Medine Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Medine kenti İslam âleminin en önemli kutsal şehirleri arasında Mekke’den sonra ikinci sırada gelmektedir. Hz. Muhammed’in 622 senesinde Mekke’den Medine’yehicret etmesi, yaşamının bir kısmını burada geçirmesinin yanı sıra; Medine ilk hükümet yapısının ve İslami ekonomi modelinin de kurulduğu yerdir. Bu yüzden İslam’ın yeryüzüne yayıldığı yer olarak kabul edilen kent “Peygamber Şehri” olarak da anılmaktadır.

Medine kentinde Mekke’dekinden farklı olarak ihram giyilmesi zorunluluğu yoktur. Fakat yine de kılık kıyafet konusunda belli sınırlar vardır. Bunun yanı sıra ikliminden dolayı hava gün içinde ne kadar sıcak olursa olsun akşamları serinlemektedir. Dolayısıyla akşamüzeri dışarı çıkacaksanız yanınızda mutlaka fazladan bir hırka bulundurun. Ayrıca aklınızda bulunması gereken bir diğer şey ise Medine kenti ile Mekke arasında kur farkının olduğudur. Şehrin her yerinde döviz bozdurma imkânınız var, dolayısıyla bu konuda herhangi bir endişeniz olmasın.

Medine kentinin kutsal mekânlarına Müslüman olmayanların girmesi yasaktır. İslam mimarisinin pek çok örneğini görme imkânını bulabileceğiniz kentte pek çok kutsal mekân bulunmaktadır. Bunlar arasında en önemlisi Hz. Muhammed’in mezarının bulunduğu Peygamber Camii’dir. Turistik açıdan Hac ve umre ziyaretleri döneminde daha kalabalıktır.

Medine ile İlgili

Medine Nerededir?

İslam dininin ikinci en büyük kenti olarak kabul edilen Medine Suudi Arabistan’ın Hicaz bölgesindedir. Mekke kentinin kuzeyinde yer alan Medine’nin eski adı Yesrib’dir.

Medine’ye Nasıl Gidilir?

Medine’ye doğrudan havayolu ile gidebilirsiniz. Fakat Mekke’den sonra en büyük ikinci İslam şehri olarak kabul edilen Medine’ye gidişte tercih edilen yol daha çok önce Mekke’ye gidip sonrasında Medine’ye geçmektir. Bu durumda dört farklı alternatif söz konusudur. Bunlardan ilki Mekke’den Medine’ye uçak yoluyla gitmektir.  Yaklaşık 8 saat süren bir otobüs yolculuğu demek olan bu iki alternatiften farklı olarak tercih edebileceğiniz son ulaşım yolu ise taksiyle seyahat. Yaklaşık 80-100 riyal karşılığında Mekke’den Medine’ye gidebilirsiniz.

Medine’ye Ne Zaman Gidilir?

madinah.jpg

Medine iklim olarak ılıman olmasına rağmen çöl rüzgârlarının etkisinde olmasından dolayı sıcaklıklar oldukça yüksektir. Bu yüzden Medine’ye gideceklere verilebilecek en iyi tavsiye ocak ayı ile mayıs ayı arasındaki dönem ya da sonbahar ayları olacaktır. Bunun yanı sıra Medine’ye gitmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir diğer husus kentin Hac döneminde ziyarete kapalı olduğudur. Medine’nin turistik açıdan en kalabalık olduğu dönemin Ramazan ayı olduğu da aklınızda olsun.

Medine’de Nerede Kalmalı?

Medine en çok Müslüman nüfus tarafından ziyaret edilmektedir. Medine’de pek çok otel ve konaklama imkânı mevcuttur. Medine’de yer alan otellerin özellikle 5 yıldızlı olanlarının pek çoğu Peygamber Camii’sinin etrafına yayılmıştır. Medine’deki konaklama alanlarının bütçeleri de Peygamber Camii’sine uzaklığıyla ile orantılıdır. Camiye yakın olan konaklama merkezlerinin fiyatları daha yüksektir.

Medine’de Gezilecek Yerler

Mekke şehrine 450 km uzaklıktaki Medine İslam’ın yayılma sürecindeki öneminden dolayı “Peygamber Şehri” olarak anılmaktadır. Pek çok kutsal mekânıyla hac ve umre ziyaretleri sırasında bilhassa uğranan Medine kenti, İslam mimarisinin ilk örneklerini de görme imkânı sunmaktadır.

Görülmesi gereken diğer yerler: Kıbleteyn Mescidi, Yedi Mescidler, Cennet-ül Baki (Baki Mezarlığı).

Devamını Oku

Medine İçi Ulaşım

Medine kentinde şehir içi ulaşımda toplu taşıma araçları kullanılmaz. Dolayısıyla kullanabileceğiniz tek vasıta taksidir. Medine kenti güvenli bir kenttir. Taksiye binerken taksiciyle ücret konusunda mutlaka anlaşın. Bu konuda ikinci bir tavsiye ise gideceğiniz adresin Arapçasının yazılı olduğu bir kâğıt elinizde olsun. Medine’de şehir içi ulaşım genelde 15-30 Riyal arasındadır. Havaalanından şehir merkezine gidecek olduğunuzda ise yaklaşık 70 Riyal civarında bir miktar ödemeniz gerekecektir.

Medine Mutfağı

maggi-goreng-al-madinah1.jpg

Arap geleneksel mutfağının pek çok lezzetini tatma imkânını sunan Medine’ye gittiğinizde yöresel lezzetlerin yanı sıra Hint, Pakistan ve Bangladeş mutfaklarının kendine has lezzetlerini deneme imkânı da bulabilirsiniz. Medine’ye gittiğinizde karşınıza en çok çıkacak yemekler kuzu çevirme, ‘taamiya’ adını verdikleri sebzeli sandviçler, kendi yöntemleriyle pişirdikleri bezelye ve Medine mutfağına özgü ‘tameez’ ekmeğidir.

Popüler restoranlar

Al Baik: Suudi Arabistan’ın en büyük fast food zincirlerinden olan Al Baik’e Medine’de çokça rastlayacaksınız. Servis süresinin yaklaşık 30 dakika civarında olduğu restoran zincirinin menüsünde tavuk kızartması ve farklı soslar kullanılarak hazırlanan karides büyük yer tutuyor.

Tabaq Restoran: Pakistan mutfağından lezzetler sunan Tabaq Restoran’ın menüsünde köri soslu yemekler fazlasıyla yer tutuyor.

Al Yaseerah Restoran: Medine’nin ne büyük restoranlarından biri olan Al Yaseerah Peygamber Camii’sine 25 dakika mesafede şehrin kuzeyinde yer alıyor. Türk mutfağından lezzetleri de menüsünde bulunduran restoranda özellikle tahin ve pide çeşitlerini mutlaka deneyin. Kahvaltı servisinin de bulunduğu restoran özellikle ikindi namazı sonrası çok kalabalık oluyor, aklınızda olsun.

Bahşiş

Suudi Arabistan’da yüzde 10 oranında servis ücreti restoran ve otel faturalarında yer almaktadır. Ekstra servislerde ise yüzde 10 oranında bahşiş beklenebilir.

Medine’de Alışveriş

Medine şehri daha çok dini amaçlı turizm merkezi olduğundan Medine’den satın alabileceğiniz hediyeler de yine buna yönelik olacaktır. Medine’yi ziyaret edenlerin en çok tercih ettiği hediyelerin başında seccade geliyor. Hindistan yapımı kaşmir seccade el yapımı ve özel bir hatıra almak isteyenlerin en çok tercih ettikleri arasında. Aynı zamanda tespih ve Kur’an-ı Kerim de Medine’den dönerken yanınızda getirebileceğiniz hediyeler arasında. Kesme taş ve deve kemiğinden yapılan ev yapımı tespihlerin yanı sıra farklı taşlardan yapılan modellere de rastlayabilirsiniz. Son yıllarda kentin hediyelik eşya sektöründe hızlıca yayılan bir diğer şey ise ezan okuyan saattir. Pek çok parfüm çeşidi de Medine’de karşınıza en çok çıkacak alternatifler arasında. Medine’de alışveriş yapacakların aklında tutması gereken en önemli şey ise kentte kredi kartı kullanımının çok az yerde mümkün olduğudur, o yüzden yanınızda nakit bulundurmanız gerekiyor.

Medine’de Gece Hayatı

Medine kentinde alkol tüketimi yasaktır. Fakat Medine’nin kendine has bir eğlence kültürü vardır. Abu Tarbaush kentin en meşhur eğlence mekânlarının başında gelir. Bunun yanında Medine’de geceleri de ziyaret edilen ibadethaneler geceleri de pek çok restoranın açık olmasına sebeptir.

Medine Festivaller

Ramazan Bayramı

Kurban Bayramı

Janadriya Festivali (Nisan)

Medine Resmi Tatiller

Ramazan Bayramı

Kurban Bayramı

Suudi Arabistan Ulusal Günü (23 Eylül)

Medine İçin Faydalı Bilgiler

Acil Yardım: 997

Yangın: 998

Polis: 999

Medine Vize İşlemleri

Suudi Arabistan’a seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının pasaport türüne bakılmaksızın Suudi Arabistan vizesine tabi tutulmaktadır. Ancak resmi görevle Suudi Arabistan’a giden resmi görevlilerden herhangi bir Suudi Arabistan vize ücreti talep edilmez. Suudi Arabistan Konsolosluğu vize müracaatlarını, Pazartesi ve Perşembe günleri 09:00 ila 15:00 arası yapabilirsiniz. Cuma günleri Suudi Arabistan ticari vize başvuru işlemleri kabul edilmemektedir.

Medine Türkiye Temsilciliği

CİDDE BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: P.O.BOX:70 MEDINAH ROAD, KILO 6 AL-ARAFAT STREET AL-HAMRA JEDDAH 21411 SAUDI ARABIA

Telefon: 00 966-2 660 16 07 / 00 966-2 665 48 73

Faks: 00 966-2 665 22 80

[email protected]

http://cidde.bk.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Tebuk (Tabouk), Medine (Al Madina), Mekke (Makkah), El Baha (Al Baha), Asir (Asseer), Cizan (Jeezan) bölgeleri.

Medine Para Birimi

Suudi Arabistan’ın para birimi Riyal’dir. Riyalin alt birimi halala’dır. Bir riyal 100 halalaya bölünür.

Medine Resmi Dili

Medine’de konuşulan dil Arapça’dır. Suudi Arabistan’da Arapçanın farklı lehçeleri vardır, fakat Arapça bütün nüfus tarafından konuşulmaktadır.

Medine Saat Farkı

Suudi Arabistan (GMT+3) ile Türkiye (GMT+3) arasında saat farkı yoktur.

Medine Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type G / 250V / 13 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 17oC
    • Şub 20oC
    • Mar 23oC
    • Nis 27oC
    • May 32oC
    • Haz 35oC
    • Tem 35oC
    • Agu 35oC
    • Eyl 35oC
    • Eki 29oC
    • Kas 23oC
    • Ara 19oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1.300.000 / Dil: Arapça / Para Birimi: Riyal (SAR) / İklim: Çöl İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1 hafta