Ülkelerdeki Garip Yasaklar

Pek çok ülkede farklı yasaklarla karşılaşmak mümkün. Bunların bazıları her ne kadar mantıklı gibi gelse de bazen hiç akla mantığa sığdıramadığımız yasaklarla karşılaşmamız da mümkün olabiliyor. Yasak denildiğinde hiç şüphesiz aklımıza genellikle insana zararlı kurallar ya da ürünler geliyor. Yasakların konulma nedeni esasen insanlığın başlangıcından beri insanlar arasındaki eşitliği koruyabilmektir. Yasaklar ülkeler ve kültürler arası farklılıklar da gösterebilir. Bazen hiçbir insana, topluma zararı olmasa bile karşımıza ilginç yasaklar çıkabilir. Sizler için dünyada ilginç ve sıra dışı denilebilecek yasakları derledik.

İngiltere’de halı silkelemek yasak

Ülkemizde de komşular arasında pek çok ciddi sorunlara neden olabilen halı silkeleme yasağı aslında çok da mantıksız gözükmüyor. Komşuların bu anlamda birbirlerini rahatsız etmelerine müsaade edilmiyor. Eğer paspas ya da halı silkelemek istiyorsanız bu kesinlikle sabahın çok erken saatlerinde yapılmalıdır. Aksi halde ciddi yaptırımlarla karşılaşabiliyorsunuz.

Kanada’da yağmur yağarken çimleri sulamak yasak

İlk bakışta gayet mantıklı gözüküyor değil mi? Her ne kadar içinizden zaten yağmur yağarken sulama mı yapılır diye geçirenler oluyordur. Ancak es kaza böyle bir girişimde bulunursanız cezası bulunuyor.

Çimleri sulamak

İsviçre’de gece 22:00’dan sonra sifon çekemezsiniz

Dünyanın en refah ülkelerinden bir tanesi olan İsviçre’de kişisel alana ve konfora son derece önem veriliyor. Akşam 22:00’dan sonra tuvalete girenler nispeten yüksek ses çıkaran sifonları çekemiyorlar. Çünkü bunun diğer insanları rahatsız edeceği düşünülüyor.

Avustralya’da 110 kilodan fazla patates almanız yasak

 1946 yılında kabul edilen bir yasa ile Avustralya’da bir kerede 110 kilodan fazla patates almaya izin verilmiyor.

Milano’da kamusal alanda yüzünüzü düşürmeniz, somurtmanız yasak

Bölgenin en eski yasaklarından bir tanesi olan somurtma yasağından sadece cenazeniz var ise muaf olabiliyorsunuz. Aksi halde pozitif olmanız şart.

Tayland’da para üzerine basamazsınız

Tayland kendi değerlerine ve hatta parasına çok bağlı. Öyle ki kazara yolda Tayland parasının üzerine basarsanız başınız belaya girebilir.

Tayland Parası

Yunanistan’da tarihi bölgelerde topuklu ayakkabı yasak

Dünyanın pek çok yerinde genellikle müzelerde geçerli olan bu yasak Yunanistan’ın tarihi alanlarında da geçerli. Tarihi alanlarda yüksek ses çıkararak yürümek büyük problem. Ayrıca yine tarihi alanlara yiyecek ya da içecekle giremiyorsunuz.

Çin’de yaya geçidinde durmak yasak

Dünyanın en kalabalık ülkelerinden bir tanesi olan Çin’de duraksamaya dahi yer yok. Yayaların geçtiği yolda durmanız demek bir nevi akışı bozmanız demek. Şayet yaya geçidinde durursanız ve fark edilirseniz 5 yuan para cezası ödemek durumunda kalıyorsunuz.

Pennsylvania'da buzdolabını açık bırakmak yasak

Genellikle alışkanlık haline gelen buzdolabını açıp dakikalarca önünde dikilmek Pennsylvania'da yapamayacağınız bir şey. Bununla beraber banyoda şarkı söylerseniz ve bu duyulursa bunun da bir takım cezai yaptırımları bulunuyor.

İngiltere’de toplu taşıma araçlarında kadınların çikolata yemesi yasak

 Avrupa’da yine ilginç bir yasak daha. Nedendir bilinmez toplu taşımada kadınların çikolata yenmesine izin verilmiyor.

Çikolata Yemek

Düğün ya da cenazeyi bozmak yasak

Eğer Avustralya’da bir düğün ya da cenazeyi bozarsanız 10 bin dolara varan para cezası ile karşılaşmanız olası. Üstelik hepsi bu da değil, 2 yıla varan hapis cezası da sürpriz olarak karşınıza çıkabiliyor.

Singapur’da sakız çiğnemek yasak

Eğer bir sakız bağımlılığınız varsa ve Singapur’a yolunuz düşüyorsa bu huyunuzu hızlı bir şekilde terk etmeniz gerekiyor.

Kanada’da sarı margarin yasak

Kanada’da da hiçbir suretle sarı margarin üretilmiyor. Buradaki amaç tereyağı ile karışmasını engellemek. Aslında bunu ambalajının üzerinde belirtmek gayet net bir çözüm ama geçmişten gelen bir uygulama olsa gerek.

İnek sahiplerinin İskoçya’da sarhoş olması yasak

Daha çok; at, inek ya da buhar motoru sahiplerini ilgilendiren bir yasak.

Sarhoş Olmak

Dubai’de iftar öncesi yemek yemenin cezası hapis

 Ramazan aynında iftar öncesi yemek yerken görülürseniz kanunlara göre önce uyarı cezası alıyor sonrasında ise hapis cezası ile karşılaşabiliyorsunuz.

İsrail’de illegal radyo kanalı yasak

 Her ne kadar normal bir yasak gibi gözükse de eğer 5 yıl boyunca belli etmeden bu kaçak yayını sürdürebilirseniz resmi yayın hakkına sahip oluyorsunuz.

Fransa’da tren istasyonunda öpüşmek yasak

Tren istasyonlarındaki gecikmelerin önüne geçmek adına koyulmuş bir kural.

Chicago’da nükleer silah üretimi ve testi yasak

Chicago’da nükleer silah ürettiğiniz, depoladığınız ya da test ettiğiniz öğrenilirse 500 dolar gibi bir para cezası ile çarptırılıyorsunuz.

Fransa okullarında ketçap tüketmek yasak

Fransa’da bulunan okul kantinlerinde ketçap bulundurulmuyor. Sağlıkla ilgili bir düzenleme olsa gerek, çocuklar haftada sadece bir kez patates kızartması ile yiyebiliyorlar.

Ketçap

İsviçre’de havlayan köpeğe herhangi bir müdahalede bulunamazsınız

Hayvan haklarına da son derece saygılı olan gelişmiş ülkelerden bir tanesi olan İsviçre’de eğer bir köpek havlıyorsa, sizi rahatsız etse dahi azarlayamazsınız. Ülkede hayvanların refahı adına pek çok ciddi yaptırım uygulanıyor.

Almanya’da evinize giren hırsıza yastıkla vuramazsınız

Almanya’dan ilginç bir yasak. Almanlara göre evinize bir hırsız girdiğinde ona yastıkla vursanız dahi silahla müdahale etmiş oluyorsunuz.

Sihirbaz olduğunuzu kanıtlayamazsınız tavşan beslemeniz yasak

Bu ilginç kural Avustralya’dan. Tavşanlar ülkede sadece Queensland çevresinde bulunduğundan ve ayrıca istilacı olarak kabul edildiğinden sihirbazlık amacı olmadığı takdirde tavşan beslemek yasak.

Çin’de reenkarnasyon yasak

Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içerisinde reenkarnasyon için devlet izninizin olması gerekiyor.

Çin

Araba kullanan gömlek giymek zorunda

Taylan’da eğer araç kullanıyorsanız mutlaka üzerinizde gömlek olmalı.

Meclis binasında ölmek yasak

Londra’da şayet meclis binasını ziyaret ediyorsanız sınırlar içerisinde ölmeniz yasak. Bunun önlemini nasıl alıyorlar o da elbette merak konusu.