Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Safranbolu’nun mutfağı da köklü tarihin etkisi ile oldukça çeşitlidir. Geleneksel Türk mutfağının zengin yemek çeşitlerine sahip olan Safranbolu mutfağı, tatlılarıyla da ünlüdür.
Yöreye özgü tarhana, salça, asma yaprağı, erişte, pekmez çeşitleri, çeşitli meyvelerin kuruları ile yapılan marmelatlar oldukça ünlüdür. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan evde yapılan yufka ekmeği oldukça popülerdir. Kıyma ve kavurmalarla yapılan yemekleri, yeşil fasulye ve bükme makarna yörenin en sevilen yemeklerindendir.
Safranbolu ile ünlenen kuyu kebabı, bölgenin güney bölgesinde yapılan bir yemek türüdür. Özel olarak yapılmış kuyular odun yakılarak hazırlanır ve kuzular kancalarla kuyuya salınır. Çamurla üzeri kapatılan kuyulardaki et, kendi buharında piştikten sonra servis edilir. Türkiye’nin pek çok yerinde yapılan keşkek ise Safranbolu mutfağında önemli bir yere sahiptir, genelde bayramlarda yapılır. Buğday ve parça etten yapılan keşkek, Safranbolu’da özel fırınlarda pişirilmektedir. Servis edilirken üzerine bolca tereyağı dökülür, yanında ‘pişi’ adı verilen kızartma hamur da bulunur.
Karadeniz Bölgesi hamur işleri açısından oldukça zengindir. Safranbolu’da yapılan ünlü Safranbolu bükmesi, kavrulmuş kıyma, soğan, ıspanak ve pazıdan oluşmaktadır. Özel fırınlarda pişirilen bükme, kahvaltılarda ve öğle yemeklerinde yenmektedir. Sini çöreği ise saçta pişirilmiş hamurdan yapılmaktadır.15 yufkadan oluşan çöreğin içine ıspanak ve kıyma konur.
Safranbolu’nun güzel yemeklerini tadabileceğiniz restoranlardan biri Kadıoğlu Şehzade Sofrası’dır. Kuyu kebabı ve şehzade pilavı ile ünlü olan restoran Kadıoğlu Konakları Oteli’nin restoranıdır. Özellikle bükmesi beğenilen restoranın baklavaları da tadılmaya değerdir. Deniz ürünleri ile meşhur olan Gözü Mavi Restoran Safranbolu merkezinde bulunmaktadır. Ünlü Boncuk Kahvesi ziyaretçilerin uğrak noktasıdır. Çok eski bir mekana sahip olan Ünlü Boncuk Kahvesi’nde akşamları yöresel müzik etkinlileri de yapılmaktadır.