Trabzon Gezilecek Yerler

Yemyeşil doğası ve tertemiz havasıyla, 4000 yıllık tarihi geçmişiyle gezip görülecek birçok yer sunan Trabzon’da gerçekleştireceğiniz geziyi aşağıda bulunan tavsiyelere göz atarak planlayabilirsiniz. Doğal ve tarihi güzellikleri gezerken muhteşem havasıyla da bütünüyle yenilenmenizi sağlayan şehir, Karadeniz sahili, Zigana Dağları, farklı bitki örtüsü, florasıyla mutlaka görmeniz gereken bir yer. Bu yeşillikler arasına kurulu yemyeşil şehirden birçok harika fotoğraflar ve anıyla ayrılacaksınız.

Trabzon Gezilecek Yerler

Trabzon’da gezip göreceğiniz her noktanın oldukça ilgi çekici olduğunu ve ziyaretlerinizin beklediğinizden uzun sürebileceğini belirtelim. Birçok döneme ev sahipliği yapan şehir kiliseleri, camileri, hanları çarşıları ve doğal güzellikleriyle sizi kendisine âşık edebilir. Yamaçlar arasına kurulu Uzungöl, 100 yıllık tarihe sahip dağ yamacına kurulu heybetli görünümüyle büyüleyen Sümela Manastırı, fotoğraflamaya doyamayacağınız bir konak olan Atatürk Köşkü, Trabzon tarihine ve yaşamına dair ne varsa gözlemleyebileceğiniz Trabzon Müzesi, huzurla vakit geçireceğiniz Zağnos Vadisi ve Altındere Vadisi, bu güzel şehri korumak için kalkan görevi görmüş olan Trabzon Kalesi’yle Küçük Ayvasıl Müzesi, Çal Mağarası ve Gülbahar Hatun Türbesi Trabzon gezinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Adı geçen yerlerle ilgili detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Uzungöl

Trabzon’un önde gelen turistik mahallesi Uzungöl, göz alıcı doğal güzellikleri ile bir yayla köyüdür. Adını kıyısında kurulduğu gölden alan mahalle, Türkiye’nin yağmur ormanlarına ev sahipliği yapmaktadır. Köyde 1.500’den fazla kişi ikamet etmektedir.

Bölgedeki göl, Haldizen Deresi’nin yolunu kapatan kayalar vesilesiyle meydana gelmiştir. Dünya üzerinde ılıman bölgede bulunan en eski ormanlık alanlardan biri Uzungöl’de yaşamaktadır.

Yıl boyu yemyeşil olan bitki örtüsü, kışın kar yazın yağmur yağışıyla beslenmektedir. isan ve mayıs gibi yaz sezonu açılan bu doğal güzellik 7 ay boyunca ziyaret edilebilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından özel çevre koruma bölgesi ilan edilen Uzungöl, Karadeniz’in en çok gezilen yerleri arasında bulunur.

Devamını Oku

Sümela Manastırı

Maçka’nın Altındere köyünde bulunan Sümela Manastırı, 1923 yılına kadar manastır olarak görevini sürdürmüştür. Ortodoks kilisesi olan manastıra aynı zamanda Meryem Ana da denmektedir. Nedeni ise; 2010 yılında Türkiye’den alınan izin sonrası, Meryem Ana’nın göğe yükseldiği kabul görülen günde burada ayin düzenlenmesidir. Dik bir dağın yamacına kurulan, heybetiyle gözlerini alamayacağınız Sümela Manastırı’nı Bizans İmparatorluğu döneminde Atina’dan gelen iki rahibin kurdurduğu söylenmektedir. Bu heybetli Manastır’ın dışı kadar içi de oldukça ilgi çekici. Kütüphanesi, öğrenci odaları, şapelleri, mutfağı, misafirhanesi ve kutsal bölümleri ile turizm açısından bölgenin en önemli noktasıdır. 6 katlı Sümela Manastırı’nın içerisinde apayrı bir dünyanın kapıları aralanıyor. İnce işçilikle yapılmış freskler, farklı detayları içinde barındıran resimler ve daha birçok ilgi çekici bölümleriyle her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Trabzon gezinizde muhakkak uğramanız gereken bir rota olan Sümela Manastırı’na şehir içerisinde düzenlenen günübirlik turlarla katılım sağlayabilirsiniz.

Devamını Oku

Atatürk Köşkü

10901105.jpg

Çamlar arasına kurulu olan Atatürk Köşkü, Soğuksu Mahallesi’nde yer alıyor. Atatürk Trabzon’a ilk geldiği yıllarda köşk, Trabzon Müzesi olarak kullanılmaktaydı, Atatürk de geldiğinde burada konaklamaktaydı. Köşke hayran olan ulu öndere Trabzon Özel İdaresince tapu ve anahtar teslim edilmiştir. Atatürk’ün ölümünden sonra köşk yeniden müzeye dönüştürülmüştür. Atatürk’e yaraşır bir güzelliğe sahip bu köşkte Avrupa ve Rönesans mimarisinin izlerini görebilirsiniz. Gösterişli Atatürk Köşkü’nü bu kadar harika kılan ise dış cephesinin taş işçiliği ile inşa edilmesidir. İç cephesi de Bağdadi tekniğine uygun olarak dizayn edilmiştir. Atatürk’e ait tablolar, mobilyalar, halılar, porselenler, kısacası Atatürk’ün yaşantısına dair ne varsa müzede sergilenmektedir. Haftanın her günü ziyarete açık olan Atatürk Köşkü’nü Atatürk alanından yarım saatte bir kalkan otobüslerle ziyaret edebilirsiniz.

Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)

1200px-Trabzon_museum.jpg

Trabzon’un merkezinde bulunan Trabzon Müzesi, 1900’lü yıllarda inşa edilmiş, Banker Kostaki tarafından yaptırılan konağa aynı zamanda Kostaki Konağı da denmekte. İtalyan esintisine sahip konağın inşası sırasında birçok malzemenin İtalya’dan getirildiği biliniyor. Kostaki’nin iflas etmesi üzerine tüm mallarına el konulmuş ve konak da dönemin ileri gelen ailelerinden Nemlioğlu ailesi tarafından satın alınmıştır. Milli Mücadele döneminde karargâh binası olarak kullanılan konakta aynı zamanda Atatürk ve eşi Latife Hanım da konaklamıştır. Atatürk ve eşi konağa yerleşmeden önce konağın içi yeniden düzenlenmiştir. Konağın bodrum katı hariç tüm duvarları tamamıyla kalem işi süsü ile yapılmıştır. İç yapılaşmadaki dizaynı ile ülkemizdeki sayılı sivil mimari örneklerinden birisidir. Trabzon Müzesi’nde, arkeolojik ve etnografik eserler yer almaktadır Ayrıca dönemin konak yaşantısını yansıtan farklı eserler de bulunmaktadır. Haftanın her günü açık olan müze görülmeye değer.

Zağnos Vadisi Parkı

14529612.jpg

Zağnos Vadisi, büyük küçük demeden Trabzon halkının en çok vakit geçirdiği yerler arasında ilk sıralarda bulunuyor. Ziyaretçilerin sessizlik içerisinde sakince dinlenebileceği bir atmosfer sunan vadi; çiçekler, yapay havuzlar, ağaçlar, kuşlar, kuğular ve tümüyle berrak yeşil bir alandan ibaret. Park özellikle yaz aylarında havaların da güzelleşmesiyle ailecek veya sevdiklerinizle vakit geçirebileceğiniz büyüleyici bir yere dönüşüyor. Yaz aylarında piknik yapan ve eğlenen insanlara denk gelmeniz kaçınılmaz. Şehrin merkezinde bulunan Zağnos Vadisi Parkı’na direkt olarak otogardan dolmuşlar kalktığından dolayı kolaylıkla ulaşım sağlanabiliyor. Trabzon gezinizde derin bir nefes almak istiyorsanız Zağnos Vadisi’ne mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz.

Trabzon Kalesi

Trabzon Kalesi, Trabzon’un simgelerinden biri haline gelen ve günümüze kadar kendini korumayı başaran yapılardan bir tanesidir. Trabzon’un Araklı ilçesinde yer alan ve olukça eski bir tarihi olan kale, şehrin en yüksek noktalarından birinde konumlanır. Deniz kıyısından başlayarak tepelere kadar uzanan tarihî kale Evliya Çelebi tarafından “Dağ tarafında cehennem kuyusuna benzer bir derin hendeği vardır ki yetmiş yedi adam girer. Safi kesme kayadır. İçinde cami, muhafazacı evleri, mahzenleri, cebehâneleri vardır” şeklinde tasvir edilmiştir. Hem bir doğa turu atmak hem de tarihî bir yolculuğa çıkmak isterseniz yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Trabzon Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca kaledeki Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar surlarının Roma döneminde M.Ö. 4. yüzyıla dayandığını da bilmenizi isteriz.

Trabzon Kalesi Kısa Bilgi

Trabzon Kalesi hakkında biraz bilgi verecek olursak, Kale’nin Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere 3 bölümden meydana geldiğini söyleyebiliriz. Kalenin ilgi çekici özelliklerinden biri de eski anıtlardan toplanan taşlardan inşa edilmiş olmasıdır. İlk kalenin ise MÖ 2000’li yıllarda yapıldığı düşünülür. Trabzon’da gezebileceğiniz tarihî yerlerden biri olarak karşınıza çıkan eser, Bizans dönemine ait eski temeller üzerine inşa edilmiştir.
Trabzon Kalesi ne amaçla yapıldı diye soracak olursanız Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethettikten sonra Karadeniz’den gelebilecek saldırılara karşı yaptırdığı bir kale olduğunu söyleyebiliriz.

Devamını Oku

Gülbahar Hatun Türbesi

glbahar_hatun_turbe8_lw4rwx.jpg

Trabzon’daki ilk İslami eser olan Gülbahar Hatun Camii, Yavuz Sultan Selim’in annesi için yaptırdığı bir camidir. 1500’lü yıllarda özenle yapılmış bu cami, ustalıkla yapılmış bir taş işçiliği ile süslenmiştir ve Türkiye’nin pek çok bölgesinden ziyaretçi çekmektedir.

Cami içerisinde Gülbahar Hatun’un türbesi de bulunmaktadır. Sekizgen plan şeklinde, sarımsı kesme taştan yapılmış türbeye sivri kemerli bir kapıdan geçerek girilmektedir. Ancak içerisinde mihrap bulunmamaktadır. Yine türbenin içerisinde iki tane sanduka bulunmaktadır. Bu sandukalardan biri Yavuz Sultan Selim’in kızı Kamer Sultan’a diğeri de şehzade Salih’e aittir. Gülbahar Hatun Türbesi’ni Trabzon geziniz esnasında mutlaka ziyaret etmenizi ve fotoğraflamanızı öneririz.

Altındere Vadisi Milli Parkı

93054822.jpg

Vadiler üzerine kurulu olan Trabzon’a gelmişken Altındere Vadisi Milli Parkı’nı görmeden olmaz. Maçka sınırları içerisinde yer alan milli park aynı zamanda Sümela Manastırı’na da ev sahipliği yapıyor. 1984 yılında park ilan edilen Altındere Vadisi, 4.468 hektarlık alana sahiptir. Sümela Manastırı ile birlikte Trabzon’un çekim noktası olan bu alanı her yıl yüz binlerce turist ziyaret etmektedir. Bölgede trekking, dağcılık, kampçılık, balık avcılığı gibi aktivite ve sporların yapılmasının yanı sıra bilimsel çalışmalar da gerçekleştirilmektedir. Burada bulunan sosyal tesislerde konaklamayı düşünen ziyaretçilerin, olumsuz bir durumla karşılaşmamak için, gezilerinden çok daha önce rezervasyon yaptırmaları tavsiye edilmektedir.

Çal Mağarası

Trabzon ilinde Çal köyünün sırtlarına kurulmuş Çal Mağarası içinde bulunan akarsuyuyla hayli ilgi çekici bir nokta. Dünyanın en uzun 2. mağarası olma özelliğine sahip Çal Mağarası, mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Trabzon’un Düzköy ilçesinde yer alan mağara bir yer altı su kanalıdır. Görenleri büyülemeyi başaran bu doğal güzelliği görmek için Trabzon’a gidecek olursanız fırsatları değerlendirebilirsiniz. Yanınıza fotoğraf makinenizi de mutlaka alın. Fotoğraf çekmeye doyamayacağız mağarada aynı zamanda tarihi bir kale de bulunuyor. 400 metrelik yürüyüş alanına sahip mağaranın içerisinde dere, şelale ve gölet de yer alıyor. Yürüdükçe sizi harika atmosferiyle içine çekecek olan Çal Mağarası’nın, farklı bir hava sirkülasyonuna sahip olduğundan dolayı, astım ve sinüzit hastalıklarına da iyi geldiği Trabzon halkı tarafından dile getirilmektedir. Çal Mağarası yıl boyunca ziyarete açık olup doğaseverlerin kendisini keşfetmesini beklemektedir.

Çal Mağarası Hakkında Bilgi 
Devamını Oku

Küçük Ayvasıl Müzesi

Trabzon’un en eski Bizans kilisesi olan Küçük Ayvasıl Kilisesi, şehrin merkezinde yer almaktadır. Giriş kapısında yazan bilgiye göre 884-885 yıllarında I. Basil tarafından yeniden inşa ettirildiği biliniyor. Taşla kaplı 3 nevin yer aldığı bazilikanın şatoları aratmayan görüntüsü, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Batı ve güney cephesinde iki tane kapısı bulunan Kilise’nin iç mekânında, kolonlarında ve duvarlarında bulunan melek ve muhafız kabartmaları da bir hayli dikkat çekici güzelliktedir. Kilise’nin içerisinde sonradan keşfedildiği bilinen bir de gizli alan bulunmaktadır. Bu alanın zamanında mezarlık olarak kullanıldığı düşünülmektedir.

Trabzon Boztepe

Trabzon, Türkiye’nin Karadeniz iklimi özelliklerini yaşatan ve en büyük illeri arasında bulunan bir cennet diyebiliriz. Boztepe de şehri tümüyle ayaklarınızın altına seren ve harika manzara ile sizi baş başa bırakan bir tepe olarak karşınıza çıkıyor. Trabzon manzarası, temiz hava, keyifli kafeler için Trabzon Boztepe’yi ziyaret etmelisiniz. Fotoğraf makineniz ise yanınızda olmalı.

Trabzon Boztepe Hakkında Bilgi

Trabzon Boztepe, Ortahisar ilçesinde yer alıyor. Özellikle güneşin doğuşu ve batışı için çok sayıda ziyaretçiyi çeken yerde oturabileceğiniz kafeler ve çay bahçeleri bulunuyor. Boztepe’de pek çok yerden görülebilen büyük bir Atatürk heykeline de rastlayabilirsiniz. Bol ağaçlıklı olan bu tepedeki ağaçlar, zamanında burada kalan Amerikan askerleri tarafından dikilerek günümüze kadar ulaşmışlar. Tarihi, doğası, temiz havası ile giden yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan tepe, özellikle akşam olup da şehrin ışıkları yandığı zaman harika bir görünüme sahip oluyor. Alanda bulunan mekânlar da bu sebeple gün doğumu ve batımında çok dolu oluyor. Siz de güzel bir noktadan bu eşsiz manzarayı seyretmek isterseniz erken bir saatte gelerek yerinizi ayırmalısınız.
Dolu olduğu zamanlarda oturmak için sıraların oluştuğu Boztepe, Trabzon’un simgelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Esen rüzgârla beraber romantik bir atmosfer oluşturan tepe, şairlerin ve yazarların mekânı olarak da biliniyor. Buraya gittiğiniz zaman şehri panoramik olarak seyredebilir, eşsiz ve sonsuz Karadeniz’in tadını çıkarabilir, manzara eşliğinde lezzetli bir Karadeniz çayı içebilirsiniz.

Devamını Oku