​Tanzanya hükümeti Natron Gölü’ndeki fabrika projesini iptal etti, küçük flamingolar mücadelenin kazananı oldu

Latincede "phoeniconaias minör" olarak bilinen küçük flamingoların önemli üreme alanlarından biri olan Natron Gölü’ne hükümetin bir soda fabrikası yapma planı vardı. Doğaseverler tarafından karşı çıkılan bu proje, Tanzanya hükümetinin kararıyla iptal edildi. Hükümetin bu kararından sonra haber birçok doğa koruma kuruluşu ve yerel halk tarafından sevinçle karşılandı. Halk bu proje iptalini küçük flamingoların zaferi olarak adlandırmaya başladı.

Tanzanya’da bulunan Natron Gölü, küçük flamingoların en önemli üreme alanlarından biri, öyle ki her dört küçük flamingodan üç tanesi Kuzey Tanzanya’da bulunan Natron Gölü Önemli Doğa Alanı ve Önemli Kuş Alanı’nda dünyaya geliyor. Bu gölün küçük flamingolar için bu kadar önemli olmasının nedeni ise gölde yaşayan canlılar. Bu sularda yaşayan canlılarla beslenen küçük flamingolar için buraya bir fabrika yapılmaması çok önemliydi. Buraya yapılması planlanan soda fabrikası ile gölün su kaynakları kullanılacaktı. Bunun yanı sıra soda fabrikasının kimyası değişen atık suları da tekrar göle verilecekti ve hem üreme alanları burası olan küçük flamingolara hem de burada yaşayan insanların sağlığına zarar verecekti. Hükümet tarafından iptal edilmesiyle hem küçük flamingolar hem de insanların sağlığı korunmuş oldu.

Küçük flamingolar 2017 yılının aralık ayında Türkiye’de de görülmüştü. İzmir’de Gediz Deltası’nda görülen küçük flamingoların büyük bir ihtimalle Kuzey Tanzanya’da bulunan Natron Gölü’nde doğduğu düşünülebilir. Anadolu’da çok fazla rastlanmayan küçük flamingolar genellikle DoğuAfrika’nın Rift Vadisi’nde, Etiyopya’da, Kenya’da ve Tanzanya’da yaşıyorlar. Küçük flamingoların toplam nüfusunun ise 2 milyon 220 bin ila 3 milyon 240 bin arasında olduğu düşünülüyor. Birçoğu Afrika’nın alkali göllerinde yaşayan küçük flamingolar nadir de olsa Gediz Deltası’ndaki daha büyük flamingoların arasına dâhil olabiliyor. Gediz Deltası’nda görülmelerinin haber değeri taşıması ise Anadolu’ya en yakın düzenli yaşam alanlarının Eritre’nin Doleh ili olması. Doleh Gediz Deltası’na 2 bin 900 kilometre uzaklıkta ve bu deltada görülen küçük flamingoların Senegal Nehri Deltası’nda doğmuş olabileceği düşünülüyor ki burası da yaklaşık 4 bin 500 kilometre uzaklıkta.

Önemli Doğa Alanı ve Önemli Kuş Alanı olan Gediz Deltası ise flamingolar için önemli bir beslenme ve üreme noktası. Geçen sene kuluçkaya yatan 20 bin flamingonun olduğu delta ise maalesef İzmir Körfez Otobanı Projesi ile tehdit altında. Doğa Derneği, TMMOB ve EGEÇEP ile beraber 85 kişinin otoban projesiyle ilgili Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararının iptali için de bir dava açılmış duruma ve bu dava hâlâ devam etmekte.

Tanzanya hükümetinin iptal kararı ile ilgili açıklama yapan Doğa Derneği Genel Koordinatörü DicleTuba Kılıç, “Tanzanya Hükümeti’nin soda fabrikasını iptal kararını tebrik ediyoruz. Narton Gölü’ndeki tehlike şu an için ortadan kalkmış durumda. Öte yandan Dünya’nın en büyük flamingo kuluçka alanlarından biri, İzmir’in Gediz Deltası tehlike altında. Oysa ki Gediz Deltası, dört UNESCO Dünya Doğa Mirası kriterinin tamamını sağlıyor. Bu yüzden talebimiz, deltanın otoban projesi gibi projelerle yok edilmesinin engellenmesi ve ivedi olarak UNESCO listesine alınması. Gediz Deltası, İzmir’in ve Türkiye’nin değerini tüm dünya ölçeğinde anlatan eşsiz bir doğa mirası. Böylesine değerli bir doğal alan, tıpkı Tanzanya’daki Natron Gölü gibi hiçbir zarara uğramadan yaşatılmalı, İzmir halkına, Türkiye’ye ve gelecek nesillere UNESCO Dünya Doğa Mirası olarak bırakılmalı" diye belirtti.
 
Her yıl turistler flamingoların çiftleşme dansı esnasında ortaya çıkan muhteşem ‘Pembe Gösteri’yi görmek için Natron Gölü’nü ziyaret ediyor.