Tarihsel süreçte Amerika kıtasında yerleşik düzende yaşam sürdüren Maya Uygargelığı, Belize topraklarına da hükmetmekteydi. Ancak Amerika’nın keşfiyle birlikte bölgeye ayak basan İspanyolların adaya yerleşmesiyle, bölge İspanyolların kontrolü altına geçmiş ve bu yönetim 1600 yılların başına değin sürmüştür. Avrupa halkının bölgeye yerleşimi ise bu yüzyıldan itibaren hızla artmış ve yönetim İngiliz sömürgelerinin eline geçmiştir.
Böylelikle 1638 yılında İngilizler bölgeyi resmi kollardan yönetim birimi haline getirdi. Avrupa halkının kıtaya adım atmasıyla birlikte, kıtanın tabii kaynakları Avrupa ülkelerine taşınmaya başlandı. Britanya Honduras’ı olarak da adlandırılan bu bölgeye, Afrika üzerinden çok sayıda köle yerleştirildi ve bir bakıma köle ticareti bu orta Amerika ülkesinde de hayat buldu.
Uzun bir dönem boyunca İngiliz yönetimi altında yaşam süren halk zamanla Avrupa kültürünü benimseyerek bir nevi kültürel bir reform yaşadı. Zengin bir tarih, birçok kültür ve dili bir arada bulunduran bölgenin resmi dili ise İngilizcedir. İngilizceden türetilmiş bir dil yapısına sahip olan diğer bir resmi dil ise Belizean Creoledir.
Dilin bölgedeki Afrikalı köleler ve İngiliz toprak sahiplerinin arasında anlaşmalarını sağlayan bir dil olarak türetildiği düşünülüyor. Tabii bu dil grubu için halk arasında kullanılan bir dil demek daha uygun. Çünkü okullarda ve resmi dairelerde yalnızca İngilizce koşuluyor. Ülkenin yaygın olarak konuşulan bir diğer dili de İspanyolcadır. Buradan da anlaşılacağı üzere nüfus çok dilli bir demografik yapıya sahiptir.
Ülkenin isim kökeninin ise aslında çamurlu su anlamına gelen ve bir maya kelimesi olan Beliz kelimesinden türetildiği öne sürülmektedir. Yakın tarihte yapılan arkeolojik ve tarihsel araştırmalar neticesinde, bölgenin isminin Itza'ya giden yol anlamını taşıyan Bel Itza adlı bir maya deyiminden geldiği öne sürülen bir başka iddiadır.
Coğrafik konum itibariyle ülke kuzeyinde verimli alüvyon ovalarını, bölgenin en büyük ve önemli akarsuyu olan Belize Nehri’ni ve kıyılarında konumlanmış mercan adacıklarını barındırır. Ülke bulunduğu kıta ve çevrelediği okyanusların da etkisiyle tropikal iklim kuşağını yaşamaktadır. Tropikal iklim kuşağını diğer iklim türlerinden ayıran özelliklerinden biri de şüphesiz ki yıl boyunca ortalama üzerinde seyreden yağış miktarının fazlalığıdır.
Kıtaya uzun yıllar hüküm süren Mayalıların bıraktığı tapınaklar kesinlikle görmeye değer nitelikte. Xunantunich'de El Castillo, Caracol'deki Caana tarihsel yapıları maya halkının ibadet ve yaşayışı hakkında günümüze ışık tutmaktadır. İspanyol kaşifler kıtaya ayak bastığında, Belize bölgesi üç ayrı Maya bölgesinden oluşuyordu. Bunlar; Corozal Körfezi çevresindeki Chetumal eyaleti, Tipu Sultana ve Maymun Nehri ile Sarstoon Nehri arasındaki Manche Ch'ol bölgesidir.
Ekonomik anlamda ise tarıma dayalı bir üretim biçimi vardır. Bölgede özellikle şeker kamışı ekimi yaygın olarak görülür. Bünyesinde bolca orman bulunduran bölgede kereste üretimi de oldukça fazladır. Kısaca şeker kamışı ve şeker ülkenin başlıca ihracat kaynaklarını oluşturur. Ülkedeki Çinliler ise ticarette önemli bir paya sahiptir.
Punta Gorda Nerededir?
Kuzeyini Meksika, batı ve güney bölgesini Guatemala ve doğusunu Karayip denizleri tarafından çevrelenen Belize, Orta Amerika kıtasında bulunan küçük bir ülkedir. Punta Gorda ise ülkenin güneyinde yer alan Toledo bölgesinin en büyük şehri konumundadır. Punta Gorda aynı zamanda Toledo’nun başkentidir.Punta Gorda’ya Ne Zaman Gidilir?
Ülke, iklim kuşakları içerisinde ortalama yağış miktarının en fazla görüldüğü iklimlerden biri olan tropikal iklim kuşağında yer almaktadır. Dolasıyla yılın çoğu ayında yağış görülmektedir. Yağış miktarının az olduğu, daha kurak geçen ayları tercih etmeniz seyahatinizi sorunsuz tamamlamanız açısından oldukça önemlidir. Bunun için yıllık yağış miktarının en az seyrettiği Kasım ve Nisan aralığı tercih edilebilir.
Birçok turistin seyahat için bu aylara rağbet göstermesi sebebiyle yoğun bir insan kalabalığıyla karşılaşabilirsiniz. Daha tenha bir ortam isteyenler için ise bölgeye gidiş için Nisan ve Mayıs ayları aralığı tercih edilebilir. Ancak bu aylarda nem miktarının yoğunluğu ve artışı, özellikle yaşlı turistler için göz önüne alınmalıdır.
Haziran ayının başından kasım ayının sonuna değin süren sağanak yağışlar ve sert rüzgarlar ise bölgeyi ziyaret için çok uygun bir seçenek değil. Ancak yağmurla arası iyi olanlar ve bu ayların serinliğini tercih etmek isteyenlerin ziyaretten önce hazırlıklı olmalarında yarar var. Bölgenin en sıcak ve soğuk aylarından bahsetmek gerekirse; en soğuk ayı Ocak, en sıcak ayı ise Mayıs ayıdır.
Punta Gorda’ya Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Orta Amerika’da bulunan Belize’ye direkt uçuş seferleri bulunmuyor. Ülkeye ulaşım sağlamak isteyenler Houston ya da New York’a giderek buradan Belize City’de bulunan Philip Stanley Wilberforce Goldson Uluslararası Havalimanı’na aktarma yapabilirler. Havalimanına direkt uçuş yapan havayolu şirketleri arasında British Airways, Delta Air Lines, US Airways, United Airlines’tan bahsedilebilir.Ülkenin başkenti olan Belmapon’da ise havalimanı bulunmamaktadır. Yerel bir hizmette bulunan Punto Gorda Havaalanı ile Belize City arasında ise direkt uçuş seferleri sağlanmaktadır. Hem okyanusun eşsiz maviliği hem de nefes tazeleyici kokusu eşliğinde seyahat etmek isteyenler için ise feribot seferleri de yaklaşık 4 ila 12 dolar arasında hizmet vermektedir.
7 saat bir zaman diliminde Belize City’den Punto Gorda şehrine ortalama 8 dolara götüren otobüs hizmetleri diğer bir ulaşım alternatiflerinden. Ancak zamandan tasarruf etmek isteyenler, yaklaşık 5 saat gibi bir kısa sürede araçla ya da taksiyle bölgeye ulaşabilirler.
Punta Gorda’da Gezilecek Yerler
Maya House Of Cacao
Maya kakao evi geçmişten günümüze değin kakao kullanımın değişim sürecini ziyaretçileriyle buluşturuyor. Yapı Avrupa Birliği ve Toledo Kakao Yetiştiricileri ortaklığı ile kurulan bir müze formundadır. Kakao tohumlarından çikolata yapımına tüm aşamaları bu müzede keşfetmeniz mümkün. Kısaca müze, Maya Uygarlığı’nın çikolata yapım süreci hakkında detaylı bilgilendirmeler yaparken işlevsel olarak da ziyaretçilerine çikolatanın tarihsel süreci hakkında bilgiler sunuyor.Müze kakaonun kökenini, üretim süreçlerini ve son halini merak edenler için kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor. Müzenin yapımı yaklaşık 400.000 Euro’ya mahal olmuştur. Müze saat 10.00 ile 15.00 arası hizmet vermektedir. Çikolata çeşitleri hakkında geniş bilgiler almak isteyenler turlar aracılığıyla müzeyi ziyaret edebilirler. Ayrıca bölgede her yıl ücretsiz olarak kakao festivalleri de düzenlenmektedir.
Cayo Sapodilla
Bölge küçük kum adaları ve kayalıklardan oluştuğu için bu ismi almıştır. Ancak bu ada için tartışmalı bir ada diyebiliriz. Yönetim yönündeki anlaşmazlıklar nedeniyle arada kalmış bir konumdadır. Öyle ki ada genel hatlarıyla Belize sınırları içerisinde yer alıyor. Ancak Guatemala hükümeti bu bölgenin kendi sınırlarında yer aldığını dolayısıyla, deniz sınırının kendi yönetimlerine ait olduklarını iddia ediyorlar.
1982 yılında bu adayı pay edemeyenler arasına Honduras hükümeti de katıldı ve temel dayanak olmaksızın adayı kendi mülklerinden saydılar. Adada, Sapodilla Cayes Marine Reserve adı verilen ve koruma altına alınan bir deniz rezervi mevcuttur. Bölgedeki el değmemiş plajları, Hindistan cevizi ağaçlarının güzelliği, farklı türdeki tropik balık çeşitliliği sizi yaşamın yorgunluğundan alıp, doğanın dinginliğine bırakıyor. Hem okyanusun berrak sularıyla buluşmak isteyenler hem de yeni türler eşliğinde bir keşif hazırlığında olanlar için bu ada tüm bu ihtiyaçlarınızı karşılar nitelikte.
We Art Gallery
Sanatın kalbi bu kez tropikal iklimlerde atıyor. Sanırım böyle bir başlık bu sanat müzesini anlatmak için hiçte abes kaçmaz. Sanatçı ve veteriner olan Ludwig Palico’nun ürettiği mükemmel sanat eserleri sanat galerisinin adeta baş köşesini süslüyor. Belize halkının yaşamını, bilgilendirici ve sanatsal bir bakış açısıyla anlatan bu sanat galerisi, kölelik zamanlarından kalan eski aletleri de görme şansı tanıyor.
Önceleri galerinin sahiplerinin yaşamlarını sürdürdüğü bir apartman olarak inşa edilen bu yapı zamanla bir sanat galerisi formuna dönüştürülerek restore edilmiştir. Rehberler eşliğinde giriş ücreti 5 ila 19 Belizan ları arasında değişmektedir. Belizan kültürü hakkında detaylı bilgiler veren bu sanat galerisi 09:30 ile 17:00 arası sanatseverlere hizmet vermektedir.
Garbutt's Fishing Lodge
Dilimizde balıkçılık köşkü anlamına gelen bu bölge, adından da anlaşılacağı üzere adeta bir balık cenneti. Sahip olduğu berrak mavi suları ile bu pastoral balıkçı kulübesi, birçok egzotik balık türüne ve deniz canlısına ev sahipliği yapıyor. Ayrıca bölgenin hemen yanında konaklama imkanı sunan Lime Cay Adası’na erişim kolaylığı ile geceyi geçirmek isteyenler için oldukça iyi bir seçenek.
Bölge, genellikle balık tutmayı sevenlerin akınına uğruyor. Balık tutmanın yanında dalış ve şnorkelle yüzme gibi çeşitli aktivite imkanları, buranın turistler için cazibe merkez haline dönüşmesini sağladı. Adada kemik balığı, tarpon, yılan balığı ve permit gibi daha önce eşine rastlamadığınız balık türleri bulmanız işten bile değil. Turların sunduğu gezi ve konaklama paketleriyle bu harika tropik adayı gezme imkanına kavuşabilirsiniz. Bir gün boyunca balık tutmak isteyenler ise yaklaşık 350 doları gözden çıkarmalılar.
Copal Tree Distillery
2016 yılında inşa edilen bu yapı, güney Belize kırsalında konumlanmış ilk sertifikalı organik bir çiftliktir. Konum itibariyle maya dağlarının karşısında yer alan bir içki fabrikasını da bünyesinde barındırır. Öyle ki bu fabrikada gerçek rom damıtılıp şişelenerek tüketime sunulmaktadır. Capol Tree Farms bir dizi şeker kamışının ortasında, 22.000 dönümlük yağmur ormanlarının arasında faaliyet gösteriyor. Ayrıca rehberler eşliğinde romun damıtılma, demlenme ve şişeleme evrelerine şahit oluyorsunuz. Üstelik bu evrelerin sonunda romun tadım testine de katılabilirsiniz.Peki Copal Tree’nin romunu diğer romlardan ayıran özelliği nedir? Öncelikle rom şeker kamışından üretilen bir içkidir. Ülke, coğrafi konum itibariyle bol yağış alan ve şekerkamışları için adeta tamamlayıcı nitelikteki bir konumda yetişme imkanı sunan bir bölgede yer alır. Bu sebeple oldukça uygun koşullarda en iyi şeker kamışlarının yağmur ormanlarında yetiştiğini söylersek abartmış olmayız. Ham maddenin bu denli kaliteli olması elbette ki üretilen içeceğin de kalitesine yansımaktadır. Bu sebeple en lezzetli romların bu fabrikadan çıktığını söyleyebiliriz. Kısacası Güney Belize bölgesindeki bu çiftlik, Punta Gorda ziyaretçileri için mutlaka gidilmesi gereken bir mekan.
Punta Gorda’da Nerede Kalınır?
Sun Creek Lodge
Booking.com’dan 9,5’lik oldukça yüksek bir puan alan bu konaklama tesisi Punta Gorda şehrine yalnızca 6 km uzaklıkta bulunuyor. Mekan ücretsiz wifi erişimi, barbekü ve teras imkanlarının yanı sıra ulaşım kolaylığıyla da oldukça revaçta. Otel bünyesinde ücretsiz otopark ve snack bar hizmetleri sunmaktadır.
Tesis, klasik otel odalarından farklı olarak, bungalov evleri ve orman manzarasıyla sizin doğanın kalbinde kucaklıyor. Epeyce geniş bir kahvaltı menüsüne sahip olması güne sağlıklı başlamak isteyenler için de önemli bir tercih sebebi. Tesisin bir gecelik kişi başı konaklama ücreti ise 386 ila 487 Türk Lirası arasında değişmektedir.
Beya Suites
Merkez Punto Gorda şehrine daha yakın bir konumda konaklama imkanı arayanlar için Beya Suites, mükemmel bir tercih olacaktır. Eşsiz bahçeleri ve manzaralarıyla bu otelin tüm odaları verandalıdır. Ayrıca ücretsiz banyo malzemeleri ve özel duş kabinleriyle lüksüne düşkün olanlara hitap eden imkanlar sunuyor.Beya Suites’in tüm odalarında çalışma masaları ve düz ekran televizyon sistemleri de mevcut.
Otel konum itibariyle merkeze yalnızca 650 metre, Punta Gorda Havaalanına ise 1 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Tesisin gecelik ücreti ise 570 ila 807 Türk Lirası arasındadır.
Seahills Apartments & Accommodations
Veranda ve bungalov evlerinin arasından sıyrılıp, daha çok bir apartman tarzı konaklama mekanı arayanlar için Seahills Apartments & Accommodations oldukça cazip bir seçenek. Kuru temizleme, çamaşır yıkama hizmetleri ve havaalanına sunduğu ulaşım imkanlarıyla bir apartman dairesi biçiminde inşa edilen tesisin gecelik ücretleri de oldukça uygun olup, 237 ila 321 Türk Lirası arasında değişiyor.
Copal Tree Lodge a Muy'Ono Resort
Lüks seçenekleri daha fazla bir arada görmek isteyenler ve rahatına düşkün olanlar için Copal Tree Lodge a Muy'Ono Resort bölgedeki en iyi alternatiflerden.Ücretsiz Wifi erişimi, klima ve bahçe erişimine sahip konaklama imkanları sunan bu tesis ayrıca yerel lezzetleri de huzurunuza seriyor.
Bünyesinde bulundurduğu özel havuzu, balkon kapılarının nehir manzarasıyla aralanması ve ses yalıtımına sahip odalarıyla booking.com’dan 9,5’lik olağanüstü olarak değerlendirilen bir puan almıştır. Tüm bu imkanları elbette ki otelin fiyatlandırmalarına da yansıdı. Öyle ki tesisin kişi başı gecelik ücreti 938 Türk Lirasından başlıyor.
Punta Gorda’da diğer tercih edilen oteller
- Coral House,
- Grace's Hotel and Restaurant,
- Mahogany Villas,
- A Piece of Ground,
- The Sea Front Inn ve Big Falls Extreme Adventures’tir.
Punta Gorda (Belize) Vizesi
Resmi ve umuma mahsus pasaport sahibi Türkiye vatandaşları Belize’ye girişlerinde vizeden muaftırlar.Punta Gorda (Belize) Hakkında Diğer Bilgiler
Dil: İngilizce, Belizean Creole (İngilizceden türetilmiş yerel dil) ve İspanyolcadır.Para birimi: Belize Doları
Telefon Kodu: +501
Ulusal gün: 21 Eylül 1981 yılında İngilizlere karşı kazanılan bağımsızlık mücadelesini kutlamak amacıyla, her yıl 21 Eylül Ulusal Bağımsızlık Günü olarak kutlanır.
Sıcaklık: Yıl boyu ortalama sıcaklık 25 derecedir. (En sıcak Mayıs, en soğuk Ocak ayıdır.)
Saat dilimi: GMT-6