Sinop'a Yakın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Sinop, Karadeniz Bölgesi’ nin kuzeyinde yer alan en uç noktadır. Kuzeye doğru uzanan Boztepe burnu üzerinde konumlanmış olan Sinop bir yarımada şehridir. Bölgenin tamamında olduğu gibi dağlar denize paralel konumlanmış olan şehrin turizm zenginlikleri saymakla bitmeyecek çeşitliliğe sahiptir. Koyları, plajları, ormanları, tabiat parkları gibi doğal güzellikleriyle birlikte arkeolojik ve kültürel anlamda da önem taşımaktadır. Boyabat Kalesi, birbirine yakın mesafede ve benzer yapılarda bulunan üç adet kaya mezarı, mağarası gibi kültürel anlamda önemli noktaları bulunmaktadır. Tüm bu unsurların birleşiminden ortaya çıkan şey ise çeşitlilik arayanlar için Sinop’un ideal bir tatil bölgesi oluşudur. Bu yazımızda rotası Sinop olanlar için muhakkak görülmesi gereken lokasyonlardan bahsettik. Şimdiden keyifli okumalar diliyoruz…

Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Erfelek Tatlıca Şelaleleri Sinop’un Ayancık İlçesi’nde bulunmasına rağmen Erfelek üzerinden daha kolay ulaşım sağlandığı için Erfelek ilçesinin Tatlıca köyüne bağlıdır. Büyüklü küçüklü 28 şelaleden meydana gelmiş olan bu doğa harikası, ormanlarla çevrelenmiş olduğundan kartpostal gibi bir manzara sunmaktadır. Şelale kayın ağaçları ile dolu iki ormanın birleşme noktasında olduğundan dolayı mavi ve yeşilin bu eşsiz uyumu her sene turist akınına maruz kalmaktadır. Suyun sesi ve yemyeşil ormanın ziyaretçilere ahenk içinde hissettirdiği huzur tam anlamıyla büyük şehirlerin stresini alacaktır.

Erfelek Şelalesi

Sarıkum Tabiat Koruma Alanı

Sarıkum Tabiat Koruma Alanı özellikle sahip olduğu çeşitlilik ile tam bir doğa zenginliği sunmaktadır. Elbette bölge Karadeniz olunca ormanların ilk sırada olmasıyla birlikte bu alanda yok yok desek yeridir. Sarıkum köyü kenarında yer alan bu bölgede; göl, tarım alanları, deniz kıyısı kayalıkları ve sahili ile tabiata dair ne arıyorsanız bulunuyor. Doğal güzellikler anlamında sahip olduğu çeşitlilik ve zenginliğin yanı sıra alan hayvan çeşitliliğine de sahip. Tilki, yılan, yaban domuzu, çakal, yılkı atları ve vaşak gibi pek çok hayvana rastlamanız mümkün. Dolayısıyla sahip olduğu çeşitlilik vesilesiyle dikkatleri çeken bu özel bölge 1987 senesinde Tabiatı Koruma Alanı olarak belirlenmiştir. Sarıkum Tabiat Koruma Alanı’nın, doğal hayatı tam anlamıyla yaşamak isteyenler için en ideal seyahat seçeneklerinden biri olduğunu söylemeliyiz.

Hamsilos Tabiat Parkı

Halk arasında Hamsaroz adıyla da anılan Hamsilos Tabiat Parkı konum olarak Sinop’un İnceburun uzantısında bulunmaktadır. Sarıkum Tabiat Koruma Alanı gibi Hamsilos’da sahip olduğu doğal çeşitlilik ile bilinmektedir. Ancak bununla birlikte arkeolojik anlamda da dikkat çeken bir bölgedir. Alanda yer alan Kadınlar Hamamı’nda Amazon kadınların yıkandığına dair bir inanış söz konusu ve bunun birlikte sözü edilen başka tarihi özellikleri de var. Bu anlamda doğası ile birlikte tarihsel zenginliğe de sahip bir tabiat parkıyla karşı karşıyayız. Ancak tekrar doğal özelliklerine dönecek olarak çok çeşitlilik içeren bir bitki örtüsü olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu alanı özel kılan bir diğer unsur ise Türkiye’nin sahip olduğu tek fiyordu olması… Türkiye’nin 22. Tabiat Parkı Hamsilos ayrıca 120 farklı türdeki kuşa ev sahipliği yaptığı için adeta bir kuş cenneti olarak da anılmayı hak ediyor.

Hamsilos Koyu

Akliman

Akliman Tabiat Parkı doğal sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Akliman koyu ismini Sinop merkez ilçesine bağlı olan Akliman Köyü’nden almıştır. Akliman, Hamsilos yolunun üstünde yer almakta ve Hamsilos koyu oluşumunda da olduğu gibi ria tipi kıyıya sahiptir. Koyu sayesinde plajı ile oldukça turist çeken bölgelerden biri olmuştur. Ancak bunun yanı sıra Akliman’ı en çekici yapan nokta denizle birleşen nehrin oluşturduğu görüntüdür. Ormanlarla çevrelenmiş Akliman Koyu’nda piknik alanları da mevcuttur. Denize sıfır noktada yer alan piknik bölgelerinde ziyaretçiler koyun tadını doya sıya çıkarabilmektedirler. Bakir kalan plajı, piknik alanları, denizin kara içine kıvrıldığı müthiş görüntüsü ile Akliman’ da tatil geçirmek isteyenler için civarda pansiyonlar mevcuttur.

Karakum

Karadeniz Bölgesi dendiğinde akıllarda ilk olarak yeşil ve mavi canlanır. Hem engin denizi hem de yemyeşil ormanları ile manzara fotoğraflarının ilk adreslerindendir. Karakum ise içinde bu iki rengin güzelliğini bulunduran, Sinop şehrinin en güzel plajlarından biri… Adının Karakum olmasının sebebi ise bir Yanardağ patlamasıyla birlikte alanın gerçekten siyah renkli kumlara sahip oluşuyla ilgilidir. Patlama sonucunda püsküren küller bölgenin bu ismi almasında etkili olmuştur. Plaj içinde bulunan şemsiyeler ve şezlonglar ile özellikle yerli halk tarafından yaz aylarında yoğun rağbet göstermektedir.

Karakum Plajı

Akgöl

Akgöl Sinop’un Ayancık ilçesinde bulunan ve köknar ormanlarının tam içinde yer alan adeta doğa harikasıdır. İsmi Akgöl Yaylası olarak değiştirilen alan iki çayın birleştirildiği bir yapay gölden oluşmaktadır. Göl 3 dönümlük bir alana sahipken, yayla ise 1200 metre rakımlı bir alan kaplıyor. Bu destinasyonun belki de en cazip yani sahip olduğu bakir havası diyebiliriz. El değmemişlikten kaynaklanan bu doğal güzellik pek çok turisti kendine hayran bırakacak nitelikte. 

Bazalt Kayalıklar

Bazalt kayalıklar dünyanın çok az yerinde bulunan doğal güzellik olmanın ötesinde doğal miras şeklinde nitelendirebileceğimiz çok özel oluşumlardır. Magmatik yapıya sahip bu kayalar lav akışı nedeniyle oluşarak siyah yahut gri renklere sahip olurlar. Dünyada oldukça az lokasyonda rastlayabileceğimiz kayalıklar Sinop’un Kurusaray Köyü civarında bulunan Fındıklık’ta yer almaktadır. Neredeyse 5 milyon yıllık geçmişe sahip olan çokgen görünümlü bu doğa anıtının muhakkak görülmesi gereken yerlerden biri olduğunu eklemeliyiz.

Salar Köyü Kaya Mezarı

Sinop şehrinin Boyabat ilçesine bağlı Salar Köyü’nde bulunan mezar Boyabat Kalesi’ne 15 km mesafede bulunuyor. Tepenin yamacına inşa edilmiş bu kaya mezarlığa patika yoldan yürüyerek ulaşmanız mümkün. M.Ö 7. yüzyılda inşa edilen mezarlığın ön kısmı üç sütundan oluşuyor. Giriş kısmından geçildiğinde ise bir antre ve sonrasında dikdörtgen biçiminde bir mezar odası bulunuyor. Kayaların oyulması sonucuyla oluşturulmuş mezarlığın girişinde yer alan üç sütunun üzerinde bulunan kabartılı aslan figürü dikkati çekiyor. Salar Köyü Kaya Mezarı;  Sinop’un doğasının beraberinde tarihi mirasından da geri kalmak istemeyenlerin muhakkak uğraması gereken bir lokasyon…

Deniz Şehitleri Anıtı

Deniz Şehitleri Anıtı, 1853 senesinde Rus Donanmasının Sinop’a yaptığı saldırı sonucunda şehit olan denizcilerin anısına yapılmıştır. Sinop ve Kırım deniz savaşı sonucunda şehit olan denizcilerimiz için yaptırılan mermer anıt, 1923 yılına kadar çeşitli onarımlardan geçmiştir. Vali Abdülhak SAVAŞ tarafından 1933 yılında resmi olarak açılışı gerçekleştirilen Deniz Şehitleri Anıtı, Sinop merkez ilçesinde yer almaktadır.

Terelek Kaya Mezarı

Bu mezar Ambarkaya Kaya Mezarı’nın karşısında bulunmaktadır. Haliyle Terelek Kaya Mezarı’da Sinop’un Durağan İlçesi’ne bağlıdır. Kemerbahçe Köyü civarında yer alan Terelek Kaya Mezarı Kepez kayasının yamacında bulunmaktadır. Tahminen M.Ö. 7. yüzyılda yapıldığı düşünülen mezarın ön tarafında üç sütun yer alıyor. Yukarı doğru incelen sütunların üstünde kabartma figürler dikkatleri çekiyor. Kaynaklara göre bu figürler el işçiliğinde daha ilerlediklerini gösteriyor. Sütunların üstünde aslanla boğuşan bir adam betimlemesiyle birlikte birde kadın figürü yer alıyor. Kabartma tekniği ile tasvir edilen resimlerin geçmiş dönemlere ilişkin önemli ipuçları veriyor olmasının beraberinde bu resimler ziyaretçileri de bozulmamış görüntüsü ile kendine hayran bırakıyor.

Boyabat Kalesi

Boyabat Kalesi karşılıklı iki sarp tepenin üzerine konumlanmış olup ülkenin en görkemli kalelerinden biri haline gelmiştir. Boyabat İlçesi’nin Gökırmak Vadisi’nde yer alan kalenin yapısı üzerinde bulunduğu kayalara uygun şekilde inşa edilmiştir. Biçimsel olarak baktığımızda ise kale bölümlerinin kimi dikdörtgen kimi ise yuvarlak şekle sahiptir. Bu bölümlerin arasında pek çok merdivenin bulunmasının dışında burayı cazip ve gizemli kılan asıl nokta kalenin altında bulunan yer altı şehridir. Sensörlü ışıklandırmalar kullanılarak aydınlatılan alanı gezmek isteyen ziyaretçilerin ek olarak bir ışıldak kullanmaları tavsiye edilmektedir. Günümüzde müze olan Boyabat Kalesi, sahip olduğu tarihi özellikleriyle de dikkat çekmektedir.

Boyabat Kalesi

Paşa Tabyaları

Deniz Şehitleri Anıtı’ndan bahsederken yaşanan Osmanlı Rus Savaşı’ndan etmiştik. Paşa Tabyaları’ da tamamen bu savaş vesilesi ile ortaya çıkmış bir oluşum. Öncelikle belirtmek gerekir ki tabya, bir bölgeyi müdafaa edebilmek için yapılan askeri alandır. Savaş sırasında Rus donanmasının denizden saldırıya geçebilmeleri ihtimalinden dolayı Osmanlı’nın savunma amaçlı aldığı bir önlem olan Paşa Tabyaları, Nisi Köyü’nde yer alan Ada Mahallesi’nde bulunmaktadır.  Karakum yolu üzerinde yer alan tabya yarım ay şeklinde yapılmıştır. Üst ve alt kısım olarak ayrılan Paşa Tabyaları’ nın alt bölümünde mahzen ve cephanelikler yer almaktadır. 11 adet top yatağına sahip tabya, Venedik Tabyası’ndan sonra en önemli ikinci Tabya olarak adından söz ettirmektedir. 2014 senesinden itibaren turizm sektörüne kazandırılmış olan Paşa Tabyaları, tatil için Sinop’u seçenlerin uğraması gereken noktalardan biridir.

Ambarkaya Kaya Mezarı

Bu mezar; Gökırmağın Güney kanadındaki Karadiğin mahallesinde kalker bir kayanın oyulmasıyla yapılmıştır. Yapısı aynen Salar Köyü Kaya Mezarı’na benzemektedir. Onda da olduğu gibi  Ambarkaya Kaya Mezarı’nda da ön kısımda üç sütun, sütunların arkasında bir antre ve sağ tarafta bulunan kapının ardında da dikdörtgen bir mezar odası bulunmaktadır. Tavan ve zeminin düz olma özelliğiyle de Salar Köyü Kaya Mezarı’na benzemektedir. Ancak ondan ayrıldığı en önemli nokta Ambarkaya Kaya Mezarı’nın hiçbir kabartma veya süse sahip olmayışıdır. Tam bu sebepten de Ambarkaya’nın yapılışı hakkında tarih belirlemek güç olmuştur.

Dıranaz Soğuksu Mevkii

Sinop’un merkez ilçesine bağlı Dıranaz Soğuksu Mevkii, kayın ağaçlarıyla dolu ormanın ortasında cennet misali bir alandan oluşmaktadır. Dıranaz Soğuksu Mevkii ormanların arasında yeşille buluşabileceğiniz en güzel seçeneklerden birini sunar. Bu alan doğal güzelliklerinin beraberinde içme suyu ile de ün salmıştır. Ormanın içinde bulunan suyun şifalı olduğuna inanılmaktadır.  yeşillikli bir bölge… Hem doğası hem de şifalı suyu ile ünlü bu alanda kamp kurabilir, piknik yapabilir, bisiklet ve yürüyüş gibi doğa sporlarını gerçekleştirebilirsiniz.

İnaltı Mağarası

Sinop’un sahillerinden, ormanlarından fazlasıyla bahsettik ancak anlatılacaklar bunlarla bitmiyor. Şehrin doğal güzellikleriyle birlikte kültürel mirasının taşıdığı zenginlikten de söz etmiştik. Birbirine yakın bulunan üç kaya mezarı, kalesi, bazalt kayalıklarına birde eşsiz mağarasını ekleyeceğiz. Bu mağara adından da anlaşılacağı gibi Ayancık İlçesi’ne bağlı olan İnaltı Köyü’nde yer alıyor.  Duvarları travertenler ile kaplı olan mağaranın oldukça ferah bir yapısı var. Elbette doğal oluşumlu sarkıtlarla çevrili olan mağara Turizm Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalarla turizm kullanımına uygun hale getirilmiştir. Mağaranın gezilebilen bölgeleri ışıklandırılarak tahta yol eklenmiştir. Mağaraya ulaşım yürüme mesafesinden dolayı biraz zor olsa da ziyaretçileri bu yorgunluğa değecek mistik bir hava ile karşılar. İlerledikçe daralan mağarada sarkıtlara eşlik eden sütunlar ve damlataş havuzları dokusuyla ve taşıdığı atmosferle sizleri oldukça etkileyeceğe benziyor.

İnaltı Mağarası