Silifke Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Mersin-Antalya karayolu ile Konya karayolunun birleştiği noktada bulunan Silifke, tarihi özellikleri ağır basan bir ilçemiz. Silifke'den Mersin'e uzanan kıyı şeridinde diğer turistik bölgelere kıyasla kalabalıktan uzak popüler olmayan bir çok tatil merkezi mevcuttur. Mersin'den Girne ve Gazimağusa'ya deniz yoluyla ulaşım mümkündür. Uzun süre İyonya sınırları içinde kalmış olan Silifke, İyon Uygarlığı’na ait birçok antik yapıyı korumayı başarmış. Mersin bölgesinde bulunan birçok antik kent de Silifke sınırlar içerisinde yer alıyor. Ayrıca tarih boyunca Silifke, pek çok Anadolu uygarlığının yönetimi altında kalmış; onların mirasını günümüze başarıyla taşımıştır. Güzel Akdeniz ikliminin içinde, birbirinden masalsı adalarda denize girebileceğiniz; sahillerinde gecelerinizi en hoş sofralarla taçlandırabileceğiniz; farklı ve taze deniz ürünlerini tadabileceğiniz; binlerce yıllık bir tarihe tanıklık edeceğiniz keyifli mi keyifli bir yer Silifke.
Silifke sıcak Akdeniz iklimi, pırıl pırıl denizi ve yemyeşil doğası ile su sporları ve doğa yürüyüşleri için çok uygun bir şehir. Silifke’ye gitmek için yaz veya bahar aylarını tercih ederseniz hem denizin ve plajların tadını çıkartabilir hem de Anadolu uygarlıklarının hemen hepsinin kültürel izlerini taşıyan bu muhteşem şehri keşfetmenin keyfini yaşayabilirsiniz.
Bölge yalnızca biz insanları cezbetmiyor; Caretta Caretta ve Yeşil Kaplumbağa’nın sayılı üreme alanları içerisinde yer alan Silifke;Göksu Deltası gibi bir alana ev sahipliği yaptığından dünya kuşları için çok kritik bir göç yolu üzerinde bulunuyor. Akdeniz keşiş foku, Monachus Monachus’un, Mavi Yengeç’in ve Lagos Balığı’nın yaşam sularında ayrıca birçok endemik bitki türü bu topraklardan yükseliyor.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=EZYOhbR3pP0

Silifke ile İlgili

Silifke Nerededir?

Mersin iline bağlı bir ilçe olan Silifke, Toros Dağları ile Akdeniz arasında yer almaktadır. İl merkezi Mersin'e 85 kilometre mesafede bulunan Silifke, Türkiye’nin en güneyindeki bölgelerindendir.

Silifke’ye Nasıl Gidilir?

hb_b_19101002_l-n.jpg

Silifke, Mersin’e 86 kilometre uzaklıkta. Mersin’den araçla 1 saat sürüyor. Adana Şakir Paşa Havalimanı’ndan yaklaşık üç saatlik bir yolculuğun ardından Silifke’ye ulaşabilirsiniz. Mersin şehir merkezine 78 kilometre uzaklıkta bulunan Ayrıca her yarım saatte bir Mersin'den minibüsler kalkıyor. Bulunduğunuz ile göre de Silifke’ye giden otobüsleri kontrol edebilirsiniz.

Silifke'ye Ne Zaman Gidilir?

Silifke sıcak Akdeniz iklimi, pırıl pırıl denizi ve yemyeşil doğası ile su sporları ve doğa yürüyüşleri için çok uygun bir şehir. Silifke’ye gitmek için yaz veya bahar aylarını tercih ederseniz hem denizin ve plajların tadını çıkartabilir hem de Anadolu uygarlıklarının hemen hepsinin kültürel izlerini taşıyan bu muhteşem şehri keşfetmenin keyfini yaşayabilirsiniz. Silifke'de yayla kültürü önemli bir unsur olduğu için yaz aylarında yayla şenliklerinin yapıldığı zamanlar bölgeyi gezmek için en eğlenceli zamanlardır. Yörük kültürü ile tanışmak, Akdeniz'in eşsiz yaylarında unutulmaz bir gün yaşamak için yaz ayları doğa severler için en uygun zaman. 

Silifke’de Nerede Kalınır?

tsr05860635863979048126323.jpg

Silifke genellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin uğrak bölgelerinden olduğu için tatil planlarınızı önceden yapmak sizin için hem karlı hem de garantili olabilir. Fakat bu, Silifke’de her bütçeye uygun oteller bulamayacağınız anlamına gelmiyor. Farklı kategorilerde pek çok konaklama tesisi bölgede bulunmakta. Merkeze biraz uzak olan pansiyonlarda, günlüğü 100 liradan konaklayabilirsiniz. İyi bir üç yıldızlı otelde, kahvaltı dâhil, günlüğü 200 liradan kalabilirsiniz.
Atakent-Susanoğlu, Taşucu, Yeşilovacık bölgelerinde konaklamak için pek çok tesis bulabilirsiniz. Gecelik 50 TL ila 300 TL arasında değişen konaklama ücretleri ile önceden rezervasyon yaparak kalabilirsiniz. Altınorfoz Otel, Tolya Otel, Süzen Resort Hotel, Calamie Hotel&Beach Club, Yücel Apart Hotel, İslim Apart, Şehzade Pansiyon, Gümüş Hotel, Mediterranean Resort Hotel, Sadi Apart, Club Efes Otel, Kuzey Apart Otel, Güzel Apart Otel, Aksay Apart Susanoğlu otelleri Atakent-Susanoğlu bölgesindeki tesislerdir. Otel Kumsal, Taşucu Otel, Olba Otel Taşucu, Lotus Boutique Otel ve İskele Otel Taşucu'ndaki konaklayabileceğiniz otellerdir. Yeşilovacık'ta ise Sem Hotels Pinepark Holiday Club ve Marpessa Blue Beach otelleri tercih edilebilir.

Silifke Gezilecek Yerler

Yıllarca ev sahipliği yaptığı onlarca medeniyetin izlerini bugüne dek mükemmel bir şekilde taşımayı başarmış olan Silifke’de gidilecek birçok tarihi bölge var. Gitmeden önce Silifke hakkında biraz araştırma yapıp kendinize tarihi bir rota yapmalısınız. Antik kentlerce zengin, iklim ve bitki örtüsü ile eşsiz bir kent olan Silifke, ölmeden önce mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden. 

Silifke Gezilecek Yerler

Silifke turkuaz denizi, minik adaları, sessiz sakin koyları ile ayrıca deniz turizmine hitap ediyor. Bir tekne kiralayarak ya da turlara katılarak bu müthiş deniz coğrafyasını keşfe çıkabilirsiniz. Dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler antik alanlar olan Adamkayalar Vadisi, Cennet-Cehennem Mağaraları, Kızkalesi, Aya Thekla Kilisesi ve Olba Antik Kenti'ne ilgi gösteriyorlar. Bunlar dışında doğası ile öne çıkan Narlıkuyu, Taşucu, Boğsak Koyu ve Adası ziyaret edilmelidir. Adı geçen yerler ile ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz. 

Devamını Oku

Silifke İçi Ulaşım

Silifke yürüyerek rahatça gezebileceğiniz bir şehir. Aynı zamanda Silifke merkezde bulunan otogardan kalkan dolmuşları kullanabilir ya da taksiye binebilirsiniz. Silifke koop'a bağlı otobüslerin çalışma saatleri kış mevsiminde ilk araba 05.30 son araba 19.00'da kalkmaktadır ve 15 dakika aralıklarla hizmet vermektedir. Yaz mevsiminde de ilk araba 05.15 de son araca 22.00 kalkmakta ve 7-8 dakika aralıklarla çalışmaktadır. Ayrıca Silifke'den 06.00'dan 18.00'e kadar Mersin'den 06.30'dan 18.00'a kadar saat başı direkt seferleri ile Mersin ve Silifke'den karşılıklı olarak otobüsler hizmet vermektedir.

Silifke Mutfağı

hatay-kahvalti1.jpg

Silifke’de, mutlaka tatmanızı önerdiğimiz lezzetler bulgur ile yapılan ve bir çeşit sulu salata olan batırık, ekmek ile değil, beraberinde hamur yutularak yenen arabaşı. Ayrıca topalak, kulak çorbası, keşkek, sıkma ve oklava çekmesi de Silifke’nin denemesi gereken yöresel lezzetlerinden. Yöresel ürünleri tadabileceğiniz Silifke restoranları ise;

Devamını Oku

Silifke’de Alışveriş

Silifke deyince akla ilk olarak Silifke Yoğurdu geliyor. Silifke yoğurdu artık global bir marka olmuş durumda. Ancak seyahatinizde tadabileceğiniz bu yöresel ürünü kendinizle getirmek hava sıcaklıklarına göre zor olabilir. Yoğurdun bozulma ve ekşime ihtimalini göz önüne alarak taşımanız gerekiyor. Silifke yoğurdu koyu kıvamı ve farklı lezzeti ile meşhur olmuş durumda. Bu lezzet farklılığı nereden geliyor dersiniz? Tabiki bu işin sırrı bir doğa harikası olan Toros Dağları'nda beslenen keçilerden elde edilen süttür. Bu süt yörede yoğurt yapımı için kullanılan özel süt çilisi kaplarında pişirilir. Sütün üstündeki köpükler sürekli olarak dağıtılarak karıştırılır. Pişen süte katılan yoğurt mayası ise kesinlikle özel bir maya olup yoğurda başka bir katkı maddesi eklenmez. Dünyaca ünlü Silifke yoğurdu Toroslardaki keçilerin sütünden yapıldığı için üretimi zor oldukça butik bir üründür. 
Silifke yoğurdunu taşımak sorun olabilir, bunun yerine Silifke'nin yoğurtlu lokumundan sevdiklerinize hediye olarak alabilirsiniz. Mersin'in meşhur cezeryecilerinde bu lokumdan satılıyor. Fındıklı, fıstıklı, cevizli, sütlü, narlı, kivili cezeryelere ise hayır diyemeyeceksiniz. Cezerye sevenler Silifke'de Cezeryeci Kadir'e gitmeliler. Cezerye dışında arap kökenli bir tatlı olan kerebiç sadece bu bölgede yiyebileceğiniz diğer yiyecek. Cevizli, fıstıklı çeşitleri bulunan kerebiçin genellikle ramazan ayında popüleritesi artar. 
Silifke'nin haftanın belirli günlerinde kurulan yerel pazarlarından yöresel ürünlerin en tazelerini bulabileceğiniz gibi esnafları gezerek alışveriş yapabilirsiniz. Bunun dışında Silifke Gümüş Alışveriş Merkezi, Tony Silifke, 22 Salı Pazarı AVM Silifke deyince akla gelen en önemli çarşılardır. 

Silifke’de Gece Hayatı

Silifke'de gece hayatı özellikle yaz aylarında kumsalda yaşanır. Altınkum tatil köyü içerisindeki Altınkum Bar, Hotel Calamie'nin Teras Bar'ı, Barış Oteli'nin Barış Gazino'su Silifke'nin başlıca eğlence mekanlarıdır. Rakı-balık sevenler için Kum Mahallesi'ndeki Mustafa Dayı'nın Yeri önerilir. Taşucu'ndaki BirAra Brasserie ise canlı müzik, manzara ve eğlenceli bir akşam arayanlar için favori yerlerden. Silifke bölgesinin çeşitli etkinlikler, konserler için kullanılan mekanı Susanoğlu'ndaki La Barra Beach Club bölgedeki eğlencenin doruk noktası. Bunun dışında Saray Mahallesi'ndeki Sinan's Pub eğlenmek isteyenlerin uğrak yeridir. 

Silifke Festivaller

Silifke Çağla Festivali ve Kültür Şenliği (Mart): Silifke köylerinin adı Türkiye ve dünyaya çağla ile duyurulmuştur. Bu bölge Akdere’siyle, Yeşilovacık, Hırmanlı ve Işıklı mahalleleriyle ilçemizin en önemli köyleri arasında yer almaktadır. Çağla meyvesi de en önemli geçim kaynakları arasındadır. Yöreyi, tarım ürünlerini ve köyün bütün güzelliklerini bu şenliklerde tanıtılıyor.

Silifke Yayla Şenliği (Ağustos): Yayla kültürü Silifke bölgesinin yaşamını etkileyen önemli unsurlardan biridir. Hayvancılığın azalmasına bağlı olarak klasik yayla kültürünün değişmesi ile şenlikler son yıllarda daha çok önem kazandı. Bölge halkı bundan dolayı şenlikleri düzenli olarak sürdürmeye gayret gösteriyor.

Uluslararası Silifke Müzik ve Folklor Festivali (Mayıs): 20-25 Mayıs 2017 tarihleri arasında 44.'sü düzenlenen festival, Atatürk Anıtına kültür haftası çelengi sunulması ile başlıyor. Ardından şehir stadyumundan festival etkinliklerinin yapılacağı Anıt Meydanı Yeni Festival alanına kadar kortej yürüyüşü gerçekleşiyor. Tayland, Ukrayna, Gürcistan, KKTC, Silivri, Bergama, Arhavi, Türkiye Folklor Kurumu gibi ulusal ve uluslararası birçok halk dansları topluluğunu konuk olarak ağırlıyor. 

Silifke Resmi Tatiller

Yılbaşı (1 Ocak)
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (23 Nisan)
Emek ve Dayanışma Günü (1 Mayıs)
Atatürkü Anma Gençlik ve Spor Bayramı (19 Mayıs)
Ramazan Bayramı Arifesi Ramazan Bayramı Demokrasi ve Özgürlükler Günü (15 Temmuz)
Zafer Bayramı (30 Ağustos)
Kurban Bayramı Arifesi
Kurban Bayramı
Cumhuriyet Bayramı (28 Ekim (yarım gün) - 29 Ekim)

Silifke İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Silifke Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 116.441 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 - 4 gün