Bayraklar Hakkında Bilgiler

Ülkeleri temsil eden bayraklar bir nevi pasaport gibidirler aslında konuşma dilinde. Sizin nereye ait olduğunuzu işaret ederler. Siz de arka bahçenize bir bayrak asıp kendi krallığınızı ilan edebilirsiniz, tabii sadece kendinize. Sonuçta bu krallığın kabul edilmesi için diğer ülkelerin bunu tanıması gerek. Öte yandan herkes herkesin varlığını tanımıyor fakat bu onun geçerliliğini ortadan kaldırmıyor. Kısacası durum biraz karışık. Fakat tüm bunları bir kenara bırakıp birkaç ilginç bilgiye göz atmak isteyebilirsiniz. 

1.Romanya ve Çad bayrakları sadece kullandıkları farklı tondaki mavi ile ayrılıyor.

Romanya

2. 1815’ten 1830’a kadar Fransa bayrağı desensiz beyazdan oluşuyordu. Resimde görüldüğü gibi. (Görselin yüklenmesiyle ilgili bir hata yok. Bayrak bu şekilde!)

Fransa

3.1936 yılı olimpiyatlarında Haiti ve Lihtenştayn’ın aynı bayrağa sahip olduğu farkedildi (bu zamana bir şekilde kimse bunu farketmemiş) bunun üzerine Lihtenştayn kendi bayrağının köşesine bir taç ekleyerek durumu netleştirdi. 

4.Çin bayrağındaki büyük yıldız komünist partiyi temsil ederken diğer küçük yıldızlar köylüyü, işçiyi, küçük burjuvayı ve vatansever kapitalistleri-Japonlara karşı komünizmin yanında olan firmalar kastedilmektedir-temsil etmektedir. 

Çin

5.Paraguay bayrağı, önünde ve arkasında farklı amblemlerin yer aldığı tek bayraktır. 

6.Nasa’da çalışan bir mühendis Mars için bu bayrağı dizayn etti. Kırmızı Mars’ı temsil ederken mavi ve yeşil olası gelişmeleri, gelecekte insanlık için yeni bir habitat bir nevi kurtuluş gezegeni olma ihtimalini gösteriyor. 

7.Danimarka bayrağı hala kullanılmaya devam eden en eski bayrak. 1219 yılında tasarlanıp günümüze kadar ulaşmış bulunuyor. 

Danimarka

8.Filipinler’in bayrağı barış sırasında mavi çizgi üstte olacak şekilde dalgalanıyor ama savaş durumunda baş aşağı olma durumu ortaya çıkıyor. Kırmızı çizgi üstte olacak şekilde asılıyor. 

9.Norveç bayrağı bayrakların annesi olarak anılıyor. Bunun sebebi desenlerinin içerisinde Endonezya, Polonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda ve Tayland bayraklarını barındırması.

Norveç

10.Günümüzde kullanılan ABD bayrağı 17 yaşında bir öğrencinin okul projesi sonucu ortaya çıktı. Öğretmeni ona B- verse de ülkenin geri kalanı aynı fikirde değil sanıyoruz. 

11.İran bayrağında 22 kez Allahu Ekber yazısı tekrarlanıyor. 

İran

12.Afganistan bayrağı 20 kez dizayn edimesiyle bu alandaki rekoru elinde tutuyor. 

13.Bayraklar ile ilgilenen bilim dalına veksilloji (vexillology) deniyor.

14.Monako ve Endonezya’nın bayrakları eş. Sadece genişlikleri değişiyor, Monako’nun ki daha dar. 

Monako

15.Sadece Vatikan ve İsviçre’nin bayrakları kare şeklindedir. 

İsviçre

16.Teksas kendine ait bayrağı olan tek ABD eyaletidir. Teksaslılar ülke bayrağı yanında eyalet bayrağına da sadık ve bağlılar.