Sivas, Orta Anadolu’nun tarihî şehirlerinden birisi. Bildiğiniz üzere cumhuriyetin temellerinin atıldığı, 1993 yılında büyük bir katliama maruz kalan Madımak Oteli'nin bulunduğu, çok değerli ozan Aşık Veysel’in memleketi olan, köpekleriyle de ünlü bir şehrimiz.
Sadece bunlarla da bitmiyor, şehir tarihî eserler ve birtakım doğal güzelliklerle dolu. Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak, şehrin İmranlı ilçesinden doğarak Samsun’dan Karadeniz'e dökülüyor. Havaalanı şehre 23 km uzakta. Belediyenin tahsis ettiği otobüsle, çok makul bir ücret karşılığı yarım saat kadar süren bir yolculuk sonrası ulaşmak mümkün. Ancak havaalanından sadece şehir merkezine ulaşım sağlanıyor, ilçelere ve diğer kısımlara ulaşım mümkün değil. Merkezde toplu taşıma araçlarıyla seyahat edebilirsiniz. Sivas'ın ilçelerine ulaşım; ilçeler arası mesafenin uzun olması, toplu taşıma saatlerinin uymaması gibi sebeplerle çoğu zaman mümkün olmuyor. Ancak aracınız varsa, taksi veya otogardan seyrek geçen toplu taşıma araçlarına ihtiyaç duymadan ilçelere gidebilirsiniz. Şehir merkezine vardığınızda bulunduğunuz yerin adı Cumhuriyet Meydanı. Valilik binası ve jandarma binası karşı karşıya. Kongre binası ise dev Atatürk anıtının hemen yanında.
İki önemli cadde bulunuyor. İstasyon Caddesi ve Atatürk Caddesi. Yeme, içme, alışveriş gibi durumlarda İstasyon Caddesi'nde bulunmanızı öneririm. Atatürk Caddesi daha çok tarihî yapılarla dolu, yemek yiyip alışveriş yapabileceğiniz çok fazla yer yok. Sivas’ın kazan simidi meşhur, bizim simitten farkı biraz daha küçük ve ince, susamının daha seyrek olması. Atatürk Caddesi'nde, Kızılırmak yönüne giderken sağ tarafta tarihî Taşhan'da çay eşliğinde yiyebilirsiniz. Merkezdeki tarihî yapılar birbirine çok yakın ve yürüme mesafesinde. Akşamları hareketlenen meydanda görülen Çifte Minareli Medrese, Buruciye Medresesi, çarşı olarak kullanılan, meşhur bıçakları, hediyelik eşya, magnet alabileceğiniz, İzzettin Keykavus tarafından darüşşifa olarak yaptırılan ancak Osmanlı döneminde medrese olarak kullanılmaya başlandıktan sonra bu adı alan Şifaiye Medresesi, bu üç yapının çevresinde bulunan yüksek merdivenler, dinlenmek ve fotoğraf çekmek için tercih edilebilir. Bu üç yapı, 1200'lü yıllarda inşa edilmiştir. Alt caddede bulunan Ulucami, tam karşısında Gök Medrese, Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yaptırılmış yapılar olarak karşımıza çıkıyor ancak Gök Medrese şu an restorasyonda. Şehrin öğretmen evinin karşısında bulunan Güdük Minare ve Sivas Kalesi de önemli yapılar arasında.
Madımak Oteli ise yine Atatürk Caddesi'nde, yan caddelerden birinde yer almakta. Şu an Sivas Bilim ve Kültür Müzesi olarak faaliyetini sürdürüyor ancak hafta sonu ve resmî tatillerde kapalı.
Yüzüklerin Efendisi filminin çekildiği Yeni Zelanda'daki hobbit evlerinin bir benzeri de Paşabahçe Mesire Alanı'nda bulunuyor. Basında "Sivas hobbit köyü" olarak adlandırılan bu bölge bir süre önce mesire alanına inşa edilmiş ve bazı evlerin inşaatı halen daha devam ediyor. Halk tarafından belirli dönemler için kiralanabilmekte.
Yeşilin birçok tonunu görebileceğiniz bu bölgede aynı zamanda bir de şelale bulunuyor. Merkeze birkaç kilometre uzaklıkta ancak özel araç veya taksiyle ulaşım sağlanabiliyor. Şehre gelip de meşhur köftesinden yemeden olmaz. Her ne kadar merkezde birçok yerde restoranlar olsa da Kirli Ahmet dedikleri Ahmet Usta'nın Yeri meşhurdur. Birkaç noktada yeri var tabii ama en bilineni İstasyon Caddesi'nde SGK Hastanesi'nin hemen karşısında yer alıyor.
Sivas'ın Meşhur İlçesi: Kangal
Kangal, Sivas’ın en geniş yüzölçümü bulunan ilçelerinden biridir. Sivas’a 86, Malatya’ya 160 kilometre mesafede, Gürün ve Divriği ilçeleri arasında yer alır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kangal, 1902 yılında ilçe olmuştur. Sivas Otogar’dan Malatya yönüne giden araçlarla 1 saat gibi bir sürede ulaşım sağlanabilir.
Meşhur Kangal koyunlarını otlatan çobanların destekçisi, Kangal köpekleridir. Sivas deyince ilk akla gelen kangal köpekleri, dünyada emsali görülmemiş bir köpek türü olup normal köpeklerden biraz daha irice ve cesur görünümlü olurlar. Her yıl temmuz ayının ikinci haftası "Kangal Çoban Köpeği ve Koyunu Festivali" düzenlenmektedir. Festivalde çeşitli etkinlikler yapılmakta ve ödüllü yarışmalar düzenlenmektedir. 2-6 aylık yavrular, Kangal Köy Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yetki verilmiş veterinerlerce kontrolleri ve aşıları tamamlandıktan sonra yurt içi ve yurt dışı yerleşik kişiler tarafından satın alınabilmektedir. 2 aylıktan küçüklerin satışı yapılmamaktadır.
İlçe merkezine giriş yapmadan birkaç kilometre önce sol tarafta Kangal Köpek Çiftliği bulunmakta. Ancak ilçeye giriş yaptıktan sonra şayet aracınız yoksa taksi ile ulaşım sağlamanız gerekli. Çiftlikte bütün köpekler demir kafesler içinde bulunmakta olup beslenme ve bakımlarına ilişkin tüm hizmetler karşılanmakta. Biraz bakımsız olduğu doğru ama ilçeye gelirseniz bu çiftliği mutlaka görmelisiniz.
İlçe merkezine giriş yapmadan fotoğraf molası verilebilecek bir diğer nokta da sonradan inşa edilmiş bir kale. Maket görünümlü ancak en tepe noktasından bakıldığında süper bir manzarası var, tabii bunun için de bir merdiven çıkmanız gerekli. Yüksek olduğu için biraz esiyor haliyle. Kale içerisinde şehitlerin ve Atatürk’ün fotoğrafı bulunuyor.
Ayrıca dört tarafı da bayraklarla süslenmiş. Kale önünde bulunan, arkadaşını kucaklamış asker heykeli çok etkileyici.
İlçeye giriş yaptıktan sonra gezginlerin uğrak yeri olan bir diğer mekân da merkeze 13 kilometre uzaklıktaki Balıklı Kaplıca. Balıklı Çermik veya Yılanlı Çermik olarak da bilinir. Kangal bölgesinde bulunan tek kaplıcadır. Daha önce söylediğim gibi buraya ulaşım için de araç gerekli. Giriş ücreti keyfî veya tedavi amaçlı olup olmadığına bağlı değişkenlik gösteriyor. Buranın termal havuzunda bulunan büyüklü küçüklü balıklar, doktor balıklar olarak adlandırılıyor çünkü havuzun suyunun sedef, egzama gibi birtakım deri hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Burada hem açık hem de kapalı havuz bulunuyor. Tedavi amaçlı geliniyorsa belirli aralıklarla kaplıcayı ziyaret etmek gerekli. Tesiste bulunan motelde konaklama da yapılabiliyor. Aynı zamanda bir restoran da bulunuyor. Bahçesinde bir de çeşme var, Kudret Çeşmesi adı verilmiş. Buradan su içilebiliyor ve üstelik şifalı olduğu söyleniyor. Havuza girmeden sadece temiz hava almak için bile ziyaret edilebilecek bir bölge.
Bunların haricinde Kangal ilçe merkezi düşünüldüğü kadar büyük ve gelişmiş değil. Bahsettiğim gibi gezgin noktaları çok uzak mesafelerde konumlanmış. Yine de yaya olarak gezebileceğiniz bölgede küçük çaplı yeme içme mekânları bulunuyor.