Adapazarı Genel Bilgiler / Rehber

Adapazarı Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

Adapazarı, Sakarya ilinin merkez ilçesidir. İstanbul’a yaklaşık 160 kilometre uzaklıkta olan bu ilçenin ekonomisi tarım ve sanayiye dayanmaktadır. Şekerpancarı, patates ve kabak deyince akla gelen Adapazarı, çokkültürlü olmasından dolayı çeşitlilik gösteren bir yerleşim yeridir. 21 Haziran 1921’de işgalden kurtulmuş olan ilçe ev sahipliği yapmakta olduğu doğa güzellikleri, tarihî yapıları ve renkli kültürüyle sık sık ziyaret edilmektedir.

Adapazarı’nda Görülmesi Gereken Yerler 

Köklü bir tarihe sahip olan ilçede görülmesi gereken birçok tarihî noktanın yanı sıra doğa harikaları da bulunmaktadır. Hititler, Frigler, Traklar, Lidyalılar, Bitinyalılar, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslıların ve Osmanlı’nın hâkimiyetine girmiş olan Adapazarı’nda en dikkat çeken yapılardan bir tanesi Justinianus Köprüsü ya da diğer adıyla Beş Köprü’dür. Taşınmaz Kültür Varlıkları arasında yer almakta olan, Bizans döneminde inşa edilmiş olan bu köprü bulunduğu Beşköprü mevkiinden dolayı iki isme sahiptir. Erken Bizans döneminin ilk örneklerinden biri olan 365 metre uzunluğundaki köprü Bizans İmparatoru Justinianus tarafından 559-562 yıllarında yaptırılmış ve günümüze kadar gelebilmiştir.
 
Adapazarı’nın bir diğer köprüsü ise Sakarya Köprüsü (Trabzanlar Köprüsü / Güneşler Köprüsü)’dür. Sakarya Nehri üzerinde yer alan ve günümüzde hâlâ kullanılmakta olan köprünün yerinde daha önce Tavuklar Köprüsü adında bir ahşap köprü yer almaktaydı. Kurtuluş Savaşı sırasında yakılan köprünün yerine Atatürk tarafından Browstrink tipinde Sakarya Köprüsü inşa ettirilmiştir.
 
Sakarya Müzesi / Atatürk Evi ilçenin en çok ziyaret edilen noktalarından birisidir. 1910-1915 yılları arasında inşa edilmiş olan yapı, 1922 yılında Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım ile konakladıkları yer olarak bilinmektedir. Müzeye dönüştürülmüş olan bu yapının bahçesinde 1900’e yakın eser görülebilmektedir. Müzenin bahçesinde, Roma ve Bizans dönemlerine ait arkeolojik eserler ve müzenin sergi salonunda tarih öncesi çağlar, Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemine ait etnografik eserler sergilenmektedir.
 
Dünyanın dördüncü, Türkiye’nin ilk deprem müzesi olarak bilinen Deprem Kültür Müzesi, Adapazarı sınırları içerisinde yer almaktadır. 1967 ve 1999 depremlerine ait fotoğrafların yer aldığı bu müze depremle alakalı her unsur hakkında bilgi sunmakla birlikte suni deprem yaratan bir deprem simülatörüne de sahiptir.
 
Adapazarı’nın büyük öneme sahip olan bir noktası da Çark Mesiresi / Caddesi’dir. İlçenin en hareketli caddesi olarak bilinen Çark Caddesi, araba trafiğine kapatılmış, renkli, kafeler, restoranlar ve alışveriş dükkânlarıyla dolu bir mekândır.


 
Adapazarı’nın merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunan Karapınar Gölü güzelliği ile ziyaretçilerini büyülemektedir. Ormanın içerisindeki bu doğal gölü ziyaret ederek yürüyüş yapabilir ve oradaki sosyal tesislerde vakit geçirebilirsiniz.

Adapazarı’nda Ne Yenir? 

Çokkültürlü bir yapıya sahip olmasından dolayı oldukça çeşitli bir yemek kültürüne sahiptir Adapazarı. Adapazarı’nda akla gelen ilk yemek ıslama köftesidir. Kemik unu ve toz biberli sosla kızartılmış ekmekle servis edilen bu köfte mutlaka denenmesi gereken lezzetlerindendir. Kabak tatlıları da denenmeden dönülmemesi gereken bir lezzettir. Cevizli, fındıklı ve sütlü gibi çeşitleri olan kabak tatlısının birçok çeşidi bulunmaktadır. İnce açılmış yufkaların arasına rendelenmiş bal kabağı konularak yapılan kabak kıvırmasını deneyebilirsiniz.

Adapazarı’ndan Ne Alınır? 

Adapazarı denilince akla gelen zanaatlar süpürgecilik, yorgancılık, bakırcılık ve papuççuluktur. Ziraî Aletler Sanayi Sitesi içerisinde yer almakta olan 48 dükkânlı Süpürgeciler Sitesi, Uzun Çarşı’da Bakırcılar Sokak ve “Pasaj 67” ye uğrayarak Adapazarı hatırası alabilirsiniz.

Adapazarı’nda Nerede Kalınır? 

Adapazarı’na gittiğinizde şehir merkezinde kalmak istiyorsanız Baltürk, Oba, Garden Altınova, 1İnci Konak, Sakarya Grand en çok önerilen otellerdir. Daha lüks bir konaklama seçeneği arıyorsanız yine merkezde yer almakta olan beş yıldızlı Best Western Premier Sakarya veya Ramada Sakarya tercih edilebilir.

Adapazarı’na Nasıl Gidilir? 

Adapazarı’na gitmek için demir yolu ve kara yolu olmak üzerine iki yol bulunaktadır. Doğu ve batıdan gelen bütün demir yolları Arifiye İstasyonu’ndan geçmektedirler. Karayoluyla gelmeyi tercih edenler ise Ankara-İstanbul otoyolunu, İstanbul-Şile-Kandıra devlet yolu, Zonguldak-Akçakoca-Karasu devlet yolu ve Eskişehir-Bilecik kullanılabilir. Sakarya’dan 23 kilometre uzaklıkta yer almakta olan Adapazarı’na İstanbul’dan iki saatte, İzmir’den sekiz saatte, Bursa’dan üç saatte, Ankara’dan üç buçuk saatte ulaşılabilmektedir.

Adapazarı’na Ne Zaman Gidilir?

Kışın 0’ın altına düşen sıcaklıkları nedeniyle kış haricinde her mevsimde ziyaret etmek uygundur. Yılın her ayı neredeyse yağış almakta olan Adapazarı’nın en az yağış aldığı ve havanın en güzel olduğu aylar temmuz ve ağustostur.

Adapazarı ile İlgili

Adapazarı Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa