Yel Değirmenleri ile Ünlü Yalıkavak

Bodrum merkezine yaklaşık 18 kilometre mesafede bulunan Yalıkavak, önceleri balık ve sünger avcılığının yapıldığı küçük bir köymüş. Günümüzde yerli halkın çoğu yine balıkçılıkla uğraşırken bir yandan da turizme yönelmiş. Kalabalığı sevmeyen, sakinliği tercih eden turistler için ideal bir seçenek.

Liman bölgesinde bulunan pek çok cafe ve restoran her bütçeye uygun. Sabahları deniz kenarındaki cafelerde kahvaltınızı yapabilir, gece sakin müzik eşliğinde balığınızı yiyebilirsiniz.

Sahilden biraz içeri girdiğinizde Kavaklı Köfteci’sini öneririm. Burada yediğim köfte ve piyazın hâla tadı damağımda.

Yalıkavak çok rüzgâr aldığından yel değirmenleri ile ünlenmiş. Bodrum yarımadasında en fazla yel değirmeni burada. Bodrum’dan Yalıkavak’a giderken dağın tepesindeki yel değirmenlerini görüyorsunuz. Bu değirmenlerin 1 tanesi de sahilde. 1859’da yapılan bu değirmen, 2005 yılında yenilenerek Yalıkavak’ın sembolü olmuş.

Yalıkavak tarihinin M.Ö. 2000’li yıllara dayandığı ve burada Leleglerin yaşadığı bilinmekte. Yer yer karşınıza çıkan kaya mezarları, sur kalıntıları bunun kanıtı.

Marinada birbirinden güzel yatlar demirlemiş. Marinanın açılışı turizmin hızla gelişmesini sağlamış.

Paşa, Tilkicik Ağaçbaşı koyları ve de Kudür yarımadası beach’leri ile ünlü. Arka Kudür köyü son derece keyifli bir yüzme ve yürüme alanı. Bu koylarda denize girebilir, Sanatçılar sokağında dolaşabilir, Sarnıç Sanat galerisinde resim sergilerini dolaşabilir, sahilde balık restoranlarda gün batımını izleyebilirsiniz.

Yalıkavak’a yaklaşık 2 kilometre mesafede yer alan ve Yalıkavak’ın ilk yerleşim yeri olan Sandima köyü ise sabah yürüyüşleri için iyi bir rota. Eski yerleşim Sandima’nın bir limanı olan Yalıkavak, nüfusun buraya göç etmesi ile önem kazanmıştır. Eski yıkık dökük terkedilmiş  taş evlerin bulunduğu Sandima köyü vakti olanlar için ziyaret edilmesi gereken bir bölge.

Bodrum'un Tibet'i olarak da adlandırılan Geriş köyü de Yalıkavak manzarasına hakim bir tepe üzerine kurulu. Burayı  mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Köydeki Panoroma Pasanda’da kahvaltı veya bir akşam yemeği yemeden Yalıkavak eksik kalır. Son derece ölçülü ve sempatik bir ailenin işletmeciliğini yaptığı Panorama Pasanda’ya rezervasyonsuz giderseniz kapıdan dönme riskini göze almalısınız.

Ancak buradan muhteşem Yalıkavak manzarası eşliğinde yaptığımız kahvaltı gezimizin en güzel anlarından biri olarak kaldı. Yiyeceklerin kalitesi, fiyatı, aile bireylerinin misafirlere yakınlığı ve içtenliği övgüyü hakediyor.

Panorama Pasanda’da akşam yemeğinin keyfi de ayrı.

Gün batarken Tanrı’nın gökyüzüne çizdiği muhteşem tablo her gün değişiyor. Ve bu panoramik restoranda yemeğinizi yerken, eğer hava güzelse Didim’in ışıklarını görebilirsiniz.

Yalıkavak’ta yel değirmenleri, Sandima ve Geriş köyleri görülmeli, muhteşem koylarında denize girilmeli. 

NURHAN YILMAZ

Yazar Hakkında

NURHAN YILMAZ

1951 İstanbul doğumluyum. Yıl içinde dönüşümlü olarak Sinop, Bodrum ve İstanbul’da yaşamaktayım.Küçük yaşlarda babamın mesleği gereği, Türkiye’nin pek çok farklı şehirlerinde yaşadım.