Patagonya 3 : Muhteşem Perito Moreno

Bir önceki yazımda Viedma’yı anlatırken buzullardan bir hayli söz ettim. “Buzul denilen devasa buz kütlesi bir canlı gibi…” demiştim. Sanırım bunu, Iguazu'dan sonra bu gezideki benim için ikinci kutsal mekan; Perito Moreno’yu anlatırken söylemeliydim. Çünkü Perito Moreno’nun tam karşısında durduğunuzda bu duygu çok daha belirgin. Muhteşem buzul üzerinize doğru geliyor sanki! (Ve geliyor da…) 
Perito Moreno hiç şüphesiz Arjantin’de hatta tüm Güney Amerika’daki en ünlü buzul. Kendimi bildim bileli bir gün buraya gelmeyi istemiştim. Ve Perito Moreno'ya açılan kapının girişi de El Calafate...
 
El Calafate, Patagonya’da Lago Argentina, yani Argentina gölü kıyısında yer alan küçük bir şehir. İsmini Patagonya’da sık görülen bir bitkinin, Calafate denilen böğürtlen benzeri mavi renkli meyvelerinden alıyor.
 
Bir önceki bölümde sözünü ettiğim Viedma gezimizin ardından, yolda yine La Leone’de bir kahve içimi mola verip akşam saatlerinde El Calafate’ye ulaşıyoruz. Otelimiz Cauquenez de Nimes, Ecological Reserva Laguna Nimez’e 50 metre, şehrin ana caddesine ise 6-7 blok mesafede yer alıyor. Ecological Reserva Laguna Nimez; çeşitli kuşları özellikle de flamingoları gözlemleyebileceğiniz bir göl. Daha doğrusu Lago Argentina’nın lagün şeklindeki uzantısı ve koruma altında...
 

Akşam yemeğimizi yakınlardaki El Cucharon Restoranda aldıktan sonra otele gidip yattık. Ertesi sabah 8.30 gibi Perito Moreno’ya doğru yola çıkacağız...
 
Perito Moreno; ismini 19. yüzyılda bölgeyi araştıran ve Arjantin ile Şili arasındaki sınırın belirlenmesinde önemli rol oynayan, öncü ve kaşif Francisco Perito Moreno’dan alıyor. Tartışmasız Arjantin'deki en popüler buzul olsa da, Perito Moreno en uzun buzul değil. Yakınlardaki Upsala Buzulu 2 kat daha uzun sözgelimi. (Perito Moreno 30, Upsala ise 60 km.) Perito Moreno’ya karşıdan baktığınızda buzulun yüksekliği 50-60 metreyken bir diğer buzul Spegazzini’de bu yükseklik 100 metreden fazla… Yine de Patagonya Buzullarının yıldızı olmasının nedeni büyük olasılıkla Perito Moreno'ya ulaşımın kolay olmasından kaynaklanıyor.

El Calafate'den Perito Moreno'nun içinde bulunduğu parkın (Perito Moreno Ulusal Parkı) girişine kadar yaklaşık 1,5 saat kadar yol alıyoruz. Park girişini geçtikten bir süre sonra buzul gösteriyor kendini. O ilk kez gördüğümüz noktada tüm ziyaretçiler gibi biz de fotoğraf makinelerimize davranıyoruz. Fakat maalesef hava fotoğraf çekimi için oldukça kötü. Gökyüzü puslu ve dumanlı, çiseleyen yağmur da cabası. Fakat yapacak bir şey yok, önemli olan görmek ve orada olmak, değil mi?


 

Bu arada fotoğraf çekmekle ilgili araya sıkıştırmak istediğim bir iki not var. Öncelikle amacınız fotoğraf çekmek ise gezinizi ona göre planlamalısınız. Fotoğraflamak istediğiniz yere gökyüzü koşullarının, yani ışığın en uygun olduğu mevsimde gitmelisiniz. Buna rağmen gittiğiniz gün hava koşulları kötüyse ertesi gün yeniden gitme şansınız olmalı. Ve istediğiniz pozu çekene kadar harcayabileceğiniz zamanınız… Sonra kurarsınız tripodunuzu, ayarlarsınız diyaframınızı, enstantanenizi ve istediğiniz kareyi bulana kadar denersiniz. Kadrajınızda, arkadan geçen birileri gibi istenmeyen hiçbir şey olmayana değin beklersiniz sabırla. Fakat bizimki gibi kısa zamanda çok yer görmek istediğiniz gezilerde iyi kareyi yakalayabilmek için bol sansa ihtiyacınız var. Sözgelimi; Hindistan’a ilk gidişimde Tac Mahal’in kompakt bir kamera ile hiç fena sayılamayacak bir fotoğrafını çekmiştim. Sabah güneşinin henüz doğduğu saatlerde Tac Mahal ve Yamuna nehri üzerindeki yansımasından oluşan kare gerçekten güzel bir fotoğraf olmuştu. İkinci gidişimde aynı kareyi, bir kez daha şu anda kullandığım DSLR ile yakalamak için bir sürü plan yaptım. Sabah erkenden kalktım, şöförümüze ve rehberimize nereye gitmek istediğim anlattım, hatta onların tercih ettiği değil de benim istediğim yere gitmek için savaş verdim. Sonunda yine erkenden Yamuna Nehrinin diğer tarafında Tac Mahal’i karşıdan gören en iyi noktayı buldum ki; Nehir kurumuştu… Sudaki yansımayı çekme hayalim de nehrin suyu gibi yok olmuştu…
 
Bir de kendimi "fotoğrafçı" olarak görmüyorum. Benim için fotoğraf çekmek sadece bir hobi. Amacım seyahat ederken biraz olsun iyi fotoğraflar çekebilmek… (Bir de merak edenler için; paylaştığım tüm bu resimleri çektiğim makine Canon Eos 60D ve kullandığım objektif de yine Canon EF-S 18-200 mm. )
 

Perito Moreno’yu ilk gördüğümüz noktadan sonra bir 10 dakika kadar daha yol yapıp buzulun karşısına gidiyoruz. Burada, aracımızdan indiğimiz noktada kafe, restoran, hediyelik eşya dükkânı ve bir de enformasyon merkezi var. Buzulu tam karşıdan görebileceğiniz Primer Balcon’a da gidebileceğiniz yürüyüş yollarına buradan giriyorsunuz. Farklı renklerle gösterilen 3 yürüyüş yolu var…
 
Sonraki 2 saat boyunca serbestiz. İlk konağımız Primer Balcon denilen Perito Moreno’yu doprudan karşıdan gören platform.
 
Burada Perito Moreno tüm ihtişamıyla karşınızda duruyor. Gerçekten çok yakın görünüyor, sanki hemen karşınızda. Karşınızdaki buzulun manzarası güzel olduğu kadar ürkütücü de; Sanki karşınızdaki dev kütle üzerinize doğru geliyor. Aslında geliyor da… Çünkü Perito Moreno hala büyüyen bir buzul. Patagonya’da halen büyümeye devam eden 3 buzuldan biri. Bu büyüme çok az rastlanır bir doğa olayına da neden oluyor.

Yukarıda sözünü ettiğim eşine az rastlanır doğa olayına gelince; Kütlesindeki basınç artışına  bağlı ileriye doğru hareket eden Perito Moreno, zaman zaman yukarıdaki fotoğrafın çekildiği kara parçasına kadar dayanıp, Kopma bölgesi veya Aysberg Kanalı denilen bu dar geçişi kapatıyormuş. Bu kanal kapandığında da Brazo Rico'nun yani gölün güneydeki bölümünün diğer tarafla bağlantısı kalmıyor. Branzo Rico’nun sularını boşaltan bir akarsu bulunmadığı için de bu bölümdeki su seviyesi giderek yükseliyor ve gölün 2 tarafı arasında seviye farkı oluşuyor. Hatta Lago Argentina ve Brazo Rico'nun su seviyeleri arasındaki farkın, geçmişte 30 metrelere ulaştığı olmuş…

Hava, fotoğraf çekmek için kötüydü belki ama başka bir doğa olayını görebilmemiz açısından şanstı. Sürekli çiseleyen, zaman zaman da bana fotoğraf makinemi çantama kaldırtacak kadar artan yağmur, buzuldan parçaların kopmasını kolaylaştırmıştı.

Önce inceden bir gök gürültüsünü andıran ürkütücü bir çatırtı sesi yankılanıyor. Ardından buzul duvarlarından bir bölümü tümden aşağı gölün sularına iniyor. Bir kısmı dağılırken bir kısmı küçük bir aysberg şeklinde gölün sularında yüzmeye başlıyor. Tabii ki yankılanan sesle birlikte ben de dâhil tüm turistler kameralarımıza davranıyor o kırılma anını fotoğraflamaya çalışıyoruz.

Perito Moreno karşısında geçirdiğimiz inanılmaz keyifli 2 saatin ardından yeniden minibüsümüze binip parkın güney tarafına gidiyoruz. Burada güneydeki Branzo Rico sularında yapacağımız tekne turumuz var. Buzula bu kez göl tarafından yaklaşacağız. Turu düzenleyen acente Hielo & Aventura’ya ait tekneyle buzula doğru yola çıkıyoruz. Hava soğuk ama artık yağmur çişelemiyor, ben de neredeyse tüm yolcular gibi teknede dışarıda yerimi alıp fotoğraf çekiyorum... (Bu arada 1 saat kadar süren bu turun maliyeti de 60 USD).
 Buzula bu kez göl tarafından bayağı bir yaklaştıktan ve onlarca fotoğraf çektikten sonra tur sona eriyor ve minibüsümüze binip El Calafate’ye geri dönüyoruz…

Sürecek

(Not: Daha fotoğraflı hali erozgen.blogspot.com'da)

*** “PATAGONYA” bir yazı dizisidir. Yazı dizisinin diğer bölümlerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

http://gezimanya.com/GeziNotlari/patagonya-1-el-chalten-ve-cerro-fitz-roy

http://gezimanya.com/GeziNotlari/patagonya-2-buzul-uzerinde-yurumek

http://gezimanya.com/GeziNotlari/patagonya-4-sili-patagonyasina-gecis-torres-del-paine

http://gezimanya.com/GeziNotlari/patagonya-5-torres-del-paineden-punto-arenasa

http://gezimanya.com/GeziNotlari/patagonya-6-dunyanin-sonuna-giden-yol

http://gezimanya.com/GeziNotlari/patagonya-7-ushuaia-dunyanin-sonundaki-sehir

http://gezimanya.com/GeziNotlari/patagonya-8-ve-son-en-guneydeki-sehrin-sokaklari-ve-ates-topraklari

Çağlar Erözgen

Yazar Hakkında

Çağlar Erözgen

Antalya'da yaşayan bir İzmir'li. Hekim. Gezmek için çalışan bir seyahat bağımlısı. Fotoğraf çekmeye pek meraklıdır. Kitap okur, film izler ve naçizane blogunda yazar.