Yeşil mi Dediniz? İşte Artvin

Doğu Karadeniz’in en kuzeydoğu köşesinde yer alan Artvin, doğal güzellikleri ile her yıl yerli ve yabancı sayısız ziyaretçiyi ağırlıyor.

Artvin adının kökeninin İskit beylerinden biri olan Artvani’den geldiği düşünülme. Daha sonra şehir Osmanlı zamanında Artvini ve Livaneli adını almış. Sonra bir dönem kentin en önemli akarsuyu olan Çoruh’un adını taşımış. 15 Şubat 1956’da Çoruh olan isim Artvin olarak değiştirilmiş.

Ardanuç, Arhavi, Borçka, Hopa, Murgul, Şavşat, Yusufeli ilçelerinden oluşan şehir; tarihi kaleleri, camileri, milli parkları, dağları, yaylaları, plajları ile mutlaka görülmesi gereken ülkemizin nadide köşelerinden.

Artvin’i kış aylarında ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, Atabarı Kayak Merkezi'ni unutmayın. Artvin’i doğa turizmi için ziyaret etmek isterseniz, yolculuğunuzu bahar ya da yaz aylarına denk getirmelisiniz. Rafting ve trekking sporlarını yapmak için uygun pek çok parkur var. Doğa ile baş başa vakit geçirmek isteyen ziyaretçiler için çeşitli kamp alanları da mevcut. Kamp yapılabilecek alanlar arasında Kafkasör Orman İçi Dinlenme Yeri, Borçka Karagöl, Şavşat Karagöl, Yusufeli Çevreli Köyü, Hatila Vadisi, Kemalpaşa Plajı ve çevresi başı çekiyor.

Artvin'de zamanla doğa içi konaklama alternatifleri çeşitlilik kazanmış. Yayla turizmi için Artvin'i ziyaret etmek isteyenler yaylalardaki geleneksel tarzda dizayn edilmiş müstakil konaklama evlerinde kalabilir ya da kamp imkânlarından yararlanabilir.Artvin’i ikiye bölen Çoruh Nehri ve çevresi de oldukça otantik bir turizm merkezi. Hopa’da bulunan plajlarda ise yüzme imkânı bulabilirsiniz. Ancak yüzme imkânı bulunan yerler sadece plajlar değil, tertemiz sulara sahip derelerde de yüzmenin keyfini çıkarabilirsiniz, tabii ki yaz aylarında.

Artvin'de çay yetiştiriciliği oldukça gelişmiş düzeyde. Artvin'de yetiştirilen çayların tadına mutlaka bakmalısınız. Ayrıca şehirde balıklar her zaman taze. Denizden babam çıksa yerim diyenlerdenseniz, Artvin seyahatinizde deniz ürünlerini tatmayı ihmal etmeyin.

GEZİLECEK YERLER

Karagöl Sahara Milli Parkı 
1994 yılında millî park unvanını kazanan Karagöl Sahara Milli Parkı "Karagöl" ve "Sahara" olmak üzere iki sahadan oluşuyor. Karagöl bölümünde ormanlar, çayırlar ve göl bulunurken; Sahara bölümünde ise yayla turizmi ön planda. Milli parkta çeşitli konaklama tesisleri bulunmakla birlikte dileyenler için kamp yapma imkanı da var.

Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı 

Artvin'e bağlı Borçka ilçesinde bulunan alan, doğa turizmi sevenlerin mutlaka görmesi gereken bir yer.
"Yaşlı Orman" adıyla da bilinen alanda birçok bitki türünün yanı sıra çeşitli kuş türleri de bulunuyor. Aynı zamanda bazı kuş türlerinin de göç duraklarından biri. Burası; yüksek oksijen oranına sahip temiz havası, yemyeşil doğal güzellikleri ve huzurlu atmosferi biliniyor.

Ardanuç (Gevhernik) Kalesi

5. yüzyılda inşa edilen Ardanuç (Gevhernik) Kalesi 1551 yılında Osmanlı Devleti'nin eline geçmiş. Osmanlılar'ın eline geçtikten sonra tadilattan geçirilen Ardanuç (Gevhernik) Kalesi'nde Kanuni Sultan Süleyman'a ait bir kitabe de bulunuyor. Kaleye giriş ücretsiz.

Artvin (Livane) Kalesi 

937 yılında inşa edilen Artvin Kalesi aynı Ardanuç Kalesi gibi 1551 yılında Osmanlı Devleti'e geçmiş. İçinde bir sarnıçla şapel bulunan kale,  büyük bir tarihe öneme sahip ve her yıl pek çok turist tarafından ziyaret ediliyor. Artvin Köprüsü'nün karşısında yer alıyor. 

İskenderpaşa Camii ve Türbeleri

Artvin'e bağlı Ardanuç ilçesinin Adakale mevkiinde bulunan yapı Artvin'de yapılan ilk cami olma özelliğini taşıyor. İçinde Hatice Hanım, Ali Paşa ve Süleyman Paşa’nın türbeleri de yer alıyor. 

Barhal (Altıparmak) Kilisesi 

9. yüzyılda inşa edilen kilise, Yusufeli ilçesinde yer alıyor. Vaftizci Yahya'ya adanarak inşa edildiği biliniyor.

Mençuna Şelalesi 

Doğu Karadeniz'in en büyük şelalesi olan Mençuna Şelalesi, Arhavi’de yer alıyor. Artvin'in en çok ilgi gören doğal güzelliklerinden biri. Çiftekemer Köprüsü'nden küçük köy yoluna geçilerek gidilen şelale yolu, her yıl tadilattan geçiriliyor. Çevresinde piknik yapabileceğiniz alanlar mevcut.

Atabarı Kayak Merkezi

Artvin şehir merkezine 17 kilometre uzaklıkta bulunan kayak merkezi kış sporlarını sevenler için bir cazibe merkezi. 800 metre uzunluğunda olan ana piste çevredeki kafeler eşlik ediyor.

Cehennem Deresi Kanyonu 

Amerika'daki Grand Canyon'dan sonra dünyanın en büyük ikinci kanyonu olarak kabul ediliyor. Eşsiz doğa manzarası ile ziyaretçilerine keyifli deneyimler yaşatıyor.

Kafkasör Yaylası

Artvin merkezine 8 kilometre mesafedeki Kafkasör Yaylası, Türkiye’de Gürcü nüfusunun en yoğun olduğu yerlerden biri. Burada her yıl Temmuz’un ilk haftası matadorsuz geleneksel boğa güreşleri festivali yapılıyor. Kafkasör festivali ise bunların içinde en ünlü olanı. 3 gün süren festivalde her yere çadırlar kurulup şenlikler düzenleniyor. Ülkemizdeki tek boğa güreşi yapılan arena da burada yer alıyor. Artvin boğalarıyla meşhur bir il olup simgesi boğadır.

Ve meşhur Atabarı

Artvin halk oyunları Karadeniz, Kafkas ve Doğu Anadolu oyun karakterlerinin bir karması. Artvin yöresinde Bar oyunları ve adı Artvin Barı olan halk oyunları da oynanmaktadır. Artvin Barı’nın adı Atatürk'e ithafen 1936’da “Atabarı” olarak değiştirilmiş olan bir halk oyunudur.

“Bahçesi var, Balı var
Ayvası var, Narı var
Atamızdan yadigar  Biz de Atabarı var”