Malatya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

DSC05353_1280.JPG

Malatya, bulunduğu coğrafi konum neticesinde tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Tarihî kervan yollarının, İpek ve Kral Yolları’nın üzerinde kurulan şehirde ilk yerleşimler Neolitik Çağ’a kadar uzanmaktadır. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte 20 Nisan 1924’te il ilan edilen Malatya, günümüzde ise Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan ve 781.305 kişilik nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık 27. ilidir. Malatya iline bağlı 13 ilçe ve belediye bulunmaktadır. Şehrin nüfusunun 304.397’si Eski Malatya olarak bilinen Battalgazi ilçesinde, 304.269’u ise diğer merkez ilçesi Yeşilyurt’ta bulunmaktadır. Nüfusun geri kalanı başta Darende, Doğanşehir ve Akçadağ olmak üzere ilin diğer 11 ilçesine dağılmaktadır. Bu ilçelerde toplam 717 mahalle bulunur.
 

Tanıtım Videosu:

Devamını Oku

Malatya ile İlgili

Malatya Nerededir?

Malatya, 781.305 kişilik nüfusu ile Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde Yukarı Fırat Havzası’nda, doğu ile batı arasında yer alan önemli geçiş noktalarından birinde konumlanmıştır. Denizden yüksekliği yaklaşık 900-950 metre olan Malatya, Beydağı’nın kuzey eteğinde ve Malatya Ovası’nın güney kenarında bulunmaktadır. Malatya iline bağlı toplam 13 ilçe ve bu ilçelerde 717 mahalle bulunmaktadır. Nüfusu bakımından Türkiye’nin en kalabalık 27. şehri olan Malatya’nın nüfusunun yaklaşık yüzde sekseni Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde yaşamaktadır. Merkeze en yakın ilçeler Battalgazi ve Yeşilyurt iken, en uzak ilçeleri ise Kulancak ve Arapgir’dir.

İstanbul’a 1.114 kilometre, başkent Ankara’ya 661 kilometre ve en yakın liman şehri Mersin’e 458 kilometre uzaklıkta bulunan Malatya’nın en yakın komşu ili 98 kilometre ile Elazığ’dır. Komşu illeri olarak şehrin doğu sınırında Elazığ ve Diyarbakır, kuzeyde Sivas ve Erzincan, güneyde Adıyaman, batısında ise Kahramanmaraş bulunmaktadır.

Malatya’ya Nasıl Gidilir?

223992,yasam-ve-spor-merkezijpg.png

Bulunduğu bölgenin engebeli bir araziye sahip olması nedeniyle yakın bir döneme kadar Malatya ulaşımı zor olan bir il olarak bilinmekteydi. Ancak günümüzde Malatya’ya hem kara hem hava hem de demiryolları ile ulaşmak gayet rahat bir hale gelmiştir.

Devamını Oku

Malatya’ya Ne Zaman Gidilir?

226346,1jpg.png

Mevsimsel açıdan bakıldığında, Malatya’ya gitmek için en doğru mevsim yazdır. Coğrafi yapısı nedeniyle Malatya ili kendi içerisinde birbirinden farklı iklim özellikleri barındırmaktadır. Yükselti durumuna göre yıllık ortalama sıcaklıklar 6 derece ile 13 derece arasında değişir. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir il olmasına rağmen, Malatya karasal iklim ile Akdeniz ikliminin özelliklerini barındırır. İlkbahar ve sonbahar ayları hava sıcaklıkları gezilecek seviyede olsa da çok fazla yağış aldığı için Malatya şehrini gezmek için iklimsel açıdan ideal bir hava sunmaz. Kış aylarında ise özellikle Malatya’nın yüksek kesimlerinde tamamen karasal iklim koşulları sürdüğü için Malatya’yı ziyaret etmek için en ideal dönem hem sıcaklıkların yüksek olduğu hem de yağışın en az olduğu yaz dönemidir.

Malatya’yı ziyaret edilebilecek dönemlerin başında ise Malatya Kayısı Festivali’nin yapıldığı temmuz ayının ikinci haftası akla gelir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük festivali kapsamında birçok konser programı, spor programları ve daha nicesi yapılmaktadır. Geçtiğimiz senelerde çeşitli nedenlerle iptal edilse de gelecek senelerde tekrardan yapılması planlanan festival, Malatya’ya gitmek için önemli nedenlerden biri olabilir.

Son olarak, iklimsel olarak önerilmeyen ama kasım ayının ortalarında düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali, özellikle sinemaseverler için en iyi dönemlerden biri olacaktır. Kristal Kayısı ödüllerinin verildiği festivalde bir hafta boyunca uzun metraj ve kısa metraj kategorilerinde birbirinden güzel filmler gösterilmekte ve sinema dünyasının ünlü isimleri Malatya’yı ziyaret etmektedir.

Malatya’da Nerede Kalınır?

bedroom-462772_1280.jpg

Turizmin son yıllarda gittikçe geliştiği Malatya’da konaklama seçenekleri de gün geçtikçe artmaktadır. Bulunduğu konum doğrultusunda bölgenin en gelişmiş şehirlerinden biri olan Malatya’da her türlü zevke ve bütçeye hitap edecek 3 yıldızdan 5 yıldıza kadar otel seçenekleri ve pansiyonlar bulunmaktadır. 5 yıldızlı oteller lüks konaklama gerçekleştirmeyi seven misafirleri ağırlarken pansiyonlar ise daha çok bütçe odaklı konaklama tercih edenleri misafir etmektedir.

Malatya il merkezinde konaklanacak noktaların başında İnönü Caddesi veya çevre yolu üzerindeki oteller akla gelmektedir. Şehrin merkezi ve turistik bölgesi olan bu bölgede her türlü ihtiyaca karşılık verecek konaklama imkânları bulmak mümkündür.

Devamını Oku

Malatya Gezilecek Yerler

Malatya, hem zengin kültürü hem de yeşil doğası nedeniyle gezilecek görülecek yerler açısından önemli bir şehirdir. Şehrin tarihinde barındırdığı çeşitlilik, günümüzde de şehirdeki tarihî kalıntıların bir hayli fazla ve çeşitli olmasına sebep olmuştur. İlk yerleşimin milattan önce 7000’li yıllara uzandığı Malatya’da görülmesi gereken tarihî yerlerin birçoğu Malatya şehir merkezi ile birlikte Eski Malatya olarak bilinen Battalgazi ilçesinde toplanmıştır. Tarihi kadar doğal güzellikleriyle de kendine hayran bırakan Malatya’da gezilip görülmesi gereken yerlerin bazıları da şehir dışında kalan Akçadağ, Darende ve Arapgirgibi ilçelerde toplanmıştır. Barındırdığı çeşitlilik ve gezilecek görülecek yerlerin birbirinden uzak ilçelerde toplanmış olması nedeniyle Malatya’da gezilmesi gereken yerler için minimum iki gün ayrılması önerilmektedir.

Malatya Gezilecek Yerler

Malatya’da gezilecek görülecek yerlerin bir kısmı il merkezinde ve Eski Malatya olarak bilinen Battalgazi ilçesinde toplanmıştır. Burada gezilecek görülecek yerlerin başında Malatya Müzesi ve Beşkonaklar Etnografya Müzesi gibi müzeler ile birlikte Yeni Cami (Hacı Yusuf Camii), Battalgazi Ulu Camii, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı ve Eski Malatya Şehir Surları (Kalesi) bulunur. Orduzu Beldesi’ne bağlı Arslantepe Höyüğü, MÖ 5.000 yılına ait kalıntılarıyla günümüzde açık hava müzesi olarak Malatya’da görülmesi gereken yerler dendiğinde akla gelen ilk yerlerden biridir. Tarihi ile birlikte doğası ile de kendine hayran bırakan bir şehir olarak öne çıkan Malatya’nın Darende ilçesinde bulunan Tohma Kanyonu ve Günpınar Şelalesi ile birlikte Akçadağ’da bulunan Levent Vadisi görülmesi gereken doğal güzelliklerin başında gelir.

Adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Malatya Şehir İçi Ulaşım

Malatya_trolleybus_4403_at_Bugday_Pazari_in_2017.jpg

Malatya’da şehir içi ulaşım genellikle Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri’nin sağladığı belediye otobüsleri ve trambüsler ile birlikte, dolmuşlar ve taksi ile sağlanır. Belediye otobüsleri 77 güzergâh ve 2.000’den fazla ara durağıyla birlikte Malatya ili merkezine ve ilçelerine ulaşım sağlar. Ayrıca; 2015 yılının mart ayından itibaren Maşti – İnönü Üniversitesi arasında 57 istasyonu ile birlikte 36 kilometrelik rotada hizmet veren ve elektrik ile çalışan trambüsler, Türkiye’de toplu taşımada türünün ilk örneğidir. Toplu taşıma imkânları genel olarak 06.00 – 23.30 saatleri arasında bulunmaktadır. Gece saatleri için ise tek alternatif taksidir.

Devamını Oku

Malatya Mutfağı

18ORCK_1280.jpg

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Malatya’nın mutfağı da bu çeşitlilikten etkilenmiştir ve ziyaretçilerine zengin bir içerik sunmaktadır. Malatya mutfağının geleneksel yemeklerinde et ve bulgur iki önemli malzeme olarak karşımıza çıkar.

Malatya’da köftenin ayrı bir yeri bulunmaktadır, özellikle ana malzeme olarak bulgur kullanılan köftelerin 70’ten fazla çeşidi bulunmaktadır. Bu köftelerde genel olarak et kullanılmaz iken et kullanılarak yapılan köfteler de bulunur. Bu köftelerin birkaçı analıkızlı, içli köfte, kiraz yaprağı köftesi, kurşun geçmez köfte ve keloğlan köftesidir.

Malatya mutfağının en gözde yemeklerinden birisi de kâğıt kebabıdır. Şehir genelinde kâğıt kebabı yapan bir sürü lokanta bulunsa da bu lokantalardan en meşhuru Hacıbaba Sinan Et Lokantası’dır. 1942 yılından beri Malatya’da hizmet veren lokantada kâğıt kebabı ile birlikte Malatya mutfağının seçkin lezzetlerini de müşterilerine sunmaktadır.

Kâğıt kebabıyla birlikte kuzu dolma, kaburga dolması, geleli kebap, incik kebabı, kuzu tandır, patlıcan tava ve domatesli kebap gibi lezzetler Malatya ile özdeşleşen et yemeklerinin başında gelmektedir. Ahmet Bey Yöresel Ev Yemekleri, Malatya şehrine özgü ev yemeklerini denemek isteyenlerin uğrak noktası haline gelmiş bir restorandır. Analıkızlı, kiraz yaprağı sarması, içli köfte gibi yerel lezzetleri barındıran lokanta, bölgede ev yemeği tadında lezzetleri bulabileceğiniz mekânların başında gelmektedir.

Malatya’da Adana tipi kebap yemek isteyenlerin en uğrak noktası da Öz Güngör Kebap Salonu’dur. Bakırcılar Çarşısı’nda bulunan kebapçıda sadece tek bir çeşit kebap satılmaktadır ve lezzetiyle ziyaretçilerine kendine hayran bırakmaktadır.

Malatya, tarihsel çeşitliliğinin yanında mutfak olarak da ziyaretçilerine birçok seçenek sunmaktadır ve ziyaretçileri bu anlamda şehirden memnun ayrılmaktadır.

Malatya’da Alışveriş

19PESTL_1280.jpg

Malatya, buradan alışveriş yapmak isteyenler için geleneksel birçok seçenek barındırmaktadır. Her ne kadar son yıllarda şehrin çeşitli yerlerinde modern alışveriş merkezleri kurulmaya başlanmışsa da şehirde geleneksel çarşı ve pazarlar halen varlığını korumaktadır. Bu çarşıların başında Şire Pazarı, Esnaflar Çarşısı ve Bakırcılar Çarşısı gelmektedir.

Devamını Oku

Malatya Gece Hayatı 

DSC04923_1280.JPG

Malatya, bulunduğu bölgenin en kalabalık şehirlerinden biri olmasına rağmen gece hayatı konusunda pek fazla seçenek sunmamaktadır. Gece hayatının pek fazla şekillenmemesinin öncelikli nedeni bölge halkının muhafazakâr yapısı olarak söylenebilir. Bununla birlikte bölgede hizmet veren birkaç meyhane ve son yıllarda öğrenci nüfusu ile ortaya çıkan birkaç bar ve kafe ile şehrin gece hayatı şekillenmektedir.

Devamını Oku

Malatya’daki Festivaller

 

Malatya, yıl içerisinde il merkezinde ve çevre ilçelerde olmak üzere birçok festivale ev sahipliği yapmaktadır. Bu festivallerin bazılarının detayları aşağıdaki gibidir:

Malatya Uluslararası Film Festivali: 2010 yılından beri yapılan Malatya Uluslararası Film Festivali, bir hafta boyunca sinemaseverleri Malatya şehrine toplar. Ulusal ve uluslararası kategorilerde Kristal Kayısı ödüllerinin dağıtıldığı festival bir hafta sürmektedir ve her sene kasım ayının ortasında düzenlenmektedir.

Malatya Kayısı Festivali: Her yıl temmuz ayının ikinci haftasında düzenlenen bir festival olmasına rağmen çeşitli sebeplerle son birkaç yıldır düzenlenemeyen festival, gelecek senelerde tekrardan Malatya’nın en önemli festivallerinden biri olmayı amaçlamaktadır. Adı Malatya ile özdeşleşen kayısıyı ve Malatya’yı dünyaya tanıtma amacıyla gerçekleştirilen festivalde konser programları ve spor müsabakaları düzenlenir.

Devamını Oku

Malatya İçin Faydalı Bilgiler

Ambulans: 112

Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü: 0 422 323 29 42

Malatya Valiliği: 0 422 323 02 43

Malatya Belediyesi: 0 422 377 10 00

Malatya Emniyet Müdürlüğü: 0 422 212 55 00

Malatya Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 25.8oC
    • Şub 28.9oC
    • Mar 32.3oC
    • Nis 33.8oC
    • May 32.4oC
    • Haz 30oC
    • Tem 27.7oC
    • Agu 27.2oC
    • Eyl 27.8oC
    • Eki 29.5oC
    • Kas 28.4oC
    • Ara 26oC

Kısa Kısa

Nüfus: 781.305 / İklim: Karasal iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün