23. Emitt Gerçekleşti

23. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), 31 Ocak - 3 Şubat tarihleri arasında TÜYAP'ta gerçekleşti. Fuarda uluslararası katılımcılar, oteller, otel birlikleri ve seyahat acenteleri yer aldı. Yurt içi ve yurt dışından sayısız tatil noktası temsilcilerinin arasında Malta Turizm Ofisi (MTO) de yer aldı. Uluslararası katılımcıların yer aldığı Salon 2'deki Malta standı, acenteler, oteller ve tatil planı yapan birçok diğer ziyaretçinin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Zengin bir programa sahip olan fuarın ilk günü resmi açılış töreni yapıldı. Tören, ITE Türkiye Turizm & Seyahat & Moda Grup Direktörü Hacer Aydın'ın konuşmasıyla başladı. Aydın, 2019'un "tutku turizminin" kalkınmasına sahne olacağını belirtti.

Geçtiğimiz yıl EMITT'in 85 ülkeden 1065 katılımcı ve 54.000'i aşkın ziyaretçi ağırladığını söyleyen ITE Grup Bölge Direktörü Kemal Ülgen, "Ziyaretçi çalışmalarımızla Türkiye'de ve Avrasya'da turizmi geliştirmek için birçok faaliyet gerçekleştirmeye devam ediyoruz" dedi.

Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı (TÜROFED) Osman Ayık, "Türkiye nasıl coğrafyalar arasında bir köprü görevi görüyorsa EMITT de aynı şekilde dünyanın her yerinden kuruluş ve ülkeler için köprü görevi görüyor" dedi.

İstanbul'un her geçen yıl ilginin arttığı dünya mirası bir kent olduğunu belirten Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, "Bu fuar katılımcıların İstanbul'un güzelliklerini de keşfetmelerini sağladı" dedi. "Sektör olarak iyi bir dönemden geçiyoruz. Turizm sektörü ekonominin çarklarının dönmesini sağlarken ülke imajını yükselterek köklü ilişkilerin kurulmasına da vesile oluyor" diyen Bağlıkaya, Türkiye'nin 2018 yılını rekor ziyaretçi sayısıyla kapattığını açıkladı. 

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "İstanbul'u turizm cazibe merkezi haline getirmemiz boynumuzun borcu" diyerek, 2017 yılında İstanbul otellerinin yüzde 71 doluluk oranına ulaştığını belirtti. Ayrıca İstanbul'da ortalama konaklama ücretinin 83 avro ve turist başına harcamanın 612 dolar olduğunu kaydetti. Vali, "Avrupa'da bu rakam 1000 dolar. Bizim de hedefimiz bunu en kısa zamanda yakalamak" dedi.

En son konuşmayı yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, nicelikli turistten nitelikli turiste geçiş yapmanın önemini vurguladı. Konaklama dışı geliri hem çeşitlendirmek hem de artırmak gerektiğini belirten Ersoy, "maliyet odaklı değil, gelir odaklı turizme yönelmemiz gerekiyor" dedi.

Fuarda açılış törenini çeşitli panel, forum ve konferanslar izledi. Gazeteci Emin Çapa'nın "Türkiye'yi Turizm mi Kurtaracak?" başlıklı forumu, günün ilk etkinliği oldu. "Dijitalleşen dünya, 20-30 yıla kalmadan tüm insanlığı dönüştürecek" diyen Çapa, bunun turizmde olacak yansımalarını anlattı.

Panellerin önemli bir kısmının konusu, dijitalleşen dünyada turizm oldu. Fuarın ikinci günü "Turizm Hiç Bu Kadar Dijital Olmamıştı!" ve "Geleceğe Yolculuk: Dijital Acenteler 5 Sene Sonra Nerede Olacaklar?" panelleri gerçekleşti. 2 Şubat cumartesi günü düzenlenen "Bilet Aldıran Fenomenlerle Hikaye Anlatma Sanatı" başlıklı panel ise büyük ilgi gördü. Gezimanya.com kurucularından Tuğçe ve Murat Özbilgi'nin katıldığı panelde Biz Evde Yokuz'dan Bilgehan Çelik ve Duygu Şar da konuşmacı olarak yer aldı. Panelin başlangıcında turizmde içerik pazarlama üzerine bir sunum gerçekleştiren Murat Özbilgi, aynı zamanda panelin moderatörlüğünü üstlendi. Ayrıca yabancı blogger ve influencerlardan Janicke Hansen ve Jan Herzan da panele katkılarını sundu.