Ülkemizden Birbirinden Eşsiz Mavi Tur Rotaları

Öylesine güzel ve özel bir ülkede yaşıyoruz ki, üç yanı denizlerle çevrili, üç yanı masmavi. Bu mavilik hep vardı ama Mavi tur kavramını dilimize Halikarnas Balıkçısı olarak tanıdığımız Cevat Şakir Kabaağaçlı kazandırdı. Bundan tam 70 yıl önce Bodrum’da balıkçı teknesiyle çıktığı deniz sefaları yeni bir tatil türünün doğmasına sebep oldu. Zamanla Ege ve Akdeniz’de ciddi bir turizm kaynağına dönüşen mavi tur, özellikle Korona sonrası en çok tercih edilen tatil alternatifi haline geldi. Çünkü kalabalık, stres ve elbette ki virüs engin maviliğe uğramıyor. Açık denizdeki tenhalık sosyal mesafe gerektirmiyor. Koşturmuyor, yormuyor, taşınması zor bavullara ihtiyaç olmuyor. Sevdiklerinizle baş başa vakit geçirirken araya yabancılar girmiyor. Her gün başka bir koyda başka bir maviye atlamak, başka bir yeşile bakmak ve kendi konfor alanınızı yaratmak da bu tatili muhteşem bir tatile dönüştürüyor. Ve şu sıralar hepimizin de biraz muhteşemliğe ihtiyacı var!

1

Peki, bir tekneye binip kıyıdan uzaklaştığınızda sizi hangi cennet koylar bekliyor, ülkemizdeki mavi tur rotaları nereler biliyor musunuz? Biz biraz anlatacağız ama anlatılmaz yaşanır diyeceğiz ardından. Tadı damağınızda, güneşi üzerinizde kalacak muhteşem bir tatil dileğiyle!

Bodrum

Mavi tur’a adını veren Bodrum ve çevresi, Avrupa’nın en güzel deniz gezi alanlarından biri. Yaz mevsiminin tatil rotasında Ege’nin en popüler noktası olan Bodrum, Muğla’ya bağlı bir ilçe olup, şarkılarda şiirlerde adı bolca geçen Halikarnas adıyla da biliniyor. Bodrum’un 15. yüzyılda inşa edilen kalesi ve kale içindeki Sualtı Arkeoloji Müzesi tarihi yapılarını temsil ederken; festivalleri, etkinlikleri de ses getiren özelliklerinden. Ama koylarına demir attığınızda Bodrum’un sesi kesiliyor ve büyüsünü sessizliğiyle sürdürüyor.

Bodrum, mavi tur rotalarında güney ve batı olmak üzere iki yakaya ayrılıyor. Güney istikameti Akyarlar Koyu’ndan başlıyor ve Karainci, Ortakent, Bağlar, Bitez, Adaboğazı, Babuç, Çökertme, Orak, Ören koylarını gezip Akbük Koyu ile sonlanıyor. Batı turlarında Yalıkavak ilk durak ve sonrasında Turgutreis, Gümüşlük ve Çatalada gibi cennet koylara geliniyor.

Bodrum çıkışlı mavi turların daha kapsamlı ve konaklamalı olanlarında ise üç güzergah mevcut. İlki Gökova Körfezi ve körfezin doğusuna dantel gibi dağılmış koyları gezebiliyorsunuz. İkinci güzergah Güllük yani Mandalya Körfezi olup Didim, Priene, Milet gibi Karia’nın antik kentleri arasında bir keşfe çıkabiliyorsunuz. Üçüncü istikamet ise Knidos ve Datça bölgesinin içinde olduğu Hisarönü Körfezi’ni kapsıyor. Bu turların süresi ise 4 ila 6 gün arasında değişkenlik gösteriyor.

Şunu da söylemeden geçmeyelim; Bodrum dünyanın en güzel denizine sahip olsa da, koylarının hemen hemen hepsinde yapılaşmalar var. Demir attığınızda alışverişten yeme içmeye kadar her türlü ihtiyacınızı karşılayacak tesislerle karşılaşıyorsunuz.

Fethiye

Akdeniz Bölgesi’nde Likya medeniyetinin tam kalbindeki Fethiye, mavi tur rotalarının ana kraliçesi. Körfezin en gezilesi yerlerinin başında da elbette ki yüzyıllar önce Simena kentinin olduğu Kekova ve Kaleköy koyları geliyor. Bu koylarda su altındaki tarih hazinesini tekneden de görebiliyorsunuz. Mavi turun uğranmadan olmaz yerlerinden Antalya Kaş, Kalkan civarında gezerken, Noel Baba’nın doğduğu yer olan Demre’de kilise ziyareti yapabilirsiniz. Ya da Olimpos, Çıralı’nın eşsiz sahilinde gezebilirsiniz. Bu turda tekne sadece Patara yakınlarında açık denize giriyor, rotanın geri kalanı ise birbirine yakın koylardan oluşuyor.

Fethiye çıkışlı mavi tur rotaları oldukça fazla seçenek içeriyor. Tarih, doğa ve derin mavilikle karşılayan istikametler ise şöyle;

Fethiye – Göcek rotası:Dilerseniz Kelebekler Vadisi, Gemiler Adası ve Ölüdeniz kıyılarını da rotanıza ekleyebiliyorsunuz. Bu tur en az iki günlük bir planlama gerektiriyor.

Fethiye – Marmaris – Fethiye rotası: Dalyan, Ekincik, İztuzu ve Marmaris koylarını kapsayan bir rota olup, ortalama bir hafta sürüyor. Aynı rotayı Marmaris’ten de başlatabiliyorsunuz.

Fethiye – Bodrum – Fethiye rotası: Mavi turun bu en kapsamlı rotasında Dalyan, Marmaris, Gökova Körfezi ve Bodrum civarındaki koyların çoğunu görebiliyorsunuz. Bu tatil için en az iki hafta ayırmanız gerekiyor.

Fethiye

Marmaris

Karia medeniyetinden kalma bir antik kent üzerinde kurulmuş Marmaris’in en eski eseri 16. Yüzyıldan kalma kalesi. Ama Osmanlıdan kalma cami ve kervansaray gibi birkaç eser de görebiliyorsunuz.  Çok büyük bir yat limanına sahip ilçenin yeşil ve mavi bileşkesi muhteşem bir doğası var. Marmaris çıkışlı mavi turlar yön tercihinize göre birçok alternatif sunuyor. En çok tercih edilenler ise şöyle sıralanıyor;

Marmaris – Fethiye rotası: Çift yönlü bir rota ve Fethiye’den de başlayabiliyor. Ortalama bir haftalık bir yolculukla Göcek, Fethiye, Ekincik, Marmaris koylarını gezebiliyorsunuz.

Marmaris – Datça – Marmaris rotası: Marmaris’ten başlayıp Marmaris’te biten bu rota da en az bir hafta sürüyor. Marmaris, Hisarönü, Datça ile devam eden rotada Çiftlik Koyu, Kocaada, Kadırga Koyu, Kumlubük gibi cennet noktalar var.

Gökova

Bodrum – Datça arasında konumlanan Gökova’nın eski adı Kerme Körfezi. Bodrum – Gökova Körfezi arasında bir mavi tura katılmak isterseniz genellikle 8 gün sürüyor.Sadece Gökova Körfezi’nde olmayı planlıyorsanız çam ormanlarıyla sarıp sarmalanmış onlarca koyla karşılaşacaksınız. Sedir Adası, Çanak Koyu, Çamlı Limanı, Okluk Koyu, Değirmen Bükü, Karacasöğüt Koyu, İngiliz Limanı, Löngöz bu koylardan bazıları ve hepsi de ayrı bir keyif yaşatıyor. Mavilikte yüzüp yeşilde yürümek isterseniz günlük ağaçları, çamlar ve zeytinlikler de yolunuza eşlik ediyor. Gökova Körfezi’nin sembolü ise yüksek kayalıklarda gelen yolcuları karşılayan Deniz Kızı Heykeli!

Datça

Dağlar arasına saklanmış denizinde binlerce yılın anısını taşıyan Datça Akdeniz ve Ege’nin birbirine kavuştuğu nokta. Oya gibi işlenmiş bir yarımada olan Datça’nın batısındaki Knidos sizi görkemli feneriyle karşılarken, dağa tırmanıp aşağıya baktığınızda da muhteşem bir manzarayla karşılaşıyorsunuz. Tarih solumaktan hoşlanıyorsanız antik kentini de görmenizi öneririz. Datça koylarında yapacağınız mavi tur Knidos’un ardından Kargı Koyu, Palamut Bükü, Mesudiye, Kurubük, Hayıt Bükü ve Kızılbük rotasıyla devam ediyor.

Datça

Hisarönü

Datça’dan Bozburun’a kadar uzanan Hisarönü tezat güzellikleri bir arada barındıran ve gezginini şaşırtan bir yer desek, görünce siz de hak vereceksiniz. Bu rotada sığ deniz - hırçın deniz, hurmaların sarktığı ormanlar- çorak kalmış topraklar gibi doğa ikilemleriyle karşılaşacaksınız. Datça’dan başlanarak uğranılan koylar ise; Çiftlik Koyu, Gönlücek Bükü, kıyıdan içeri süzülmüş eşsiz güzelliğiyle Bencik Koyu, Selimiye, Kameriye Adası ve Dirsek Koyları. Körfezdeki Selimiye Koyu akşam güneşinin battığı en güzel mavi tur noktalarından ve mis gibi kekik kokusuyla büyülü bir havası var.  Denizde balığı bol Hisarönü, kıyısında ise eski bir tiyatro, deniz feneri ve manastırıyla tarih şöleni sunuyor. Aralarda Kurucabükile Kızılkum plajıyla ünlenmiş Orhaniye gibi koylar da var ve Selimiye – Hisarönü – Orhaniye mavi tur rotası olarak oldukça sık tercih ediliyor. Bu rota dalış yapmak ve antik kent kalıntıları arasında yüzmek isteyenler için de ideal!

Göcek

Sessiz sakin sularıyla bir gölü andıran Göcek, teknelerin uğramadan geçmedikleri dantel bir koy. Bu yüzden en dinlendirici koy olarak da biliniyor. Çam ormanlarıyla kucaklaşan ve kuş sesleriyle neşelenen bir atmosfere sahip Göcek’de yanyana sıralanmış teknelerle oldukça büyük bir marina bulunuyor. Göcek’den doğuya doğru gittiğinizde Atbükü, Killebükü, Boynuzbükü, Sıralıbük, Sarsala Koyu, Taşyaka, Manastır Koyu, Hamam Koyu, Göbün gibi birçok koyda demirleyebilirsiniz. Ayrıca körfezin içinde Yassıca Adalar, Domuz ve Tersane Adası, Bedri Rahmi Koyu gibi küçüklü büyüklü adalar da izlerken keyif veriyor.

Göcek

Bozburun

Mavi turun geleneksel ahşap guletlerinin yapıldığı yer olan Bozburun Marmaris’in güney ucu ve görmeye, gezmeye değer birçok koyu var. Ayrıca bu noktadan Yunanistan’ın Simi Adası’na kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz.

Doğası hem Ege hem de Akdeniz kokan bu koyların çoğu hem rüzgara hem de yapılaşmaya kapalı.Tekneler doğallığını korumuş bu saklı cennetleri keşfedebilmeniz için genelde iki farklı rota alternatifi sunuyor. Eğer Bozburun’un batısını keşfetmek isterseniz Adatepe Koyu, Kuzbükü, Kocabahçe ve Dirsekbükü koylarını kapsayan alternatifi; güneyini gezmek isterseniz Korsan Koyu, Arap Adası, Serçe Limanı, Buruniçi ve Gebekse Koyu’nu kapsayan turu tercih edebilirsiniz.

Ayvalık - Edremit Koyu

Kaz Dağları’nın eteklerindeki Ayvalık aslında bir adalar topluluğu ve mavinin her tonunda onlarca koydan oluşuyor. Edremit Körfezi güzergahını Ayvalık – Ayvacık – Dikili olarak belirlediğinizde Ege’nin en gözde koylarını gezebiliyorsunuz. Dağ, deniz ve ormana doyacağınız bu koylar ise Akvaryum Koyu, Bademli Koyu, Kalem Adası, Assos Behram Kale, Maden Koyu, Çıplak Ada, Çandarlı, Kadırga Koyu, Sivrice, İncirlik Koyu ve Ortunç Koyu. Bu koylardan Bademli’nin asırlık zeytin ağaçlarıyla ve mübadele öncesinden kalma eski Rum evleriyle görsel bir şölen sunduğunu söylemeden geçmeyelim. Kalem Adası ise bir zamanlar adını NaomiCampbell’in tatil yaptığı tek oteliyle duyuran bakir bir ada. Ayvalık nostaljik sokakları, şahane manzarası ve tadı damağınızda kalacak Ege lezzetleriyle tanışmaya değer bir tatil noktası.Ama şunu da hatırlatalım ki, Ayvalık’ın vecivarındaki koyların denizi soğuk. Eğer daha sıcak sularda yüzmek isterseniz Ilıca Koyu’nu tercih edebilirsiniz.

Ayvalık

Güllük

Güllük mavi tur rotalarına Mandalya Körfezi olarak da işaretlenen bir körfez ve içinde küçüklü büyüklü onlarca koy bulunuyor. Didim’in hemen aşağısında Milas ilçesine bağlı olan Güllük tenhalığı ile de hem kalabalıktan bunalanların hem de Korona’dan kaçanların limanı. İki marinası bulunuyor ve merkezini gezerken de keyif veriyor. Dünyayı yelkenliyle dolaşan ilk Türk olan Sadun Boro anılarını kaleme aldığı kitabında Güllük’teki 37 koydan bahsediyor. Mavi tur gezginlerinin çok sevdiği Güllükkoylarından bazıları ise şöyle; Kıyıkışlacık Koyu, Sıcak Su Koyu, Mayınlı Koy, Yamandi Koyu, Ülelibük, Bostancı Koyu, Çamur Banyosu ve Gökliman.

Son olarak şunu da belirtelim ki, değindiğimiz mavi rotalar ülkemizde en çok tercih edilenlerin bir derlemesi. Kendi teknenizle açılacaksanız kendi rotanızı kendiniz belirleyebilir, dilediğiniz limanda dilediğiniz kadar vakit geçirebilirsiniz. Dilerseniz büyük bir marinası olan Kuşadası’ndan Antalya’ya kadar gidebileceğiniz mavi turlar da var. Fakat tur konusunda deneyimlilerin görüşleri uzun bir yolculuk yerine, gizli saklı koyların ve sürpriz güzelliklerin bol olduğu rotalara yönelmek!

Ege ve Akdeniz kıyıları dört mevsim gezilebilmesine rağmen mavi turların en çok bahar ve yaz aylarında keyif verdiğini de belirtmiş olalım. Haziran’dan Eylül sonuna kadar olan dönem mavi tur için en uygun zamanlar olup, tüm yorgunluklarınızı denize dökeceğiniz tekneler sizi bekliyor.