Safranbolu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1

13. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarında demiryolunun ortaya çıkışına kadar Safranbolu, Doğu-Batı ticaret yolunun önemli bir durağı idi. Eski Cami, Eski Hamam ve Süleyman Paşa Medresesi 1322’de inşa edilmiştir. Safranbolu’nun mimarisi,17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’ndan çok fazla şekilde etkilenmiştir.

Karabük uzun bir süre Safranbolu’ya bağlı bir köy olarak kalmıştır. Daha sonra kömür madenlerine olan yakınlığı ve Ankara-Zonguldak demiryolu üzerinde olması nedeni ile Atatürk’ün talimatı ile Karabük’e demir-çelik fabrikası açılmıştır. 1995’te Yenice, Eskipazar ve Safranbolu gibi birçok ilçenin birleştirilmesi ile il olmuştur. 1950’deki şehirleşme döneminden pek fazla etkilenmemesi nedeni ile tarihi yapısını korumuştur.
 

Tanıtım Videosu:

Devamını Oku

Safranbolu Nerededir?

Nüfusu 60 bin civarında olan Safranbolu Karabük’e bağlı bir ilçedir. Türkiye’nin kuzeyinde, Karadeniz Bölgesi’nin batısında bulunmaktadır. Yenice, Ovacuma, Cumayanı gibi ilçelere komşudur.

Safranbolu’ya Nasıl Gidilir?

Karabük’ün en büyük ilçesi olan Safranbolu’ya uçakla gitmek için Kastamonu Havaalanı’nı kullanmak gerekmektedir. Nitekim havaalanı bulunmayan Karabük’e en yakın havaalanı Kastamonu Havaalanı’dır. Kastamonu Havaalanı’nda indikten sonra da otobüs ile Karabük’e gidilmektedir. Gün içinde birçok otobüs Kastamonu’dan Karabük’e sefer yapmaktadır. Bunun dışında uygun fiyata da araba kiralanabilmektedir. Doğrudan otobüs ile gitmeyi tercih ederseniz de her şehirden Karabük’e giden otobüs firmalarını bulabilirsiniz.

Safranbolu’da Nerede Kalınır?


Birçok devlete ev sahipliği yapan Safranbolu’nun tarihi çok eski dönemlere dayanmaktadır. Safranbolu’nun her köşesinde bu köklü tarihin parçaları görülmektedir. Bu tarihi bölgenin korunması için çok fazla çaba harcanmış ve 1975 yılında kentsel sit alanı olarak korunmaya devam edilmiştir. Dünyanın birçok yerinden turistleri kendine çeken Safranbolu’da konaklamak için birçok seçenek mevcuttur.

Devamını Oku

Safranbolu Otelleri - Safranbolu Otel Fiyatları

Karabük ilinin tarihî ve kültürel zenginlikleri ile ön plana çıkan ilçesi Safranbolu, UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Müze kent Safranbolu olarak tabir edilen bölgede Osmanlı Dönemi’nin mimari yapısını her yerde görmek mümkün. Dar sokakları, ahşap ve cumbalı evleri… Safranbolu otelleri de bu eski ahşap konakların restore edilmesiyle konaklama hizmeti vermektedir. TokatlıKanyonu, Kent Tarihi Müzesi, Güneş Saati, Cinci Han, Ulu Cami, Kaçak Lütfiye Cami, Kaymakamlar Evi, Yemeniciler Arastası, İncekaya Su Kemeri, Bulak Mencilis Mağarası, Safranbolu Yörük Köyü gibi pek çok daha tarihi mekânlarını ve doğal güzelliklere sahip kanyonlarını gezebilirsiniz. Şehrin panoramik görüntüsünü görmek istiyorsanız Hıdırlık Tepesi’ne çıkabilir, buradan bol bol Safranbolu’nun eşsiz güzelliklerini fotoğraflayabilirsiniz. Damla sakızlı Türk kahvesi, Bağlar gazozu, Safranbolu lokumu ve Osmanlı şerbetlerinin tadına bakabilirsiniz. Safranbolu’yu gezmek için 3 - 4 gününüzü ayırabilirsiniz. Konaklamanız için aşağıda yer alan Safranbolu otelleri listesine bakabilir, ihtiyacınıza göre seçenekler bulabilirsiniz.


 

Safranbolu otel fiyatları

Safranbolu’da her bütçeye uygun, iyi hizmet veren bir otel bulmak mümkündür. Aradığınız kriterlere göre otellerin gecelik fiyatları 110 TL – 390 TL arasında değişiklik gösterir. Her türlü ihtiyacınızı gözeterek oldukça kapsamlı hizmet veren resort otellerin gecelik ücreti genelde 150 TL - 390 TL fiyatları arasında değişirken; dört yıldızlı otellerin fiyatları 210 TL - 330 TL arasında, apart otellerin fiyatları 190 TL - 330 TL arasındadır. Butik oteller misafirlerini ortalama 170 TL - 240 TL gibi bir aralıkta ağırlar. Daha ekonomik bir tatil planlıyorsanız, tercihinizi gecelik ücretleri 110 TL - 160 TL arasında değişen pansiyonlar arasından yapabilirsiniz.  

Devamını Oku

Safranbolu Gezilecek Yerler

1

Arnavut kaldırımlı sokakları ile çok samimi ve şirin bir yer olan Safranbolu, büyük bir tepenin ortasında kurulmuştur. Eski ahşap Osmanlı evleriyle ünlenen ilçe, özellikle bahar aylarında çok sayıda ziyaretçi çeker. Eski Çarşı adı verilen büyük bir çarşıya sahiptir ve bu bölge turistik açıdan oldukça zengindir. Ahşap ve taşın hakim olduğu dokusu yüzyıllardır değişmeyen Saranbolu Karadeniz Bölgesi’nde olmasından dolayı ziyaretçilere doğal güzellik anlamında da çok sayıda alternatif sunmaktadır. Safranbolu seyahatinizde yörenin hem tarihi hem doğal güzelliklerine hayran kalacaksınız.

Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu'nun kültürel tarihini gözler önüne seren Kent Tarihi Müzesi, doğal güzelliği ile büyüleyen Tokatlı Kanyonu, Safranbolu'yu dünyaca meşhur kılan Osmanlı mirası Safranbolu Evleri, kanyonun iki yakasını birleştiren İncekaya Su Kemeri, tüm kanyonu ayaklar altına seren Kristal Teras,  şehir merkezinde görülecek tarihi ve kültürel yerlerden biri olan Cinci Hanı ve Hamamı ile şehre yakın bir konumda farklı bir yer deneyimlemek isteyenler için Bulak Mencilis Mağarası Safranbolu'da başlıca gezilecek yerlerdir. Bahsedilen yerler ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz. 

Devamını Oku

Safranbolu İçi Ulaşım

1

Karabük’ün en gelişmiş şehri olan Safranbolu, çok turistik ve popüler bir bölge olduğu için belediye tarafından ulaşım olanakları geliştirilmiştir. Karabük’ten Safranbolu’ya, Safranbolu’dan karabük’e gün için de birçok sefer düzenlenmektedir. Cumartesi ve Pazar günleri sefer sayılarının azaldığı bölgede Safranbolu Belediye’sinin web sitesinde otobüs saatleri bulunmaktadır.

Devamını Oku

Safranbolu Mutfağı

1

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Safranbolu’nun mutfağı da köklü tarihin etkisi ile oldukça çeşitlidir. Geleneksel Türk mutfağının zengin yemek çeşitlerine sahip olan Safranbolu mutfağı, tatlılarıyla da ünlüdür.

Yöreye özgü tarhana, salça, asma yaprağı, erişte, pekmez çeşitleri, çeşitli meyvelerin kuruları ile yapılan marmelatlar oldukça ünlüdür. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan evde yapılan yufka ekmeği oldukça popülerdir. Kıyma ve kavurmalarla yapılan yemekleri, yeşil fasulye ve bükme makarna yörenin en sevilen yemeklerindendir.

Safranbolu ile ünlenen kuyu kebabı, bölgenin güney bölgesinde yapılan bir yemek türüdür. Özel olarak yapılmış kuyular odun yakılarak hazırlanır ve kuzular kancalarla kuyuya salınır. Çamurla üzeri kapatılan kuyulardaki et, kendi buharında piştikten sonra servis edilir. Türkiye’nin pek çok yerinde yapılan keşkek ise Safranbolu mutfağında önemli bir yere sahiptir, genelde bayramlarda yapılır. Buğday ve parça etten yapılan keşkek, Safranbolu’da özel fırınlarda pişirilmektedir. Servis edilirken üzerine bolca tereyağı dökülür, yanında ‘pişi’ adı verilen kızartma hamur da bulunur.

Karadeniz Bölgesi hamur işleri açısından oldukça zengindir. Safranbolu’da yapılan ünlü Safranbolu bükmesi, kavrulmuş kıyma, soğan, ıspanak ve pazıdan oluşmaktadır. Özel fırınlarda pişirilen bükme, kahvaltılarda ve öğle yemeklerinde yenmektedir. Sini çöreği ise saçta pişirilmiş hamurdan yapılmaktadır.15 yufkadan oluşan çöreğin içine ıspanak ve kıyma konur.

Safranbolu’nun güzel yemeklerini tadabileceğiniz restoranlardan biri Kadıoğlu Şehzade Sofrası’dır. Kuyu kebabı ve şehzade pilavı ile ünlü olan restoran Kadıoğlu Konakları Oteli’nin restoranıdır. Özellikle bükmesi beğenilen restoranın baklavaları da tadılmaya değerdir. Deniz ürünleri ile meşhur olan Gözü Mavi Restoran Safranbolu merkezinde bulunmaktadır. Ünlü Boncuk Kahvesi ziyaretçilerin uğrak noktasıdır. Çok eski bir mekana sahip olan Ünlü Boncuk Kahvesi’nde akşamları yöresel müzik etkinlileri de yapılmaktadır.

Safranbolu’da Alışveriş

1

Karabük’ün en büyük ilçesi olan Safranbolu, adını bölgedeki safran otundan almaktadır. Safranbolu’ya ismini veren ve birçok hastalığa şifa olan safran otunu her dükkanda bulabilirsiniz.

Safranbolu’ya gelindiğinde kesinlikle ünlü Safranbolu lokumlarından tadılmalıdır. Birçok çeşidi bulunan lokumlar şehrin her yerinde bulunabilir. Yörenin ünlü lokumcusu İmren Lokumcusu’nun lokumları özellikle tadılmaya değerdir. Sevdiklerinize ve kendinize hem lokum hem de bölgeye özel safran kolonyası alabilirsiniz.

Safranbolu’nun şehir merkezi bölgesindeki büyük çarşısında süs eşyaları, hediyelik eşyalar, takılar, yöresel el ürünleri bulunmaktadır. Safranbolu evlerinin önemli bir parçası olan örtüler ve çeşitli perdeler de çarşıda birçok dükkanda mevcuttur. Yine Safranbolu evlerinin dikkat çeken ahşap oymaları, bakır ürünleri de çarşıdan satın alınabilir. Oldukça büyük olan çarşıda gezmek bir günü almasa da geniş bir zaman ayrılması gerekmektedir.

Yakın zamanda açılmış olan alışveriş merkezi Safranpark’ta da birçok mağaza bulunmaktadır. Safranbolu’nun mimari yapısına uygun bir şekilde tasarlanmış alışveriş merkezi binası, bölgenin tarihi dokusunu bozmamıştır. Alışveriş merkezinin Karabük’e ve Safranbolu’ya ücretsiz servisleri de bulunmaktadır.

Safranbolu’da Gece Hayatı

Gündüz vakitlerinde tarihi Safranbolu sokaklarını gezip dolaştıktan sonra akşamları sakin, dinlendirici ve eğlenceli Safranbolu mekanlarına gidebilirsiniz. Arnavut kaldırımlarıyla döşeli, her köşesi tarihle dolu olan Safranbolu’da geceleri yemek yiyip şarap içebileceğiniz, hatta canlı müzik dinleyebileceğiniz mekanlar bulunmaktadır.

Devamını Oku

Safranbolu Festivaller

1


Özellikle yaz aylarında olmakla birlikte yılın her döneminde festivalleri olan Safranbolu, bu dönemlerde oldukça kalabalık ve canlı olmaktadır. Yöresel ürünlerin sergilendiği festivaller Safranbolu kültürünün yayılmasına yardımcı olmaktadır. Kamplar ve film gösterimlerinin de yapıldığı bu festivaller yerli ve yabancı turistlerin ilgini çekmektedir. Karabük’te haziran ayında düzenlenen Aladağ Şenlikleri, Uluslararası Karabük Kültür Sanat ve Sanayi Festivali ve benzerleri Karabük’ün tanınması ve gelişmesi için önemli etkinliklerdir.

Altın Safran Belgesel Film Festivali (Eylül 30- Ekim 1)

Her yıl Safranbolu Belediyesi tarafından düzenlenen festival, 2000 yılında başlamış ve gelenekselleşmiştir. Festivalde profesyonel filmler dışında desteklenmesi gereken filmler olmak üzere iki kategori bulunmaktadır. Türkiye’nin ve Safranbolu’nun kültürel ve tarihi mirasının korunması amacı ile hazırlanmış uluslararası bir festivaldir. Safranbolu’nun dünyaca ünlü olması film festivaline olan ilgiyi de artırmıştır. Festival kentin tanıtımı ve halkın eğlence ihtiyacını karşılamak için de yapılmaktadır.

Safranbolu İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Safranbolu’ya Ne Zaman Gidilir?

Karadeniz ve karasal iklimin etkisinde olan Safranbolu, yazları oldukça kuraktır. Yaz aylarında sıcaklığın 20 dereceyi geçtiği bölgede, en çok yağış kış aylarında düşmektedir. Kış döneminin çok soğuk ve karlı olduğu Safranbolu’yu bu dönemde gezmek oldukça zor olacaktır. Ancak karlarla örtülü Safranbolu evlerini, manzarasını ve yaylalarını görmek isterseniz kış aylarını tercih edebilirsiniz. Yaz aylarında oldukça popüler olan Safranbolu’ya dünyanın dört bin yanından turistler gelmektedir. Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti gibi çeşitli ülkelerden gelen turistlerin sayısı yılda yaklaşık 30 bini bulmaktadır. Yazın turistlerle dolup taşan Safranbolu’yu daha sakin bir zamanda gezmek isterseniz havaların da ılık olduğu ilkbahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Safranbolu Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 2oC
    • Şub 5oC
    • Mar 8oC
    • Nis 13oC
    • May 17oC
    • Haz 20oC
    • Tem 23oC
    • Agu 23oC
    • Eyl 20oC
    • Eki 14oC
    • Kas 9oC
    • Ara 4oC

Kısa Kısa

Nüfus: 60.000 / Dil: / Para Birimi: / İklim: Karadeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1,5