Hem Eğlence, Hem Kayak: Kopaonik Rehberi

Kayak sporu, zengin sporu diye bilinir ülkemizde. Avrupalılar akın akın aileleriyle kayak yapmaya gider ve kışın tadını çıkarırken, maalesef bizim ülkemizde gerek işletmelerin fiyat politikaları, gerekse de toplumun önyargıları nedeniyle bir negatif algı yerleşmiş durumda kış sporlarının etrafına.

Şu anda Türkiye’de kayak yapmak için gecelik konaklama tutarı olarak kişi başı en az 100 Euro’yu gözden çıkarmak zorundasınız. Onunla da bitmiyor, kayak pistinde bir kahve içmek isteseniz 15-20 TL, sucuk ekmeğe 30-40 TL gibi fahiş fiyatlar ödemeye kadar varıyor iş.

Hal böyle olunca, biz de uzun süredir Türkiye’deki tesislerin zaten çoğu kısa olan pistlerinde kalabalıktan bunaldığımız ve bu paraları da vermek istemediğimiz için, yurtdışı kayak tatili alternatiflerine yöneliyoruz. İşte Sırbistan’daki Kopaonik Kayak Merkezi bunlardan bir tanesi.

1056 metre ile 2017 metre arasındaki yüksekliklere konumlanmış, Sırbistan’ın güneyindeki Kopaonik Kayak Merkezi ülkenin en popüler kış sporu noktalarından biri. Toplam 55 kilometreyi bulan pistleri ve 21 tane telesiyejiyle tesis kayakçı ve snow board’cular için oldukça iyi bir seçenek.

Kopaonik’le ilgili birçok olumlu şey söyleyebilirim. Ama önce bir olumsuzdan başlayalım, belki de tek olumsuz. Kopaonik’e ulaşmak için önce İstanbul’dan Belgrad’a uçmanız, oradan da yaklaşık 4 saat süren bir otobüs/araba yolculuğu yapmanız gerekiyor. İyi haber ise şu ki yol boyunca göreceğiniz Sırbistan kırsalı manzaraları, uzunca sayılabilecek bu yolculuğun keyifli geçmesine neden oluyor.

Hatta biz bu yolculuk sırasında birçok kez durup fotoğraf çekme molası verdik, doğa o derece güzel.

Priştina’dan ulaşmak da mümkün ve daha kısa görünse de burada sınır geçmek gibi bir durumla karşılaşacaksınız, o yüzden her iki seçenek de birbirinden çok daha iyi değil.

Ama bu durum çok gözünüzü korkutmasın çünkü yolda kaybettiğiniz bu fazladan birkaç saati tesislerde kayak yaparken ve kayak dışı aktivitelerde fazlasıyla geri kazanacaksınız.

Kopaonik’te konaklama her şeyden önce oldukça hesaplı ve tesisler de Avrupa’nın bu bölgesinin standartlarına göre hiç de fena değil. Lüks tesisleri de barındıran merkezde Family Hotel Angella’da kaldık.

Güzel bir barı, açık büfe restoranı, makul fiyatlı spası ve modern odalarıyla oldukça çekici bir dağ oteli Family Hotel Angella. İki kişilik konaklama için 4 yıldızlı bu otelde 1 gece konaklama toplam 70 Euro civarında tutuyor. Bölgedeki diğer mantıklı oteller arasında Apart Hotel & Spa Zoned, Hotel Milmari Resort ve Apartman G10 sayılabilir. Apart Hotel & Spa Zoned ile Milmari Resort, Family Hotel Angella’ya gore biraz daha pahalı.

Bizim kaldığımız Family Hotel Angella otelin yemekleri oldukça güzeldi. İlk gittiğimiz akşam yediğimiz mantar soslu bonfile ve kahvaltıda yaptıkları börek (Sırpça’da burek diyorlar) gerçekten lezzetliydi.

Kopaonik oteller bölgesinin yerleşimi çok güzel. Çoğu ahşaptan yapılmış ya da betondan yapılsa da ahşapla çok güzel süslenmiş olan yapılar bir meydanı çevreleyecek şekilde dizilmiş. Öyle ki otellerin bu iç tarafa yani meydana bakan tarafları ise restoran, hediyelik eşya dükkânı ve çeşitli bar ve kulüplerle dolu. Sırbistan gece hayatı yalnızca Belgrad’daki kulüplerle sınırlı değil. Özellikle Kopaonik merkezindeki The Pub bize akşamüstü molamızda bir atmosfer sundu. Yan yana birçok benzer bar ve pub’ın bu şekilde dizildiği merkez olması, gerçekten bizim kayak merkezlerinde de ta en başta bölge kurulurken planlanması gereken bir şey.

Bu meydandan çıkıp pistlere doğru yöneldiğinizde yol üstünde kimi oteller ait, kimi ise bağımsız kayak kiralamacıları ve dükkânlar görüyorsunuz.

Burada bir gördüğümüzde bir GoPro kamera kiralama dükkânıydı. Artık aksiyon kameraları herkesin her an yanında istediği bir ürün. Küçük aksesuarlar yardımıyla artık GoPro ya da başka bir aksiyon kamerasını istediğiniz gibi kayağınıza, sörfünüze, bisiklet ya da motosikletinize monte edebiliyor, yaşadığınız küçük maceraları ölümsüzleştirebiliyorsunuz. Tabi özellikle GoPro kameraların ve aksesuarların fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu da söylemek gerekiyor. Tam buraya biraz şirket içi reklamımızı alayım : ) Size atcantana.com’un sattığı hesaplı GoPro aksesuarları sayfasına şu linkle yönlendireyim: http://www.atcantana.com/gopro-ekipmanlari

Son dakika kararıyla kayaklarımızı evde bıraktığımız için buradaki küçük dükkânlardan birinden kayak ve board kiraladık. Sırbistan’da günlük kayak kirası yetişkinler için 17 Euro, çocuklar için 15 Euro. Snowboard kiralama ücretleri de aynı.

Sırbistan’ın en popüler kayak merkezi Kopaonik’in kayak dışında her yönünü gördükten sonra artık sıra piste çıkmaya gelmişti. Günlük ski pass’ler yaklaşık 20-25 Euro tutarında. Ama dilerseniz yarım günlük, haftalık, aylık ya da sezonluk passler de alabiliyorsunuz. Dediğim gibi toplam 21 telesiyejle Kopaonik kapasitesi yüksek bir yer. Zaman zaman alt taraflarda sıra bekliyorsunuz ama bizim Uludağ ya da Kartalkaya’daki sıralarla karşılaştırdığınızda yine de çok daha mantıklı kalıyor.

Her seviye kayakçı için pist var Kopaonik’te. Çıktığınız tepelerin 2 tane büyük zirvesinin güneybatıda olanından yalnızca siyah pistlerle aşağıya inebiliyorsunuz. Dolayısıyla kafelerden çıktığınızda solda kalan telesiyeje binerseniz ya en tepeden sert eğimleri kaymaya hazır olarak inin ya da ara istasyonlardan birinde inip kırmızı ya da mavi pistlere girin.

İleri seviye kayakçılar için en çok dikkat edilmesi gereken şey ise buzlanma. Tüm Kopaonik eğimleri kuzey ve komşu yönlerine bakıyor. Dağın güney eğimleri Kosova’ya doğru baktığı için Sırplar tesisleri dağın diğer tarafına kurmuş.

Hal böyle olunca da Kopaonik pistlerinde sabah ayazları ve akşamüstü geç saatlerde kimi günlerde çıkan rüzgârla pistleri yer yer donduruyor. Hızla girdiğiniz bir eğimde buzlanma nedeniyle zemin birdenbire tatsızlaşabilir, hazır olun.

Çocuklar için kayak ve kış aktivitesi derseniz, Kopaonik yine birçok seçenek sunuyor. Özellikle kent merkezinden pistlere doğru ilk girdiğiniz sağ tarafta çocuklar için bir alan yapılmış olması çok güzel. Çünkü özellikle Türkiye’deki birçok kayak tesisinde yaşanan baby-lift’lerle normal pistlerin birleşmesi problem çocukları ve acemileri tehlikeye atmakta. Hızla aşağı doğru yumurta bırakan bir kayakçı çocukların arasına dalabilirken bazen de acemiler istemeden süratli gelen boardcu ya da kayakçıların önlerine tehlikeli bir şekilde dönebiliyor. Bu nedenden dolayı başlangıç seviyesini, çocuk pistlerini ve baby’liftleri fiziksel olarak diğer pistlerden ayırmakta büyük fayda var.

Baby lift’lerin olduğu çocuk alanında aynı zamanda şamrelle kaymak için bir bölüm ve de aynı aqua parklarda olduğu gibi tüplerin içinden karlı ya da karsız kaymak için de bir düzenek kurulmuş durumda. Çocuklar bunlardan faydalanabiliyor ya da kızakla kendi başlarına ya da ebeveynlerinin gözetiminde kayacak tatlı eğimleri bulabiliyorlar.

Kopaonik gerek her seviye kayakçıya hitap eden pistleri ve düzenekleriyle, gerekse de kalitelerini göre uygun fiyatlı kayak otelleri ve keyifli restoranlarıyla kayak severlerin ve alternatif kış sporu rotası arayanların es geçmemesi gereken bir seçenek. Tavsiyemiz Belgrad’da yapılacaklar listesini temizledikten sonra (Belgrad’da yapılması gerekenler yazımız için tıklayın: https://gezimanya.com/sirbistan/belgrad-gezilecek-yerler) Kopaonik için de 1-2 gün ayırmak.

Türk Hava Yolları’nın Belgrad’a haftanın 7 günü uçuşu var ve bu uçuşları 4-5 saatlik bir kara yolculuğuyla birleştirip Kopaonik’te kayak tatili yapmak, neresinden bakarsanız çok mantıklı.