Uçuşlarda Coronavirüs Aşısı Zorunlu Olacak mı?

Çin’in Wuhan kentinde doğan ve geçtiğimiz günlerde varlığının birinci yılını dolduran Coronavirüs ile ilgili son zamanlarda sıklıkla yeni aşı haberleri geliyor. Aşılarla ilgili bilgiler geldikçe hem hastalar için umutlar yeşeriyor hem de akıllarda yeni soru işaretleri oluşuyor. Coronavirüs aşısıyla ilgili akıllardaki en önemli sorulardan biri de aşı bulunduğunda uçuşlar öncesinde aşı yaptırmanın zorunlu olup olmadığı oluyor.

Coronavirüs aşısı ve uçuşlar

Konuyla ilgili konuşan Avustralya milli havayolu şirketi Qantas’ın CEO’su Alan Jones, aşılar kullanıma hazır hale geldikten sonra uçuşlardan önce yolcuların aşı yapmasını zorunlu koşacaklarını belirtti. Ülkenin yayın kuruluşu Nine News’a konuşan Jones, taşıma sözleşmesinde değişiklik yaptıklarını ve yolculardan uçağa binmeden önce aşı olduklarını kanıtlamalarını isteyeceklerini söyledi.

Jones, iç hat uçuşlarında aşının gerekli olup olmayacağınınsa aşı çıktıktan sonraki dönemin özelliklerine bağlı olarak değişiklik göstereceğini söyledi.

Qantas bu konuyu gündeme getiren ilk havayolu şirketi olsa da diğer şirketlerin de aynı yolu izleyebileceği düşünülüyor.

Air New Zealand'ın Açıklamaları

Uçuşlarda corona aşısı zorunlu olacak mı sorusuyla ilgili açıklama yapan bir diğer havayolu şirketi de Yeni Zelanda hava yolu şirketi Air New Zealand oldu. Aşıdan önce sınırlarla ilgili konuşan şirket sözcüsü sınırların ne zaman ve nasıl açılacağına hükümetin karar vereceğini belirtti.  Ayrıca alınan kararlarda yetkililerle işbirliği sağlanacağını da sözlerine ekledi. Aşı zorunluluğunun ise ileriki zamanlarda değerlendirileceğini söyledi. 

Bir diğer hava yolu şirketi Air Asia da CNN'e yaptığı açıklamada tıpkı Air New Zealand gibi aşı zorunluluğunu ileriki günlerde değerlendireceklerini belirtti.

2

Aşı Zorunluluğu Uluslararası Bir Standart Haline Gelecek mi?

Söz konusu uçuşlar olduğunda aşının henüz uluslararası bir standart haline geleceğini söylemek bu aşamada mümkün değil. Hükümetlerin de bu konu hakkında radikal bir karara izin verip vermeyeceği ya da bu zorunluluk için yasal bir zeminin bulunup bulunmadığı da şu an belli değil. Kısacası şu an aşıyla ilgili durumun ne olacağı aşı çıktıktan sonra belli olacak gibi duruyor. 

Dijital Sağlık Karnesinin Uçuşlara Etkisi

Aşı ile ilgili açıklamalar yapan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA),  aşı bilgilerinin yer aldığı dijital bir sağlık karnesinin uçuşların açılmasında büyük bir önem arz ettiğini söyledi. Kuruluş, karneyle ilgili uygulamaların son aşamasına gelindiğini ve 2021 itibariyle pilot uygulamaya başlanacağını da belirtti. IATA Genel Müdürü ve CEO'su Alexandre de Juniac konuyla ilgili şunları söyledi: "Sınırlarda çifte kilit var. Uluslararası seferlerde yolcuların karantina önlemlerine gerek duyulmadan seyahat edebilmesini sağlayacak ilk anahtar koronavirüs testi. İkinci anahtar ise sınır denetim mevzuatlarına uygun olarak yolcuların test verilerini doğrulayacak ve bunların güvenli birşekilde paylaşılmasını sağlayacak küresel bir veri altyapısı kurmak." 

Yorumlar

27 Oca 2025, Pazartesi - 15:32
sağlık önemlidir... kozanfirmam.com