Schengen Vizesi Hakkında Tüm Bilmeniz Gerekenler

Schengen Ülkeleri Hangileridir?

Öncelikle Schengen, Lüksemburg’un küçük bir şehridir. 1985 ve 1990 yıllarında iki anlaşmanın bu kentte imzalanmasından dolayı oluşum da bu ismi almıştır. Anlaşmanın amacı ise Avrupa Birliği üyesi ülkelerin birbiri arasındaki iç kontrollerini ortaya çıkarmak ve bu birliğin dışında kalanlara ortak kurallar ve yaptırımlar uygulamaktır. Sistem; Schengen Sözleşmesi taraf ülkelerinin vize uygulaması, yargı ve polis sistemi gibi konularda ortak karar mekanizması politikasına dayanır.

Bu anlaşmaya imza atan AB üyesi Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan ile AB üyesi olmadığı halde özel anlaşmalarla oluşuma dâhil olan İsviçre, İzlanda ve Norveç; Schengen topluluğunu oluşturmaktadır.


Fotoğraf: www.visitorguardusa.com

Schengen Vizesi Nedir?

Diğer yaptırımlardan sıyrılıp sadece vize konusuna bakarsak Schengen Vizesi; dünya vatandaşlarına seyahat konusunda kolaylık sağlayan bir uygulamadır. Nedeni ise Schengen topluluğuna üye bir ülke için vize aldığınız takdirde bu oluşumdaki diğer ülkelere de ayrı bir vize almadan giriş yapabiliyor olmanızdır. Yalnız sizden istenen ilk önce vizesini aldığınız ülkeye giriş yapmanızdır. O ülkeye gerçekleştirdiğiniz ziyaretten sonra vize geçerlilik süreniz dolana kadar diğer Schengen ülkelerine de giriş yapabiliyorsunuz. İngiltere ve İrlanda ise AB’ye üye olmasına rağmen Schengen topluluğuna dâhil değildir. Bu iki ülkeye giriş için ayrıca vize almanız gerekmektedir.

Topluluğa üye olan ülkeler, Schengen Information System (SIS) adında ortak bir bilgi sistemi üzerinden vize alanların tüm bilgilerine ulaşabilmektedirler. Vize alan kişiler hakkında bilinmesi gerekenlerin yer aldığı bu veri tabanı bankası ülkelerin bilgi ve güvenlik açıklarını da engelleyecek bir sistemdir.


Fotoğraf: buzzsouthafrica.com

Hangi Schengen Vizesi Size Göre?

Schengen topluluğuna yapacağınız başvurularda “Tek Tip Vize” uygulaması bulunmaktadır ve tek tip vizede ziyaret amacınızı belirten ana başlıklar vardır.

Schengen vizesinde 4 tip vize uygulaması vardır.

Bu ana başlıklar şöyledir:

  • Akraba ve arkadaş ziyareti
  • Turistik gezi
  • İş amaçlı seyahat
  • Konferansa katılım amacıyla seyahat
  • Transit geçiş için

Vize ise 4 farklı tür giriş nedenine bağlı olarak ayrılmıştır. Bunlar:

  • A Tipi Vize - Transit geçişlerde kullanılır ve Türk vatandaşlarına uygulanmaz.
  • C Tipi Vize - Turistik ziyaret için alınan vizedir.
  • D Tipi Vize - Kısa dönemli okuma, çalışma ve girişimcilik gibi konuları kapsayan vize başvurusudur.
  • Uzun Süreli Vize - 90 günden fazla ülkede kalma, okuma, oturma ve çalışma gibi durumlarda alınan vizedir.

Bu durumlardan biri içerisinde yer alıyorsanız gitmek istediğiniz ülke için konu olan ülkenin konsolosluğuna ya da eğer varsa konsolosluğun yetkilendirdiği acentelere size uygun olan vize türüne göre başvuruda bulunabilirsiniz.

Schengen Vizesi İçin Gerekli Olan Belgeler

Schengen vizesi için gerekli olan belli başlı belgeler bulunmaktadır. Konsolosluklar sizin ülkeye ne amaçla gittiğinizi ve ne kadar süre kalacağınızı bu belgeler yardımıyla öğrenmekte ve ülkelerine yerleşme ihtimalinize karşı bu belgeler ışığında ikna olmakta ya da olmamaktadırlar. Bu yüzden başvurunun en önemli kısmı belgeleri hazırlamak ve eksiksiz olarak sunmaktır. Aksi takdirde konsolosluk tarafından inandırıcı bulunmaya bilirsiniz ve başvurunuz reddedilebilir. 

  • 2 adet arka fonu beyaz 3,5 cm x 4,5 cm vesikalık fotoğraf
  • Eksiksiz doldurulmuş başvuru formu
  • Geçerliliği 3 aya kadar olan pasaport ve varsa eski pasaportlarınız
  • Çalıştığınız meslek grubunu belirten ve çalıştığınız yerin, sizin orada çalıştığınıza dair referans olması bakımından; çalışma belgesi,
  • Aldığınız maaş bordroları,
  • Sigorta bilgileri,
  • İmza sirküleri,
  • Vergi levhası,
  • Faaliyet belgesi,
  • Sahip olduğunuz gayrimenkullerin, araçların ve işyerlerinin tapuları,
  • Bankada, sizin hesabınızda olan ve konsolosluğu sizin geri döneceğinize dair inandıracak miktarda hesaptır.

Bu belgeler tüm ülkeler için birebir aynı olmamakla birlikte istenen bu belgelere ek yeni dokümanlar da istenebilmektedir.

** Belgeler hazırlandıktan sonra başvuru yapmalı ve konsolosluğun sizi görüşmeye davet ettiği saatte orada olarak belgelerinizi teslim etmeli ve gerekli görürlerse sordukları sorulara inandırıcı ve doğru cevaplar vermelisiniz.


Fotoğraf: www.expatica.com

Schengen Vizesi Ücretleri

Uzun süreli vize hariç diğer başvurular 90 günlük bir konaklama süresi ile sınırlandırılmıştır ve yetişkinler için Schengen vizesi ücreti 2023 itibariyle:

Havalimanı transit vizesi                                 80.00 EUR
Kısa süreli Schengen vizesi, 90 günden az    80.00 EUR
6-12 yaş arası çocuklar                                   40.00 EUR

olarak belirlenmiştir.

** Bu ödediğiniz tutar vize başvurunuz kabul edilmese bile iade edilmemektedir.

Schengen Vizesi Oturma Süresi Ne Anlama Gelir?

Schengen vizenizi bin bir güçlükle aldınız. Belki üç ay, belki bir yıl belki de üç-beş yıllık... Ama o da ne?  Vizenin üzerinde bir tarih daha var? Oturma (Duration of stay) süresi... Peki Shengen Vizesi OTURMA SÜRESİ Ne Demek?

Yani diyelim bir yıllık vizemle yayıla yayıla oturamaz mıyım ben bir yıl boyunca Avrupa ülkelerinde? Duration of stay: 30 Days yazıyor diye hepi topu 30 güncük mü kalınır bu vizeyle? Panik yok :) Açıklayalım: Hem de tane tane... Herkesteki bu kafa karışıklığı kalksın, zihinler aydınlansın, içler bi ferahlasın bu konuda.

Vizenizdeki ''Duration of stay'' -Oturum Süresi-  Sizin Shengen bölgesinde son 180 gün boyunca maksimum kalabileceğiniz süreyi gösterir. Yani oturma süreniz -diyelim-30 gün ise çıkış yaptığınız günden geriye 6 ay (180 gün) sayın. Bu süre içinde parça parça ya da ard arda maksimum 30 gün kalmış olmalısınız.

/sites/default/files/styles/800x600_/public/ozel-yazi/2019-11/image-avrupa-shengen-vize-kalma-suresi.jpg

Örneklerle açıklayalım: Diyelim bir yıllık vizeniz ve 30 günlük oturumunuz var. Ocak ve şubat ayında 10'ar gün kaldınız Schengen ülkelerinde haziranda gidip 15 gün kalamaz mısınız? Hayır kalamazsınız! Çünkü son altı ayda maksimum 30 gün oturma süreniz var. Yani haziranda en fazla 10 gün kalabileceksiniz. Ee hani bir yıllıktı bu vize? Sorun değil, haziranı atlayıp temmuzda çıkarsanız. Temmuzdan geriye altı ay sayı, şubattan başlayacağı için 10 gün daha kalabilirsiniz.

Kısa süreli vizelerde oturma süresi 10 gün ya da çok uzun süreli vizelerde bu süre maksimum 90 güne kadar çıkar. Kural aynıdır. Vizeniz ne kadar süreli olursa olsun bölgede bulunabilme süreniz son 180 günde vizede yazan 'Duration of stay'  (30, 60, 90 gün) süresi kadardır.

#Schengen vizenizdeki 'Number or Entires', yani bölgeye giriş sayısı bir seferden fazla girecekseniz 'MULT', yani multi, yani çok seferlik olmalıdır.

# Beş yıllık vize aldıysanız oturum süresi maksimum 90 gündür. Ancak bu beş yılda ancak 90 gün kalabileceksiniz demek değildir. İyi bir planlamayla toplam 2,5 yıl kalabilirsiniz. Tek yapacağınız şey son 180 günde 90 günü aşmamak.

# Diyelim altı aylık vizeniz var ama oturma süreniz 30 günü doldurduysanız vizeniz bitmemiş olsa bile kullanamazsınız. Eski vizeyi iptal edip yeniden vize almanız gerekir.

Vizedeki oturum süresini aşarsak ne olur?

Sınırda mutlaka son 180 günde kaldığınız süreye bakılacaktır. Eğer dönüyorsanız yüksek para cezası ve yeni bir vize alamama ihtimaliniz yüksektir. Aman dikkat! Bunu hesaplamak için sınır polisinin de kullandığı basit bir uygulama var. İşte buradan siz de ne kadar daha kalabileceğinizi hesaplayabilirsiniz:

Yeni Schengen Vizesi Kanunu Nedir?

Schengen vizesi, Avrupa Birliği üyesi olmayan ülke vatandaşlarının AB üyesi ülkelerine girebilmeleri için almakta zorunlu oldukları bir vize tipi. Geçerli pasaportunuzla birlikte Schengen vizenizi almadan AB ülkelerine seyahat etmeniz kanun dışı olarak görülüyor ve hukuksal açıdan suç işlemiş sayılıyorsunuz.

Ülkemizde de AB ülkelerine seyahat Schengen vizesiyle sağlanabiliyor. Bu nedenle getirilen yeni düzenlemeler, iş ya da gezi amaçlı seyahat etmeyi düşünen herkes için oldukça önemli.

Yeni Schengen Vizesi Kanunu İşlemeye Başladı

Yeni düzenleme Şubat 2020’nin ilk pazartesi gününden itibaren yürürlükte. Buna göre bu tarihte ve sonrasında yapılacak Schengen vizesi başvurularında tamamen yeni Schengen Vize Kanunu geçerli olacak.

Schengen Vizesinde Neler Değişti?

Uygulanmaya başlanan yeni Schengen Vizesi kanununda değişiklikler ücret, başvuru formları, vize süresi gibi maddeleri içeriyor. Buna göre yeni düzenleme sonucunda vize ücretleri 60 Euro’dan 80 Euro’ya çıktı.

Çocuklu gezi yapanlar için de bazı değişiklikler mevcut. Daha önce olan 6 yaş altındaki çocuklardan vize ücreti alınmama kuralına devam ediliyor. Ancak 6 ila 12 yaş grubundaki çocuklar için eskiden 35 Euro olan vize ücreti 40 Euro’ya çıkartıldı.

Başvuru yapma dönemlerinde uzatmaya gidildi. Daha önce seyahatten 3 ay önce olan vize başvuru tarihi yeni kanunla birlikte seyahatten altı ay önceye çıkartıldı.

Yeni düzenleme elektronik başvuru formları konusunda da eskiye göre kolaylık getiriyor, elektronik imza kullanmanın önünü açıyor. Olumlu bir vize geçmişine sahipseniz çoklu giriş çıkışlı olmak üzere uzun süreli vize alabilme şansınız artıyor.

Bunların dışında vize başvurusunda istenen belgelerde bir yenilemeye gidilmedi.

Schengen Vizesi Kanunları Neden Değiştirildi?

Avrupa Birliği, vize kurallarında değişiklik yapmasının nedenlerini açıklarken prosedürleri kolaylaştırıcı bir etki yaratmak istedikleri üzerinde durdu. Komisyon üyelerine göre getirilen yeni düzenlemelerle Schengen Bölgesine sık seyahat eden kişilerin vize alması artık daha kolay olacak. Bunun ardında ise yasa dışı göçmenlerin geri kabulü konusunda ve benzeri alanlarda iş birliği yapan ülkelerin ödüllendirilmesi amacı var.

 

Pınar Bulut

Yazar Hakkında

Pınar Bulut

Gezmeye bahane arayan, sebep yoksa icat çıkartan, yol olmazsa gökyüzüne merdiven dayayan, sineğin yağını hesaplayıp sırf gezme olsun diye öküz altında buzağı arayanların sayfası.