Unesco'dan Türkiye'ye Güzel Haber

Ülkemin karanlık bir gecesinin sabahında, belki de tedirginlik içinde otel odalarında uyuyan UNESCO Komitesi üyeleri güzel bir haberle biraz içimizi aydınlattı. Komitenin olağan yıllık toplantılarının kırkıncısını yapmak üzere İstanbul'da bir araya geleceğini geçen hafta sizlerle paylaşmıştım.
 
10 Temmuz 2016’da başlayan toplantılara, UNESCO'nun üst düzey yönetici ve yetkilileri, kültürel ve doğal miras uzmanları, akademisyenler, danışma organları, UNESCO'ya üye devletlerin temsilcileri ile 2000'e yakın davetliyle gerçekleşti. Türkiye'den sivil toplum kuruluşu olarak ise sadece ‘Dünya Mirası Gezginleri Derneği’nin katıldığı Komite toplantısına, asırlar boyu çeşitli medeniyetlere ve tarihe tanıklık etmiş, bir açıkhava kültür müzesi olan Türkiye'mizin tarihi ve güzel şehri İstanbul çok başarılı bir organizasyonla bu toplantıya ev sahipliği yaptı. 

 
Komite Başkanı sayın Büyükelçi Lale Ülker'in yönetimindeki toplantıda, dünya genelinde listeye kayıtlı 1031 miras yerlerinden 156 yerin koruma durumu raporları ve tehlike altındaki Dünya Miras Listesi’ndeki alanların mevcut durumlarını inceleyen komite ne yazık ki “Gürcistan'daki Mtskheta Tarihi Anıtları”, “Mali'de bulunan Djenne Eski Şehri” ve “Özbekistan'daki Şehr-i Sebz” şehirlerini “Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi”ne aldı. Dünya Kültür Mirası Listesi'ne yeni eklenecek yerler görüşülüp oylandı, geçici listeler gözden geçirilerek Türkiye'den 10 yeni alanımız Geçici Liste’ye alındı. 


 
Bu sene "Dünya Kültür Mirası" listesi için dünyadan 38 yeni adaylık dosyası, Türkiye’den ise aday listemizde bulunan 57 yerimizden biri olan "Ani Arkeolojik Alanı" UNESCO Dünya Mirasları asıl listeye alınması için sunuldu.

Ve güzel güzel haber geldi
UNESCO Dünya Miras Komitesi 16 Temmuz'da yapılan oturumunda "Ani Harabeleri"nin Dünya Miras Listesi'ne alınmasına karar verdi. Kars ilimizin yakınlarındaki Ani Harabeleri'nin listeye alınmasıyla Türkiye’nin Dünya Miras Listesi'ndeki yerlerinin sayısı 16 oldu.

Dünya Mirasları Listesi'ne alınan diğer alanlar: Yunanistan'daki Philippi Arkeolojik Sit  Alanı, İspanya'daki Antequera Dolmens (Dolmen de Menga) Sit Alanı, İran'daki Pers  Kanatları (Kehrizleri) ve Hindistan'daki Khangechendzonga Milli Parkı
 
ANİ TARİHİ KENTİ- İslam ve Hristiyan kültürünün buluşma noktası, kültürlerin sembolü Kars yakınlarında, Ocaklı köyünde bulunan ve çeşitli kültürlere ev sahipliği yapan Ani Antik Kenti, aynı zamanda da Ortaçağ döneminde önemli bir ticaret yolu olan İpek Yolu'nun Kafkaslardan Anadolu'ya ilk giriş noktasında olması nedeniyle de önemli bir kent. Etkileyici şehir surları, şehir planlaması, Ateşgede Tapınağı, çeşitli plandaki kiliseler ve Selçuklu dönemine ait cami gibi farklı dinlere ait yapıların mimarileri ile çok kültürlü bir yapıya sahip ticaret kenti olarak da çok özel bir yer.

Bu kış mart ayında Kars ve çevresi gezimde, Ani Antik Kenti'ni de gezmiştim. Çok beğendiğim ve etkilendiğim bu güzel kentile ilgili anılarımı sizlerle de paylaşmıştım. Bu tarihi yerimizi gördüğüm için şimdi daha mutluyum.

Diliyorum, gelecek senelerde aday listedeki diğer alanlarımız da bu listeye girer.

Elbette, hepimizin kültür miraslarımıza sahip çıkarak ve bu mirasları koruyarak tüm dünyadaki yeni nesillere aktarmalıyız.

Bir dileğim de tabii önce insanlık ve barış adına, savaş bölgelerindeki kültür miraslarını korumak için de UNESCO da üzerine düşen görevi yapar ve savaşları durdurmak için çaba sarfeder.

Sevgiyle, huzur ve barışla…..

 

nevinsalman

Yazar Hakkında

nevinsalman

Ankara da doğdum, TED Ankara Koleji ve Gazi Üniversitesi Mimarlık fakültesi mezunuyum. 6 sene Londra'da yaşadım, sonraki yıllarda İstanbul'a yerleştim ve serbest çalıştım.