Bern Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Avrupa'nın tam göbeğinde bulunan İsviçre'nin “de facto” başkenti olan Bern, ülkenin 4. büyük şehri konumundadır. Kent kendi adıyla anılan kantonun da merkez şehridir. Tarihi çok eskilere dayanan kent, Avrupa kıtasında Orta Çağ’dan hiç bozulmadan gelmiş yegâne şehirlerden birisidir. Bu benzersiz tarihî dokusu nedeniyle Bern, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmıştır.

Bern'in tarihine bakacak olursak oldukça eskiye dayandığını söyleyebiliriz. Tarihî belgelerde Bern ismine 1208 yılında rastlandığı tespit edilmiştir. Bern isminin geçmişine dair ise birçok rivayet bulunmaktadır. Bunlardan en çok kabul edileni tarihçi Conrad Justinger'e aittir. Justinger'in aktardığına göre Bern şehri, 1191 yılında dönemin soylu Alman ailesi Zahringer Hanedanı'na mensup bir dük olan V. Berchthold tarafından kurulmuştur. V. Berchthold, bu şehri kurduğunda ilk avlayacağı hayvanın adını şehre vermeyi kararlaştırmıştır. Sonrasında çıktığı avda bir ayıyı avlamasının ardından kente bu ismi vermiştir. Buna dayanak olarak ise Almancada ayının "bar" kelimesi olması gösterilir. Kentin armasında da ayının bulunması bu rivayetin kent ahalisi tarafından ne kadar benimsendiğini göstermektedir.

Tanıtım Videosu:
 

Devamını Oku

Editörün Kaleminden

Bern Nerededir?

İsviçre, Avrupa'nın tam ortası diyebileceğimiz bir konumda bulunmaktadır. De facto başkent olan Bern ise ülkenin kuzeybatısında yer almaktadır. Kendi adını verdiği kantonun da merkezi olan Bern'in batısında Fransa, kuzeyinde ise Almanya bulunmaktadır.

Bern Nasıl Gidilir?

Bern'e Türkiye'den direkt uçak seferi bulanmamaktadır. Aktarmalı uçuşlarla Bern'e ulaşabileceğiniz gibi İsviçre'deki Cenevre, Basel ve Zürih gibi kentlere İstanbul'dan uçakla giderek Bern'e otobüsle ya da trenle geçebilirsiniz.

Bern Ne Zaman Gidilir?

Avrupa'nın tam ortasında bulunan İsviçre'de meşhur Alp Dağları yüzölçümünün önemli bir kısmını kaplamaktadır. Bu nedenle ülkenin ikliminde Alpler belirleyici bir rol üstlenir. Ülkede yer yer ılıman lokasyonlar bulunsa da genel anlamda karasal iklim hâkimdir. Ülkenin batısında Fransa sınırına yakın bir konumda bulunan Bern'de de hava durumu ülke genelindeki gibi karasal iklimin etkisi altındadır. Şehir her mevsimde yoğun bir şekilde yağış almaktadır. Bu nedenle ziyaretiniz esnasında yanınızda şemsiye bulundurmanızı tavsiye ederiz. Bern'de en soğuk ay, sıcaklıkların 0 ve -2 derece ortalamasında seyrettiği ocak ayıdır. En sıcak ay ise 18 ile 20 derece ortalamanın görüldüğü temmuz ayıdır. Şehri ziyaret etmek için en uygun dönem mayıs, haziran, temmuz ve ağustos ayı olarak gösterebiliriz.

Bern'e gideceğiniz zamanı planlarken şehirde düzenlenen festivalleri de göz önünde bulundurmanızda fayda var. Çünkü bu Orta Avrupa kenti, birbirinden güzel etkinliklere sahne olmakta. Bern'de mart ayında Uluslararası Caz Festivali, mayıs ya da haziran aylarında Taktlos Müzik Festivali, temmuz ayında Gurtenfestival isimli açık hava müzik festivali, ağustos ayında Buskers Bern adı verilen sokak müzikleri festivali organize edilmektedir. Kentte havaların soğumaya başladığı dönemde de etkinlikler mevcut. Ekim ayında Uluslararası Kısa Film Festivali dünyanın birçok yerinden kısa filmleri bir araya getiren önemli bir organizasyon konumunda bulunmaktadır. Bern'de kasım ayında ise Barner Fasnacht adlı oldukça renkli bir şehir karnavalı ile Queersicht LGBT film festivali organize edilmektedir.

Bern'de Nerede Kalınır?

İsviçre’nin başkenti olan Bern, aynı zamanda ülkenin dördüncü en büyük şehridir. Aare Nehri’nin etrafına kurulmuş bu şehir, harika doğası ve zengin tarihiyle dikkat çeker. Eski şehir merkezi, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde olan bu şehir, Orta Çağ’dan kalma çeşmeleri, kiliseleri ve katedrali ile görülmeye değer bir şehirdir. Bern’de şehir ve gece hayatı da oldukça canlıdır. Bern’de 70 civarında otel bulunur ve bu oteller lüks otellerden hostellere kadar geniş aralıkta hizmet verir. Bu güzel şehirde kendi bütçenize uygun birçok otel bulabilirsiniz. 

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Bern otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.

Devamını Oku

Bern Otelleri

İsviçre’nin ve Bern kantonunun başkenti olan Bern, tarihi oldukça eskiye dayanan bir şehirdir. Ülkenin dördüncü en büyük şehri olan Bern; mükemmel nehir ve dağ manzarası, Orta Çağ mimarisi, yerel lezzetleri, antika dükkânları, renkli festivalleri ile kesinlikle görülmesi gereken bir şehirdir. UNESCO tarafından korunan şehir merkezindeki Katedral’i, parlamento binasını, anıtları, renkli çeşmeleri, Saat Kulesi’ni ve müzeleri kesinlikle ziyaret etmelisiniz.  

Bu güzel şehirdeki seyahatinizde otelinizi de dikkatli seçmelisiniz. Bern’de 70 civarında otel vardır bu yüzden kriterlerinizi düşünerek bir tercih yapmanız mantıklı olacaktır. Bu oteller çok geniş bir yelpazede ve farklı fiyatlarda hizmet verdiği için kendinize uygun oteli bulabilirsiniz ancak unutmayın ki erken rezervasyon yapmak sizin için çok avantajlı olacaktır. Yüzlerce kişinin yararlandığı ve en uygun alternatifleri sunan Bern otelleri rehberimizin devamını okumak için tıklayın.

Devamını Oku

Bern Gezilecek Yerler

Avrupa’nın en eski şehirlerinden birisi olan Bern, tam bir Orta Çağ kenti. Şehrin özellikle Eski Şehir adı verilen bölgesinde gezerken zamanın durduğunu hissedeceksiniz. İsviçre’nin fiili başkenti olan kent, barındırdığı tarihsel dokuyla Orta Avrupa’nın neden en köklü kentlerinden birisi olduğunu her adımınızda ortaya koyuyor. UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilen şehir, birbirinden güzel eserlerle sizi kesinlikle büyüleyecek.

Bern Gezilecek Yerler

Bern seyahatinizde gezilecek yerlere bakacak olursak, Eski Şehir bölgesi, Kemerli Yol, Ayı Parkı, Rosen Garten, Paul Kle Zentrum, Berner Münster (Bern Katedrali), Bundeshaus, Bern Tarih Müzesi, Saat Kulesi (Zytglogge) ve Gurten öne çıkan noktalar olarak göze çarpıyor.

Adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Bern Şehir İçi Ulaşım

Avrupa'nın en gelişmiş ülkelerinden birisi olan İsviçre'de ülkenin neredeyse tamamında ulaşım, hem şehirlerde hem de şehirler arasında oldukça modern ve konforlu bir durumdadır. Ülkenin “de facto” başkenti olan Bern'de de bu modernliği ve konforu görmek mümkündür. Şehir tüm ihtiyaçlara yanıt verecek bir ulaşım ağına sahip durumdadır.

Havalimanından şehre ulaşım

Bern’de ilk olarak havalimanından şehre ulaşıma bakacak olursak alternatifler oldukça fazladır. İlk olarak hızlı ve garanti olması bakımından önerimiz S-Bahn adı verilen hafif raylı sistemdir. Bu trenlerle havalimanından yarım saat içerisinde Bern şehir merkezine ulaşmanız mümkündür. Bern Tren İstasyonu’na giden trenlerin numarası S3, S4, S31 ve S44 olarak belirlenmiştir. Diğer bir uygun alternatif ise otobüs hatlardır. Havalimanından kalkan 334, 160, 331 ve 332 numaralı otobüslerle şehir merkezine gidebilirsiniz. Yolculuk süresi 30 - 40 civarında sürmektedir. Bilet fiyatının 2,5 İsviçre frangı olduğu otobüslerden 334 numaralı hat havalimanı ile direkt şehir merkezi arasında çalışmaktadır. Havalimanından taksi tutmanız halinde ise 50 - 60 İsviçre frangı’na kent merkezine ulaşabilirsiniz. Ancak taksimetre konusunda her yerde olduğu gibi burada da dikkatli olmanız önerilir.

Şehir içi ulaşım

Bern’de şehir içi ulaşım oldukça konforludur. Toplu taşıma kullanarak kentin birçok noktasına ulaşabilirsiniz. Bu size hem zaman hem de bütçe konusunda oldukça büyük kolaylık sağlar. Bern kent merkezinde 5 adet tramvay hattı bulunmaktadır. Birbiri ile entegreli olan bu hatlar sizi birçok noktaya kolaylıkla ulaştırır. Aynı şekilde yine bu hatlarla entegreli olan çok sayıda otobüs hattı da hizmet vermektedir. Toplu taşımada biletler ortak olup hem tramvayda hem de otobüste kullanabilirsiniz. Bilet ücreti 2,5 İsviçre frangı tutarındadır. İsterseniz günlük ve haftalık bilet seçenekleriyle daha uygun paketler edinebilirsiniz.

Bern’de bisiklet de oldukça yaygın kullanılmaktadır. İlk yarım saatinin ücretsiz olduğu bu seçenekte pedallayarak kenti tüm ayrıntısına kadar keşfetmeniz mümkündür. Ayrıca isteyenler için elektrikli bisiklet seçeneği de mevcuttur. 20 ile 40 İsviçre frangı depozito ödeyeceğiniz bisikletlerde ilk yarım saatin ardından geçen her dakika için 0,05 ila 0,10, yani saatlik 3 ila 6 İsviçre frangı para ödersiniz.

Bern’de son olarak yine taksilerle de ulaşım sağlamanız mümkün. Kentte taksi fiyatları belli bir standarda bağlanmış durumda. Açılış ücretinin 6,80 İsviçre frangı olduğu kentte, 1 kilometrelik yolculuk için 4,5 İsviçre frangı ücret ödersiniz. Ancak yine de binmeden önce ve yolculuk sırasında güven boyutunu kontrol etmeniz tavsiye edilir.

Bern Mutfağı

Bern seyahatiniz sizi tarihî ve kültürel anlamda olduğu gibi damak tadı konusunda da oldukça etkileyecektir. İsviçre mutfağı geniş bir yelpazede hoşunuza gidecek birçok lezzeti barındırır. Alp Dağları’nın getirdiği bereket sayesinde başta peynir olmak üzere çikolata ve şaraplar damağınızda unutulmaz tatlar bırakır.

Alman ve Fransız olmak üzere Avrupa mutfağının birçok kolundan beslenen İsviçre mutfağının en önemli lezzetlerinin başında peynir föndü geliyor. Masaya getirilen mini bir ocağın üstünde eritilen peynire haşlanmış patates gibi yiyecekleri banarak yiyebilirsiniz. Ayrıca yine buna benzer olarak masaya getirilen kızgın yağda, çiğ etlerinizin lokmalarını istediğiniz gibi kızartıp et föndü keyfini de yaşayabilirsiniz.

Bunlardan farklı olarak İsviçre mutfağının en özel lezzetlerinin başında föndüye benzer olarak tüketilen raclette gelmektedir. Sofrada size verilen küçük tavada sert bir inek peyniri olan raclette’e dilediğiniz malzemeleri katarak yemeğinizi oluşturabilirsiniz.

Ülkenin en karakteristik yemeklerinden bir diğeri ise rösti. Bu yemekte rendelenmiş patateslerin kızartılmasıyla eşsiz bir tat yakalanıyor. Bir diğer yemek polenta ise Karadeniz’in mıhlamasına benzeyen mısır unundan yapılan bir yemek olarak göze çarpıyor. İsviçre’de ayrıca et, sosis ve salam gibi ürünler de kesinlikle tadılması gereken lezzetlerden birkaçı olarak göze çarpıyor.

Bern şehrinin bunlar ve diğer lezzetlerini tadabileceğiniz en iyi restoranları olarak Mille Sens, Moment, Restaurant Essort, Casa Novo, Suder, Meridiano, Treff Cafe, Tibits, Klosterli Weincafe ve Barsserie Obstberg gösterilebilir.

Bern Alışveriş

Bern turunuzda alışverişin de önemli bir yer kaplayacağının altını çizmemiz gerek. Kent, her bütçeye uygun, en lüks markalardan, küçük esnaf mağazalarına kadar birçok seçeneği bünyesinde barındırıyor. Kentte turistik anlamda en çok talep gören şeyler, genelde diğer şehirlerde de olduğu gibi hediyelik eşyalar ve kentin sembolü olan ayı objeli anahtarlıklar ve magnetler diyebiliriz. Bunun dışında dünyaca ünlü İsviçre çikolataları ile Alp Dağları’ndan gelen sütlerle üretilen İsviçre’nin meşhur peynirlerini hem kendiniz hem de arkadaş ve yakınlarınız için yapacağınız alışverişlerde kesinlikle unutmayın. Ayrıca yine dünyaca ünlü İsviçre çakısı da farklı farklı modelleriyle Bern’de karşınızda olacak.

Bern’deki alışveriş yerleri, genelde eski şehir bölgesi olan Altstadt semtinde toplanmıştır. Burada tarihî doku ile iç içe geçmiş bir alışveriş zevki yaşayabilirsiniz. Kemerli Yol adı verilen 6 kilometre uzunluğundaki ünlü caddede yaz kış demeden süren bir alışveriş trafiği bulunmaktadır. Burada hediyelik eşyadan elbiseye, yiyeceklerden şaraplara kadar geniş bir yelpazede ürün çeşitleri bulmanız mümkündür. Ayrıca el işi ürünler de büyük ilgi görmektedir. Kentte bunun dışında Marktgasse ve Spitalgasse caddelerinde de kozmetik başta olmak üzere birçok türde ürüne ulaşabilirsiniz.

Bern’in en ünlü alışveriş merkezi olarak Westside öne çıkmaktadır. Burada birbirinden ünlü markaların her bütçeye uygun ürünleri bulunmaktadır. Komplekste ayrıca otel, restoran ve spa merkezi hizmetleri de yer almaktadır. Kentin en eski pazarlarından birisi ise Barentplatz’dır. Tarihi 16. yüzyıla kadar uzanan pazarda yerel üreticilerin köylerden getirdiği et, süt ürünleri ile meyvelere ulaşabilirsiniz. Birbirinden güzel çiçekler de bu pazarda müşterilerini beklemektedir.

Globus isimli alışveriş merkezi de İsviçre ürünlerine ulaşmak için önemli nokta konumundadır. Burada İsviçre’nin leziz peynir ve çikolatalarına ulaşabilirsiniz. El işi ürünlere ve ahşap sanatına ilgi duyanlar ise Holz Sanat Galerisi’ne göz atabilir. Bern’deki alışverişiniz için ek olarak şunu da belirtelim: Mağazalar genelde hafta içi 09.00 ile 19.00, cumartesi ise 17.00’ye kadar açık durumda. Pazar günleri ise birçok mağaza kapalı oluyor.

Bern Gece Hayatı  

bern-2889622_960_720.jpg

İsviçre’nin de facto başkenti olan Bern, tarihî mirasıyla turistik bir gezi için oldukça ideal bir nokta ancak gece hayatı konusunda biraz sakin bir şehir olarak öne çıkıyor. Tabii bu demek değil ki, Bern’de hiçbir eğlence mekânı yok. Kentin gece hayatı genel olarak Eski Şehir bölgesi olarak bilinin Altstadt ile Matte semtlerinde yaşanıyor, siz de bu bölgelerde kendinize uygun bir eğlence mekânı bulabilirsiniz. Burada şunun altını çizmemizde de fayda var: Bern gece hayatı konusunda pahalı bir şehir ve bu alanda Avrupa’nın pek çok ünlü kentini geride bırakabilir. O yüzden bütçe konusunda iyi bir planlama yapmanız tavsiye edilir.

Bol müzik ve dans isteyenler, Neubrückstrasse ve Wasserwerkgasse caddelerinde bulunan diskolara ve kulüplere gidip doyasıya eğlenebilirler. İçki içip sohbetin bol olduğu daha sakin bir akşam isteyenler ise Gurtengasse, Kornhausplatz ve Hotelgasse caddeleri üzerinde bar, kafe ve publara giderek dilediklerince zaman geçirebilirler. Blues, rock veya caz müzik tutkunu olanlar ise Engestrasse Caddesi üzerinde bulunan mekânlarda canlı müzik keyfi yaşayabilirler.

Bern’de gece kulübü ve disko olarak en çok tercih edilen yerler; Du Theatre, Kapitel Bollwerk, Art Cafe, Dead End, Gaskessel Bern, Frauenraum, Belmondo ve Karma Club olarak gösterilebilir. Kentte öne çıkan barlar ise Turnhalle, Kornhaus Galerie Bar and Lounge, Divino, Cuba Bar Bern, Comeback Bar ve Taxi Bar&Club’dır. Şehirde ayrıca Marians Jazzroom, Internationales gibi caz barlar da mevcut.

Bern Festivalleri

Bern’de yıl içinde ilginizi çekebilecek birçok festival organize edilmektedir. Festival dönemlerinde şehir oldukça kalabalık olmaktadır. Bununla beraber şehirdeki oteller de bu dönemlerde kalabalık olur. Bu yüzden festivallere gitmeden önce otel rezervasyonunuzu yaparsanız bir sorunla karşılaşmazsınız. Oldukça eğlenceli ve çeşitli Bern festival listesi aşağıdadır.

Devamını Oku

Bern Resmi Tatiller

Yeni Yıl Tatili: 1 Ocak

Berchtold Günü: 2 Ocak

Kutsal Cuma: 3 Nisan

Paskalya: Nisan ayı

Hz. İsa’nın göğe yükselişi: 14 Mayıs

KutsalPazartesi: 25 Mayıs

İsviçreUlusalGünü: 1 Ağustos

Noel: 25 Aralık

Bern İçin Faydalı Bilgiler

Ambulans: 144

Polis: 117

İtfaiye: 118

Bern Dış Temsilcilikleri

Bern’de Türkiye Cumhuriyeti Bern Büyükelçiliği bulunmaktadır.

TC Bern Büyükelçiliği

Adres: Lombachweg 33, 3006 Bern-İsviçre

Telefon: 00 41-31 359 70 70

Faks: 00 41-31 352 88 19

E-Mail: [email protected]

İnternet sitesi: http://bern.be.mfa.gov.tr/

Bern Para Birimi

İsviçre’nin resmi para birimi İsviçre frangı’dır. 1 İsviçre frangı yaklaşık olarak 6,65 TL’dir.*

*Kur bilgisi 2018 yılının ağustos ayında güncellenmiştir.

Bern Resmi Dili

Bern’de resmi dil Almancadır. Kentin Fransa’ya yakınlığından ötürü Almancanın yanı sıra Fransızca da yoğun olarak konuşulmaktadır.

Bern Saat Farkı

Bern, Türkiye’ye göre yaz saati uygulamasında 1 saat geridedir. Türkiye’de saat 12.00 iken Bern’de saat 11.00’dir

Bern Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type J / 250V / 10 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -1.2oC
    • Şub 0.5oC
    • Mar 3.7oC
    • Nis 7.3oC
    • May 11.5oC
    • Haz 14.9oC
    • Tem 17.3oC
    • Agu 16.4oC
    • Eyl 13.3oC
    • Eki 8.6oC
    • Kas 3.1oC
    • Ara -0.3oC

Kısa Kısa

Nüfus: 142.656 / Dil: Almanca (Resmi), Fransızca / Para Birimi: İsviçre Frangı / İklim: Karasal / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün