Kınalıada Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dört büyük ada arasından en küçüğü olan Kınalıada1,356 kilometre karedir. Ada, “Kınalı” adını kum taşı uçurumlarının kızılımtrak renginden almaktadır. Kınalıada, Prens Adaları’nın arasında İstanbul’a en yakın olan adadır. İklimi diğer adalara nazaran daha serttir, maden ve taş bakımından zengin olan toprağı ağaç bakımından fakirdir. Bizans döneminde Bizans surları, 19. yüzyılda ise Haydarpaşa Limanı ve Tophane Rıhtımı inşa edilirken bu adadaki taşlardan da yararlanılmıştır. Bizans döneminde adalara yapılan sürgünlerin bir kısmı bu adaya yapılmıştır ve bu sürgünlerden tarihte en çok yer eden isim Romen Diyojen’dir. Kınalıada’da 1800’lü yılların ortalarından itibaren adaya yerleşmeye başlayan Ermeni nüfusu yoğunluktadır. Adaya 1857 yılında Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi ve Nersesyan Ermeni Mektebi; 1869 senesinde Ortodoks Panayia Kilisesi ve Rum İlkokulu inşa edilmiştir. Farklı kültürden birçok insanın bir arada yaşadığı Kınalıada’daki Türk İlkokulu 1935 yılında eğitime başlamış, Kınalıada Camii ise 1963 yılında ibadete açılmıştır.

İstanbul’un Adalar ilçesindeki adalardan biri olan Kınalıada, diğer adalar ile kıyaslandığında kendine özel atmosferi ile hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Hem yaz hem de kış aylarında çok uzun bir yol kat etmeden şehir karmaşasından kolaylıkla kaçabileceğiniz, muhteşem bir doğaya sahip adalardan biri burası. İster günübirlik gezi ve bisiklet turlarınız için isterseniz butik otellerde konaklamalı bir tatil fırsatı için oldukça cazip bir seçenek. Sakin Rum evlerinin arasında, egzoz kokusundan uzak, dingin, yeşil ve mavinin eşsiz uyumuyla şirin bir ada. Daha ne olsun!

Kınalıada Piknik Yerleri

Kınalıada’nın piknik için en uygun yerlerden biri olmadığını söyleyebiliriz. Bunun sebebi ise ağaç örtüsü olmadığı ve iklimi diğer adalara göre daha sert olduğu için piknik alanının bulunmayışıdır. Ancak bahçeli restoranlarda keyifli ve dingin zaman geçirebilirsiniz. Kınalıada’nın popülasyonu 80′li yıllarda hızla artmış ve yapılaşma oranı da bu yüzden oldukça yüksektir. En çıplak adalardan biri olmakla birlikte adalar arasında en az ağaç bu adada görülür. Gezilecek yer sayısı çok olduğundan piknik seçeneği aklınıza gelmeyebilir.

Kınalıada Plajları

Kınalıada’da pek çok ücretsiz halk plajı mevcuttur. Kınalıada İskelesi’nin sağ ve sol yanları bu amaçla kullanılıyor. Girişi ücretsiz olan bu plajlarda yalnızca tuvalet, duş, şemsiye ve şezlong için belirli bir ücret ödenmektedir.
Özel plajlar arasında ise Kumluk Plajı, Köseoğlu Plajı, Ülker Plajı, Kınalıada Plajı ve Ayazma Plajı bulunuyor. Sahil şeridindeki halka açık plajlardan farklı olarak cankurtaranları da bulunan bu özel işletmeler için ortalama giriş ücretleri 20-50 TL arasında değişiyor. Fiyatlar hafta içi ve hafta sonu değişiklik gösterebiliyor.

Kınalıada ile İlgili

Kınalıada Nerededir?

Kınalıada, Marmara Denizi’ndedir ve Prens adaları arasında İstanbul’a en yakın olan ada’dır

Kınalıada’ya Nasıl Gidilir?

Bostancı, Kadıköy, Kabataş, Karaköy ve Eminönü’nden kalkan motorlar ve vapurlarla Kınalıada’ya ulaşabilirsiniz. Motorlar ve vapurların sefer sıklıkları yaz-kış ve hafta içi-hafta sonu olarak değişmektedir.

Devamını Oku

Kınalıada’ya Ne Zaman Gidilir?

Kınalıada’ya gitmek için yaz veya bahar aylarını tercih ederseniz denizin ve doğanın tadını çıkartabilirsiniz. Denize girmek, yürüyüş ve piknik yapmak için uygun birçok alanı olan Kınalıada, özellikle yaz aylarında hafta sonları İstanbul’dan gelen günübirlikçiler dolayısıyla oldukça kalabalıktır.

Kınalıada’da Nerede Kalmalı?

612664395a40232133447d33247d383239323139343337.jpg

Kınalıada’da konaklayabileceğiniz birkaç pansiyon ve butik otel bulunmaktadır.

Kınalıada’da Gezilecek Yerler

Kınalıada yeşil bakımından fakir bir ada olmasına karşın yürüyüş ve piknik yapmak için uygundur. Ayrıca Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi ve Hristos Manastırı gibi dini yapıları ve mimarisiyle de ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Bu küçük ve sevimli ada da özellikle yaz ve bahar aylarında yürüyüş yapabilir, fotoğraf çekebilir, denize girebilir ve bisiklete binebilirsiniz.

Görülmesi gereken diğer yerler

Sirakyan İkiz Evleri, Rum Ortodoks – Panayia Kilisesi

Devamını Oku

Kınalıada İçi Ulaşım

Oldukça seyrek olarak iskeleden kalkan belediyenin minibüsü dışında kullanabileceğiniz, fayton da dahil herhangi bir toplu taşıma aracı bulunmamakta. Bununla beraber 1,356 kilometre karelik yüz ölçümüyle Kınalıada’nın en uzak noktasına 20 dakika gibi kısa bir sürede yürüyebilir ya da bisiklet kiralayabilirsiniz.

Kınalıada Mutfağı

Yöresel bir lezzeti bulunmayan Kınalıada’nın sahil kısmında bulunan restoranlarda genellikle deniz ürünleri olmak üzere çeşitli yemek seçenekleri bulabilirsiniz.

Popüler restoranlar

Murat Kebap: Murat kebap’ın lezzetinin yıllardır değişmediği bir çok müşterisi tarafından dile getirilir. Özellikle çıtır çıtır lahmacunuyla meşhur olan bu mekan balık yemek gibi bir planınız yoksa doğru bir seçim olacaktır. Adaya gelip sadece lahmacun mu yiyeceğiz diyorsanız kebaplarının da lahmacunundan aşağı kalır bir tarafı yok, bu mekan size bir çok kebap çeşidi de sunmakta. Özellikle hafta sonları bir süre sıra beklemeyi göze almanız gerekebilir çünkü Murat kebap uzun süredir adayı ziyaret eden yerli turistler tarafından bilinen ve sevilen bir mekân olduğu için oldukça kalabalık olabiliyor.

Bahar Pastanesi: Her ne kadar ismi pastane olsa da Bahar pastanesi, kahvaltı ve yemek seçenekleri de sunmakta. Aynı zamanda Bahar pastanesi adanın en keyifli yerlerinden birinde yer alıyor. Ortalama fiyatları olan bu pastane gün içinde yaptığınız bir yürüyüş ardından ya da deniz kenarında dalgaların tadını çıkarmayı bitirdiğiniz bir akşam üstünde çay ve tatlı eşliğinde soluklanıp sohbet edebileceğiniz nezih bir mekan.

Yeşil Roma: Yeşil Roma dondurmacısının özellikle yaz aylarında yapılan ziyaretlerde bir an olsun serinlemenize yardımcı olacağına inanıyoruz. Özellikle meyveli dondurmalarının oldukça lezzetli olduğu ve yerken gerçek meyve parçalarıyla karşılaşabilecek kadar da doğal olduğu söyleniyor. Adaya ayak bastığınız gibi gezinize tatlı bir giriş yaparak başlamak isterseniz Yeşil Roma dondurmacısı motor iskelesinin tam karşısında bulunuyor.

Meydan Sahil Kafe:. Sahilde hemen deniz kenarında bulunan Meydan Sahil Kafe oldukça sakin ve sıradan bir yer. Fiyatları oldukça makul olan bu kafe, vapur beklerken çay, kahve içebileceğiniz, tost yiyebileceğiniz bir yer. Yaz aylarında özellikle hafta sonları oldukça kalabalık olan bu adada popüler yerlerde yer bulamaz ya da kalabalıktan bunalırsanız diğer mekanlara nazaran daha kolay yer bulabileceğiniz basit bir işletme.

Teos Beach Club: Teos beach club hem denize girebileceğiniz, hem yemek yiyebileceğiniz, hem içki hem de çay, kahve içebileceğiniz bir yer. Çok fazla kalabalığa maruz kalmadan kaliteli zaman geçirebileceğiniz nadir yerlerden biri olan bu mekan hem gün içinde hem de akşamları zaman geçirebilmeniz adına çok yönlü hizmet sunmakta. Harika bir manzara eşliğinde lezzetli yemekler yiyebileceğiniz bir aile işletmesi olan bu mekanın fiyatları ortalamanın biraz üzerinde olsa da, fiyat ve hizmet kalitesi bakımından dengeli olduğu söyleniyor.

Diğer restoranlar: Çınaraltı Kuyu Restoran, Dezire Pastanesi, Taş Meyhanesi Kınalıada Cunda’s Pub/Restoran, 3 Kardeşler Restoran, Meşhur Sarıyer Börekçisi.

Kınalıada’da Alışveriş

Kınalıada’da hediyelik eşyalar bakımından pek zengin bir yer değil. Günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz marketler haricinde alışveriş yapabileceğiniz bir yer bulunmamakta.

Kınalıada Gece Hayatı

Ada denilince ilk akla gelen rakı-balık seçeneğiniz haricinde Kınalıada’da oturabileceğiniz çeşitli kafe ve barlar da bulunmakta. Ayazma Koyu’ndaki Beach Club ya da Çarşı Caddesindeki kafe/barlar oturup bir şeyler içebileceğiniz seçeneklerinizden birkaçı.

Kınalıada Festivaller

Adalar Sokak Festivali – (Ağustos/Eylül) Adalar sokak festivali ilk kez 2015 yılında gerçekleştirilmiştir. Ada sakinleri ve dışarıdan gelen katılımcılar tarafından gönüllülük esasına dayalı ve imece usulü gerçekleştirilmiş bir sivil girişim etkinliğidir. Bu etkinlik Kınalıada ile beraber Büyükada, Heybeliada ve Burgazada’da da gerçekleştirilmekte, her adada farklı etkinlikler düzenlenmektedir. 2. Adalar Festivali 27-28-29 Ağustos 2016 tarihlerinde gerçekleştirilmiş, Kınalıada’da sadece 27 Ağustos tarihinde etkinlik düzenlenmiştir.

Kınalıada Resmi Tatiller

Yılbaşı (1 Ocak)

Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı (23 Nisan)

Emek ve Dayanışma günü (1 Mayıs)

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı (19 Mayıs)

Ramazan Bayramı Arifesi (24 Haziran (yarım gün))

Ramazan Bayramı (25 Haziran - 27 Haziran)

Demokrasi ve Özgürlükler Günü (15 Temmuz)

Zafer Bayramı (30 Ağustos)

Kurban Bayramı Arifesi: (31 Ağustos (yarım gün))

Kurban Bayramı (1 Eylül - 4 Eylül)

Cumhuriyet Bayramı (28 Ekim (yarım gün) - 29 Ekim)

Kınalıada İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Kınalıada Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 2047 / Dil: Türkçe  / Para Birimi: Türk Lirası (TL) / İklim: Akdeniz / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1 gün