarak değerlendirdiğini görebilirsin. Konsept metro istasyonları genellikle mavi hat üzerinde toplanmış durumda. Kısacası Stockholm’de metro beklerken bazen gökkuşağı altında kaybolabilir, bazen çocukların çizdiği metro istasyonlarında hayal dünyasına dalabilirsin.

Metro Fiyatları Ne kadar?

36 Kr (Yaklaşık 13 TL)  ödeyerek 75 dakikalık bilet alabilir ve tüm Zone A kısmındaki durakları gezebilirsiniz.

Hangi Durakları Gezmeli?

Hallonbergen, Nackrosen, Solna Centrum, Vastra Skogen, Huvudsta, Sundbybergs Centrum, Rissne, Kungstragarden, T-Centralen, Odenplan, Thorhildsplan, Blacekeberg, Bagarmossen, Skarpnack, Gardet, Alby, Mörby Centrum, Stadion, Södra, Universitet, Midsommarkransen, Axelsberg, Radhuset, Akalla, Tekniska Högskolan.

İsveç İle İlgili İlginç Bilgiler 

  • İsveç bir çok anlamda gelişmiş, örnek bir ülke. Mesela neler? Yolda herkese İngilizce bir şey sorabilirsiniz. Herkes İngilizce biliyor. Çünkü eğitim seviyeleri gerçekten yüksek.
  • Alışverişinizi saat 17.00'den önce halletmeniz gerekiyor. Çünkü onların da bir sosyal hayatı var. Bebek arabalarını iten çok fazla İsveçli baba göreceksiniz.
  • İsveç'te musluktan su içebilirsiniz rahatlıkla.
  • Dakik olmak çok önemli İsveç’te. Rezervasyon yaptıysan tam saatinde orada olmalısın yoksa yanar. Aynı şekilde, otobüs, tren ve taksi de tam zamanında geliyor.
  • Temmuz ayında genellikle herkes yıllık 4-6 hafta arası iznini kullanıyor. Bu yüzden de birçok yeri kapalı görebilirsiniz.

Devamı Instagram'da...Kullanıcı adı: seymen.b

#Makedonyadan yazılar alanında göster
Kapalı
Seymen BOZASLAN

Yazar Hakkında

Seymen BOZASLAN

Büyük şehirlerde küçük güzellikler peşinde koşmanın, hayallerimle geldiğim yerde başka hayaller kurma neşesi içindeyim.  Gözüme çarpanları hemen karalamayı, açtığım haritadan yeni güzergahlar belir