Aliağa Genel Bilgiler / Rehber

Aliağa, Türkiye’nin en önemli sanayi merkezlerinden biri olmasının yanı sıra sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlikleriyle tam bir turizm cazibesidir. Tarihi yaklaşık 3000 yıl önceye dayanan ve döneminin ticaret merkezi olan Kyme Antik Kenti’nin üzerinde kurulu Aliağa, günümüzde de ticari önemini korumaktadır. 80’li yıllardan sonra bölgeye inşa edilen Petrol Ofisi, Tüpraş, Petkim ve demir-çelik fabrikaları ekonomiye ciddi katkı sağlamış ve ilçenin büyümesini ivmelendirmiştir. Bugün 40’ı geçkin sanayi tesisi ve kuruluşuyla Türkiye’nin en önemli sanayi merkezlerinden biri durumunda olan Aliağa, çok sayıda tarihi değeri de içerisinde barındırır. İlçe, 5 kilometreyi aşan sahil şeridi, antik kentleri, Kuş Cenneti ve kendine has doğal güzellikleri ile İzmir'in az bilinen harikalarından biridir.


 
Aliağa’da Ege Denizi kıyısındaki diğer kentler gibi ılıman Akdeniz iklimi hâkimdir. Kışın kuzey rüzgârları, yazın ise batıdan esen imbat etkilidir. Yazları ortalama sıcaklık 24-27 derece arasındadır. Gündüzleri bu sıcaklığın 35 dereceyi geçtiği görülmektedir. Kış aylarının sıcaklık ortalaması 7 derecedir. Aliağa’da en soğuk ay ise ocak ayıdır. 

İzmir Aliağa Adını Nereden Alır?

Bağdat Seferi sırasında dönemin padişahı, kendisine yardımda bulunanlara Batı Anadolu’da topraklar vermiştir. Bu hak sahiplerinden biri olan Abdülkerim Ağa’ya ise Aliağa çevresi düşmüştür. Abdülkerim Ağa’nın ölümünden sonra miras kalan topraklar, oğulları Çelebi Bey ile Ali Ağa arasında paylaşılmıştır. Ali Ağa, burada büyük bir çiftlik kurmuş ve yöre de bu isimle kuşaktan kuşağa aktarılmıştır. Ali Ağa’nın soyundan gelen, Çelebi Ağa, Kerim Ağa, Kuzu Bey, Hüseyin Ağa ve sülaleleri Bergama, Bölcek Köyü, Turanlı, Alibey ve Çandarlı gibi çevre bölgelere dağılmıştır.

Aliağa Nerededir?

Aliağa ilçesi; doğusunda Manisa, kuzeyinde Bergama, güneyinde Menemen, güneybatısında Foça, batı ve kuzeyinde de Ege Denizi ile çevrilidir. İlçe, Ege Denizi'nin kıyısına konumlanmış olup Dumanlı Dağı ve Yunt Dağı ile çevrelenmiştir. İlçenin yüzölçümü 412,5 km²’dir. İzmir-Çanakkale karayolu ilçenin içinden geçmekte olup çift yönlü karayolu aracılığı ile İzmir'e 45 dakikada ulaşılmaktadır. Aliağa-İzmir arasında bir de demiryolu hattı vardır.

İzmir Aliağa Gezilecek Yerler

Aliağa’nın bulunduğu topraklar eski bir yerleşim alanlarıdır. Antik Çağ kitaplarında Eolis olarak anılan bu bölgede; Kyme, Myrina, Aigai (Nemrutkale), Gryneion (Gyrna) ve Pitane (Çandarlı) gibi antik kentlere ait kalıntılar bulunur. Bunlar içinde kuşkusuz en önemlisi Kyme Antik Kenti’dir.
 
Kyme Antik Kenti, 12 Aiol Kenti arasında en büyüğü olup Aliağa Çakmaklı Köyü yakınlarında yer alır. Nemrut Körfezi'nde yer alan Kyme, M.Ö. 1046 yıllarına tarihlendirilir. Antik kent, limanından dolayı önemli bir ticaret merkezi olma özelliğini korumuştur. Kyme, önemli bir liman kenti olmasının yanı sıra, para bastıran ilk şehirlerden biridir.
 
Güzelhisar Deltası ve Aliağa Kuş Cenneti, 27 hektarlık alana sahip Türkiye'nin sayılı sulak alanlarından biridir. Bu eşsiz alanda Türkiye'de yaşayan 425 kuş türünden 103'ü barınır. Kuş cennetinin asıl sembolü ise flamingolar. Sulak alan, Gediz Deltası'nın kuzey doğusunda, Afrika, Asya ve Güney Avrupa'dan gelen flamingoların çoğunlukla kışın kullandıkları bir dinlenme alanıdır.
Besin değeri yüksek yiyecek bulabildikleri sulak alanda göç eden flamingolar, doğa fotoğrafçıları ve kuş gözlemcileri için bulunmaz bir nimettir. Aliağa yöresinde tespit edilen kuş türleri ve sayıları ise şöyledir: Ak pelikan 3, akça cılıbıt 7, angıt 86, bahri 1, boz ördek 30, büyük akbalıkçıl 6, çamurcun 708, çamurçulluğu 1, elmabaş patka 65, fiyu 297, flamingo 339, gri balıkçıl 12, gümüş martı 974, gümüş yağmurcun 2, ince gagalı martı 9, kara boyunlu batağan 2, kara karınlı kumkuşu 86, karabaş martı 65, karabatak 59, kaşıkgaga 25, kervançulluğu 5, kılkuyruk 5, kızılbacak 9, kuğu 5, küçük akbalıkçıl 6, küçük batağan 5, küçük karabatak 6, küçük kumkuşu 2, pasbaş patka 1, sakarca 51, sakarmeke 241, suna 122, sutavuğu 1, tarakdiş 3, yeşilbaş 143.
 
İsmi ile birebir uyuşan görüntüsü karşısında gözlerinizi alamayacağınız Uçansu Şelalesi, Aliağa'nın Karakuzu Köyü yakınlarında Manisa, Aliağa ve Menemen arasında kalan bir bölgede yer alır. Suları 30 metre yüksekten dökülen şelaleye ulaşım için oldukça yorucu bir patika kullanılıyor olsa da inanın buna değer. Uçansu Şelalesi'ne Aliağa'nın Karakuzu, Menemen'in Çukurca ya da Manisa'nın Türkmen Köyü'nden ulaşabilirsiniz.
 
Ege kıyısında olup da denize girmeden olmaz. İzmir-Çanakkale kara yolu üzerinde bulunan ve merkezden ulaşılması oldukça kolay olan Aliağa’nın Şakran bölgesi, temiz deniziyle sizleri beklemektedir. Bu plajlar Kuzey Ege'nin nadide turizm bölgelerindendir. Şakran plajlarına İzmir-Bergama ve İzmir-Dikili arası sefer yapan otobüsler aracılığıyla veya Şakran minibüsleriyle, İZBAN Aliağa istasyonundan kalkan ESHOT otobüsleriyle ya da Dikili-Çandarlı minibüsleriyle ulaşılabilirsiniz. 

Aliağa ile İlgili

Aliağa Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa