Rize'nin Doğasına Doyacağınız 11 Cennet Köşe

Doğu Karadeniz’in incisi Rize muhteşem doğası, birbirinden lezzetli yemekleri ve sıcakkanlı insanları ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken şehirlerden biridir. Bahar ve yaz aylarında yeşilin bin bir tonuna şahit olabileceğiniz Rize kış aylarında eşsiz bir güzelliğe bürünmektedir. Yılın on iki ayı misafirlerini ağırlayan Rize oksijen deposu yaylaları, şelaleleri ve kaleleri ile tam bir turizm merkezidir. Ayder Yaylası’nda doğa yürüyüşüne çıkabilir, Fırtına Vadisi’nde azgın sulara karşı rafting yapabilir, Palovit Şelalesi’nde seyrine doyulmaz bir manzaraya karşı dinlenebilirsiniz. Şehrin gürültüsünden uzaklaşarak sadece kuş sesleri eşliğinde tatilinizi geçireceğiniz Rize’ye en az 3-4 gününüzü ayırmanızı ve bu harika şehri doyasıya keşfetmenizi tavsiye ediyoruz.

Rize Gezilecek Yerler

Karadeniz Bölgesi’nin görülmeye değer şehirlerinden biri olan Rize son yıllarda turistlerin yoğun olarak ilgi gösterdiği şehirler arasında yer almaktadır. Rize seyahatinizde tarihî eserler ile birlikte el değmemiş doğal güzellikleri görebilir, yemyeşil yaylalarda huzur içinde tatilinizi geçirebilirsiniz. Kaçkar Dağları Millî Parkı doğa yürüyüşü yapabilir, Rize Kalesi ve Zil Kale’de tarihe doyabilirsiniz. Yayla turizmi ile öne çıkan Rize’nin birbirinden güzel yaylalarını ziyaret etmeden gezinizi sonlandırmamanızı tavsiye ederiz. Ayder Yaylası, Anzer Yaylası, Gito Yaylası, Pokut Yaylası Rize’de görmenizi önerdiğimiz yaylalardan sadece birkaçıdır. Şenyuva Köprüsü, Palovit Şelalesi ve FırtınaDeresi de Rize gezilecek yerler arasında yer alır.

Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Kaçkar Dağları Millî Parkı

Resim_81451385937.jpg

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında bulunan Kaçkar Dağları Millî Parkı, Çamlıhemşin’in merkezine 16 kilometre mesafededir. 1994 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile millî park edilen Kaçkar Dağları Millî Parkı 51.500 hektarlık bir alandan oluşmaktadır. Kaçkar Dağları Millî Parkı sınırları içerisinde 9 köy, 33 yayla yerleşimi bulunmaktadır. Üçdoruk, Göller ve Kaçkar Dağları’ndan oluşuna millî park batısındaki Fırtına Deresi ve doğusundaki Hemşin Deresi ile oldukça zengin floraya sahiptir. Kaçkar Dağları Millî Parkı 756 bitki çeşidi ile birlikte 149 omurgasız ve 178 omurgalı havyan türünü barındırır.

Park alanında ayrıca ayı, kurt, tilki, domuz, geyik, yaban keçisi, çakal ve sansar gibi yaban hayvanları bulunmaktadır. Millî park içerisinde bulunan Fırtına Vadisi ve Palovit Vadisi’nin içerdiği ormanlar hem bölgenin hem de ülkemizin el değmemiş birkaç ormanından biri olma özelliğini taşımaktadır. Park alanında ayrıca buzullar, buzul vadileri ve gölleri, morenler ve sirkler bulunmaktadır. Ülkemizin en önemli ekosistemine sahip olan milli parkta Fırtına Deresi, Zil Kalesi ve dünyaca üne sahip Ayder Yaylası yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir. Doğanın tüm güzelliklerine ev sahipliği yapan park sınırları içerisinde rafting, trekking, dağcılık ve heliski aktiviteleri yapılmaktadır. Kaçkar Dağları Millî Parkı’na otomobil ile giriş ücreti 10 TL, minibüs 25 TL’dir.

Anzer Yaylası

Resim_1440578659.jpg

Rize’nin İkizdere ilçesine 35 km uzaklıkta bulunan Anzer Yaylası bitki örtüsüyle ve sahip olduğu doğal güzelliğiyle sadece Rize’nin değil aynı zamanda ülkemizin de en önemli coğrafi alanlarından biridir. 1991 yılında turizm bölgesi ilan edilen Anzer Yaylası balı ile ünlüdür. Sadece Anzer Yaylası’nda yetiştirilen endemik çiçeklerin polenlerinden elde edilen Anzer balı dünyanın en pahalı balları arasında gösterilmektedir. Yazın bin bir renkte çiçek ve bitkilerin süslediği Anzer Yaylası kışın sarı ve kırmızı ağırlıklı renklere bürünmektedir. Doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılık için bölgenin en cezbedici yerlerinden biri olan Anzer Yaylası’nda yamaç paraşütü ve rafting de yapılmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan yaylada yeme-içme ve konaklama imkânları bulunmaktadır. Rize’nin muhteşem doğasını gözler önüne seren Anzer Yaylası’nı mutlaka görmenizi ve doğa ile iç içe bir gün geçirmenizi tavsiye ederiz.

Ayder Yaylası

Ayder Yaylası Rize’ye 69 kilometre, Çamlıhemşin ilçesine 19 kilometre mesafede bulunmaktadır. Bol oksijene sahip havası, rengârenk çiçek ve bitki türüyle kaplı muhteşem doğasıyla ünlü olan Ayder Yaylası, Doğu Karadeniz’in ve ülkemizin en güzel yaylası olarak gösterilmektedir. Baştan sona ladin ve kayın ağaçlarına rastlayabileceğiniz Ayder Yaylası 1987 yılında önce turizm merkezi ilan edilmiş 1994 yılında ise Bakanlar Kurulu tarafından millî park olarak kabul edilerek koruma altına alınmıştır. Doğu Karadeniz’in en fazla ziyaret edilen yaylası olan Ayder Yaylası etkileyici güzelliğinin yanı sıra kaplıcalarıyla da ünlüdür. Ayder Yaylası kaplıcalarındaki şifalı sular sinir sistemi, dolaşım sistemi, sindirim sistemi, cilt ve romatizmal hastalıklarına iyi gelmektedir. Doğa ile bütünleşeceğiniz Ayder Yaylası’nda huzurlu ve sakin tatil imkânı sunan birçok otel ve Karadeniz’in zengin mutfağa sahip restoran ve kafeler bulunmaktadır. Ayder Yaylası’nda hamsi buğulama, hamsi köfte ve muhlama yiyebilir, nefis manzaraya karşı çay içebilirsiniz. Yılın her mevsimi ayrı bir güzellik sunan Ayder Yaylası doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık ve raftingseverler tarafından oldukça ilgi görmektedir.

Zil Kalesi

Çamlıhemşin ilçe merkezinin 15 kilometre güneyindeki Zil Kalesi, Fırtına Deresi’nin batı yamaçlarında kurulmuştur. Sarp kaya kütlesi üzerine inşa edilen Zil Kalesi, dere yatağından 100 metre, denizden ise 750 metre yüksekliktedir.

Bölgenin en dikkat çekici tarihî eserlerinden olan Zil Kalesi, Varoş Kalesi, Ciha ve Kız Kalesi gibi hem bölgenin hem de Bayburta kadar ulaşan kervan yolunun güvenliğini sağlamak için kurulmuştur. Bölgenin Osmanlı tarafından fethedilmesinin ardından Zil Kalesi güvenlik amacıyla kullanılmaya devam etmiş ve Kale-i Zir olarak anılmıştır. 

Devamını Oku

Şenyuva Köprüsü

Resim_1440668360.jpg

Rize’de görülmesi gereken en önemli tarihi eserlerden biri olan Şenyuva Köprüsü 1696 yılında inşa edilmiştir. Fırtına Deresi üzerinde üzerine kurulan köprü bölgenin en eski köprüsü olarak bilinmektedir. Dere seviyesinden yaklaşık 20 metre yükseklikte bulunan köprünün uzunluğu 40 metredir. Çamlıhemşin ilçesine 7 kilometre mesafede bulunan Şenyuva Köprüsü Karadeniz’in iklim şartlarına uygun olarak tasarlanmıştır. Eski adı Çinçiva olarak bilinen Şenyuva Köprüsü tek gözlü ve yuvarlak kemerli olarak inşa edilmiştir. Köprünün kemer kısmının yapımında düzgün kesme taş kullanılırken, ayaklarının yapımında moloz taş kullanılmıştır. Karadeniz’in eşsiz doğasına uyum sağlayan Şenyuva Köprüsü fotoğrafçıların da ilgisini fazlasıyla çekmektedir. Şenyuva Köprüsü, Fırtına Deresi’nin üzerinde, Çamlıhemşin’in doğasının içerisinde Karadeniz turunun en güzel noktalarından biridir.

Palovit Şelalesi

maxresdefault.jpg

Çamlıhemşin ilçe merkezi 23 kilometre uzaklıkta bulunan Palovit Şelalesi Kaçkar Dağları Millî Parkı sınırları içinde bulunmaktadır. Rize’nin en yüksek debiye sahip şelalelerinden biri olan şelale 15 metre yükseklikten dökülmektedir. Yaz aylarında yolu Rize’ye düşenler tarafından en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelen Palovit Şelalesi muhteşem bir doğaya sahiptir. Yemyeşil ağaçlar ve dik kayalıklar arasından dökülen yüksek debili su görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Gür ve bakir orman içinde bulunan Palovit Şelalesi güçlü yatağına rağmen gölet oluşturamamaktadır. Palovit Deresi’nden akan sular şelale yaptıktan sonra Meşederesi ile birleşerek Fırtına Deresi’ne katılmaktadır. Doğa yürüyüşü ve bitki gözlemciliği yapanlar Palovit Şelalesi’ni oldukça sık ziyaret etmektedir. Palovit Şelalesi yolu üzerinde mesire ve kamp alanı bulunmaktadır. Palovit Şelalesi’ne Çat köyü yönünden Zil Kalesi’ni geçtikten sonra aracınızı park edip yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz.

Fırtına Deresi

Başlangıç noktası Çamlıhemşin ilçesine 19 kilometre mesafede bulunan Ayder Yaylası olan Fırtına Deresi Ardeşen’in 2 kilometre batısında denize dökülmektedir. Kaçkar Dağları’nın kuzey yamaçlarına kadar uzanan Fırtına Deresi yemyeşil ormanlar arasında uzanmaktadır. Karadeniz kıyı çizgisinden ilerleyen Fırtına Deresi’nin toplam uzunluğu 57 kilometredir. Fırtına Deresi yerli halk tarafından Büyük Dere olarak da anılmaktadır. Doğa yürüyüşü ve bitki gözlemciliği yapanların uğrak noktası olan Fırtına Deresi ülkemizdeki en önemli rafting parkuruna ev sahipliği yapmaktadır. Çamlıhemşin’in 1 kilometre güneybatısından başlayan parkur yaklaşık 23 kilometre uzunluğundadır. Dünyanın birçok yerinden rafting tutkunları Fırtına Deresi’ne akın etmektedir. Fırtına Deresi’nde yapılan raftingin zorluğu suyun debisine göre değişiklik göstermektedir. Tüm yıl boyunca rafting yapmaya uygun olan Fırtına Deresi’nde arkadaşlarınızla beraber eğlenceli anlar yaşayabilir, adrenalin dolu bir gün geçirebilirsiniz.

Rize Kalesi

118588,rize-kalesi-8.png

Rize’nin merkezinde bulunan Rize Kalesi şehrin en önemli tarihî eserlerinden biridir. Hem şehir merkezinde bulunması hem de ulaşımın kolay olmasıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmayı başarmıştır. Rize Kalesi iç kale, aşağı kale ve surlardan oluşmaktadır. İç kale ve surlar günümüze ulaşmış olsa da aşağı kale hemen hemen yok olmuş durumundadır. Kale ve surların yükseklikleri yaklaşık 20 santimetre ile 2 metre arasında değişmektedir. Duvarların yapımında Horasan harcı ve yontma taş kullanılmıştır. Cenevizliler tarafından kullanıldığı bilinen iç kale bölümü zamanla harap olsa da Bizans İmparatorluğu tarafından yeniden yapılmıştır. Görkemli yapısıyla şehre tepeden bakan Rize Kalesi’nde muhteşem Rize manzarası size beklemektedir. Kalenin hemen yanında yer alan çay bahçesinde soluklanabilir ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Pokut Yaylası

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine 21 kilometre, Çinçiva Köyü’ne ise 12 kilometre uzaklıkta bulunan Pokut Yaylası denizden 2.050 metre yükseklikte bulunmaktadır. Pokut Yaylası Çamlıhemşin’e yakınmış gibi gözükse de engebeli yolu yüzünden yolculuk yaklaşık 1,5-2 saat sürmektedir. Pokut Yaylası adı Ermeniceden gelmekte olup anlamı “Rüzgârlı Vadi”dir. Pokut Yaylası’nın yerleşim tarihi net bilinmemekle birlikte 200 yıl öncesine kadar gittiği tahmin edilmektedir. Pokut Yaylası küçük bir yayla olup yaklaşık 70-80 ev bulunmaktadır. Yayladaki bazı evler konaklama amaçlı olarak hizmet vermektedir. Konakladığınız evler ve pansiyonlar ilçe merkezine ulaşım için sizlere yardımcı olur. Kaçkar Dağları’nın en iyi terası olarak anılan Pokut Yaylası eşsiz manzarası ve muhteşem doğasıyla Karadeniz’in en güzel yerlerinden biridir. Güneşin doğuşu ve batışıyla ünlü olan Pokut Yaylası’nda sisin oluşturduğu bulut denizi görülmeye değerdir. Pokut Yaylası’na gelmişken ağaçların arasından 15 - 20 dakika yürüme mesafesinde olan Sal Yaylası’na mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz. Pokut Yaylası yemyeşil ağaçlar arasında huzurun ve sakinliğin adresi olarak misafirlerini beklemektedir.

Gito Yaylası

30739541250_27e016dd62_b.jpg

Gito Yaylası, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alsa da daha çok Hemşin ilçesine yakınlığıyla bilinmektedir. Çamlıhemşin ilçesine 33 kilometre ve Hemşin ilçesine 27 kilometre uzaklıkta bulunan Gito Yaylası Karadeniz’in eşsiz güzelliğe sahip bakir yaylalarından biridir. Karadeniz’den yaklaşık 2.000 metre yükseklikte bulunan Gito Yaylası’na hem Hemşin - Kantarlı yolundan hem de Çamlıhemşin üzerinden Zil Kalesi’ni geçtikten sonra ulaşabilmektedir. Gito Yaylası’na giden yolların bozuk olması ulaşımı oldukça zorlamaktadır. Fotoğraf sanatçılarının, dağcıların ve doğa yürüyüşü yapanların oldukça ilgi gösterdiği Gito Yaylası dinlenmek ve yeşillikler içerisinde huzur bulmak için en güzel yerlerden biridir. Gito Yaylası’nda yaklaşık 50 ev bulunmaktadır. Konaklama amaçlı olarak pansiyonlar hizmet verirken yaylada kamp yapabileceğiniz alanlar da mevcuttur.

Pileki Mağarası

Pileki Mağarası, Rize İyidere’de bulunan çok sayıda mağara arasından en büyük olanıdır. İnsan eliyle yapılan bir mağara olarak bilinen Pileki’de milattan önce 2300’lü yıllardan milattan sonra 1970’lere kadar pileki taşı çıkarılmıştır. Günümüze değişen teknoloji ile artık taş çıkarılmamaktadır. Turistik bir yer olarak yoğun ilgi göre İyidere’deki Pileki Mağarası’nın içinde birçok tünel, tünellerin sonunda boşluklar, kuyular ve göller yer alır. Mavi ile yeşilin birbirine karıştığı doğal güzellik, manzara ve mağara için Pileki Mağarası’nı ziyaret edebilirsiniz.

Pileki Taşı Nedir?

Taştan pileki çıkarılmasıyla oluşan Pileki Mağarası binlerce yıldır aynı amaca hizmet etmiştir. Günümüzde aydınlatılarak ve düzenlemeler yapılarak ziyarete açılan mağaranın ana maddesi olan pileki taşı nedir diye soracak olursanız, bu taşın özel bir madde olduğunu ve Karadeniz mutfağının olmazsa olmaz bir mutfak gereci olduğunu söyleyebiliriz.

Devamını Oku