Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay ‘ı kapsayan Kilikya Bölgesinde yer alan Mersin, güney Anadolu’nun en özel ve en değerli kentlerinden biri. MÖ. 6300'lere uzanan tarihiyle dünyanın en eski yerleşimlerine ev sahipliği yapan, Türkiye’nin en büyük yat limanına ve tertemiz bakir koylarına sahip, verimli toprakları, farklı kültürlerin kaynaştığı sımsıcak insanları ve çok kültürlü mutfağıyla, gelen her ziyaretçisine “Biz neden Mersin’i tanımıyoruz?” diye sitem ettiren bir Anadolu cenneti.
1. St. Paul Kilisesi
St. Paul’un doğum yeri olarak bilinen ve Hristiyanların hac yolu üzerindeki Tarsus’ta yer alan St. Paul Kilisesi, İncil’de iki kez Tarsuslu olduğu yinelenen St. Paul adına MS. 11-12. yüzyıllarda inşa edilmiş. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 1994’te tescillenip koruma altına alınan, günümüzde Hristiyan cemaat tarafından aktif olarak kullanılmayan yapının tavanında Hz. İsa, Yohanna, Matta, Luca ve Marcos’un freskleri bulunuyor.
2. Tarsus Ulu Cami
Tarsus merkezinde yer alan ve adını bulunduğu semte veren Ulu Cami, Türk-İslam sanatının önde gelen eserlerinden biri. 1579’da, Selçuk-Osmanlı üslubunda tek şerefeli olan cami Saint Pierre Kilisesi kalıntılarının üzerine inşa edilmiş. İç mekân sütunları "İran Kemeri" adı verilen yarı sivri kemerlerle birbirine bağlanan yapının minber, mihrap ve müezzin mahfili mermerden yapılmış.
3. Tarsus Şelalesi
Tarsus’un 2 km kuzeyinde bulunan Berdan Çayı üzerinde yer alan Tarsus Şelalesi, Roma döneminde nekropol olarak kullanılmış. Konalemera denen bir yapıya sahip kayalara oyularak yapılmış mezarların bulunduğu şelale çevresinde oteller, restoranlar ve piknik alanları bulunuyor.
4. Cennet-Cehennem Mağaraları
Silifke-Narlıkuyu yakınlarında bulunan Cennet-Cehennem Mağaraları, aslında bir yeraltı deresinin yol açtığı erozyon sonucu tavan çökmesiyle meydana gelen iki büyük çukur. Cennet, elips biçiminde, derinliği 70 metre olan büyük bir mağara girişi ve bu mağaranın ağzında küçük bir kiliseden oluşuyor.
5. Aya Tekla Kilisesi
Taşucu yolu üzerinde bulunan ve Meryemlik de denilen Aya Tekla Kilisesi, Azize Tekla’nın St. Paul'ün vaazlarından etkilenerek 17 yaşında iken kendini Hristiyanlığa adaması üzerine saklandığı mağara. Azize Tekla, sığındığı bu mağarada bir yandan Hristiyanlığı yayarken, diğer yandan da yöre insanının hastalıklarını iyileştirmiş.
6. Kız Kalesi
Erdemli Sahili açıklarında küçük bir adacık üzerinde bulunan Kız Kalesi, Karamanoğlu İbrahim Bey’in 1448’de onardığı, Mersin’in sembol yapılarından biri. Önünde uzanan geniş kumsallarından, mis kokulu berrak denizinden seyrine dalınan kaleye, balıkçı motorlarıyla ulaşılabiliyor.
7. Latin-İtalyan Katolik Kilisesi
Sultan Abdülmecit’in fermanıyla 1853’te yapımına başlanan Latin-İtalyan Katolik Kilisesi’nin yönetimi Capucins rahiplerine verilmiş. Saat Kuleleriyle ünlü kilise, kesme kireç taşından inşa edilen avlusuyla anıtsal bir yapı olma özelliği taşıyor. Uray Caddesi üzerinde bulunan kilise, Katolik cemaat için ibadete açık bulunuyor.
8. Yumuktepe Höyüğü
Medeniyetler beşiği Anadolu’nun, en eski yerleşimlerinden biri olan Yumuktepe Höyüğü‘nün tarihi MÖ. 7.000 yılına kadar uzanıyor. 13. Yüzyıla kadar kesintisiz yerleşim yeri olan höyük, dünyada tarımın ilk yapıldığı yerler arasında geçiyor. Tanıklık ettiği binlerce yıl boyunca sayısız sosyal, siyasal, ekonomik, kültürel ve teknolojik değişikliğe şahit olan ve 33 yerleşim katına sahip Yumuktepe’de çıkarılan buluntular Mersin Müzesi’nde sergileniyor.
9. Kanlıdivane Kalıntıları
Erdemli-Silifke yolunun 3 km kuzeyinde yer alan Kanlıdivane, Helenistik dönemden, Geç Antik döneme kadar MÖ. 2 ila 7. yüzyıllar arasında kullanılmış bir yerleşim yeri. Obruğun etrafında kesme taştan yapılmış bazilikalar, caddeler, kaya mezarları, sarnıçlar yer alıyor. Yerleşim yerinin güneybatısında ise MÖ. 2. yüzyılda inşa edildiği düşünülen kule, Mersin’in günümüze ulaşan en eski yapısı özelliği gösteriyor.
10. Tisan Koyu
Silifke’ye bağlı Tisan Koyu, bu bölgeyi bilenler tarafından ‘’Saklı Cennet’’ olarak adlandırılan, turkuaz denizi, kumsalı ve yemyeşil doğasıyla dünyanın en güzel 13. koyu seçilmiş! Bakir bir koy olan Tisan aynı zamanda, Yunan kolonisi olarak kurulmasından dolayı pek çok tarihi kalıntıya da sahip. Mersin gezinizde konaklama için önerimiz Mersin Merkez’de Sultaşa Otel veya HostaPark Otel uygun seçenek. Eğer Silifke tarafında kalacaksanız Altın Orfoz otel o bölgenin en iyi otellerinden birisi.