Uçhisar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kapadokya ve Nevşehir başta olmak üzere Kayseri, Kırşehir, Aksaray ve Niğde illerini de kapsayan geniş bir alana yayılmıştır. Nevşehir’e 7 kilometre uzaklıkta bulunan Uçhisar, bölgede zirve konumunda olduğundan güneşin batışının güzelliğini en iyi izleyebileceğiniz yerlerdendir. Kapadokya ve Uçhisar UNESCO tarafından dünyanın “Olağanüstü Güzellikte Doğal ve Kültürel Mirası Listesi”ne alınmıştır.

Dönemdeki başkenti bugünkü Kayseri olan Kapadokya, MÖ 4 - 1. yüzyıllar arasında bir krallık haline gelmiştir. MS 17’de Roma İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiştir ve eyalet olmuştur. Bizans Dönemi’nde, günümüzde Kapadokya’da ziyaret için en ilgi çekici noktalardan biri olan oyuklar Hristiyan rahipler ve keşişler tarafından kullanılmaktaydı. Doğal yollardan tüf kayalarının aşınmasıyla oluşan oyuklar Hristiyan rahipler ve keşişler tarafından inziva için kiliseler ve manastır yapmak amacıyla genişletilmişlerdir. Yerleşim amacıyla yapılan oyuklar da bu dönemlerde oluşturulmuştur. Roma Dönemi’nden beri çok sayıda ev, sığınak ve depo oyularak yapılmıştır. Özellikle o dönemdeki Arap akınlarına karşı çok önemli bir savunma merkezi konumunda bulunmuştur. 11. yüzyılda Anadolu’ya yerleşen Türklerin tercih ettiği bölgelerden biri olan Kapadokya ve özellikle Uçhisar, 12. yüzyıl ile 14. yüzyıl arasında da önemini kaybetmemiştir. Selçukluların İpek Yolu, Perslerin de Kral Yolu olarak bölgeyi kullanmasından bölgenin stratejik konumunun önemi anlaşılmaktadır.
Uçhisar’da Türk gecelerinin yapıldığı restoranlarda rezervasyon yaptırıp taze ve yöresel malzemelerle yapılan yemeklerin tadına varabilirsiniz. Avanos testisi içinde yapılan testi kebabını deneyebilir, un helvasının Kapadokya versiyonu olan dolazı da tadabilirsiniz. Bölgede manzarayı iyi görebileceğiniz bir restoranda rezervasyon yapıp manzaraya karşı Kapadokya’nın harika şaraplarından içerek yöresel lezzetleri deneyimleyebilirsiniz.

Uçhisar Gezilecek Yerler

Uçhisar’a gittiğinizde elbette Uçhisar Kalesi’ni görmeniz gerekmektedir. Kayaların oyularak oluşturduğu güzellikler dışında uçsuz bucaksız vadileri de görülmeye değerdir. Kayadan oyularak yapılan birçok pansiyon ve butik oteller de bulunmaktadır. Balon uçuşu ile de birbirinden güzel peribacalarının keyfini çıkarabilirsiniz. Uçhisar’a gitmişken Göreme, Paşabağ, Avanos, Ürgüp ve Zelve’yi de görmenizi öneririz.


Nevşehir Uçhisar Kalesi

Kayaların oyulmasıyla yapılan yerleşim alanlarının en güzel örneklerinden biri Uçhisar Kalesi ve çevresidir. Kale; gözetleme kalesi olarak kullanılmış olup savunmanın ve korunmanın merkezi konumundaydı. Burada bulunan ve zamanında daha çok sığınma ve savunma amacıyla kullanılan yapılar günümüzde turistlerin çok ilgisini çekmektedir. Uçhisar Kalesi bölgenin en yüksek noktasıdır ve Kapadokya’nın her yerinden görülebilmektedir. Güneşin batışını buradan izlemek size harika bir keyif verecektir. Mağara ve tünellerden geçerek ulaşacağınız kaleye çıkmak için yüzden fazla basamağı tırmanmak gerekmektedir.


Güvercinlik Vadisi

Uçhisar ve Göreme arasında bulunan, gördüğünüz anda sizi doğasıyla hemen etkileyecek bir yer olan Güvercinlik Vadisi; peri bacalarını en iyi görebileceğiniz yerlerden biridir. Burada trekking gibi doğa sporları da yapılmaktadır. Kayalarda güvercinlerin beslenip yaşaması için oluşturulan oyuklara güvercinlik adı verilir ve vadi de adını bu oyuklardan alır. Güvercinler için bu oyukların oluşturulması aslında gübrelerini kullanabilme amaçlıdır. Güvercin gübresinin üzüm bağlarına çok faydalı olduğunu fark eden halk; güvercinlikleri oluşturmuştur ve gübrelerini toplayarak üzüm üretiminde kullanmışlardır.

Tığraz Kalesi

Tığraz Kalesi, Uçhisar’ın ikinci en büyük kalesidir aynı zamanda bir yer altı sığınağıdır. İçinde odalar, mahzenler ve depolar bulunmaktadır. İçinde bulunan odalar tünellerle birbirine bağlıdır. Dışarıdan görebileceğiniz bu kalenin devamlılığını sağlamak ve güvenlik amacıyla maalesef içine ziyaretçiler giremiyor.

Uçhisar'a Nasıl Gidilir

İstanbul’dan ve İzmir’den kalkan uçaklarla direkt olarak Kayseri Havaalanı’ndan veya Nevşehir Havaalanı’ndan birine gidebilirsiniz. Diğer şehirlerden de şehirlerarası otobüslerle Nevşehir’e gelebilirsiniz. Buradan kalkan servislerle ve otobüs seferleriyle Uçhisar’a ulaşabilirsiniz. Nevşehir’den Uçhisar’a ilk sefer sabah saat 07.30’da başlar ve 19.00’a kadar devam eder. Eğer Uçhisar’da kalmayı planlamıyorsanız Nevşehir’e son dönüş yapan otobüsün de saat 18.30’da olduğunu unutmamalısınız.

Uçhisar’dan ne alınır?

Uçhisar’da hediyelik ürünler satın almak için birçok dükkân bulunmaktadır. Anadolu’nun farklı bölgelerinden getirilmiş halı ve kilimler burada çok ünlüdür. Yerli yabancı bütün turistlerin ilgisini çeken harika renklerdeki el yapımı halı ve kilimlerden almanızı tavsiye ederiz. Meşhur Hitit testileri, pişme çanaklar ve seramikler de Uçhisar’dan alabileceğiniz ürünler arasındadır, ayrıca Orta Asya’dan getirilmiş yöresel kıyafetleri de denemenizi tavsiye ederiz. Bunun dışında organik ürünlerin satıldığı tezgâhları da gezmeden dönmemelisiniz.