Kütahya’da Gezilecek Yerler


 

Ege Bölgesi’nde yer alan Kütahya gezip görülmesi gereken yerler bakımından oldukça zengindir. Yemyeşil doğası ve tarihi yapılarıyla dikkat çeken Kütahya’da alışveriş keyfini de doyasıya yaşayabilirsiniz. Sağlık ve kaplıca turizmi ile de her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Kütahya’ya en az 3 gününüzü ayırarak keyif dolu bir seyahat geçirebilirsiniz.

Kütahya’da Gezilecek Yerler

Kütahya gezinize şehirdeki önemli tarihî yapılardan başlamanızı tavsiye ederiz. Frig Vadisi ve Aizanoi Antik Kenti’ni ziyaret ederek Kütahya tarihini daha yakından tanıyabilirsiniz. Antik çağlardan günümüze ulaşan antik kentleri gezdikten sonra Domaniç Ormanları’nın mis gibi havasında yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Şifalı suları ile ziyaretçilerini ağırlayan Yoncalı termal tesislerinde bol bol dinlenebilirsiniz. Kütahya Kalesi, Çinili Camii, Dönenler Mevlevihanesi, Dumlupınar Şehitliği listenize eklemeniz gereken diğer yerler arasındadır. Müzelere meraklıysanız Kütahya Çini Müzesi ve Kütahya Arkeoloji Müzesi’ni de görmenizi tavsiye ederiz. Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

*Müze giriş ücretleri 2018 yılına aittir.

Frig Vadisi

MÖ 9. yüzyılda Kafkaslardan Anadolu’ya göç eden Brig adlı bir topluluk tarafından kurulan Frig Uygarlığı, dünyada yalnızca Dağlık Frigya bölgesinde yaşamış ve sonraki medeniyetlere büyük bir yol gösterici olmuştur.Bugün KütahyaAfyonEskişehir il sınırlarına yayılan Dağlık Frigya Bölgesi derin vadiler tarafından şekillenen dağlık bir alandır ve kolayca işlenebilen volkanik tüflerin oluşturduğu volkanik bir yapısı vardır.Bu doğal yapı kayaların oyulmasıyla inşa edilen özgün bir mimari modelin doğuşuna neden olmuş, sonraki medeniyetler tarafından da uygulanmıştır. Frig Dönemi kaya anıtlarının ortak özellikleri; bezeme ve süslemelerdeki zenginlik, üçgen alınlık ve içinde Ana Tanrıça heykelinin bulunduğu kaya nişleridir.

Frig Vadisi Hakkında Bilgi

Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar üçgenindeki Dağlık Frigya Bölgesi, Frig Uygarlığı’nın dini ritüelleri ve sosyal hayatına ilişkin izleri barındırdığı için, evrensel bir değer taşımaktadır. Kaya anıtlarındaki zengin süslemeler, Frig Uygarlığı’nın gelişmişliği açısından da önemli ipuçları vermektedir.

Devamını Oku

Aizanoi Antik Kenti

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesi sınırlarında bulunan Aizanoi Antik Kenti, Roma Dönemi’nin en önemli antik kentlerinden biridir. Zeus Tapınağı, Tiyatro kompleksi ve Macellumu ile İkinci Efes olarak adlandırılan kentin dünyada başka bir örneği yoktur. Özellikle Zeus Tapınağı’nın neredeyse tamamı korunarak günümüze gelmiş olması ile ayrı bir öneme sahiptir. Aizanoi Antik Kenti’nde Roma Dönemi’nde yaklaşık seksen bin kişinin yaşadığı düşünülmektedir. 13.500 kişilik stadyumu, 20 bin kişilik tiyatrosu bu düşünceyi doğrular niteliktedir. MS 2. yüzyıla uzanan tarihi ile Aizanoi Macellum’u dünyanın bilinen ilk borsalarından biridir. O dönemde satılan malların fiyatlarını belirten yazıtlar günümüze kadar korunarak gelebilmiştir. Agoralar, su kanalları ve nekropoller ile birlikte daha birçok tarihî yapıyı görebileceğiniz Aizanoi Antik Kenti Kütahya’ya 58 kilometre uzaklıktadır. Özel aracınızla gidebileceğiniz gibi Çavdarhisar, Emet ve Gediz ilçelerine giden otobüsler ile de antik kente ulaşım sağlayabilirsiniz. 
 

kutahya_0.jpg

Aizanoi Antik Kenti Hakkında Bilgi

Aizanoi Antik Kenti nerede diyecek olursanız Kütahya merkeze yaklaşık olarak 50 kilometre mesafede bulunduğunu söyleyebiliriz. Kocaçay Irmağı’nın yukarı kesiminde tanrıça Meter Steunene’nin Kutsal Mağarası civarında Frigyalıların yaşamış olduğu tahmin edilir. Şehrin oluşumu ile mitolojik hikâyeye göre ise Azan adlı mitoloji kahramanının su perisi Erato ile efsanevi kral Arkas’ın birleşmesinden şehir oluşmuştur. Aizanoi Antik Kenti, antik Frigya’ya bağlı olarak yaşayan Aizanitis’lerin ana yerleşim merkezi olarak işlev görürdü.

Devamını Oku

Domaniç Ormanları

14678908739_17d8e0326b.jpg

Kütahya’yı ilkbahar ve yaz aylarında ziyaret ediyorsanız Domaniç Ormanları’nın eşsiz manzaraları eşliğinde keyifli bir gün geçirmeye hazır olun. Yeşilin en güzel tonlarını bir arada görebileceğiniz Domaniç Ormanları sadece Kütahya’nın değil ülkemizin en güzel doğal varlıklarından biridir. Şehir yaşamından sıkılanlar için huzur verici ortamı ve bol oksijenli havasıyla stresten uzaklaşacağınız Domaniç Ormanları’nda piknik yapabilir, sevdiklerinizle yürüyüşün tadını çıkarabilirsiniz. 30 kilometrelik yürüyüş parkuruna sahip ormanlık alanda birbirinden güzel fotoğraf kareleri de yakalayabilirsiniz. Domaniç Ormanları sadece doğal güzelliğe değil tarihî bir öneme de sahiptir. Ertuğrul Gazi’nin yaz aylarını Domaniç Ormanları’nda geçirdiği rivayet edilmektedir. Kütahya’nın Domaniç ilçesine bağlı Hisar Mahallesi’nde yer alan Domaniç Ormanları il merkezine yaklaşık 90 kilometre mesafededir. 40 farklı bitki türü ile görülmeye değer Domaniç Ormanları’nı gezilecek yerler listenize eklemenizi tavsiye ederiz.

Kütahya Kalesi

4.jpg

Antik çağlardan günümüze varlığını korumayı başarmış olan Kütahya Kalesi Kütahya’nın ilk kurulduğu yer olan Hisar Tepesi’ndedir. 5. yüzyılda Bizanslıların yaptırmış olduğu surlarla birlikte Selçuklular ve Osmanlılar döneminde de restorasyondan geçen Kütahya Kalesi’nin üç bölümü bulunmaktadır. Yukarı, iç ve aşağı kaleden oluşan Kütahya Kalesi’nin burçları moloz-kesme taş karışımından yapılmıştır. Evliya Çelebi’ye göre 70 burcu bulunan kalede iki tane çeşme, iki tane mescit, döner gazino ve kır kahvesi de bulunmaktadır. Döner gazinonun Cumhuriyet Dönemi’nde yapıldığı tahmin edilmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çeşitli onarımlardan geçen kale Kütahya’nın önemli tarihî değerleri arasındadır. Birçok döneme tanıklık eden kaleyi ziyaret ederek geçmiş dönemlere doğru keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Çinili Camii

kutahya-cinili-camii.jpg

Kütahya’nın en güzel camilerinden biri olan Çinili Cami’yi il merkezini gezerken ziyaret edebilirsiniz. Orta Asya Türk mimarisinden esintiler taşıyan caminin dış süslemeleri mavi Kütahya çinilerinden yapılmıştır. Sekizgen iki katlı olan camiinin içerisi ise kalem işi süslemelerle görülmeye değerdir. 1973 yılında Ressam Ahmet Yakupoğlu tarafından yaptırılan Çinili Cami’nin dış yüzeyi tamamen seramikle kaplıdır. Şahane el işçiliği ile büyüleyen caminin içerisinde de çini motifleri bulunmaktadır. İl merkezinden kalkan 10 numaralı otobüs ile ulaşabileceğiniz caminin şirin bir de bahçesi vardır. Hem dış hem de iç mimarisiyle görenlerin hayranlığını kazanan, huzurlu atmosferi ile ayrılmak istemeyeceğiniz Çinili Cami’yi Kütahya gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin.

Dönenler Mevlevihanesi

35_big.jpg

Mevlevi kültürünün en önemli üçüncü merkezi olarak kabul edilen Dönenler Mevlevihanesi Kütahya’da görülmesi gereken tarihi değerlerden biridir. 1237 - 1243 yılları arasında ilk olarak mescit bölümü inşa edilen Mevlevihane’ye sonraki dönemlerde semahane de eklenmiştir. Erken dönem Anadolu Türk mimarisinin örneklerinden biri olan Dönenler Mevlevihanesi iki kez onarım gördükten sonra günümüze sadece semahane ile derviş hücreleri gelebilmiştir. Dörtgen planlı ve sekizgen kasnaklı olan Mevlevihane günümüzde camii olarak kullanılmaktadır. Semahaneye mihrap ilave edilmesiyle camiye çevrilmiştir ve halk arasında Dönenler Camii adı ile anılmaktadır. Yapının bitişiğinde Mevlana’nın torunu Ergun Çelebi’nin türbesi bulunmaktadır. Dönenler Mevlevihanesi’ni gezdikten sonra yakınındaki Ulu Camii’yi de ziyaret edebilirsiniz.

Dumlupınar Şehitliği

10717467.jpg

26 Ağustos 1922 günü Afyon Kocatepe’de başlayan Başkomutan Meydan Muharebesi 30 Ağustos 1922 yılında Dumlupınar’da büyük bir zafer elde edilerek son bulmuştur. Kurtuluş Savaşı boyunca tüm cephelerde şehit düşen askerler anısına Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Dumlupınar Şehitliği yaptırılmıştır. Büyük zaferin 70. yıl dönümü olan 30 Ağustos 1922 yılında açılan Dumlupınar Şehitliği’nde Üç Komutan Anıtı, 500 kişilik sembolik şehit mezarları, Milisler Anıtı, Şehit Baba Oğul Anıtı, Mehmetçik Anıtı ve Namazgâh yer almaktadır. Şehitliği ziyaret ettikten sonra Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi ve Kurtuluş Parkı’na da uğramanızı tavsiye ederiz. Dumlupınar Şehitliği Kütahya - Uşak kara yolu üzerinde olup otogardan Dumlupınar araçları ile ulaşım sağlamak mümkündür.

Kütahya Çini Müzesi

32.jpg

Çinicilik yüzyıllardır Kütahya’nın en önemli en sanatlarının başında gelmektedir. Çini üzerine açılan ilk ve tek müze olma özelliğini taşıyan Kütahya Çini Müzesi tarihî bir külliyede hizmet vermektedir. Germiyan Beyi II. Yakup Çelebi tarafından 1411 yılında inşa ettirilen külliye medrese, mescit, imaret ve hamamdan oluşmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından imaret ve türbe bölümü restore edildikten sonra 1999 yılında Çini Müzesi olarak açılmıştır. Müzede 14. yüzyıldan günümüze kadar Kütahya ve İznik’te üretilen çini vazolar, tabaklar, panolar ve ev eşyaları sergilenmektedir. Müzeyi gezerken II. Yakup Çelebi’ye ait dünyanın en büyük ikinci taş kitabesini de mutlaka incelemenizi öneririz. Paha biçilemeyen çinilere ev sahipliği yapan Çini Müzesi’ne giriş ücreti 5 TL’dir. Müzekart’ınız varsa ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Kütahya Arkeoloji Müzesi

ana-salon.jpg

Kütahya’da görülmesi gereken müzelerden bir diğeri olan Arkeoloji Müzesi şehir merkezinde yer almaktadır. Ulu Cami’nin yanında olan Arkeoloji Müzesi 1314 yılında Umur Bin Savcı tarafından yaptırılan Vacidiye Medresesi’nde yer almaktadır. Selçuklu sanatının izlerini taşıyan medrese Arkeoloji Müzesi olarak 1965 yılında ziyarete açılmıştır. Antik çağlardan başlayarak Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’ne ait eserlerin sergilendiği müzede en önemli eserlerden biri Amazonlar Lahidi’dir. Yüksek kabartma tekniği ile yapılan eser Aizanoi’de yapılan kazı çalışmaları sırasında bulunmuştur. Günümüze kadar sağlam gelebilen sayılı Amazon Lahitleri’nden biri olduğu için ayrı bir öneme sahiptir. Kütahya Arkeoloji Müzesi’ni pazartesi günleri hariç her gün 5 TL ücret ödeyerek ziyaret edebilirsiniz.

Yoncalı Kaplıcaları

Kütahya tarihî ve doğal güzellikleri ile birlikte termal sularıyla da ilgi çeken şehirlerden biridir. Özellikle Yoncalı ilçesi ve çevresi termal suları ile ünlüdür. Evliya Çelebi’nin de Seyahatnamesi’nde övgü ile bahsettiği Yoncalı şifa veren suları ile yaz-kış ziyaretçilerin akınına uğramaktadır. Kütahya’ya 18 kilometre mesafede bulunan Yoncalı, Kirazlı Dağı’nın eteklerinde, yemyeşil doğası ile huzur dolu bir yerdir. Oksijen oranı fazla olduğu için doktorların akciğer rahatsızlığı bulunanlara önerdiği Yoncalı tam bir şifa merkezidir. Yoncalı termal suyu içerdiği mineraller sayesinde dolaşım rahatsızlıkları, eklem ve kas hastalıkları, hormonal ve sinirsel hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Termal suyun yer altından çıkış sıcaklığı 42 derece olup gençlik iksiri olarak da kabul edilmektedir. Doğası ve şifalı suyuyla Kütahya’nın en güzel yerlerinden biri olan Yoncalı termal tesislerinde sağlık bulabilir, tatilinizi dinlenerek geçirebilirsiniz.