- 1 view
Beyşehir Kubad Âbâd Sarayı, bir rivayete göre Sultan Alâeddin Keykubat döneminde, sultanın Kayseri’den Antalya’ya geçerken gördüğü ve güzelliğinden çok etkilendiği Beyşehir Gölü ve civarına hâkim bir yazlık saray yapılması emri ile yapılmıştır.Beyşehir Kubad Âbâd Sarayı Sultan Alâeddin Keykubat’ın av emiri olan ve eş zamanlı olarak mimarbaşılık da yapmakta olan Veziri Sadettin Köpek denetiminde inşa edilmiştir. Krokisi Alâeddin Keykubat tarafından çizilen yazlık saray, 1236 senesinde yapılmıştır. Sultan bu sarayı yaptırırken, etrafında da bir şehir kurulmasını istemiştir. Beyşehir Kubad Âbâd Sarayı kendisini yaptıran sultanın adı ile de anılmakta olup Alaaddin Keykubat Sarayı diye de bilinmektedir.Kubad Âbâd bugüne kadar gelebilmiş tek Selçuklu Sarayı kalıntısı olup Beyşehir Gölü’nün kenarında ve Anamas Dağları’nın eteklerinde yer almaktadır. Bölgede 1980’den beri kazı çalışmaları yapılmakta olup bu saraydan geriye kalan muhteşem çiniler Konya’daki çeşitli müzelerde sergilenmektedirler.
Kubadabad Sarayı Hakkında Bilgi
En ünlü Selçuklu tarihçisi olan İbn Bibi’nin yazmış olduğu Selçuknamesi’nde de bahsettiği üzere Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad’ın (1220-1236) talimatı ile inşa edilmiş Kubad Âbâd Sarayı, çevresine bir de aynı isimle tanınan şehir inşa edilerek yapılmıştır. Saray binasının kalıntıları günümüze ulaşsa da terkedilmiş olan şehirden geriye pek aydınlatıcı bir bilgi bulunmamaktadır.
İbrahim Hakkı Konyalı ve Prof. Dr. Osman Turan tarafından, sarayın Beyşehir gölü yakınlarında olması gerektiği işaret edilmiş ve1949 yılında Konya Müze Müdürü Zeki Oral yaptığı çalışmalar sonucunda Saray’ın yerini tespit etmiştir. Kubad Âbâd Sarayı hakkında bilgi verirken 1980 senesine kadar kesintili şekillerde yapılan çalışmaların bu tarihten sonra daha sistemli yapıldığını da ifade etmek gerekir.
Kubadabad Sarayı Planı
Kubad Âbâd Sarayı içinde Küçük Saray civarı kazılmış, ayrıca saray külliyesine irtibatı olan Kız Kalesi’nde ve Kubad Âbâd iç kısımlarında çeşitli araştırma ile kazılar yapılmıştır. Bu kazılarda, Kız Kalesi ana yapısı ile çiniler, hamam bölümü ile göl kenarındaki saray binasının önemli kısımlarından Küçük Saray‘ın etrafında kalan mimari kalıntılar ortaya çıkarılmıştır. Malanda Köşkü‘nde yapılmış olan sondaj ile bu yapıda bulunan bölüm ile Kubadabad Sarayı planı da anlaşılmıştır.
Kazılarda Selçuklu devrine ait olan çok miktarda çini, seramik, alçı, cam ve sikke gibi kıymetli tarihî eserler de bulunmuş, bu eserler müzelere devredilmiştir.
Kubad Âbâd Ne Demek
Selçuklu Sultanı 1.Alâeddin Keykubat tarafından yapılması emredilmiş olan sarayın adı birleşik okunarak, Kubadabad şeklinde de telaffuz edilmektedir. Kubad Âbâd ne demek diye incelendiği zaman Keykubat devrine atıfta bulunan bir tanımlama olduğu görülmektedir.
Kubad Âbâd Sarayı Çinileri
Kubad Âbâd Sarayı çinileri son derece ilgi çekici ve değişik eserlerdendir. Bu çinilere işlenmiş olan motifler; genellikle keyifli av eğlencelerini, mistik yönü olan büyülü inanışları, sultanları, devrin ileri gelen isimlerini ve onlara hizmet etmekle görevli olan hizmetkârları anlatmaktadır.
Saray’da yapılan kazı ve incelemelerde ortaya çıkarılan nadide çiniler, Konya’da başta Karatay Müzesi olmak üzere çeşitli müzelerde teşhir edilmektedir.
Çalışmalarda ele geçirilmiş olan ve Çini Eserleri Müzesi’nde teşhir edilen alçıdan yapılmış kabartma eserlerde sarayın son derece süslü ve ihtişamlı yapıldığı görülmektedir. Alçı kabartmalarda hayvan ve insan motifleri yer almaktadır. Saray genelindeki duvarların pek çoğunun kapladığı düşünülen bu çiniler Selçuklu sanatına ait en zengin figür koleksiyonunu da içermektedir.
Sır üstü ile sır altı yöntemleri ile boyanmış beyaz, mavi ve koyu moru renklerin ağırlıkla kullanıldığı çinilerde bağdaş kurmuş sultan ve sakalsız maiyeti canlandırılmıştır. Av partileri, içki toplanmaları gibi canlandırmalar ile birlikte mitolojik figürler de sıklıkla kullanılmıştır. Çiniler içinde sultanı diğerlerinden ayıran, sakalsız figürlerin dışında tutularak resmedilen, ellerinde nar ile kadeh yer alan Alâeddin Keykubad, sakallı bir hükümdar olarak resmedilmiştir. Ayrıca göğsüne yazılmış olan es-sultân tabiri ile çift başlı kartal sembolü dikkat çeken çinilerdendir.
Ulaşım Kubad Âbâd Sarayı Ulaşım
Saray, Beyşehir’in 60 km batısındadır.
Otomobil: Saraya ulaşabilmek için Beyşehir-Isparta Yenişarbademli göl kıyısından giden yoldan ilerleyerek Kubad Âbâd Sarayı tabelalarını takip edin, yaklaşık 5 km sonra Gölkaya Köyü’ne ve göl kıyısında saraya ulaşacaksınız.
Otobüs: Sarayın olduğu bölgeye toplu taşımayla ulaşmak zordur. Konya’dan ya da Beyşehir’den araç kiralamak en mantıklı seçenektir. Beyşehir merkeze İstanbul ve Ankara’dan otobüs seferleri vardır. Konya’dan da sık sık Beyşehir’e otobüs kalkmaktadır.
Uçak: Konya Havalimanı’na İstanbul’dan düzenli uçak seferleri vardır. Havalimanından Konya 15 km uzaklıktadır. Havalimanından ya da Konya’dan araç kiralayarak saraya ulaşılabilir.
Beyşehir Kubad Âbâd Sarayı Ücreti
Beyşehir Kubad Âbâd Sarayı giriş ücreti Öğrenci: Ücretsiz
Beyşehir Kubad Âbâd Sarayı giriş ücreti Sivil: Ücretsiz
* Beyşehir Kubad Âbâd Sarayı giriş ücreti 2019 yılının Ekim ayında güncellenmiştir.
Beyşehir Kubad Âbâd Sarayı Ziyarete açık Gün ve Saatler
Yaz Dönemi : Gün boyu
Kış Dönemi : Gün boyu
Tatil Günü: Bulunmuyor
* Beyşehir Kubad Âbâd Sarayı ziyarete açık gün ve saatler 2019 yılının Ekim ayında güncellenmiştir.
Beyşehir Kubad Âbâd Sarayı İletişim
Adres: Gölyaka Mahallesi, 42700 Beyşehir/Konya
Telefon: Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 0 (332) 353 40 20