Tiran Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tiran, Arnavutluk’un başkenti ve ülkenin kalbidir. Ülkenin kültürel, siyasal, ekonomik faaliyetler gibi çeşitli alanlarda merkezidir. Arnavutluk’un batısında, Dajti Dağı ile çevrili bir konumda bulunur. Arnavutluk’un başkenti olan Tiran aynı zamanda ülkenin en büyük şehridir. Her yıl çok sayıda turist ağırlayan Tiran, seyahat için tercih edilen gözde şehirlerden birisidir.

Devamını Oku

Tiran ile İlgili

Tiran Nerededir?

Arnavutluk’un başkenti olan Tiran, Balkanlarda bulunuyor. Ülkenin doğusunda bulunan Tiran, Dalmaçya kıyılarına çok yakın bir konumunda bulunsa da denize kıyısı yoktur.

Tiran’a Nasıl Gidilir?

62554510.jpg

Tiran Uluslararası Rahibe Terasa Havalimanı’na uçarak Tiran’a ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan düzenlenen tarifeli uçuşlarla Tiran’a gidebilirsiniz. İstanbul- Tiran arası 1 saat 5 dakikalık uçuş mesafesindedir. Arnavutluk, Türkiye’den vize istemeyen bir ülke olduğu için havalimanında siz karşılayan görevliye ziyaret amacınızı söylediğiniz takdirde ülkeye giriş yapabilirsiniz.

Devamını Oku

Tiran’a Ne Zaman Gidilir?

small-chapel-229360_960_720.jpg

Denize yakın olsa da kıyısı olmayan Tiran, karasal iklim özelliklerine sahiptir. Kışların uzun ve sert geçtiği Tiran’ı ziyaret etmek için en uygun zamanlar ise Mayıs, Haziran ve Eylül, Ekim aylarıdır.

Tiran’da Nerede Kalınır?

Arnavutluk’un en büyük şehri olan Tiran, Avrupa’nın güneydoğu bölümünde yer alıyor. Arnavutluk için hem ticari hem de idari merkez olan bu güzel şehir, kuruluş döneminden itibaren Osmanlı etkisinde olduğuna dair çok sayıda tarihi ize sahip.

Devamını Oku

Tiran İçi Ulaşım

GOPR4293.jpg

Tiran şehir içi ulaşımı otobüsler ve taksilerle sağlanmakta. Şehrin dağlık olması ve ekonomik sıkıntılar yüzünden raylı bir sistem bulunmuyor.

Tiran’daki otobüsler oldukça ucuz. Tek kişilik bilet 40 Lek. Otobüslerin izlediği güzergahlar ve durak bilgileri her otobüs durağında bulabilirsiniz. Ayrıca bu tür bilgiler ve online olarak bilet almak için Tiran toplu taşımanın cep telefonları için olan uygulamasını indirebilirsiniz. Taksi de Tiran içi ulaşımınızda kullanabileceğiniz bir seçenek. Fakat taksi fiyatları oldukça değişkenlik gösteriyor. Herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için binmeden önce pazarlık yapmanızı öneririz.

Toplu taşıma kullanmadan da şehirde gezebilirsiniz. Tiran şehir merkezi fazla büyük olmadığından ve gezilecek yerler birbirlerine yakın olduğundan yürümek güzel bir seçenek olacaktır.

Tiran Mutfağı

Arnavut yemeklerinin ünü tüm dünyaya yayılmıştır. Zengin ve lezzetli yemeklere sahip Arnavut mutfağının en güzel örneklerini de Tiran’da yiyebilirsiniz. Tarihi boyunca İtalya, Osmanlı, Yunanistan gibi devletlerle etkileşim içinde bulunan Tiran’ın mutfağı da bu durumdan etkilenmiştir. Bu etkileşim sonucunda ise ortaya lezzetli yemekler çıkmıştır. Tiran’ın geleneksel pek çoğu yemeği Türk damak tadına yabancı değil. Bu yüzden Tiran geziniz sırasında yemek konusunda hiç zorlanmayacaksınız. Tiran’a kadar gitmişken tadına bakmadan dönememeniz gereken yemeklerden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.

Arnavut ciğeri: Adıyla meşhur olmuş Arnavut mutfağına özgü bu yemeği yemeden Tiran’dan ayrılmayın deriz. Sanılanın aksine genelde tavuk ciğeri ile yapılan bu meşhur lezzet damaklarınızda unutamayacağınız bir tat bırakacak.

Byrek: Türk mutfağından aşina olduğumuz bu lezzet Arnavut mutfağının gözde yemekleri arasında. Ev yapımı yufkanın içerisine çeşitli sebzeler ve peynir konularak hazırlanan Arnavut böreğini Tiran’da her köşe başında bulabilirsiniz. Bu lezzetin tadına bakmak için seyyar satıcıları denemekten çekinmeyin. Tiran’daki genç nüfusun sık sık tercih ettiği bu tezgahlarda sağlıklı ve leziz Arnavut böreklerini oldukça uygun fiyata yiyebilirsiniz.

Elbasan tava: Arnavut mutfağının baş tacı olan bir başka yemek ise Elbasan tavadır. Kuzunun kol kısmındaki etin un, yoğurt ve sarımsakla birlikte güveçte pişirilmesiyle yapılan Elbasan Tavayı Tiran’da mutlaka denemelisiniz. Tiran mutfağının tatlıları Türk mutfağındaki tatlılarla oldukça benzerdir. Tiran’da her mekanda baklava, şekerpare, helva, revani gibi tatlıları bulmanız mümkün.

İçecek olarak da Türk mutfağından etkilenmiş olan Tiran’da mutlaka boza denemelisiniz. Tiran’da sizi şaşırtabilecek bir diğer içecek ise rakı. Tiranlılar rakıyı oldukça seviyor ve sıklıkla tüketiyor. Fakat Türkiye’deki gibi su katarak değil sek bir biçimde. Ayrıca Tiran rakısı Türkiye rakısından biraz daha sert bir tada sahip.

Tiran’da Alışveriş

Tiran’da alışveriş yapmak turistler için genellikle eğlenceli bir aktiviteye dönüşüyor. Tiran’da alışveriş merkezi kültürü yeni yeni gelişmeye başlamış. Şehirde çok sayıda alışveriş merkezi bulunmuyor. Ana caddeler üstünde ve sokaklarda bulunan mağazalar alışveriş için tercih edebileceğiniz yerlerden. Pek çok alışveriş mağazası Myslym Shyri Caddesi üzerinde toplanmış bulunuyor. Bu caddeyi gezdiğinizde ihtiyacınıza göre bir şeyler mutlaka bulacaksınız.

Şehrin pek çok noktasında hediyelik eşyalar satan dükkanlar bulunuyor. Tiran seyahatinizden bir anıyla dönmek isterseniz bu dükkanları gezmenizi öneririz. Tiran’ın çömlek ve seramik ürünleri oldukça meşhurdur. Tiran’dan dönerken küçük biblolar, seramikten yapılmış çeşitli ürünler alabilirsiniz. Yine de alışveriş merkezine gitmek isterseniz Galeria ve City Park adlı avmleri ziyaret edebilirsiniz. Tiran’ın bir diğer ilgi çekici yeri ise semt pazarları. Tiran halkının sıklıkla alışveriş yaptığı semt pazarlarını ziyaret ederek bölge halkının günlük yaşantısına karışabilirsiniz.

Tiran’da Gece Hayatı

tiran_radio_cafe_bar_arnavutluk.jpg

Tiran geceleri oldukça dinamiktir. Şehirdeki eğlence hayatı rengarenk ve hareketli geçmektedir. Şehrin giderek artan genç nüfusunun ve ziyarete gelen turistlerin bunda payı büyüktür. Tiran’da her türlü eğlence anlayışına uygun mekan bulmak mümkün. İsterseniz şehrin merkezindeki barlarda eğlenebilir isterseniz de merkezin biraz dışında kalan daha büyük ve sakin mekanları tercih edebilirsiniz. Fiyat konusunda da farklı bütçelere hitap eden çeşitli mekanlar bulunuyor. Şehir merkezinde bulunan eğlence mekanlarına ulaşım da oldukça kolaydır.

Tiran’da bulunan eğlence mekanlarının büyük çoğunluğuna girebilmek için size eşlik eden bir kadın olması gerekiyor. Ne yazık ki pek çok mekan damsız almıyor. Ayrıca bazı eğlence mekanlarına girebilmek için giriş ücreti ödemeniz gerektiğini hatırlatalım.

Tiran’daki eğlence mekanlarının en tanınmışları parlamento binasının yakınında bulunan yerlerdir. Ulaşım sıkıntısı olmayan bu mekanlar eğlence hayatında lüksü seven ziyaretçiler için idealdir. Bu mekanlar oldukça geniş bir alana sahiptir ve bir kısmının terası vardır. Sıkışık eğlence ortamlarından hoşlanmıyorsanız bu mekanların genişliğini seveceksiniz. Ayrıca teraslı bölümleri tercih ederek ferah bir ortamda eğlencenize devam edebilirsiniz.

Şehirde bulunan eğlence mekanlarının bir kısmı Blok olarak adlandırılan bir bölgede bulunuyor. Tiran’ın genç ve öğrenci nüfusu tarafından sıklıkla tercih edilen bu bölgede çok sayıda bar, canlı müzik yapan kafeler ve gece kulüpleri bulunuyor. Bu bölgedeki eğlence mekanlarının bir kısmı ise tarihi yapıların içerisinde yer alıyor. Özellikle şehri ziyarete gelen turistler tarafından tercih edilen bu mekanlar sizi tarihi bir atmosfer eşliğinde eğlenceye çağırıyor.

Blok bölgesinde bulunan eğlence mekanları çok büyük değiller. Daha küçük ve sakin bir atmosfere sahipler. Gece eğlenceniz sırasında arkadaşlarınızla sohbet etmeyi kaliteli müzikler dinlemeyi isterseniz bu bölgede bulunan eğlence mekanları sizin için biçilmiş kaftan. Tarihi yapıların içinde kalan eğlence mekanlarının apayrı bir atmosferi olduğunu söyleyelim. Tarihe tanıklık etmiş duvarların arasında içkinizi içip, arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz. İsterseniz kendinizi dans pistine atarak Tiran eğlence hayatının tadını çıkarabilirsiniz.

Eğer özel aracınız varsa ya da ulaşım için taksiyi tercih etmekten çekinmiyorsanız merkezin biraz dışında kalan eğlence mekanlarına da gidebilirsiniz. Fakat bu mekanların sayısı çok değil. Tiran gece hayatını deneyimlemek isterseniz en uygun zaman elbette hafta sonlarıdır. Hafta içi çoğu eğlence mekanı açık olmuyor. Açık olanlar ise erken saatlerde kapanıyor. Pek çok mekan hafta içi 12 gibi kapanmış oluyor. Hafta sonları ise asıl hareketine ve heyecanına kavuşan Tiran eğlence mekanları ziyaretçi akınına uğruyor. Tiran’daki eğlence mekanları hafta sonları sabahlara kadar açık oluyor. Dikkat etmeniz gereken tek nokta gitmek istediğiniz eğlence mekanın giriş konusundaki şartları. Mekana damsız alıp almadıklarını ve giriş ücretlerinin ne kadar olduklarını önceden öğrenmeniz kapıda yaşayacağınız sorunların önüne geçecektir. Seyahatinizi Tiran eğlence hayatını deneyimlemeden bitirmemenizi tavsiye ediyoruz.

Tiran Festivalleri

Images.jpg

Arnavutluk’un başkenti olan Tiran her yıl çeşitli festivallere ev sahipliği yapmakta. Tiran seyahatinizi planlarken etkinlik takvimine göz atmanızda fayda var. Tiran Uluslararası Film Festivali: 2003 yılından beri gerçekleştirilen film festivali Arnavutluk’taki iki uluslararası film festivalinden bir tanesidir. Dünyanın dört bir yanından gelen filmlerin yarıştığı festival öğrenci yapımlarını da kabul etmektedir. Her yılın başında etkinlik takvimi açıklanan Tiran Uluslararası Film Festivali’ne denk gelirseniz muhakkak katılmanızı öneririz.

Tiran Uluslararası Gitar Festivali: 2017 yılında beşincisi düzenlenecek olan Tiran Uluslararası Gitar Festivalinde çeşitli ülkelerden gelen gitar sanatçıları katılıyor. Eylül ayında düzenlenen bu festivale özellikle gençler ve müzik tutkunları yoğun ilgi gösteriyor.

Tiran Resmi Tatiller

Yeni yıl: 1-2 Ocak

Yaz günü: 14 Mart

Nevruz: 22 Mart

Katolik paskalyası: 20 Nisan

Ortodoks Paskalyası: 27 Nisan

İşçi Bayramı: 1 Mayıs

Bayrak Günü :28 Kasım

Özgürlük Günü: 29 Kasım

Noel: 25 Aralık

*Yukarıdaki tarihler 2017 yılına aittir. Tarihler yıla göre değişmektedir.

Tiran İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 17

Yangın: 18

Polis: 19

Tiran Türkiye Dış Temsilcilikleri

Tiran’da bulunan Türkiye Büyükelçiliği’nin iletişim bilgileri şu şekildedir:

Adres: Turkish Embassy in Tirana, Albania Rruga e Elbasanit 65 Tirana Albania

Telefon: (+355) 42 380 350 / 1 / 2

E-posta adresi: [email protected]

Tiran Para Birimi

Tiran’da para birimi olarak Lek kullanılır. 1 Türk Lirası 34 Lektir.

Tiran’ın Resmi Dili

Tiran’da konuşulan resmi dil Arnavutçadır. Fakat şehirdeki yaşlı nüfus çat pat da olsa Türkçe anlayabilir. Şehirde Arnavutçanın haricinde İngilizce bilen kişi sayısı oldukça fazladır.

Tiran Saat Farkı

Tiran (GMT +2) ile Türkiye (GMT +3) arasında 1 saatlik fark vardır. Tiran’ın saati Türkiye’den bir saat geridir.

Tiran Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 6oC
    • Şub 7oC
    • Mar 8oC
    • Nis 12oC
    • May 17oC
    • Haz 21oC
    • Tem 24oC
    • Agu 24oC
    • Eyl 20oC
    • Eki 16oC
    • Kas 11oC
    • Ara 8oC

Kısa Kısa

Nüfus: 800.986/ Dil: Arnavutça/ Para Birimi: Lek / İklim: Karasal İklim/ Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün