Uludağ Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Uludağ, Bursa ili sınırları içinde yer almaktadır. 2.543 metre yüksekliğindeki bu heybetli dağ, Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan bir doğa harikasıdır. Yıl içinde binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan dağ, kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanır ve 40 kilometrelik bir alana yayılır. Genişliği ise 15 ila 20 kilometre arasındadır. Uzaktan çok net seçilebilen Uludağ, dik ve heybetli bir görünüşe sahiptir. Bu dağın Bursa'ya bakan yamaçları kademeli, güneye Orhaneli'ne bakan tarafları ise düz ve daha diktir. En yüksek noktası ise göller bölgesinde 2.543. metrenin yer aldığı Uludağ tepedir.

Hem Bursa'ya yaklaşılırken hem de oteller bölgesinden görülen yüksek tepe genellikle dağın zirvesiymiş gibi algılanır. Ancak zirve gibi görünün yer Keşiş Tepe’nin ta kendisi olup 2.486 metre yüksekliğindedir. Zirve olan yer, bu yerin 5 kilometre güneydoğusunda kalır. Uludağ etrafında ayrıca kuzey kesimde yaylalar bulunur. Bu yaylalar Sarıalan, Kirazlı, Kadı ve Sobra adlı yaylalardır. Yaz aylarında serin ve yemyeşil olan bu yerlerde harika doğa manzaraları görülür.

Devamını Oku

Uludağ ile İlgili

Uludağ Nerededir?

Uludağ, Marmara Bölgesi’nin Bursa ili sınırları içerisinde Marmara Denizi’nin güneyinde yer alır. 2.543 metrelik zirvesi ile bölgenin en yüksek dağıdır.

Uludağ’a Nasıl Gidilir?

kocayayla-4.jpg

Uludağ’a hava, kara ve deniz yolu ile ulaşım sağlanabilir. Çeşitli illerden Bursa’ya uçuş seferleri yapıldıktan 95 kilometre sonra misafirler Uludağ’a ulaşabilirler. Karayolu ile bölgeye ulaşmak isteyenler de yine öncelikli olarak Bursa’ya ulaşırlar. Bursa üzerinden kısa bir yolculukla hedefe ulaşılabilir. Özel araç seçeneğinin dışında Uludağ’a otobüs seferleri de bulunmaktadır. Deniz yolculuğunu tercih edecekler ise, Bursa’ya feribot ya da deniz otobüsü ile ulaştıktan sonra otobüs ya da şehir merkezinden kalkan minibüsler ile ulaşım sağlayabilirler.

Uludağ’a Ne Zaman Gidilir?

uludag-1.jpg

Uludağ keyfi her mevsim ayrıdır. Elbette Uludağ için kayak mevsimi olan kış gidilmesi gereken en ideal zamandır. Ancak dağ havası almak isteyenler için yaz aylarında ferah bir ortam sunan Uludağ’a piknik malzemelerinizle gelebilirsiniz.
Aralık ayından itibaren şubat dönemine kadar genellikle Uludağ’da şiddetli kar yağışı görülür. Soğuk hava dalgaları sayesinde de kar uzun süre dağ bölgesinde tutunur. Bu zamanlarda asıl sezon açıldığından Uludağ, kış sporları ve özellikle kayak sporu için oldukça elverişli olur ve tam gidilmesi gereken zamanları yaşar.

Devamını Oku

Uludağ’da Nerede Kalınır?

BOF-Hotels-Uludag-Ski---Conv.-Resort-Genel-11446.jpg

 

Uludağ, meşhur bir kayak merkezi olduğu için buradaki tesisler de birbirinden güzel ve çeşitlidir. Kalacak kişilerin konforu Uludağ’ın işletmecileri tarafından bir hayli önemsenmektedir. Uludağ planınız hangi mevsim olursa oluşun burada farklı bütçelere uygun seçenekler bulabilirsiniz. Ancak aslen kış sezonunda çoğu tesis hizmete açıldığı için tatil planınız önceden belli ise yoğunluk durumunda istediğiniz tesiste istediğiniz fiyata kalamama durumuna karşı erken rezervasyonla konaklama yerinizi garantiye almanızı tavsiye ederiz.

Uludağ’da oteller 1. gelişim bölgesi, eski kalkınma bölgesi, 2. gelişim bölgesi ve bu yerlerden birkaç kilometre uzaklıktaki yeni kalkınma bölgesi alanlarında dağılmış durumdadır. Bakacağınız oteller bu bölgelerde olacaktır. 1. gelişim bölgesinin olduğu yer, 2. gelişim bölgesinin olduğu yere göre daha canlıdır. Buralardaki oteller genel olarak kış sporlarıyla ilgilenenler ve kayak sporu tutkunlarına hitap ettiği için yaz aylarında ne yazık ki açık değildir. Onlar içinsezon havaların soğuması ile açılır.

Devamını Oku

Uludağ Otelleri

Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Uludağ, Türkiye’nin en büyük kış ve doğa sporlarının merkezidir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlayan Uludağ otelleri, 1. Bölge ve 2. Bölge’den oluşmaktadır. Uludağ otelleri misafirlerine doğa ve kış sporlarının yanısıra bol oksijenli bir tatil geçirmelerini vadeder. Kışın bembeyaz örtüyle kapanan Uludağ, ilkbahar ve yaz aylarında yemyeşil görüntüsüyle insanı cezbeder. Etrafı Sarıalan, Kadı, Kirazlı ve Sobra adlı yaylaları ile çevrilidir. İstediğiniz mevsimde Uludağ’a gelip doğa sporları yapabilir ya da bol bol tabiat fotoğrafı çekebilirsiniz. Uludağ Milli Parkı, Çobankaya Yaylası ve Softaboğan Şelalesi’ni de gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Uludağ’da gündüzleri kayak ve snowboard yapmanın keyfinin çıkardıktan sonra akşam saatlerinde bazı otellerin organize ettiği sucuk ekmek ve sıcak şarap ikramlarını deneyebilirsiniz. Ocak ve şubat aylarında düzenlenenWinterfest, Selfy Whitefest, Bilyoner Winterfest gibi gençlik festivallerine katılabilir, Türkiye’nin en iyi sanatçılarının konserlerini dinleyebilir ve DJ’lerin en hareketli parçalarıyla doyasıya dans ederek eğlenebilirsiniz. Uludağ gitmişken Bursa Kapalı Çarşı’yı da gezebilir, şehrin simgesi olan çeşit çeşit kestane şekerlerinden ailenize ve sevdiklerinize hediye olarak alabilirsiniz.

Devamını Oku

Uludağ’da Gezilecek Yerler

Uludağ, Bursa’nın en önemli merkezlerinden biridir. Daha çok kış turizmiyle hatırda kayak anılarıyla kalan Marmara Bölgesi’nin yegâne tatil yerlerinden biri olan bu yerde, muhteşem doğa manzaraları yer alır. Uludağ üzerinde dört mevsimde de gidilebilecek tesisler, kamp yerleri ve ziyaret edilecek yerler mevcuttur. Uludağ, tatil için gelindiğinde kış sporlarıyla ilgilenmenin yanı sıra, hem dağ eteklerinde hem de yayla etrafında birbirinden harika gezilecek doğal yerlere sahiptir.

Uludağ’da Gezilecek Yerler

Uludağ’ın gezilmesi gereken yerlerinin başında farklı endemik bitki ve hayvan türlerinin görülebileceği Uludağ Milli Parkı gelmektedir. Dağ, daha çok dik yamaçlardan oluşsa da yaylalarıyla da kampçıları ve dinlenmek isteyenleri ağırlar. Çobankaya Yaylası, aralarında görülmesi gereken yaylalardandır. Bu dik yamaçlı dağ, elbette şelalelere de ev sahipliği yapar. İç burkan öyküsüyle Softaboğan ve yüksekliğiyle herkesi büyüleyen Aras, bunların başında gelir. Buzul göllerine de ev sahipliği yaparak hem yerli hem de yabancı dağcıları yerel halkla buluşturan Kilimli, Buzlu ve Aynalı Göller de ziyaret edilmesi gereken doğal yerler arasındadır. Adını andığımız yerler ile ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Devamını Oku

Uludağ İçi Ulaşım

Dağ bölgesi kısıtlı olduğu için Uludağ’a özel bir ulaşım ağı yoktur. Ancak oteller ve kısa bölge arasında şehirden gelen minibüsler, otellerin servis araçları ve özel araçlar kullanılabilir. İstek halinde taksi de hizmetinizde olacaktır. Bunun haricinde Uludağ’da teleferik ile konumunuzu değiştirebilirsiniz.

Uludağ Mutfağı

sucuk-mangal_260147.jpg

Uludağ mutfağını şüphesiz ki karakteristik olarak Bursa şekillendirmektedir. Ancak burada tadabileceğiniz birbirinden eşsiz Bursa yemeklerinden önce Uludağ’da tatmanız gereken bazı lezzetlerden söz etmeden olmaz. Uludağ’a geldiğinizde burada size ilk olarak tavsiye edilecek yiyecek mangalda pişmiş sucuk ekmek ve sıcak şarap olacaktır. Dağ havasında mis gibi bir mangal yapmak Uludağ’ın en büyük keyiflerindendir. Hem yazın hem de kışın gerek yaylalarda gerekse turistik alanlarda yapılan mangalın tadı gerçekten de çok başkadır. Bölgede de sucuk ekmek, köfte ekmek, mangalda şiş satan yerlerde ekmeğinize eklenen bölgenin domates ve biberi de ayrı bir tat vermektedir. Sarıalan çevresinde çok fazla kendin pişir kendin ye alanına rastlayabilirsiniz. Aksi halde otelinizle sınırlı kalırsanız sadece otelin restoranından faydalanabilirsiniz. Uludağ’a gelmişken bu doğal ortamın içinde şarabın ve dağın kendisinden gelen doğal içme sularının da lezzetine varmanızı tavsiye ederiz.

Bunların dışında elbette otellerde dünya mutfağının lezzetleriyle karşılaşırsınız. Çeşitliliğin arasında elbette büyük bir yeri Bursa lezzetleri de kaplayacaktır. Bölgede Bursa kebabı, İnegöl köftesi, pideli köfte, kıymalı cantık da tadılması gereken lezzetler arasındadır. Ayrıca elbette Bursa’nın kestanesinden ve kestane şekerinden de tatmadan olmaz. Bazı yerlerde bu lezzetle daha farklı tatlılar da yapılmaktadır. Tahinli pide, cevizli lokum, cendere baklavası gibi tatlıları da yemekten sonra tadabilirsiniz. Bursa’ya kadar gelmişken şeftalisinden, dağ çileğinden ve anjelik reçelinden de tatmadan buradan ayrılmamalısınız.

Uludağ’da Alışveriş

pic-grand-yazici-uludag-1476947710.jpg

Uludağ, daha çok sakin bir tatil yeri olduğu için ne yazık ki misafirlerine alternatifli bir alışveriş olanağı sunamamaktadır. Uludağ’ın alışveriş seçenekleri, otellerdeki küçük dükkanlar ve elbette merkeze inildiğindeki şehir içinde bulunan yerlerden ibarettir. Buralardaki yerlerden hediyelik eşya gibi anılık objeler alabilirsiniz. Ayrıca sezonda kayak takımı ve kıyafeti satan spor dükkanlarına da rastlayabilirsiniz. Uludağ’a kadar gitmişken tarihi Bursa Kapalı Çarşısı’na uğramadan olmaz. Burada çok sayıda tekstil ürünü ve kıyafet bulabilirsiniz. Bursa merkezindeki dükkanlardan Bursa’ya özgü ipek şallar, ipek kumaşlar, tekstil ürünleri ve yerel kıyafetleri satın alabilirsiniz. Hediyelik eşya, süs eşyası, takı ve magnetler bulabilirsiniz. Antikaya meraklı iseniz Bursa Antikacılar Çarşısı’nda şaşılacak güzellikte eşyalar ilginizi çekebilir. Kapalı Çarşı’nın alt tarafındaki Ayakkabıcılar Çarşısı da ziyaret edilmeli. Uludağ geziniz sırasında ünlü Bursa havlusu almadan dönmeyin. Ayrıca bölgede meşhur olan şeftali ve kestane alışveriş listenizde olmalıdır. Yılın her döneminde kestane şekeri, kestane cipsi, kestane ezmesi, kestane reçeli ve çikolatalı kestane şekeri ya da karyoka gibi kestane ürünlerini de temin edebilirsiniz. 

Uludağ Gece Hayatı

uludag-festival.jpg

Uludağ’da gece hayatının mevsimsel olduğunu söyleyebiliriz. Genellikle pek çok konaklama yeri asıl sezonun başladığı kış aylarında faaliyet gösterir. Zaten yerli ve yabancı turistlerin bölgeye yoğun olarak geldiği zamanlar da bu zamanlardır. Bu nedenle kış dışında diğer mevsimlerde bölgede yoğun bir hareketlilik görülmez. Bu zamanlarda canlı bir gece hayatı için Bursa’ya inmeniz gerekir.

Devamını Oku

Uludağ Festivalleri

Uludağ’daki festivaller genelde kış mevsiminde gerçekleşir. Her yıl 10.000’in üzerinde genci bir araya toplayan bu gençlik festivalleri, ocak-şubat ayları içerisinde gerçekleştirilip günler saatler boyunca kesintisiz eğlence yaşatmaktadır. Ülkenin farklı şehirlerinden hem tatil için hem de bu festivallere özel gelen birçok misafir dev etkinliklere katılım sağlar.

Devamını Oku

Uludağ Resmi Tatiller

1 Ocak Yılbaşı Tatili

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

30 Ağustos Zafer Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Ramazan Bayramı

Kurban Bayramı

*Yukarıdaki tarihler 2017 yılına aittir. Tarihler yıla göre değişmektedir.

Uludağ İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Uludağ Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 5oC
    • Şub 6oC
    • Mar 7oC
    • Nis 12oC
    • May 16oC
    • Haz 20oC
    • Tem 22oC
    • Agu 22oC
    • Eyl 19oC
    • Eki 15oC
    • Kas 11oC
    • Ara 7oC

Kısa Kısa

Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası / İklim: Yarı Ilıman / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1 gün