Mekke Hakkında Bilinmesi Gerekenler

mecca-107732_960_720.jpg

İslam’ın beş şartından biri olan Hacgörevini yerine getirmek için Müslümanların sıkça ziyaret ettiği Mekke, inanç gezileri söz konusu olduğunda akla ilk gelen şehirler arasındadır. Hz. Muhammed’in bu şehirde doğması ve Kabe’nin Mekke’de olması şehri İslam dünyasının en kutsal mekânı kılıyor. Bununla birlikte Mekke’ye Müslüman olmayanların girmesi yasaktır.

İlk zamanlardaki adı Beka olarak bilinen Mekke, Hz. İsmail’in soyundan gelenler tarafından kurulup gelişmiştir. Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail BekaVadisi’nde Kabe’yi kurar ve İsmailoğulları Kabe’nin koruyuculuğunu üstlenir. İsmailoğlu soyundan gelen Hz. Muhammed Kabe’de doğar ve Kureyş kabilesi Haşimoğulları ailesine üyedir. Güçlü bir aile olan Haşimoğulları ailesinden olması ve herkes tarafından takdir edilmesi sebebiyle Hz. Muhammed peygamberliğinden önce de şehirde etkili bir figürdür. Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed’e Mekke’nin hemen yanında bulunan Nurdağı’nın Hira Mağarası’nda gelmeye başlar.

Hz. Muhammed ve ilk Müslümanlar Medine’ye hicret eder ve bir devlet kurar. 630yılında ise Mekke Müslümanlar tarafından fethedilir. Bu tarihten itibaren Müslümanların dini merkezi olan Mekke, tarih boyunca oldukça değer gören bir kent olmuştur. Şehrin hâkimiyetini elinde bulunduran tüm hükümdarlar şehre hizmet etmekte birbirleriyle yarışmıştır. Emeviler ve Abbasiler dönemi ve sonrasında Memlükler devrinde Hac hizmetinin yerine getirebilmesinde kolaylık sağlamak için altyapı hizmetleri yapılmış ve OsmanlıDevleti’nin hakimiyeti döneminde birçok sultan şehre hayrat denilen camiler, çeşmeler, yol ve çeşitli düzenlemeler ve bunların yanı sıra El-HamraCamisi’ne değerli eserler yaptırmışlardır.

Fakat Birinci Dünya Savaşı sonrasında Suudilerin hakim olduğu Mekke şehri, Vahhabilerin inanç esasları doğrultusunda tüm süslemeler ve mimari yapılar yanlış ve din dışı görülmüş, yavaş yavaş şehrin çevresinden silinmeye başlanmıştır. En son 2002 yılında yıkılan Osmanlı dönemi eseri EcyadKalesi’nin yerine Ebrac El Beyt ismindeki otelin yapılması büyük tepki toplamıştır.

Bugünlerde şehir altyapı hizmetlerinin artması ile yıllık 15 milyonu aşan Müslüman’ı ağırlar.

Mekke ile İlgili

Mekke nerededir?

Kızıl Deniz’e kıyısı olan Cidde’ye iç bölgelere doğru 70kilometreuzaklıkta olan Mekke SuudiArabistan’ınbatı tarafında, yani Hicaz bölgesindedir.

Mekke’ye Nasıl Gidilir?

Mekke’ye İstanbul ve diğer büyük şehirlerden havayolu şirketlerinin direkt uçuşları bulunmaktadır. Mekke içine inmeyen uçaklar CiddeHavalimanı’na iner ve oradan Mekke’ye otobüsler ile ulaşılır. Hac döneminde her ülke için ziyaretçi kotası uygulanmaktadır. Bu yüzden Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen listeler eşliğinde Hac ziyaretinde bulunulabilir. Bunun dışında Ramazan dönemi boyunca şehir oldukça kalabalıktır. Bu yüzden önceden otellere rezervasyon yapılması ve uçak biletlerinin alınması gerekebilir.
 

Mekke’ye Ne Zaman Gidilir?

Dini görevini yerine getiren Müslümanlar için zaman konusunda seçici olmak mümkün değildir. Hac görevi için Kurban Bayramı döneminde Mekke’de büyük kalabalıklar halinde bulunulur ve altı günlük vazife yerine getirilir. Ümre için zaman konusunda daha esnek olunabilir. Sıcak çöl iklimi şehre hakimdir ve şehirde mayıs ayından eylüle kadar 40-45 derecelik kuru bir sıcaklık gözlemlenir. Genel sıcaklık değeri 35 derece civarında olsa bile bu dönemler dışında şehre ziyaret biraz daha kolay olabilir. 

Mekke’de Nerede Kalmalı?

Şehirde her tür gelir grubuna uygun oteller bulunmaktadır. Bazı Müslümanlar zamanının tamamını El-Haram’da geçirir. Şehrin dışında kalan ucuz fakat kirli bulunabilecek otellerin yanı sıra merkezde Hilton, Mövenpick, İnter-Continental ve EbracElBeyt gibi daha lüks otellerde kalabilirsiniz. Diğer seçeneklere göre bu oteller size masraflı görünse bile, hem El-Haram’a yakınlıklarıyla hem de yemek ve diğer hizmetleriyle büyük kolaylık sağlayacaklardır. 

Mekke Şehir İçi Ulaşım 

mecca-66965_960_720.jpg

Yerel otobüsler, küçük otobüsler ve taksiler şehir içi ulaşım için uygun ve ucuzdur. Şehir içinde bir metro hattı bulunmaktadır. Buna ilave olarak Hac görevlerini yerine getirecek hacıların dini bölgelere taşınması için Hac bölgesine beş ayrı metro ağı kurulması planlanıyor.

Mekke Mutfağı

İslami kurallara uygun olmayan yemeklerin üretilemediği Mekke’de özel bir mutfak bulmak zordur. Tüm dünyadan mutfaklar Mekke’de kendini gösterir. Hindu yemeklerinden Kuzey Afrika mutfağına ve sık karşılaşacağınız fast food mağaza zincirlerine kadar her tür yemek Mekke’de bulunabilir. Genelde yemek için otelinizden dışarı çıkmamanız önerilir. Alkolün yasak olduğunu da belirtmekte yarar var.
 
Popüler restoranlar
 
Al Bayt Restaurant: Lübnan mutfağını en güzel şekliyle yansıtan bu restoran Mekke’de bulabileceğiniz nezih yerlerden biridir.
 
Bahşiş
Mekke restoranlarında eğer siz vermezseniz ya da hesaba eklenmemişse, bahşiş verme zorunluluğu yoktur.
 

Mekke’de Alışveriş

mecca-107732_960_720.jpg

Mekke’ye giden hacılar ve Umre ziyaretinde bulunan Müslümanlar genelde anı niyetine resim ve saat almayı tercih ederler. Her ziyaretçi evine sınırlı miktarda zemzemsuyu götürebilmektedir. Hurma için Medine popüler olsa bile Mekke’de de hurma satışı yapılmaktadır. Bunun yanında farklı seçeneklerde ve kalitede parfüm yağları hediyelik olarak alınabilir. Takke, seccade ve tesbih Mekke’den alınabilecek diğer ürünlerdir. Genel olarak elektronik eşyaların Türkiye’den biraz daha ucuz olduğu varsayılır, doğruluğu tartışılır.

 Mekke'de Gece Hayatı

Kutsal şehir olarak ilan edilen Mekke’de içki ve gece hayatı için mekân bulunamamaktadır.

Mekke’de Festivaller

Hac

Şehrin tüm gündemini belirleyen bir dönemdir. Dünyanın dört bir yanından gelen Müslümanlar hacı olmak için gerekenleri yapar. Yaklaşık 40 gün süren Hac boyunca Müslümanlar kendilerini dünyevi dünyadan uzak tutarak manevi anlamda doyurmaya odaklanır.

RamazanAyı

Müslümanların Mekke’ye gelerek dini tatillerini yaptıkları aydır. Bu ay boyunca oruçlar tutulur ve dini bölgeler ziyaret edilir.

Mekke Resmi Tatiller

Ramazan Bayramı (10 gün sürer)
Kurban Bayramı (10 gün sürer)
Suudi Milli Günü (23 Eylül)
 

Mekke İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 997

Yangın: 998

Polis: 999

Mekke Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Suudi Arabistan’a girmek için vize alması gerekmektedir. Pasaportunda İsrail’e giriş-çıkış damgası bulunan kişilere vize verilmemektedir. Bunun dışında, 35 yaş altı bekar kadınların kan bağı olan erkeklerle birlikte ülkeye ve Mekke şehrine girebilmelerine izin verilir.

Mekke Türkiye Temsilciliği

DDE BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Jeddah 21411 (Medinah Road, Al-Arafat Street Al-Hamra)

Saudi Arabia

Telefon: +966-12 660 16 07

Faks: +966-12 284 6443

[email protected]

cidde.bk.mfa.gov.tr

GörevBölgesi: Tebuk, Medine, Mekke, El Baha, Asir, Cizan Bölgeleri.

Mekke Para Birimi 

Suudi Arabistan sınırları içerisinde yer alan Mekke şehrinin para birimi Suudi Riyali’dir. 1 TL yaklaşık 1.30 Suudi Riyali’dir.

Mekke Resmi Dili

Mekke tüm İslam dünyasının dini ibadetini yerine getirmesi için toplandığı bir şehir olması nedeniyle, şehirde her dilden konuşan insan bulunabilir. Bunun yanında Arapça şehrin resmi dilidir. Hacılara ve Müslüman gezginlere kolaylık olması için Arap alfabesinin yanında Latin alfabesi çokça kullanılır.
 

Mekke Saat Farkı

Mekke (UTC +3) ile Türkiye (UTC +2) arasında 1 saat zaman farkı bulunur. 

Mekke Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type G / 250V / 13 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 23oC
    • Şub 24oC
    • Mar 27oC
    • Nis 31oC
    • May 34oC
    • Haz 35oC
    • Tem 35oC
    • Agu 35oC
    • Eyl 35oC
    • Eki 32oC
    • Kas 28oC
    • Ara 25oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1,675,368 / Dil: Arapça / Para Birimi: Suudi Riyali (SAR) / İklim: Çöl İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 4 gün