Çanakkale'de Mutlaka Görülmesi Gereken Yapılar ve Güzellikler

Önemli bir bölümü Marmara Bölgesi’nde bulunan Çanakkale Biga ve Gelibolu yarımadalarına sahiptir. Balıkesir, Tekirdağ ve Edirne ile il sınırı bulunan Çanakkale, tarihi bakımdan oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu ilin en büyük özelliklerinden bir tanesi de dört mevsim turizm potansiyelinin olmasıdır. Tarihi, kültürel ve manevi değerleri, kıyı şeridi ve adaları, jeotermal kaynakları, geniş bitki örtüsü çeşitliliği ile oldukça yüksek bir turizm potansiyeline sahip olmaktadır. Toplam kıyı uzunluğu 671 km olan Çanakkale’de 11 adet mavi bayraklı plaj bulunmaktadır. Birbirinden nitelikli ve özellikli marina ve plajları ile dikkatleri çeker. Ayvacık ise şehrin en fazla mavi bayraklı plajlı ilçesidir. Gökçeada ve Bozcaada ise doğal ve kültürel değerleri bir arada taşıyan ve mutlaka görülmesi gereken yerlerdir. Meşhur Kaz Dağları da Çanakkale’dedir ve her yıl sayısız turisti kendisine çeker. Tarihi bakımdan Truva Savaşı ve Çanakkale Savaşı’na konu olduğu için büyük öneme sahiptir. Çanakkale ayrıca dizi ve filmlere konu olan şirin kasaba ve ilçeleri ile de ün yapmıştır. Görüldüğü üzere hem tarihi hem de doğal pek çok mirasa ev sahipliği yapan Çanakkale’yi gezmek, görmek için sebep çok. Biz de sizler için Çanakkale seyahatinizde mutlaka görmeniz gereken yerleri bir yazı altında toplamak istedik…

Truva Antik Kenti

9 adet şehrin birbiri üzerine kurulmasından oluşmuş olan meşhur Truva Antik Kenti, antik medeniyetlerin beşiği olarak kabul edilmektedir. Yerleşim yeri olarak ilk defa M.Ö. 3000-2500 arasında kullanıldığı bilinmektedir. Heinrih Sclieman tarafından 1871 senesinde Truva’da ilk kazı yapılmış olup 1988 yılından beri de Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır. 1996 yılından bu yana ise milli park statüsünde bulunmaktadır. Truva Antik Kenti pek çok isimle anılmaktadır. Bunlar arasında Vilusa, İlion, Troia, Troya ve Truva vardır. Truva Antik Kenti’ne ulaşım oldukça kolaydır. Konum olarak Çanakkale merkez ilçeye bağlı olan İntepe beldesine ulaşmak yeterli olacaktır. Kazdğları’nın da eteklerinde yer almaktadır. Pek çok Hollywood filmine de konu olmuş olan Truva Atı’nı görmek için bile mutlaka Truva Antik Kenti ziyaret edilmelidir. Çanakkale ziyaretiniz sırasında listenizde ilk sırada gelmesi gereken yerlerden.

Truva

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Birinci Dünya Savaşı esnasında Osmanlı ordusu ve İtilaf Devletleri arasındaki çatışmanın en yoğun yaşandığı yer olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı tarihi anlamda çok büyük bir öneme sahiptir. Çanakkale’ye gelen ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği park 33 bin 500 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı hem doğa ile buluşmak hem de tarihi bir mirasa tanık olmak adına çok iyi bir fırsat yaratıyor. Savaş dönemini, o zorlu koşulları ve ruhunu çok iyi bir şekilde yansıtıyor. Savaş esnasında hayatını kaybeden ve şehit olan 250 binden fazla Türk askerinin yanı sıra Fransız, Yeni Zelanda, Avustralya ve İngiliz askerlerinin de yattığı bir yer olan milli park bu anlamda tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Milli park içerisinde 56 yerli anıt ve şehitlik ile 35 yabancı anıt ve mezar bulunuyor. Her yıl Çanakkale Zaferi’nin kutlandığı 18 Mart’ta ise hem yerli hem de yabancı turistlerin büyük ilgisi ile karşılaşıyor. Çanakkale’ye gelmişken mutlaka bu tarihi milli parkı ziyaret etmeniz önerilir.

Şehitler Abidesi

Şehri ziyaretiniz sırasında görmeniz gereken yerlerin başında gelen ve şehrin en önemli yapılarından bir tanesi olan Şehitler Abidesi, Gelibolu Yarımadası’nda, Çanakkale Boğazı’nın hemen ucunda yer alan Morto Köyü, Hisarlık Tepe mevkiinde yer almaktadır. Bu anıt, 1915 senedinde, 1. Dünya Savaşı esnasında hayatını kaybeden şehitler anısına yaptırılmıştır. Yapı olarak ise dört ayaktan ve bir kubbeden oluşmaktadır. Doğan Erginbaş, İsmail Utkular ve Feridun Kip tarafından tasarlanmış olan abide 41,7 metre yüksekliktedir. Yapıya uzaktan bakıldığında “Mehmetçik”in M harfini görmek mümkündür. Tavan kısmında ise mozaikten Türk bayrağı işlenmiştir. Şeref Holü kısmında ise şair Mehmet Akif Ersoy'un "Çanakkale Şehitlerine" şiirinden bir bölüm yer almaktadır. Anıtın dört ayağında sekiz rölyef bulunmaktadır. Denize bakan dört rölyef deniz savaşlarını anlatırken karaya bakan dört rölyef ise kara savaşlarını anlatmaktadır. Çanakkale ziyareti esnasında görülmesi gereken yerler listenizin başlarında yer almasını tavsiye ediyoruz…

Şehitler Abidesi

Gökçeada

Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada hem Marmara hem de Ege ikliminin kesişme noktası denebilir. Nispeten daha sessiz, doğa ile baş başa kalmak, dinlenmek isteyenler için en ideal rotalardan bir tanesidir. İlçe, Gelibolu Yarımadası’nın tam karşısında olmakla beraber 10 köyü bulunmaktadır. Özellikle yerel lezzetleri dikkat çekicidir. Bunun yanı sıra pırıl pırıl denizi ve sessiz doğası ile tercih sebebidir. Adada hem eski Rum evi hem de modern mimari örnekleri ile karşılaşmak mümkündür. İlk olarak 1456 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına kazandırılmış olup ülkemizin en dikkat çeken tatil cazibe merkezlerinden bir tanesidir. Çanakkale ziyaretiniz sırasında bu meşhur adayı görmek isteyebilirsiniz.

Bozcaada

Türkiye’nin 3. büyük adası olma özelliğini taşıyan Bozcaada, Gökçeada ile birlikte Çanakkale Boğazı’nın Ege’ye açılan bir kapısı niteliğindedir. 1923 senesinde milli güvenlik sebebi ile Lozan Antlaşması neticesinde bu iki adanın kullanımı Türkiye’dedir. İlçenin merkezi adanın kuzeydoğu kısmında bulunmaktadır. Yerleşim alanları ise sadece bu kısımdadır. Alan olarak 38 kilometrekareyi kapsamaktadır. En yüksek noktası ise 192 metrede bulunan Göztepe olmaktadır. Ada içerisinde toplamda 12 burun ve 12 koy yer almaktadır. Bununla beraber ada etrafında 17 küçük adacık da yer alır. Bu adada neredeyse 500 senedir hem Türk hem de Rum uyruklu insanlar yaşamaktadır. Doğal güzellikleri ile dikkat çeken adaya Çanakkale ziyaretiniz esnasında ufak bir ziyaret gerçekleştirebilirsiniz.

Bozcaada

Assos Antik Limanı

Assos bölgesinin en çekici yerlerinden bir tanesi olan Assos Antik Limanı daracık taş sokakları ile görülmesi gereken yerlerden. Burada yüzyıllık taş yapıların restorasyonu yapıldığından bir tarihe tanıklık etmeniz de mümkün oluyor. Restorasyona rağmen yapılaşmada ahengi bozan ya da göz tırmalayan herhangi bir detay bulunmuyor. Limanda birbirinden farklı turistik tesisler hizmet vermektedir. Ayrıca bu liman yüzyıllar öncesinin antik liman havasını hala koruması ile de dikkatleri çekiyor. Mendireğin yeşil ve kırmızı fenerleri antik kent sütunları üzerinde farklı bir ahenk barındırıyor. Gezinizde antik liman kalıntılarının hala net bir şekilde seçilebildiğini görebilirsiniz. Kültür Bakanlığı tarafından 2000 senesinde genişletme çalışması yapılan mendirek ise birçok balıkçı teknesine barınak olmuş durumda. Yerel halk akşamları mendirekte oturarak balık tutma keyfini yaşıyor.

Bayramiç Ayazma

Çanakkale Kaz Dağları’nda bulunan meşhur Ayazma Mesire Yeri, şehrin Bayramiç ilçesine bağlı Evciler Köyü istikametinde bulunuyor.  Bayramiç ilçesine varıldıktan sonra sadece 5 km ilerledikten sonra bu doğal ve görülesi mesire alanına ulaşmanız mümkün. Kavurucu bir yaz gününde biraz olsun serinlemek isterseniz doğru adresiniz. Bayramiç Ayazma olacaktır. Birbirinden farklı ağaçları, buz gibi akan suyu ile Kaz Dağları çevresinde görebileceğiniz en güzel tesislerden birine sahip. Özellikle çevre il ve ilçelerden hafta sonu gezmesi, piknik için pek çok kişi burayı tercih ediyor. Pikniğin yanı sıra doğa sporları ile uğraşanlar da son dönemde burayı sıklıkla tercih ediyor. Trekking tutkunlarının ve kampçıların gözdesi olmuş durumda.

Kilitbahir Kalesi

İstanbul’un fethinden sonra boğazların denetimini kolay bir şekilde sağlamak amacı ile Fatih Sultan Mehmet’in emri ile yaptırılan kale üç yapraklı yonca planına sahiptir. Bu anlamda güçlü bir savunma sistemine sahip olduğunu söylemek mümkündür. Kalede iç kale, dış sur, iç kule bulunmaktadır. Stratejik bir konumda olup gerektiği takdirde boğazı ateş yaylımına tutabilecek bir yapıdadır. Kale hisar peçeye sahiptir. Bunun yanında Kanuni Sultan Süleyman döneminde ek olarak bir kule ve avlu inşa edilmiştir. Çanakkale Savaşı’nda da önemli bir mevzi yeri olan kalenin tarihimizde çok önemli bir yeri bulunmaktadır.

Gelibolu Mevlevihanesi

Ülkemizde bulunan Mevlevihaneler arasında hem en büyük semahaneye hem de en büyük araziye sahip olan Mevlevihane yaklaşık 400 yıllık bir geçmişe sahip. Bir süre askeri bölge içinde kaldıktan sonra ise yapı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1994 senesinde satın alınmış olup onarım çalışmaları neticesinde 2005 senesinde tekrar semahane olarak kullanılmaya başlanmıştır. 15 Mevlevi Asitanesi içerisinde hem en geniş alana hem de en büyük ve haşmetli semahaneye sahip olması ile dikkatleri çekmektedir. 17 Eylül 2005 yılından beri ziyarete açılmış olan Mevlevihane’yi Çanakkale geziniz esnasında siz de ziyaret edebilirsiniz.

Mıhlı Şelalesi

Mıhlı Şelalesi, Çanakkale Ayvacık’a bağlı Küçükkuyu'da bulunmaktadır. Özellikle kavurucu yaz günlerinde bölge halkının rahat bir nefes alması için en sık tercih ettiği yerlerin başında geliyor. Şelale, Küçükkuyu’nun yemyeşil doğasına farklı bir ahenk katıyor. Ayrıca şelaleye giderken yolun 5 km ilerisinde karşınıza çıkacak olan Bağdeğirmen mesire yeri de dinlenmek, bir şeyler yemek içmek isteyenler için oldukça idealdir. Mıhlı Şelalesi’ne giderken yol boyunca sizlere gözünüzü alamayacağınız yemyeşil ağaçlar eşlik ediyor.

Apollon Smintheon Ören Yeri

Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesi, Gülpınar beldesinde bulunan Helenistik dönemin en önemli ve günümüze kadar gelebilmeyi başarmış kutsal alanlarından bir tanesi olarak bilinmektedir. Bugün Kocapınar olarak adlandırılan yer Gülpınar ve çevresindeki tek su kaynağı olmaktadır. Su kaynağı nedeni ile Troas Bölgesi’nde kazısı yapılmış en eski yerleşim yeri olma özelliğini taşımaktadır. Ören yeri içerisinde ise pek çok yeme-içme mekânı bulunuyor. Çanakkale yönünden Gülpınar’a ulaşmak için Ezine-Geyikli yolu tercih edilebilir. Balıkesir’den geliyor iseniz Behramkale ya da Ayvacık istikametini izleyebilirsiniz.

Peynir Kayalıkları / Kaya Mezarları

Kuzu Limanı’nın hemen sol tarafında bulunan Kaşkaval Burnu, şu anda peynir kayalıkları ile bilinen oldukça ilgi çekici heykeli andıran kaya oluşumlarına ev sahipliği yapıyor. Yapı, üst üste dizilmiş peynir kalıplarını andırıyor. Bu nedenle halk arasında böyle bir isim verilmiş durumda. Buraya gitmek için tekne kullanmanız gerekiyor ancak buna değiyor. İster Kaleköy’den isterseniz Kuzu Limanı’ndan balıkçı teknesi kiralayarak Peynir Kayalıklarına ulaşabilirsiniz. Kuzu Limanı’ndan 5, Kaleköy Limanı’ndan ise 15 dakikalık bir tekne yolculuğu ile ulaşmanız mümkün.

Behramkale – Assos

Osmanlı döneminde kurulmuş olan eski bir köy olan Behramkale antik kent içerisinde yer alıyor. İlginçtir antik kent her ne kadar yüzünü güneşin doğduğu güneye dönüş ise köy yerleşimi tam tersi tarafa doğru kurulmuştur. Yerleşim olarak sadece 150 hane bulunuyor. Bu bölge 30 senedir sit alanı olarak koruma altına alındığından sonradan yeni bina inşa etmek ise yasaklanmış durumda. Şu anda hala mevcut durumdakilerin restoresine izin veriliyor. Köyü ziyaretiniz esnasında Assos mimarisinin göz alıcı taş işçiliğini yakından görebilirsiniz. Ayrıca sokakları tarihi dokusunu hala koruduğundan sizleri bir zaman yolculuğuna çıkaracak.

Assos

Çanakkale Deniz Müzesi

Kara ve deniz savaşlarını anlatan bir müzenin yokluğu düşünülerek 1915 yılında kurulmuş bir müzedir. Deniz müzesi, özel kişi ya da kuruluşların, komutanlık arşivinden bağışta bulunulmuş eşyalar ile çeşitlenmiştir. Şu anda Çimenlik Parkı’nın içerisinde bulunan ve 1927 yılında yapılmış olan bina ziyarete açık durumdadır. Müzede birbirinden özel ve değerli parçalar bulunmakla beraber Çanakkale Savaşı'nda da kullanılmış olan Nusret Mayın Gemisi'nin birebir boyuttaki maketini de görmeniz mümkündür.

Alay Şehitliği

12 Aralık 1992 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından inşa edilmiş olan Alay Şehitliği (57. Alay Şehitliği ve Anıtı), Kabatepe-Conkbayırı yolu kenarında yer almaktadır. Savaş yıllarında yabancı askerler buraya Satranç Tahtası adını takmışlardır. Bu şehitlik sembolik olup gerçek şehitlik Çataldere Vadisi’nde yer almaktadır. Bu kahraman alay, yabancı kuvvetlerin ilk çıkarma gününde Anzak askerlerini karşılayarak geri püskürtmüştür. Şehitlik; açık namazgah, anıt, ana mezarlık ve şadırvandan meydana gelmektedir. Çanakkale ziyaretinizde listenizde almak isteyebilirsiniz…