Kazakistan Orta Asya’da yer alan, tarihi ve yerel dokusuyla seyahat edilmesi gereken belli başlı ülkelerden birisidir. Genel anlamda bu ülkeyi incelediğimizde kültürel faktörler açısından çok yönlü bir ülkeyle karşılaşırız.
Kazakistan aslında tarihi açıdan çok önemli bir konuma sahiptir. Çünkü İpek ve Baharat Yolları’nın tam ortasında bulunduğu için hem Asya hem de Avrupa arasında bir köprü görevi görmektedir. Zamanında değerli kürk, baharat gibi malzemelerin taşınılmasında önemli bir lokasyonda bulunmaktaydı. Bu köprü görevinin olması Kazakistan açısından mühim bir konudur.
Kaynağı Türkçe olan ‘’Kazak’’ kelimesinin anlamının "hür adam" olduğu düşünülmekte ve bu lakabın tarihsel olarak hürriyetlerine düşkün Yörüklerden oluştuğu göz önüne alındığında yerinde bir tanımlama olduğu ortaya çıkmaktadır. Kazak halkının özgürlüğüne olan düşkünlüğü de bu kelime anlamı ile tam anlamıyla bağdaşmaktadır.
Balkaş, 1937 yılında bakırın madenciliği ve erimesine odaklanan bir sanayi kenti olarak kuruldu ve hala şehirde bakır önemli bir konumdadır. Kent, Çin'in yaklaşık 500 km batısında yer almaktadır. Şehrin tarihi, bakır yataklarının madenciliği ve eritme tesisinin geliştirilmesi ile yakından bağlantılıdır. Bu sebeple madencilik burada önemli bir detaydır.
Balkaş Kazakistan’ın doğu kesiminde konumlanmış bir şehir olmakla birlikte bu toprakların verimli oluşu ile birlikte burada yaşayan halk tarım, hayvancılık gibi belli ana meslek dalları ile ilgilenmiştir. Doğal güzellikler açısından değerlendirdiğimizde ovalar, platolar, özel göller gibi birçok doğa harikasına sahiptir.
Balkaş Nerededir?
Balkaş Kazakistan’ın doğu kesiminde bulunur. Balkaş, Balkaş Gölü’nün kenarında kurulmuştur.
Balkaş’ın İklimi Nasıldır?
Balkaş yüksek ovalar ve platolar nedeniyle karasal iklime sahiptir. Balkaş, ılık yazları ve çok soğuk kışları olan yarı kurak bir sahiptir. Yağış yıl boyunca düşüktür. Kar, kış aylarında hafif olsa da yaygındır. Burada çok sıcak yazların ardından soğuk kışlar yaşanır. Ülkede kış ve yaz ayları arasında sıcaklık farkı fazladır. Hava sıcaklığı Ocak ayında ortalama -35°C'den -4°C'ye kadar; Temmuz ayında ise +19°C'den +35°C'ye kadar farklılık göstermektedir.
Balkaş’a Nasıl Gidilir?
Türkiye üzerinden Balkaş’ a direkt uçuş bulunmamaktadır. Ancak Astana ve Almatı üzerinden Balkaş’a geçiş yapabilirsiniz. Bazı uçak firmaları ile Almatı (ALA) ve Astana (TSE) havaalanına uçabilirsiniz. Aynı zamanda, Ukrayna Havayolları'nın Kiev üzerinden, Azerbaycan Havayolları'nın Bakü üzerinden, Aeroflot'un Moskova üzerinden uygun fiyatlara aktarmalı seferlerini de kullanabilirsiniz.
Balkaş’ta Ne Yenilir?
Bu kültürün mutfağı çok yabancısı olduğumuz bir mutfak değil, ama Türk mutfağından ayrıldığı yerler var olması kaçınılmaz. Bunun sebebi kendilerine has bir kültürün var olmasıdır. Tarihin eski dönemlerinde avcılık yeteneğini geliştirmiş olan bu halk, geçmiş deneyimlerine dayanarak hala et ağırlıklı bir beslenme ile hayatlarına devam ediyor. Kazak sofralarının vazgeçilmezleri arasında kuzu, koyun, sığır, at ve deve etleri yer alıyor.
Kazakistan’ın yöresel tatları arasında bulunan ve ziyaret ettiğinizde mutlaka yemeniz gereken tatlar arasında ise beş parmak, Kazakşa şorba, Uygur mantısı, bavursak ve kazkarta yer alıyor. Aynı zamanda kısrak sütünden yapılmış kımız ve deve sütünden yapılmış subat da Kazak halkının sofralarından eksik etmediği içecekler arasında.
Balkaş’ta Gezilecek Yerler
Balkaş, Kazakistan’ın doğu kısmında yer aldığı için seyahat açısında en çok ilgi gören yerlerin başlarında gelmektedir. Balkaş Gölü doğal güzelliği ile turizm açısından büyük bir öneme sahiptir. Balkaş Gölü, turistler tarafından her dönem ziyaret edilmektedir.
Ülkenin doğal kaynaklarını, ulusal parklarını, eşsiz doğasını, bitki ve çiçek örtüsünü koruma konusu üzerinde önemle durulmaktadır. Çünkü Kazakistan’ın Balkaş şehri bölgenin en sık ziyaret edilen ekolojik gezi noktasıdır ve ülke bu zenginliğini en iyi şekilde koruma altına almaya çalışmaktadır. Şehir, bozulmamış çeşitliliği ile görülmesi gereken bir şehirdir.
Dinlenmek ve aynı zamanda doğal güzellikler görmek isteyenler Balkaş’ın dinlence yerlerini, kaplıcalarını, tedavi edici çamur banyolarını ve mineral su kaynaklarını tercih edebilirler.
Balkaş Gölü
Orta Asya’da bulunan bir göldür ve Asya’nın en büyük göllerindendir. Asya’da Aral ve Baykal göllerinden sonra en büyük üçüncü göl olarak gelir. Ayrıca dünyanın en büyük 15. gölü ünvanını taşır. Ayağı bulunmayan gölde balıkçılık yapılır ve tuz çıkarılır. Bu da ülke açısından büyük önem arz eder. Ayrıca Kuzey kıyısında çıkarılan bakır, göl kıyısındaki en büyük kent olan Balkaş’ta işlenmektedir. Bu durum ülke ekonomisi için son derece önemlidir.
Balkaş Korusu
Aynı zamanda Balkaş’ta gezilmesi gereken bir diğer yer ise Balkaş Korusu’dur. Burası 2018 tarihinde bir milli parka dönüştürülmüştür. Park alanının toplam ölçüsü 415 bin 164 hektardır. Bu milli park alanı birçok ağaç türünü kendinde barındırmaktadır; dere ve saksoa ormanları buna örnek olarak gösterilebilir. Bu milli park alanı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın biyolojik çeşitlilik ve ekosistemlerinin korunmasına yönelik desteklenmiş bir projedir.