Gelibolu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

gelibolu-sahil-4-29122.jpg

Gelibolu; Marmara Bölgesi’nde bulunan Çanakkale iline bağlı bir ilçedir. Çanakkale Boğazı ile Saros Körfezi arasında yer alan Gelibolu, Avrupa kıtasının güneydoğusundaki son kara parçasıdır. Hem tarihî hem de doğal güzellikleri ile öne çıkan Gelibolu Çanakkale’ye 50 kilometre, İstanbul’a 290 kilometre, Ankara’ya 520 kilometre uzaklıktadır. Gelibolu’ya kara yolu, feribot ve hava yolu ile kolaylıkla ulaşım sağlanmaktadır. Bu özelliği sayesinde özellikle hafta sonları yakın illerden binlerce tatilsever Gelibolu’ya gelmektedir. TÜİK’in 2017 verilerine göre Gelibolu’nun nüfusu yaklaşık 44.079’dur.

Gelibolu’nun hangi tarihte kurulduğu tam olarak bilinmemekle birlikte en az Troya kenti kadar eski olduğu tahmin edilmektedir. İlk dönemler Critote adı ile anılan kent Keltler tarafından iskân edilince iyi ve güzel şehir anlamına gelen Galli Polis adı ile anılmaya başlamıştır. Yunanca olan bu isim zamanla Gelibolu olarak Türkçeleşmiştir. MÖ 1200 yılında Hitit İmparatorluğu’nun parçalanmasından sonra Frigler ve Lidyalıların hâkim olduğu Gelibolu kısa bir süre sonra Perslerin eline geçmiştir. Daha sonra sırası ile Spartalılar, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslardan sonra Gelibolu’da Türklerin hâkimiyeti başlamıştır. Osmanlı Dönemi’nde önemli bir deniz üssü olan Gelibolu Trakya ve Balkanlar’a düzenlenen akınlarda geçit yeri olarak kullanılmıştır. İstanbul’un fethedilmesine kadar önemini korumayı başaran Gelibolu, Haliç Tersanesi’nin inşa edilmesi ile eski önemini kaybetmeye başlamıştır. 1915 yılında Çanakkale Savaşı sırasında tahribata uğrayan Gelibolu 4 Ağustos 1920 senesinde Yunanlar tarafından işgal edilmiş ancak 3 Ekim 1922’de kent terk edilmiştir. 1923 senesine kadar vilayet merkezi olan Gelibolu 1926 yılında ilçe merkezi olmuştur.

 

Tanıtım Videosu

Devamını Oku

Gelibolu ile İlgili

Gelibolu Nerededir?

Çanakkale iline bağlı olan Gelibolu, Marmara Bölgesi’ndedir. Çanakkale Boğazı ile Saros Körfezi arasında yer alan Gelibolu Türkiye’nin kuzeybatısındadır. Eceabat, Şarköy, Malkara ve Keşan ile komşu olan Gelibolu’nun hem Marmara Denizi’ne hem de Çanakkale Boğazı’na kıyısı vardır. Çanakkale Gelibolu arası 50 kilometre, İstanbul ile Gelibolu arası ise 290 kilometredir.

Gelibolu’ya Nasıl Gidilir?

ZBTYRYZ_003.JPG

Gelibolu’ya ulaşım kara yolu, deniz yolu ve hava yolu ile sağlanmaktadır. Gerek tarihî gerek doğal güzellikleri ile Gelibolu yılın her dönemi ilgi görmektedir. İstanbul - Gelibolu arası 290 kilometre olup özel aracınız ile gelmek isterseniz yolculuk ortalama 5 saat sürmektedir. İstanbul’dan Gelibolu’ya Tekirdağ üzerinden kolaylıkla gidebilirsiniz. İstanbul-Silivri-Marmara Ereğlisi-Tekirdağ-Malkara-Keşan güzergâhını takip ettikten sonra Gelibolu’ya ulaşabilirsiniz. Gelibolu’ya Bursa ve Bandırma üzerinden gitmek isterseniz Biga’yı geçtikten sonra Lapseki’den arabalı vapura binip Gelibolu’ya ulaşabilirsiniz. Çanakkale - Gelibolu arası 50 kilometredir. Çanakkale’den Gelibolu’ya gitmek için Eceabat İskelesi’nden arabalı vapura binip 45 dakikada Gelibolu’ya geçebilirsiniz. Kış aylarında yolculuk yapmayı düşünüyorsanız hava durumunu kontrol etmenizi öneririz. Bazı günler fırtına nedeni ile feribot seferleri iptal edilebiliyor.

Araba ile gelmeyi tercih etmeyenler Gelibolu’ya şehirlerarası otobüsler ile de ulaşım sağlayabilir. Özellikle yaz aylarında Gelibolu’ya otobüs seferleri sıkça düzenlenmektedir. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve daha birçok ilden Gelibolu’ya otobüsler ile kolayca ulaşabilirsiniz. Gelibolu Otobüs Terminali ilçe merkezindedir. Gelibolu’ya daha kısa sürede ulaşmak isteyenler uçakla Çanakkale Havalimanı’na gelebilirler. Çanakkale Havalimanı Gelibolu’ya 45 kilometre uzaklıktadır. Havalimanından ulaşım taksi ve yolcu servisleri ile sağlanmaktadır. Güzergâh ve bilgi için burayı tıklayınız.

Gelibolu’ya Ne Zaman Gidilir?

gelibolu-eceabat-kabatepe-plaji.jpg

Trakya ve Ege iklim özelliklerinin hâkim olduğu Gelibolu ilçesinin yıllık sıcaklık ortalaması 14,5 derecedir. Sıcak ve ılıman bir iklimin gözlemlendiği ilçede kuzeyde yer alan Korudağı, Trakya’nın sert havasını engeller. Ağustos yılın en kurak ayı olurken en fazla yağış aralık ayında gözlemlenir. Ortalama 24 derece sıcaklıkla temmuz yılın en sıcak ayı olurken 5 derece ile ocak Gelibolu’nun en soğuk ayıdır. Çanakkale Boğazı kıyısında yer alan ilçe daima eser. Kışın kuzeyden esen poyraz rüzgârlarının etkisinde olan Gelibolu’yu ziyaret etmek için en uygun mevsim bahar ve yaz aylarıdır. İlkbaharda yemyeşil doğası ile sizi karşılayan Gelibolu’da yaz mevsiminde denizin keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz. Berrak koyları ve tertemiz plajları ile Gelibolu yaz döneminde dinlenmek ve denize girmek isteyen misafirleri ağırlamaktadır. Özellikle Çanakkale ve çevresinde yaşayanlar için Gelibolu Yarımadası sakin ve huzurlu havasıyla hafta sonları ziyaret edilebilecek en güzel yerlerden biridir. Gelibolu lezzetli balıkları ile de ünlüdür. Yolunuz Gelibolu’ya düştüğünde taze mevsim balıklarını tadabilir, körfeze karşı kordon boyunca yürüyüş yapabilir, temiz havada oksijen depolayabilirsiniz. Gelibolu’yu ziyaret etmek için en anlamlı tarih ise 18 Mart’tır. Her yıl yerli ve yabancı binlerce kişi 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni yerinde kutlamak ve şehitleri anmak için Gelibolu Yarımadası’nı ziyaret etmektedir.

Gelibolu’da Nerede Kalınır?

hampton-by-hilton-canakkale-gallipoli--515931505780187.jpg

Kurtuluş Savaşı destanının yazıldığı Gelibolu yılın her dönemi yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır. Asya ve Avrupa arasında geçiş noktası konumunda bulunan Gelibolu’da kültürel gezi yapabileceğiniz gibi huzurlu bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Gelibolu’da konaklama seçenekleri kent otelleri, pansiyonlar ve apart otellerden oluşuyor. Her bütçeye hitap eden konaklama imkânları ile Gelibolu özellikle yaz döneminde oldukça rağbet görmektedir. Denize yakın olmayı düşünüyor ve güne nefis deniz manzarası ile başlamak istiyorsanız tercihinizi Hamzakoy’dan yana kullanabilirsiniz. Hampton by Hilton, Gelibolu’da tatilinizi keyifle geçirebileceğiniz lüks oteller arasındadır. Hamzakoy Plajı’na sıfır konumda yer alan dört yıldızlı otel oda-kahvaltı konseptinde hizmet vermekte olup isteyen misafirler öğlen ve akşam yemeklerini A La Carte Restaurant’ın nezih atmosferinde yiyebilirler. Denize 50 metre mesafede yer alan Hamzakoy Blue Park Hotel Gelibolu’da konaklayabileceğiniz en iyi otellerden biridir. 27 odası ile misafirlerine kusursuz hizmet veren otel ücretsiz internet ve otopark hizmetlerine de sahiptir.

Tatilden beklentiniz deniz, kum, güneşse Saros Körfezi tam size göre. Kendi kendini temizleyebilme özelliği ile yıl boyu berrak bir görünüme sahip olan Saros’da tatil otelleri ve pansiyonlar bulunmaktadır. Mercan Hotel Saros Körfezi’ne hâkim konumda yer almakla birlikte Gelibolu’ya sadece 10 kilometre mesafededir. Dağ ve deniz manzaralı odalardan dilediğiniz seçebilir, açık büfe kahvaltının tadını çıkarabilirsiniz. Saroz Pansiyon uygun fiyatları ile öne çıkan konaklama seçenekleri arasındadır. Denize beş dakika mesafede bulunan pansiyon tatilde bütçesini aşmak istemeyenler için ideal bir seçenektir.

İlçe merkezinde konaklamayı düşünüyorsanız çarşıya yürüme mesafesinde yer alan Otel Öztürk’ü tercih edebilirsiniz. Hem iş hem seyahat amaçlı konaklamak için oldukça uygun olan otel yıl boyunca açıktır. 85 yıllık tarihî binada hizmet veren Gallipoli Konukevi ilçede rağbet gören konaklama tesisleri arasındadır. Feribot İskelesi’ne 400 metre, otogara 900 metre uzaklıkta bulunan tesiste aile odaları, VIP odalar, ses geçirmeyen odalar bulunmaktadır. Taş Konak Butik Otel, Halil Tuna Otel ve Hotel Milestone 1915 de Gelibolu’da keyifle konaklayabileceğiniz diğer otellerdir. Gelibolu’da konaklama ücretleri yaz döneminde artış göstermekle birlikte bahar ve kış aylarında oldukça uygundur. 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni yerinde kutlamayı düşünüyorsanız otel rezervasyonunuzu birkaç ay önceden yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Gelibolu Otelleri - Gelibolu Otel Fiyatları

Çanakkale’ye bağlı olan Gelibolu, hem tarihi hem de doğal güzelliklere sahip bir ilçedir. Türkiye tarihinde önemli bir yer olan Gelibolu’da sayısız şehitlik ve anıt mezarlık vardır. Hava, kara veya deniz yollarıyla kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz ilçede gezilecek pek çok yer vardır. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Gelibolu Kalesi, Gelibolu Mevlevihanesi, Gelibolu Savaş Müzesi, Hallac-ı Mansur Türbesi, Bayraklı Baba, Piri Reis Müzesi ve Galerisi gezip görülmesi gereken yerler arasındadır. Yaz aylarında seyahat planlıyorsanız ince kumu ve sığ deniziyle Hamzakoy Plajı’nı tercih edebilirsiniz. 23 Nisan’da gideceksiniz Uçurtma Şenliği’ne, mayıs ayında tatil planlıyorsanız Türklerin Anadolu’dan Rumeli’ye Geçiş Şenlikleri’ne, ağustos ayında ise Uluslararası Gelibolu Altın Sardalya Kültür ve Sanat Festivali’ne katılabilirsiniz. Gelibolu denilince akla ilk gelenlerden olan sardalyayı tuzlu veya konserve olarak civardaki balık restoranlarında yiyebilirsiniz. Yöresel lezzetlerinden olan Mevlevi tatlısı ve tavuklu mantısını da tadabilirsiniz. Alışveriş için ise Gelibolu Pazarı’ndan el yapımı köy tarhanası, köy ekmeği, şifalı otlar gibi ürünlerden alabilirsiniz. Konaklama seçenekleri olarak Gelibolu otelleri ekonomik fiyatlarıyla dikkat çekmektedir. Dilerseniz sizin için hazırladığımız aşağıdaki listeden Gelibolu butik oteller, Gelibolu pansiyonları ve Gelibolu oda kahvaltı oteller hakkındaki daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Devamını Oku

Gelibolu Gezilecek Yerler

Çanakkale’nin en güzel ilçelerinin başında gelen Gelibolu hem kültür turizmi hem de deniz turizmi ile her yıl binlerce turist ağırlamaktadır. Çanakkale’ye 1 saat uzaklıkta bulunan Gelibolu’ya ulaşım da oldukça kolaydır. Sayısız şehitlik, anıt ve mezarlıklara ev sahipliği yapan Gelibolu Yarımadası’nı da gezebileceğiniz ilçeye 2-3 gününüzü ayırmanızı ve bu tarihî atmosferi doyasıya yaşamanızı tavsiye ederiz.

Gelibolu Gezilecek Yerler

Gelibolu’yu ziyaret etmek istediğinizde listenize hem tarihî hem de doğal güzellikleri eklemenizi tavsiye ederiz. Gelibolu denince akla ilk Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı gelmektedir. Yıl boyunca yaklaşık üç milyon kişi tarafından ziyaret edilen milli parkta şehitlikleri ziyaret edebilir, anıtları ve tarihî yerleri yakından inceleyebilirsiniz. Milli parkı daha detaylı gezmek isterseniz hem Çanakkale’den hem de Gelibolu’dan düzenlenen günlük turlara katılabilirsiniz. Hem ülkemizin hem de dünyanın en büyük mevlevihanesi olan Gelibolu Mevlevihanesi’ni listenize eklemeyi sakın unutmayın. Gelibolu Kalesi, Hallac-ı Mansur, Namazgâh ve Bayraklı Baba Türbesi Gelibolu gezilecek yerler arasında yer almalıdır. Müze gezmeyi seviyorsanız Gelibolu Savaş Müzesi ve Piri Reis Müzesi’ne de gidebilirsiniz. Yorgunluğunuzu atmak için Saros Körfezi’nin tertemiz suları sizi bekliyor. Merkezden uzaklaşmadan denizin keyfini sürmek isterseniz Hamzakoy’u da tercih edebilirsiniz. Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Gelibolu Mutfağı

sardines-1468422_960_720.jpg

Gelibolu sadece tarihî zenginlikleri ve eşsiz doğası ile değil birbirinden lezzetli yemekleri ile de aklınızın bir köşesinde yer edinecek. Balık üretimi açısından en zengin bölgelerden biri olan Gelibolu’da mevsimine göre taptaze balıkları deneme şansı bulabilirsiniz. Gelibolu denince akla gelen ilk balıksa hiç şüphesiz sardalyadır. Tadı ile damakları şenlendiren sardalyadan birçok yemeğin yapıldığı Gelibolu’da tuzlu sardalya ve konserve sardalya da oldukça rağbet görmektedir. Yolunuz Gelibolu’ya düştüğünde balık ziyafeti çekmek isterseniz uğrayabileceğiniz ilk adres Gelibolu Balık Restaurant’tır. Feribot iskelesinin hemen yanında yer alan restorandaki deniz ürünlerinin hepsi oldukça tazedir. Denize nazır balık yemenin keyfini çıkaracağınız restoranın ahtapot ızgarası, kalamarı ve midye dolması tekrar gelmenizi sağlayacak kadar lezzetlidir.

Devamını Oku

Gelibolu’da Alışveriş

cuma-pazari4-55168.jpg

Gelibolu seyahatinizde hem kendiniz hem de arkadaşlarınız için yörenin birbirinden lezzetli ürünlerini alabilirsiniz. Gelibolu denince akla gelen ilk lezzet hiç şüphesiz peynir helvasıdır. Birçok şehirde de karşınıza çıkan tatlının en lezzetlisini Gelibolu’da bulabilirsiniz ancak şimdiden uyarmak isteriz, peynir helvasını höşmerim ile karıştırmayın. Damak çatlatan peynir helvasını hem deneyebileceğiniz hem de paket yaptırıp sevdiklerinize götürebileceğiniz Tarihî Zafer Peynir Helvacısı, Gelibolu’nun en meşhur lezzet duraklarından biridir. 1860’lı yıllardan beri aynı tarif ve lezzetle peynir helvası üreten işletmeden özel metal ambalajlı şekilde tatlınızı alabilirsiniz. Peynir, yoğurt, reçel gibi kahvaltılık alışverişlerinizi de yapabileceğiniz mekân Atatürk Caddesi’nde yer almaktadır.

Gelibolu’da balık sık tüketildiği için konserve ve tuzlama da saklama kültürü olarak hayli yaygındır. Eğer farklı tatlar denemeye açıksanız tuzlu sardalya ve konserve sardalya Gelibolu’ya yolunuz düştüğünde satın alabileceğiniz yiyecekler arasındadır. 1970’li yıllara kadar Türkiye’nin tuzlu ve konserve sardalya ihtiyacını karşılayan Gelibolu’da zamanla fabrikaların sayısı azalmaya başlamıştır. Selahattin Kemerli Konserveleri 1950’den bugüne Gelibolu’da hizmet veren işletmelerden biridir. Tuzlu sardalya, lakerda, soslu uskumru, ançüez gibi farklı lezzetleri bir arada bulabileceğiniz mekân Gelibolu Feribot İskelesi’nin hemen yanında yer alıyor.

Devamını Oku

Gelibolu’da Gece Hayatı  

gelibolu-resim.jpg

Gelibolu gece hayatı yönünden aktif olmasa da barlar ve publar ilçenin eğlence ihtiyacını karşılamaktadır. Gündüz tarihî atmosferi ve doğasıyla keyifli vakit geçirebileceğiniz Gelibolu’da akşamları deniz kenarında oturup çayınızı içebilir, balık restoranlarında rakı-balık ziyafeti yapabilirsiniz. Birbirinden lezzetli deniz ürünleri ve mezeleri ile öne çıkan İlhan Restaurant’a gün batımında uğrayabilir, nefis manzaraya karşı kadehinizi kaldırabilirsiniz. Sahil kenarında yer alan Kumsal Restaurant sevdiklerinizle birlikte balık yiyebileceğiniz ve içki içebileceğiniz en güzel mekânlardan biridir. Deniz kokusunu içinize çekerek harika manzaralara şahit olabileceğiniz bir mekân arayışı içindeyseniz Hamzakoy’da yer alan Limon’a uğrayabilirsiniz. Bira-patates eşliğinde sevdiklerinizle doyasıya sohbet edebileceğiniz mekân yaz akşamlarında hayli keyifli olmaktadır.

Devamını Oku

Gelibolu’daki Festivaller

img_2568_48201711556.jpg

Gelibolu’nun tarihî zenginliklerini keşfettikten sonra seyahatinize denk gelen festivallere uğrayabilir, ilçe halkıyla kaynaşabilir, keyifli vakit geçirebilirsiniz. Seyahatinize renk katmak isterseniz bu festivalleri mutlaka not almanızı tavsiye ediyoruz. Festival ve şenliklerin detaylı bilgilerini yazımızda okuyabilirsiniz.

Uluslararası Gelibolu Altın Sardalya Kültür ve Sanat Festivali

Bu yıl 20.si düzenlenecek olan Uluslararası Gelibolu Altın Sardalya Kültür ve Sanat Festivali Gelibolu’nun en önemli festivalidir. Her yıl 13-17 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen festival açık hava sineması ile başlayan festivali ünlü sanatçıların konserleri ile büyük bir coşku içerisinde geçiyor. Dünyaca ünlü sardalya balığının tanıtımının da yapıldığı festivalde mangalda sardalya pişirilip ziyaretçilere dağıtılıyor.

Gelibolu Uçurtma Şenliği

Her yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda düzenlenen Uçurtma Şenliği’nde rengârenk uçurtmalar gökyüzünü süslüyor. 23-24 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen festivalde bando gösterileri arasında yüzlerce uçurtma uçuruluyor. Siz de bu tarihler arasında Gelibolu’ya gelirseniz çocuğunuzla birlikte eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.

Türklerin Anadolu’dan Rumeli’ye Geçiş Şenlikleri

Gelibolu’nun fethinin yıldönümü kapsamında düzenlenen Türklerin Anadolu’dan Rumeli’ye Geçiş Şenlikleri ilçenin geleneksel eğlencelerinden biri. Geçtiğimiz yıl 663’ncüsü düzenlenen şenliklerde törenlerin ardından Anadolu’dan Rumeli’ye geçişin temsil edildiği gösteriler yapılıyor. 21 Mayıs tarihinde düzenlenen şenlikte katılımcılara pilav ve ayran ikram ediliyor.

Uyarı: Her festivalin tarihleri yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.

Gelibolu İçin Faydalı Bilgiler

Zabıta ve İtfaiye: 0 286 566 06 15

Sahil Güvenlik: 158

Jandarma: 156

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0 286 566 10 11

Gelibolu Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 44.079 / İklim: Trakya ve Ege iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3-4 gün