Kefken Nerededir?

Kefken, Marmara Bölgesi’nde Kocaeli ilinin Kandıra ilçesine bağlı şirin bir sahil kasabasıdır. Kuzeydoğusunda Cebeci, Dikili, Çamkonak, güneybatısında Kerpe, güneyinde Kurtyeri Köyü bulunmaktadır.

Kefken’e Nasıl Gidilir?

İstanbul-Ankara TEM otoyolundan İzmit’e ulaşıp, Kandıra sapağından dönerek 40 kilometre sonra Kandıra’ya, ardından 20 kilometre sonra Kefken’e varmak mümkündür. Ayrıca, Şile-Ağva-Kandıra takibi yaparak da ulaşılabileceği gibi, Karadeniz’in her limanından deniz yolu ile de ulaşım sağlanabilmektedir. 

Coğrafi Özellikleri

Kefken ve çevresi ufak tepelerden oluşmaktadır. Yörenin en yüksek noktası Kefken-Kandıra arasında yer alan 400 metre yükseklikteki Baba Tepesi’dir. Kurtyeri köyünden başlayıp Kumcağız sahilinde denize dökülen 7,5 kilometrelik Kumcağız Deresi, Kefken’den geçen tek deredir. Halk arasında Kamış Gölü olarak bilinen Gizli Göl ise Çamkonak yakınlarında bulunmaktadır. Kandıra’nın kıyı kesimi çok çeşitli bitki örtüsüne sahiptir; meşe, gürgen, kızılcık, kestane, ıhlamur gibi ağaç türlerinin yanı sıra çam ormanları kıyı boyunca serilmiştir. 

İklimi

Kefken, Karadeniz ikliminin özelliklerini yaşamaktadır. Kış mevsiminde batıdan ve kuzeyden kuvvetli rüzgârlar esmekte, yaz mevsimindeyse nemli ve sıcak hava şartları yaşanmaktadır.

Sosyal ve Kültürel Yapısı

Kefken’in ekonomisi büyük oranda balıkçılığa dayanmakta, yaz mevsimindeyse turizm faaliyetleri canlanmaktadır. Kışın yaklaşık 1,500 olan nüfus, yazın 20,000 civarına yükselmektedir. Kefken’in sosyal imkânları ise çevre yerleşimlere göre daha fazla gelişmiştir.

Kefken’in Tarihi

Kefken, binyıllar boyunca onlarca medeniyetin evi olmuştur. Yörenin tarihi, M.Ö. 3000’lere kadar dayanmaktadır. Ticaret yolları üzerinde yer alan ve liman olarak da kullanılan Kefken, Roma İmparatorluğu’nun yıkılmasının ardından Bizanslılara ev sahipliği yapmıştır. Kefken, bölgede yaklaşık bin yıl hüküm süren Bizanslıların ticaret limanı olmuştur. Yöreye birçok tarihi eser bırakan Bizanslıların ardından Osmanlılar, Kefken’i ele geçirmiştir. Kefken’i ticaret limanı ve tersane olarak kullanan Osmanlılar, 1500’lü yıllarda burada 600 parça gemi yapmış ve donanmasına katmıştır. Kefken, I. Dünya Savaşı sırasında İngilizlerin işgalinin ardından Kurtuluş Savaşı’nda Yunan istilasına uğramıştır. 30 Temmuz 1921’de Yunanlılardan tamamen kurtulan Kefken, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ufak bir kasaba olarak günümüze kadar gelmiştir.

Kefken’de Görülecek Yerler

Kefken’e gidince hoş vakit geçirmek ve güzel yerlerini görmek için Kefken Adası, Pembe Kayalar, Yelken Kaya ve Uzun Kum, Kapri, Yeşil Köy, Miço Plajı ve Kumcağız Plajı ziyaret edilebilir.

Kefken Adası

Kefken Adası, Karadeniz üzerinde yerleşimin olduğu tek adadır. Adaya ulaşım Cebeci’den tekne ile yapılabilmektedir. Kefken Adası’nın tarihi Helenistik döneme kadar uzanmaktadır. Ada, Yunan, Roma ve Bizans uygarlıklarından mimari kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır. Sit alanı olarak koruma altında bulunan adada surlar ve antik su kuyuları bulunmaktadır.

Yıllar önce 10 hanenin bulunduğu adada şu an yalnızca bir ev bulunmaktadır. Adada tutunmayı başaran tek kişi, ada fenercilerinden Osman Bey’in oğlu Mustafa, balıkçılık yaparak babadan kalma evde yaşamaktadır. Ev, adanın en ilgi çekici özelliklerindendir.  Birinci dereceden sit alanı olan adaya çıkmak yasaktır fakat kıyısına tekneyle yanaşıp denize girmek mümkündür.

Pembe Kayalar

Kefken sahillerinin en ilgi çeken mekânı Pembe Kayalar, tarih boyunca gemilerin uğrak yeri olmuştur. Pembe Kayalar, Karadeniz sularından yumuşak olarak çıkartılır ve daha sonra sertleşir. İnsan gücüyle kesilen kayaların Sultanahmet Camii ve Rumeli Hisarı’nda kullanıldığı bilinmektedir. Pembe Kayalar, ziyaretçilerine müthiş manzaralar sunmaktadır.
 
Kapri

Kapri Koyu, etrafı kayalarla çevrili, küçük bir kumsala sahip doğal bir havuzdur. Bazen batıdan esen sert rüzgârlar haricinde sakindir. Burada suyun derinliği 3 metredir.

Kumcağız Plajı

Plaj, Kefken’in merkezinden beş dakikalık yürüyüş mesafesindedir. Plajın bir yanı Kefken Muhtarlığı diğer tarafıysa Kumcağız Muhtarlığı içerisindedir. Kumcağız, bölgenin en büyük ve korunaklı plajıdır. İncecik kumları ile birçok kişi tarafından tercih edilen Kumcağız Plajı, hemen arkasında çadır kampı yapmak üzere bir alana ve imkânlara da sahiptir.