Bir şehri ışıklandırarak devasa bir hale getirmek mümkün müdür? Evet, mümkündür. Bu cevabı neye dayanarak mı verdim? Tabii ki Budapeşte’nin gece büründüğü devasa görüntüsüne…
Gece fotoğraf çekmek zor olduğu için şehri net bir şekilde gösteren kareler yakalayamadım fakat aklımda öyle kareler kaldı ki… Belki gezdiğiniz zaman çok fazla beğenmeyeceğiniz belki de sıradan bulacağınız bu şehir gece nasıl da farklı bir kimliğe bürünüyor. İnanamazsınız! Tam bir diva edasında ışıl ışıl…
Peki, bu divaya ait detaylara gelelim şimdi:
Budapeşte’ye Nasıl Gidilir?
İstanbul-Budapeşte: Uçak ile 1 saat 55 dakika (Bulabileceğiniz en düşük bilet fiyatı:104 TL civarı)
Viyana- Budapeşte: Otobüs ile 2 saat 40 dakika, tren ile yaklaşık 3 saat. Trene, Viyana’dan Westbahnhof durağında binebilirsiniz. Tren için 3.50 Euro gibi bir fiyat buldum. Otobüs için ise yaklaşık 64 TL gibi fiyatlar var.
Prag- Budapeşte: Otobüs ile 7 saat 15 dakika sürüyor. Trenle ise yaklaşık 7 saat. Otobüs 68 TL civarı bulabilirsiniz. Tren de 19 Euro civarı bulunabilir.
Para Birimi
Macarlar para birimi olarak Forint kullanırlar. Para bozdurmak için İnterchange dövizcisi pek tavsiye edilmiyor. Onun dışında bozdururken kazıklama huyları yok.
Dil
Macar dilini konuşuyorlar. Dilleri biraz enteresan ve dillerine ait şöyle de ilginç bir nokta var ki dünya çapında kullanılan kelimeleri kullanmıyorlar. Yani restoran, metro vb. sözcükler onların dillerinde yok :). Fakat korkmayın İngilizce biliyorlar.
Budapeşte'de Gezilecek Yerler
Şehir Buda ve Peşte olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Tuna’nın ayırdığı bu iki bölümü birbirine bağlayan üç tane köprü bulunuyor; Zincirli Köprü, Elizabeth Köprüsü ve Özgürlük Köprüsü.
Zincirli Köprü
Budapeşte’de ilk yapılan köprü olan Zincirli Köprü, vefat eden babasına ulaşamayan bir kişinin düşüncesiyle ortaya çıkıyor. Sonrasında mimarlar tarafından köprü inşa ediliyor. Aynı zamanda, köprüde "oturan aslanlar” bulunuyor. Rivayete göre, bu aslanları yapan heykeltıraş, küçük bir kız çocuğunun köprüde bulunan aslanların birinde dil olmadığını fark edince intihar ediyor.
Elizabeth Köprüsü
Kraliçe Elizabeth Macar halkı tarafından çok sevilirmiş. Hatta kendisi: ”Bu halkı çok severim. Birçok Macar dostum var. Bu ülkeye köprümün yapılması beni çok gururlandırdı.” tarzında bir beyanat vermiş. Rivayete göre, Kraliçe Elizabeth bir Macar genci ile ilişkisi olduğu için de bu ülkeyi ziyaret etmekteymiş.
Özgürlük Köprüsü
Buda ve Peşte’yi bağlayan Özgürlük köprüsü, tepesinde bulunan iki tane kuş figürü ile kendisini belli ediyor. :)
Buda Bölgesi
Şehri gezmeye Buda bölümünden başlayalım. Buda aslında şehrin daha elit bölümü olarak kalıyor. Hem tarihi hem de birçok görsel motifi burada bulabilirsiniz. Peşte’den geçebilmek için de fünikülere binmeniz yeterli!
Balıkçılar Burcu
Yazının başında bahsettiğim o muhteşem Budapeşte manzarasını buradan izlemek büyük bir keyif. Önceden bu bölge balıkçıların pazarı olarak kullanılıyormuş. Adı da buradan geliyor kuvvetli ihtimal :)
Mathias Kilisesi
Buda Kalesi'nde bulunan en önemli yapılardan biri olan bu kilise, 1015 yılında yapılmış. Bir dönem Buda, Osmanlı’nın eline geçince de cami olarak kullanılmış.
Gül Baba Türbesi
Türbe 16. yüzyıl ortalarında öldürülen ünlü derviş Gül Baba için yaptırılmış. Bu türbe, Osmanlı’ya dair kalan en önemli anılardan biri. Ziyaret etmek isterseniz 10.00-16.00 arası açık.
Kraliyet Sarayı
Sarayın yapımına 13. yüzyılda başlanmış. Vakti zamanında hükümete ev sahipliği yapan bu saray, sonrasında Almanların karargah merkezi haline gelmiş. Günümüzde ”Budapeşte Tarihi Müzesi” olarak kullanılıyor. Müze, 1 Mart-31 Ekim arası 10.00-18.00 (Pazartesi kapalı); 1 Kasım-28 Şubat arası ise 10.00-16.00 (Pazartesi kapalı) açık. Müzeye giriş ücreti yetişkinler için 1500 Ft (Eğer Budapeşte kartınız varsa %50 indirim uygulanıyor.); öğrenciler (6 - 26yaş) ve kıdemli turistler için (62-70 yaş) ise 750 Ft.
Gellert Tepesi / Özgürlük Anıtı
Ruslar bu heykeli, Budapeşte’yi Almanlardan kurtaran askerleri anısına dikmiş.
Peşte Bölgesi
Şimdi geçelim nehrin bir diğer tarafına, yani Peşte’ye. Peşte, hayatın aktığı taraf olarak nitelendirilebilir aslında.
Parlamento Binası
Özellikle gece ihtişamdan dört köşe olan parlamento binasını mutlaka görmelisiniz. Gerçi bahçesinde dolaşılabilir anca ama olsun :). Uzaktan bile görseniz o ihtişama dahil olabilirsiniz.
Kahramanlar Meydanı
Macarların Macaristan’a yerleşmelerinin 1000. yılı anısına inşa edilen heykellerden oluşuyor. Bu meydana ulaşabilmek için metronun ”Hösök Tere” durağında inebilirsiniz.
Sanat Müzesi
Müzeye giriş yetişkinler için 1800 Ft, öğrenci ve kıdemli turistler için ise 900 Ft. Pazartesi kapalı olan müze, diğer günler 10.00-18.00 arası açık. Perşembe ise 12.00-20.00 arası açık. Buraya da gelmek için metronun ”Hösök Tere” durağında inmeniz gerekiyor.
Sanat Galerisi
Sanata dair birçok şeyi bulabileceğiniz Hösök Tere Meydanı'nda bulunan bir diğer yapı da Sanat Galerisi. Burada çeşitli tiyatro oyunları düzenleniyor.
Aziz Stephen Bazilikası
1905’ten beri hizmet veren bu bazilika, iç tasarım açısından muhteşem. Budapeşte’ye gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Ayrıca içerisinde Aziz Stephan’ın sağ eli de bulunuyor.
Macar Ulusal Müzesi
İçerisinde oyuncak, sinema, oturma ve çalışma odası, Türklerle ilgili bölümler, Macar tarihinde yer etmiş kişiler, arkeolojik yapılar, militan kıyafetleri ve önemli kişilerin yağlı boya resimleri gibi birçok şey bulunuyor. Klasik bir etnografya müzesi yani. Müze yetişkinler için 1500 Ft; öğrenciler ve kıdemli turistler için ise 500 Ft. Ayrıca müze her gün 10.00-18.00 saatleri arası açık.
Dohány Sokağı Sinagogu
Avrupa’nın en büyük sinagogu olma özelliği taşıyan Dohány Sokağı Sinagogu, 1854 ve 1857 yılları arasında inşa edilmiş. Sinagog, 1 Mart-31 Ekim arası pazardan perşembeye kadar 10.00-17.30 arası açık. Cuma günleri ise 10.00-15.30 arası açık. 1 Kasım-28 Şubat arasında da pazardan perşembeye 10.00-15.30 cuma günleri ise 10.00-13.30 arası açık.
Moda Caddesi
Biraz da alışveriş diyorsanız bu cadde tam size göre! Birçok markaya ait ürünü bulabileceğiniz bu caddeyi mutlaka ziyaret edin derim ben. Ayrıca Gerbeaud Cafe de burada (Gerbeaud Cafe hakkında bilgiyi yazının devamında detaylı olarak vereceğim).
Szent Anna Kilisesi
8 Eylül 1725’te St. Anne’nin onuruna inşa edilen kilise, Budapeşte sokaklarında kaybolduğumuzda karşımıza çıkan güzel bir yapıydı. Saat geç olduğu için içine giremedik gerçi ama dıştan da olsa kiliseyi inceleme fırsatı bulduk :)
Küçük Kahramanlar Meydanı
Burada 4 heykel bulunuyor. Bunlar Osmanlı’ya karşı zafer kazanmış kişilerden oluşuyor.
Oktagon Meydanı
Kendisi Budapeşte’nin büyük meydanlarından birisi.
Yunus Emre Kültür Merkezi
Tam olarak ”Hadi Türk bayraklarını asın!” diyebileceğiniz bir yer. Kendi kültürümüze ait bir yeri görmek gerçekten biz Türkleri mutlu ediyor :)
Terör Müzesi
24 Şubat 2002 yılında açılan müze, öldürülen ve tutsak edilmiş kişiler anısına oluşturulmuş. Pazartesi günleri kapalı olan müze, diğer günler 10.00 ile 18.00 arası açık. Yetişkinler için 2000 Ft olan bilet ücreti, indirimli olarak 1000 Ft.
Opera Binası
Yapımına 1875 yılında başlanan bina, 1884 yılında açılıyor. Bina, Budapeşte’deki en büyük opera binası olma özelliği taşıyor. Yapımında Viyana’da bulunan opera binasından esinlenilmiş.
Szentendre
Budapeşte’ye yaklaşık 45 dakika uzaklığı olan ”Sanatçılar köyü” küçük bir yer. Küçük küçük dükkanlar bulacağınız sevimli bir yer ama görmemek de kayıp değil :)
Ayrıca Budapeşte termal bir şehir. Birçok termal havuz ve hamam bulabilirsiniz. Benim bu konuda en çok gözüme Szechenyi Baths and Pool çarptı. Lakin tecrübe edemedim :) Zaten termal de olsa pek havuzla aram yoktur. Havuz sevenler varsa tabi aramızda tecrübe edebilir :)
Yeme-İçme Kültürü
Macar yemek kültürüne ait üç önemli yiyecek var; Gulaş Çorbası, Macar Salamı ve Langos. Gulaş çorbasını Çek Cumhuriyeti'nde denedim diye burada tekrar denemedim ama Çek Cumhuriyeti'nde var olan Gulaş çorbasından tek farkı etli olması.
Macar salamını da denemek istedim ama domuz eti vardır diye yiyemedim. Langos'da bizdeki pişi gibi. Üzerine farklı soslar koyup servis ediyorlar ama inanın o kadar tok olduğum anlarda rastladım ki onu da yiyemedim :))
Kafeler
New York Cafe
Bu kafeyi kim meşhur etmişse buradan ona saygılarımı sunuyorum, sayesinde 14 Euro ödedik! Hem de iki kahve için! Normalde kahveye 6 Euro diyordu sonra bir baktık 14 Euro ödedik, o sırada da nedense hesap sorasımız gelmedi.
Tabii, anlatırken paradan başlayıp kafeye bayağı bir saydırır gibi dursam da aslında cafenin iç tasarımı muhteşem. Tarihi, eşsiz bir havası muhteşem bir şekilde ağırlayan garsonları var. Kendinizi gerçekten elit bir yerde hissetmenizi sağlıyor.
Cafe Kara
Adından da anlaşılacağı üzere kafe bir Türk'e ait. Eğer Türk yemeği özleminiz depreşirse uğrayabileceğiniz güzel bir yer. Fiyatları çok uygun değil ama Budapeşte'de zaten o fiyatlarda olur genelde.
Ben susayım porsiyonum konuşsun.
Cafe Gerbeaud
Kafe, iç tasarımı olarak New York Cafe'yi andırsa da hikayesi açısından diğer kafelerden ayrılıyor. Rivayete göre, Macar halkını çok seven Sisi, Macar sevgilisi ile bu kafede buluşurmuş. Tabii, dediğim gibi rivayet! Günahı boynuna! :)
Kafede bir latte 1490 Forint. Viyana'daki kadar olmasa da lattesi güzel. Yanına da cookies getiriyorlar. Bu arada cookiesleri de güzel, tadın mutlaka. Sonuç olarak iki latte ve hizmet ücretine 3427 Forint hesap ödeyip çıktık.
Şehir İçi Ulaşım
Budapeşte, her klasik metropol şehri gibi ulaşım ağı gelişmiş bir şehir. Metro, tren, tramvay ve otobüs gibi ulaşım araçlarına rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Metroda bulunan bilet makinelerinden biletleri temin edebilmeniz mümkün. Unutmadan! ''Biletsiz binerim ne olucak ya!'' gibi bir düşünceye kati suretle bürünmeyin! Çok sıkı bir kontrol var! Bir de taksiye binmeyin. Neredeyse 7 dakika süren mesafe için 6000 Ft ödedik=60 TL. Bir de bizdeki gibi yolda almıyorlar, zar zor bulabildik.
Pahalılık Durumu
Budapeşte çok ucuz bir şehir değil bence. Budapeşte'ye ilk gittiğimde ''Forint'' gibi farklı bir para birimine sahip olduklarını duyunca ''Aaa ucuzdur ya!'' demiştim ama o cümleden sadece ''Aa'' kısmı kaldı! Tabi bir Euro ülkesi değil ama gerçekten fiyatlar yerinde.
Türk Kültürü
Türk kültürü, Budapeşte'de bayağı yerleşmiş durumda. ''Török'' yazan bir çok restoran görebilirsiniz. Zaten Türk yemekleri özlemimizi de biz orada giderdik :) Ayrıca porsiyonları aşırı büyük, bitirmesi çok zor.
Macaristan'da Türk mutfağını özlersek :) Fotoğrafını çekmeden başlamışım yemeye resmen.
Hediyelik Eşya
Kar küresi gibi milli hediyeler alınabilir. Yanlış hatırlamıyorsam 5 Euro gibi bir ücret ödemiştim. Ayrıca acı seven akrabalarınız varsa acı da götürülebilir.
Ayrıca moda sokağında bulunan bu büyük pazar size hediye konusunda yardımcı olacaktır. İçerisinde birçok hediyelik eşya var.
Tabi biraz ucuza kaçmak isterseniz de Macarların alışveriş pazarı işinizi görür :)
Budapeşte'de Gece Hayatı
Pubların bulunduğu bölümden geçtiğinizde, eğlenceli bir gece hayatı olduğu kanısına varabilirsiniz. Publar, gayet insan kaynıyor. Tabi, ben pubları değil de kumarhaneyi tercih edenlerdenim. O da sevdiğimden değil, grubun kararlarına itaat diyelim :)
''Los Angeles'' diye bir casino'ya gittik. İçi bayağı genişti. Personel de güler yüzlü. Moda caddesinin bulunduğu yerde kalıyor.
Tuna Nehri'nde Gezinti
Benim gibi 30 Euro vermek istiyorsanız, tekne turu düzenleyen ''Legenda'' diye bir şirket var tekne turunu onunla yapabilirsiniz. İçeri girdiğinizde sizi iki hostes karşılıyor ve Türkçe de dahil olmak üzere birkaç dilde tekne ile ilgili bilgi veriyor. Ayrıca teknede Budapeşte tarihini anlatan Türkçe audio guide var.
Daha uygun fiyat için ise toplu taşımaya binme bölümünde deniz yolunu kullanabilir ve tekne turunuzu daha ucuza getirebilirsiniz.
Budapest Pass
Almak isteyen olursa 24 saatliği 4900 Forint, 48 saat 7900 Forint, 72 saat ise 9900 Forint. Bu kart ile:
- Budapeşte Tarih Müzesi, Aquincum Müzesi, Kiscelli Müzesi, Vasarely Müzesi, Macar Ulusal galerisi ve müzesine bir seferliğine girebilirsiniz.
- Szent Lukács banyosu ve yüzme havuzuna tek seferlik girme hakkınız olur.
- Buda ve Peşte'de İngilizce bilen rehber eşliğinde şehir turu yapabilirsiniz.
- Budapeşte'de tematik turların olduğu aplikasyonu ücretsiz indirebilirsiniz.
- Birçok yerde %10-%50 arası indirim alabilirsiniz.
- Sınırsız bir şekilde toplu taşımadan faydalanabilirsiniz.
Bu kartları, Budapest Ferenc Liszt Havalimanı'nda bulunan turist danışma (Terminal 2A&2B) ya da Sütő Sokağı, Kahramanlar Meydanı ve Buda Kalesi'nde bulunan turist danışma, BKV ve MÁV bilet ofisleri, yerli ya da yabancı seyahat acentaları, otellerin ön büroları veya online site gibi çeşitli şekillerde temin edebilirsiniz. Biz almadık gerçi ama orada birkaç gün geçirseydik alınabilirdi diye düşünüyorum.
Uzun lafın kısası, benim için Budapeşte böyleydi... Umarım verdiğim bilgilerle yardımcı olabilmişimdir. Sevgilerimleee... :)