Iquique (Şili) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Güney Amerika ülkesi olan şilinin kuzeyinde yer alan Iquique, ortalama 196,562 nüfusa sahip küçük bir liman şehridir. Bu liman şehri hem Iquique hem de Tarapaca Bölgesi'nin başkentidir. Ayrıca kent, Atacama Çölü'nün bir parçasını da oluşturan Pampa del Tamarugal ovasıyla a sınır komşusudur. Şehir 19.yüzyılda Atacama Çölü’de yapılan madencilik çalışmaları sırasında oldukça gelişmiştir. Önceleri bir Peru şehri olan bölge, pasifik savaşıyla birlikte Şili
devletinin sınırlarına geçmiştir. Şili, Aymara yerlilerinin diline göre “Toprağın Bittiği Yer” anlamını taşımaktadır.

Şehrin araştırmalar sonucu 16.yüzyılda kurulduğu iddia edilse de Camanchacos adı verilen yerli halkın M.Ö.7000 yıllarından biri bölgede yaşadığına ilişkin birçok arkeolojik kanıt mevcuttur. İspanyol imparatorluğunun koloni kurduğu yıllarda Peru’nun himayesi altına olan kent, çok sonraları Şili devletinin yönetimine geçti. Şehir bölgede meydana gelen 1868 ve 1875 yıllarındaki depremlerle kısmen tahribe uğrasa da günümüze kadar gelen ahşap yapıları bulunmaktadır. Ancak 2005 yılında meydana gelen Tarapaca depremi 7,9 şiddetinde olup son zamanlarda bölgede meydana gelen en büyük depremlerden biridir. Atamaca çölünde bulunan potasyum nitrat ekonomik anlamda hem bölge hem ülke için adeta bir patlama yaşattı. Bu belli bir süre ekonomik anlamda bölgenin iyileşmesine katkı sağlasa da 1940’lı yılların sonuna doğru bolca üretim nitrat fiyatlarına yansıdı ve fiyatlar hızlı bir şekilde düşüşe geçti. Bu da elbette ki ekonominin sekteye uğramasına sebep oldu. Ekonominin tekrar canlanması için çalışmalar yapılmaya başlandı ve bölgeye birçok ticari liman tesisleri ve endüstriler kuruldu. Kıyıdaki GuanoAdası'ndaki denizlerden balık ve konserve satışı için yararlanılmakta ve güneydeki tuz yataklarından hammadde kaynakları aranmaktadır. Şili ve Bolivya arasında yıllardır devam eden Atamaca çölündeki sınır anlaşmazlıklarıyla nedeniyle 1879 yılında Pasifik savaşının bir parçası olan ve Mayıs 1879 yılında gerçekleşen Iquique Deniz Savaşıyla birlikte Iquique bölgesi Peru topraklarına geçti.
1835 Temmuz’unda Beagle adlı gemiyle Charles Darwin Güney Amerika seyahati sırasında Iquique’ye de uğramış, ancak bu bölgenin su ve yakacak odun gibi yaşamımızı idam etmeye yarayan günlük ihtiyaçlarına cevap verecek ham maddelerin olmadığını görmüş, bölgede sahip olan suyun bile oldukça uzak mesafelerden kente sokulduğunu kitaplarında belirtmiştir.

İspanyol denizcilerinin bu kıyılara demir atmasının sebebi ise, o dönemlerde oldukça önemli bir gübre malzemesi olarak kullanılan “Guano” adı verilen deniz kuşlarının dışkısının bu liman şehrinde bol miktarda bulunmasıydı. Yıllar yılı kovalarken, bölgede bulunan maden ve tuz yatakları rezervlerinin bolluğu halkın buraya temel atmasının diğer önemli ekonomik sebebi olmuştur. Bu tabii kaynaklar üç sınır ülkesinin bölgede toprak iddia etmesin de önemli nedendir. Bölgede bulunan ve oldukça değerli bir maden olan Nitrat Potasyum, tarihin en kanlı savaşlarından biri olan Pasifik savaşının temel başlama sebeplerinden biridir. Bolivya, Peru ve Şili devletleri yıllarca süren çekişmelere sahne olmuştur. Öyle ki Pasifik savaşının çıkmasında bu bölgenin önemini de göz ardı etmemeliyiz. Şilinin 1879 yılında Peru devletine savaş ilan etmesiyle birlikte, bölgedeki çatışma iyiden iyiye hissedilmeye başlandı.  Şili, Esmeralda ve Covadonga dolaylarından Iquique kentine ulaşmayı başararak, 24 Kasım 1879 yılında resmen kenti işgal etti. Uzun ve yorucu bir savaşın ardından ülke sınırları ancak 1929 ve 1930 yılında günümüz şeklini aldı.  Ancak tüm bu savaşlardan sonra sular durulmak nedir bilmedi. 1907 yılında Nitrat madencileri, ağır çalışma koşullarından yakınarak, aileleriyle birlikte yürüyüş ve grevler düzenlemeye başladı. Escuela Santa Maria meydanı merkez olarak kullandı. Meydanda bulunan okulun adı, dönemde yapılan katliam sonucu ölenler için anma gibi etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Bu grev karşısında hükümet tarafından sıkı yönetim ilan edildi.  Yaklaşık 3,600 erkek, kadın ve çocuk katledildi. Bu dünyanın herhangi bir yerindeki iş anlaşmazlığı sonucunda gerçekleşen en büyük can kaybı olarak tarihe geçti. Daha sonraları 1. Dünya Savaşının baş göstermesiyle nitrat madeni alman sömürge yönetiminin eline geçti. Zamanla dünya üzerinde üretim ve tüketim rollerinin yeniden şekillenmesi, sentetik nitratın fiyatının hızlı bir şekilde ucuzlaşması, 1940’lı yılların sonlarına doğru madenciliğin değer kaybetmesine ve hızlı çöküşüne sebep oldu. Tekrar ekonomi yeni hükümet yatırımlarıyla ve turizmle yükselişe geçse de eski şaşalı günlerine tam anlamıyla kavuşamadı.  Ayrıca siyasi mahkumların cezalandırılması için bu liman kente Pisuaga Hapishane Kampı adı verilen bir cezaevi kuruldu. 1973 yılında temelleri atılan bu hapishaneye ortalama 500’ün üzerinde siyasi mahkûm gönderildi. Ancak kötü yaşam koşulları ve işkence gibi yöntemler sonucu, en az 23 kişinin öldüğü tahmin ediliyor.  Maden işçilerinin katliamının yanı sıra siyasi mahkumların ölümü de ülke çapında anılan bir diğer katliamlardan biridir.

Özetlemek gerekirse birçok ülkenin sınır çizmede zorlandığı, Pasifik Savaşlarının başlama nedeni, bünyesinde bulundurduğu önemli Nitrat madenleri, gübreleri ve iç çatışmalarıyla nezih bir liman kenti olan Iquique için Şili'nin göz bebeği diyebiliriz. 

Iquique (Şili) Nerededir?

Toplam 17 milyon nüfuslu Şili, Latin Amerika’nın en büyük hammadde tedarikçilerinden biridir. Arjantin’in batısında And dağları ve Büyük Okyanusun arasında konumlanmış bu muhteşem ülke, kuzeyden güneye 4,300 km uzunluğunda alana uzanan bir Güney Amerika ülkesidir. Tamamıyla bir sahil kanadında bulunan bu ülkenin başkenti Santiago şehri olup, kuzey kanadında Peru, kuzey batısında Bolivya, batısında Paraguay ve Güney batısında Uruguay ve Arjantin ülkeleriyle sınır komşusudur.  Ülkenin ekonomik anlamda en önemli şehirlerinden biri olan Iquique ise, Şilinin kuzeyinde ve pasifik okyanusun tam sınırında bulunan bir liman kentidir. Atacama Çölü’nün bir parçası olan Pampa del Tamarugal rezervi ile de komşudur. 2017 yılında Birleşmiş Milletler nüfus sayımının güncellenen verileriyle şehir, 196,562 kişiden oluşan bir popülasyona sahiptir.

Iquique (Şili) Ne Zaman Gidilir?

Bölgede genel olarak ortalama sıcaklık 26 dereceyi geçmez. Şili Okyanus iklim türüne sahiptir. Bölgede görülen ılıman iklimin etkisiyle birlikte mevsimler arası önemli geçiş farklılıkları göstermez. Yine de bu liman kenti ziyaret için en uygun ayların ocak ve mart ayları arası olduğunu söyleyebiliriz. Ortalama 20 derece sıcaklığın seyrettiği aralık ayı da bu bölgeyi ziyaret etmek için en uygun alternatif aylardan biridir. Bölgede en sıcak 24 dereceyle ocak iken, en soğuk ay 18 dereceyle temmuz ayıdır. Gece ve gündüz sıcaklıkları arasında bariz bir fark bulunmamaktadır. Bölgede yağış ise hemen hemen hiçbir ayda kendine göstermez bu yüzden daha çok kurak bir yapıya sahiptir diyebiliriz. Orta enlemler bu kuraklıklar ve yağış miktarının azlığı dolasıyla çöl ikliminin etkisi altındadır. Bir sahil şehri olan bu bölgede denize girmek isteyenler, hava sıcaklıklarının fazla olduğu ayları seçmeye özen göstermelidirler. Kısaca bölgede kar ve yağış miktarı yıl boyunca oldukça az olup, (hatta bazen yıl boyunca kar ve yağış görülmez) ortalama sıcaklıklar arasında büyük farklılıklar yoktur. Bu sebeple yılın hemen her ayı bölgeyi ziyaret için uygun bir seçenek olarak karşımıza çıkar.

Iquique (Şili) Nasıl Gidilir?

Ülkemizden Şili’ye aktarmamız ulaşım imkânı bulunmamaktadır. Ancak diğer Güney Amerika ülkelerinden Sao Paulo, Buenos Aires gibi şehirlere veya Barcelona, Madrid ve Paris gibi Avrupa şehirlerinden aktarma yapılarak bölgeye ulaşım mevcuttur. Paris üzerinden aktarma yapmak isteyenler 15 saatlik bir zaman diliminde bölgeye erişim sağlayabilirler. Bu aktarma planı Barcelona üzerinden ise ortalama 19 saatte denk gelmektedir.  Liman kente erişim için öncelikle İstanbul havaalanından Barcelona kentine aktarma yapabilir, buradan başkent Santiago şehri üzerinden Iquque Havalimanı'na direkt ulaşım sağlayabilirsiniz. Yaklaşık 5 saatte başkente Santiago’dan Iquique şehrine hava yoluyla herhangi bir aktarma yapmadan ulaşım mümkün. Ama ben kara ulaşımını kullanmak istiyorum diyenler için, 35 ile 110 Dolar arasında değişen cüzi bir miktara otobüs seferleri de mevcut. Ancak zamandan tasarruf etmek isteyenler için pek uygun bir seçenek değil. Çünkü ulaşım 22 saat sürmekte. Bu yüzden havayolu seçeneğini kullanmanız seyahat planınız için daha doğru bir alternatif olur.

Iquique (Şili) Görülmesi Gereken Yerler

Oficina Salitrera Santiago Humberstone

Tarihe acı bir dokunuş kelimesi bu müze için kullanılacak çok güzel bir başlık olurdu. İki adet tarihi nitrat madeni, madencilerin yaşam mücadelesi ve katliamlar. Escuela Santa Maria meydanında katledilen işçilerin yaşam ve eğlence alanına göz atmak isteyenler kesinlikle bu bölgeyi ziyaret etmeliler. Nitrat potasyum uzun yıllar pek çok ülke için son derece önemli madeni bir hammaddeydi. Ta ki 1929'daki Büyük Buhran dönemine kadar. Alman Fritz Haber ve Carl Bosch'ın amonyak sentezini geliştirip, gübre üretimine katmaları sonucu nitrat hızla önemini kaybetmeye başladı. Her ne kadar üretim toparlanmaya çalışılsa da nitrat madeni, 1960 yılında kurucusunun ortaklıktan çekilmesiyle kaderine terk edildi. 1970 yılında hayalet kasaba haline gelen bölge bir süre sonra ulusal anıt olarak ilan edilip turizme açıldı. Ayrıca bu hayalet kasaba, 2005 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi. Kasabanın içerisi, işçi konutlarından tiyatroya, barlardan yüzme havuzlarına kadar, dönemin işçilerine uygun dizayn edilmiş bir yaşam alanıdır. Bölgeyi ziyaret etmek isteyen turistler için ise kişi başı bilet fiyatı 16 Türk Lirasına denk gelmektedir. Ancak köklü bir tarihe sahip olan bu müzeyi gezmek isteyenler için tavsiyemiz yerel bir rehber tutmaları olacaktır.


Museo Corbaeta Esmeralda

Pasifik savaşının bir simülatörü olarak birebir şekilde tasarlanan bu müze, deniz savaşının kapsamlı tarifi mirasını ziyaretçilerini sunuyor. 19. Yüzyılda gerçekleşen pasifik savaşının, sembolik bir gemisi olan yapı, savaş zamanlarındaki stratejiler, askerlerin hayatları ve mücadeleleri hakkında geniş bir bilgi yelpazesiyle ziyaretçilerini bilgilendiriyor. Esmeralda kıyılarına demir atan zümrüt gemisinin neredeyse birebir kopyası olarak yapılan bu gemi, bir nevi tarihsel bir anıt olarak da karşımıza çıkmakta. Geminin yapısı ve güverteleri tarihsel döneme uygun olarak tasarlanmış olup, içerisinde Peru’yla yapılan savaşta batan ve Esmeralda adı verilen gemiye ait birçok tarihi kalıntı Corvette Esmeralda Müzesinde sergilenmektedir. Gerçek gemi okyanusun binlerce mil altında çürümeye yüz tuttuğundan, geminin bir kopyası olarak dizayn edilmiştir. Yapı 2004 yılında açılmış olup bir çeşit bölgenin ruhunu temsil eden bir anıt niteliğinde hizmet vermektedir.  Müzeyi ziyaret için önceden rezervasyon yaptırabilirsiniz. Ücret, Yetişkinler için 2,500 pezo (21 Türk Lirası), çocuklar ve öğrenciler için ise 1,500 (12 Türk Lirası) pezodur. Müzeye 6 yaşın altındakiler ise ücretsiz olarak giriş yapabilirler. Yine de böyle tarihi bir müze hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız bir rehber kiralayarak bölgeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Playa Cavancha

Bir liman şehri olan Iquique kentinin mutlaka görmeniz gereken diğer bir yeri de berrak denizi ve bembeyaz kumlarıyla örtülü plajlarıdır. İşte bu plajlardan en ünlüsü olan Playa Cavancha, Şili kumsalının tadını doyasıya çıkarabileceğiniz, birçok hizmet ve aktiviteye sahip mükemmel bir plajdır. Palmiye ağaçlarının gölgesinde içeceğinizi yudumlarken, şehrin yapısal manzarasını da izleyebilirsiniz. Pasifik okyanusun kanatları altında bulunan plajın etrafı ıssız bir orman yahut sahil kasabası ile değil bizzat şehrin merkeziyle çevrilidir. Plajın birkaç metre uzağında çeşit çeşit restoranlar, kafeler, barlar ve gazinolar bulunur. Bölgede çok sayıda deniz aslanına rastlamanız mümkün. Ayrıca plajda bodyboarding, sörf, rüzgâr sörfü, yelken, su kayağı gibi çeşitli su sporları yapmanızı sağlayacak seçenekler de mevcuttur. Plajın yıl boyu ortalama sıcaklığı 24 derece civarında olup, hemen hemen her ayda bölgeyi ziyaret edebilmeniz için uygun hava koşullarına sahiptir. Plaj da yaklaşık 50 Türk Lirasına şemsiye, 13 Türk Lirasına şezlong kiralayabilirsiniz. 


Mall Zofri (Zofri Alışveriş Merkezi)

Şilinin Iquique şehrinde bulunan oldukça büyük bu alışveriş merkezinde, televizyondan mutfak eşyasına, kozmetikten tekstile ihtiyacınız doğrultusunda her şeyi bulabilirsiniz. Özellikle turistlerin çokça rağbet ettiği bu mekânda, dışarıdan herhangi bir mağazadan alabileceğiniz parfüm ve takı gibi ürünler oldukça uygun fiyatlara satılmaktadır. Sabah saat 11:00’dan akşam 21:00’a kadar hizmet veren merkez, birçok merkezi otelin de yakınlarında bulunmaktadır. Alışveriş merkezinde, çocuklar için oyun parkları ve yemek alanlarının da bulunması çocuklu aileler için önemli bir avantajdır. Kendine ait resmi bir sitesi de bulunan bu merkezi ziyaret etmek isteyenler, çeşitli aktivite ve mağaza adları için https://www.mallzofri.cl/ adresinden bilgi alabilirler. Şehir merkezinden bu dev alışveriş merkezine gitmek için toplu taşıma araçlarını kullanabilir ve ortalama 45 dakikada ulaşım sağlayabilirsiniz.
 

Atacama Desert (Atamaca Çölü)

Şilinin kuzeyinde konumlanmış bu çöl, dünyanın en kurak çöllerinden biridir. Atamaca çölünde bulunan potasyum nitrat, devletler arası sınır anlaşmazlıklarını beraberinde getirmiş ve tarihin ünlü deniz savaşların alevlendiren bir kıvılcım olmuştur. Çölün çoğu taşlık arazi, tuz gölleri, kum ve lavlardan oluşmaktadır. Bu denli kurak bir bölge olmasının sebebi ise çölün, oldukça fazla yüksekliğe sahip olan And dağları ve Şili sahil aralığı arasında konumlanmasıdır. Çölde sel gibi doğal olayları ise nadiren görülmektedir. En az 3 milyon yıllık olduğu iddia edilen çöl, dünyanın belki de en eski çölü olabilir. Öyle ki bölge Mars toprakları ile karşılaştırılmış ve Nasa tarafından Marsa seyahat için hazırlık olarak kullanılmıştır. Marsa benzer toprak yapısıyla bu çöl, dünyanın eşsiz tabii oluşumlarından biridir. Çölün kuraklığına karşı bölge, zengin bir doğal floraya sahiptir. 500’den fazla bitki türü bölgede bulunmaktadır. Ayrıca çöl eşek arısı, kırmızı akrepler ve çöl kertenkeleleri gibi kurak ortama özgü, nadir canlı türleri de baş göstermektedir. Bölgede yerleşiminin 16.yüzyıllarda gerçekleştirildiği iddia edilse de Camanchacos adı verilen yerli halkın çöl civarında MÖ 7.000'den 1.500'e kadar ikamet ettiğine dair elimizde arkeolojik kanıtlar mevcuttur. Bu da ilk insan yaşamının araştırılması ve incelenmesi bakımından oldukça önemli bilgiler tahsis etmektedir.  Atamaca çölünü ziyaret etmek isteyenler ortalama 27 Türk lirasına, bölgedeki kaplıca ve lagünleri de içeren paketleri satın almak isteyenler ise 450 Türk lirasına çölü ziyaret edebilirler.


Regional Museum of Iquique (Iquique Bölge Müzesi)

Şili tarihi hakkında detaylı bilgi almak isteyenlerin bu müzeyi ziyaret etmeleri oldukça isabetli bir karar olacaktır. Herhangi bir rehbere ihtiyaç duymandan yaklaşık 1 saat 30 dakikada müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Müze, bölgeye ayak basan ilk yerleşik halk olan Chinchorro kültüründen sunduğu kalıntıların yanı sıra Tarapaca Bölgesine ait fosil ve hayan kalıntılarını da sergilemektedir. Ayrıca tarihte en fazla can kaybına mal olmuş, maden işçilerinin yaşamını kaybettiği Santa Maria Okulu hakkında bilgilendirici yazılar da müzede çokça rağbet gören tarihi olaylardan biridir. Müze konum olarak Baquedano Caddesinde yer almaktadır. Tarihsel bir yolculuğu huzurlarınıza seren bu müzeye dolaşmak isteyenler ise herhangi bir ücret ödemeden, 09:00- 18:00 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirler.
Bölgede gezilecek diğer ünlü turistik mekanlar:

  • Salitrera Santa Laura,
  • Geoglifos Pintados Pozo Almonte,
  • Paseo Peatonal Baquedano,
  • Casino Dreams Iquique,
  • Torre del Reloj,
  • Teatro Municipal de Iquique,
  • Chusmiza,
  • Costanera,
  • Santuario Sagrado Corazon de Jesus de Iquique,
  • Museo De La Vivencia Religiosa Del Norte Grande,
  • Plaza Prattır.

Iquique (Şili) Nerede Kalınır?

Ibis Budget Iquique

Şehir merkezine yalnızca 750 metrelik bir uzaklıkta bulunan bu tesis, Iquique Bölge Müzesine de 400 metre uzaklıktadır. Okyanus manzaralı odaları, düz ekran televizyon sistemleri ve ücretsiz Wifi erişimi ile tesis, Belediye Tiyatrosuna 7 dakikalık bir yürüme mesafesiyle sanat severler için vazgeçilmez bir seçenek olarak da karşımıza çıkıyor. Booking.com rezervasyon sitesinden 8,7’lik oldukça yüksek puan alan bu konaklama tesisin kişi başı gecelik fiyatı ise, 220 ile 338 Türk lirası arasında değişmektedir.

Hilton Garden Inn Iquique

Iquique Şehrin merkezine 30 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde olan tesis, booking.com’dan 9,3’lük fevkalade olarak nitelendirilen bir puan almıştır. Tesiste bolca lüks alternatif bulunmaktadır. Kapalı yüzme havuzundan, fitness merkezine, ücretsiz otopark sistemlerinden özel duş sistemlerine kadar pek çok konforlu seçenek ziyaretçilere sunulmaktadır. Özellikle rahatına düşkün olanlar için bölgedeki en iyi alternatiflerden biri olan bu otel, Cavancha Theme Park'a 400 metre, Iquique's Casino'ya ise 300 metre uzaklıktadır. Tesiste oda servisi ve market alışverişi hizmetlerinin yanı sıra ücretsiz gazete ve ütü olanakları da sağlanmaktadır. Tüm bu lüks seçeneklerin yanında otelin fiyatı civardakilere göre biraz daha pahalı olup, kişi başı gecelik konaklama ücreti ortalama 500 Türk Lirasından başlamaktadır.

Terrado Arturo Prat Iquique

Ben şehir merkezine daha yakın olmak istiyorum diyenler için yalnızca 500 metrelik bir mesafede bulunan bu tesis, Iquiegue şehrinin adeta göbeğinde konumlanmıştır. Parke zeminleri ve şık oturma gruplarıyla donatılan tesisin ayrıca her odasında klima ve mini bar gibi seçenekler de bulunmaktadır. Otelin en önemli artılardan biri engelli bireyler için uygun otel odalarının bulunmasıdır. Tesisin bünyesinde bulunan restoranda uluslararası yemekler sipariş edilirken barda daha çok atıştırmalık ve içki çeşitleri bulunur. Tesisin kendine özel spor kompleksleri ve oldukça büyük açık yüzme havuzu bulunmaktadır. Tesisin kişi başı gecelik konaklama fiyatı ise 377 ila 730 Türk Lirası arasında seyretmektedir.
Bölgede konaklama olarak oldukça fazla alternatif mevcut. 100’den fazla tesis bulabileceğiniz şehirde, en çok tercih edilen oteller ise şunlardır:

  • Gavina Sens,
  • Holiday Inn Express Iquique,
  • Aotea Hostel,
  • Urbano Iquique,
  • Hostal Casa-Blanca,
  • Hotel Jham,
  • Hotel Mediterraneo,
  • Hotel Bamboo,
  • Hotel Inti Llanka,
  • Gran Cavancha Hotel & Apartments ve Sunfish Hoteldir.

Iquique (Şili) Vize Politikası

Resmi ve Umuma mahsus pasaport sahibi iki ülke vatandaşları da 90 güne kadar vizeden muaftırlar. Ülkeye girerken gümrükte dönüş biletinizi, ülkede gideceğiniz ikamete ait adres bilgileri ve yapacağınız harcamalar için yeterli mali kaynak göstermeniz gereklidir.

Iquique (Şili) Hakkında Diğer Bilgiler

Dil: İspanyolca
Para birimi: Şili Pesosu
Telefon Kodu: +56
Ulusal gün: 18 Eylül 1810 tarihinde Şili, bağımsızlığını ilan ederek İspanya yönetiminden ayrıldı. Bu sebeple her yıl 18 Eylül’de “Ulusal Bağımsızlık Günü” olarak kutlanır.
Sıcaklık: Bölgede ortalama sıcaklık yıl boyu yaklaşık 20 derece civarında seyretmektedir. Bölgede en sıcak ay ocak, en soğuk ay ise temmuz ayıdır. Yıl boyunca yağmur ve kar yağışı neredeyse hiç görülmez. Bu yüzden yıllık sıcaklık ortalamaları arasında anlamlı bir fark yoktur. 
Saat dilimi: GMT-4 (Şili Standart Saati) Şili ile Türkiye arası saat farkı 7 saattir.