Osman Hamdi Bey Müzesi

Eskihisar, Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı bir sahil kasabasıdır. Toplu taşıma ile Eskihisar’a gitmek için Gebze merkeze gidip oradan Eskihisar otobüslerine binmeniz gerekiyor. Gebze merkezden buraya yol yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar sürüyor.

Eskihisar, tam sahil kıyısına kurulu, bahçeli evlerin olduğu, yerleşim yerinin arka kısmında yeşillikleri olan; içinde birkaç tane köy kahvesi bulunan şirin bir kasabadır.

Ünlü ressam ve arkeolog Osman Hamdi Bey’in Köşkü de burada bulunur. Osman Hamdi Bey, Osmanlı sadrazamlarından İbrahim Ethem Paşa’nın oğlu, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kurucusudur. Osman Hamdi Bey yaşamı süresince çeşitli arkeolojik kazılara katılmıştır. Bu arkeolojik kazılarından en önemlisi, Lübnan’da gerçekleştirdiği kral mezarlığı kazılarıdır. İskender Lahdi bu kazı esnasında bulunmuştur ve şu anda İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.Osman Hamdi Bey Köşkü 1

Osman Hamdi Bey Köşkü hemen sahil şeridinde bulunuyor, köşkün tasarımını Osman Hamdi Bey’in kendisi yapmış. 26 yıl boyunca yaz aylarını bu köşkte geçirmiş ve burada çeşitli eserlerini yapmış. Köşkün karşısında resim çalışmalarını gerçekleştirdiği resimhane, aynı bahçe içinde kayıkhane ve müştemilat bulunmakta. Köşkün oldukça büyük bir bahçesi var. Bahçede yürüyüş yapabilirsiniz hatta genelde çimlerde veya kamelyalarda piknik yapan insanları buraya geldiğinizde görebilirsiniz.

resimhane 2

Müzede Osman Hamdi Bey’in çalışma odası bulunmaktadır. Çalışma odasında bulunan eşyalar Osman Hamdi Bey’e ait orijinal eşyalardır.

Muze 1 5

Muze 2 7

En ünlü tablosu: Kaplumbağa Terbiyecisi

Aynı zamanda tüm köşkün duvarlarında Osman Hamdi Bey’in yapmış olduğu tabloların kopyası bulunmaktadır. Osman Hamdi Bey birçok eserinde model olarak kendisini veya eşini resmetmiştir.

En ünlü tablosu Kaplumbağa Terbiyecisi’dir; bu tabloda mekân olarak Bursa Yeşil Camii’nin üst katı kullanılmış olup model, Osman Hamdi Bey’in kendisidir. Eskihisar’a gidince hem bu köşkün içini gezebilir; hem de bahçesinde yürüyüş yapabilirsiniz.

Bahçe 1 3

Eskihisar sahili bisiklete binmek, yürüyüş veya koşu yapmak için oldukça uygun. Sahil şeridinin başında belediyeye ait bisikletler bulunmaktadır. Bu bisikletleri bisiklet kartı çıkartıp içine bakiye yükleyerek kiralayabilirsiniz. Aynı zamanda sahilde bir sürü kayık görecekseniz. Tam olarak hatırlayamıyorum ama 20-25 lira civarında bir ücret ödeyerek bu kayıkları da kiralayabilirsiniz.

Kayık 8

Sahil boyunca dolaştığınızda bahçe içinde çok şirin evler göreceksiniz. Aynı zamanda dilerseniz Eskihisar Kalesi’ne de çıkabilirsiniz. Farklı alternatif denemek isteyenler için Eskihisar Kalesi’nin karşısına Macera Park açıldı; dağ kızağı, tırmanma kulesi, su oyunları vb. gibi aktiviteler içinde mevcut.

kale 9

Yemek alternatifleri ise; kahvaltı için sahildeki Nefes Cafe’yi tavsiye ederim. Menüsünde çeşitli kahvaltı alternatifleri (Menemen menü, ekspres menü vb.) bulunmaktadır. Yine sahil şeridinde birkaç tane çay bahçesi bulunmaktadır. Burada da manzaraya karşı oturup tost, çay vb. aperatif yiyecekler yiyebilirsiniz. Akşam yemekleri için değişik bir öneri ise rakı içip balık yemek isteyenler Sahil Sofrası’na gidebilirler, yazları hafta sonu akşamları burada fasıl yapılıyor.

İstanbul veya Kocaeli'nde oturanlar keyifli bir hafta sonu için Eskihisar'ı tercih edebilirler.