Madagaskar Hakkında Temel Bilgiler

baobs-madagascar_3504209b.jpg

Madagaskar ya da resmi adıyla Madagaskar Cumhuriyeti, dünyanın dördüncü büyük adası konumundadır. Afrika kıtasına bağlı bir ada ülke konumunda olup, kıtanın doğu kesiminde Hint Okyanusu'nun batı kısmında yer almaktadır. Mozambik Kanalı ülkeyi Afrika ana kıtası ile birbirinden ayırır. Ülke ismi olan Madagaskar herhangi bir yerel dilden ortaya çıkmış bir isim değildir.

Marco Polo anılarında dolaylı yollardan bilgi edindiği ve Afrika'da tarifsiz zenginliğe sahip bir ada olarak tanımladığı adadan karışıklık sonucu Somali'de bulunan Mogadişu şehrinin isminin farklı bir formu olanMadageiscar olarak bahsetmiş, adanın ismi bu şekilde kalmıştır. Doğal güzellikleriyle meşhur Madagaskar’da sayısız ulusal park ve endemik bitki ve canlı türleri vardır.

Madagaskar'da konaklama yapmayı düşünüyorsanız en iyi fırsatlar için buraya tıklayabilirsiniz.

Tanıtım Videosu:

Magadaskar’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Madagaskar’ın başkenti Antananarivo'dur. Madagaskar kendi içerisinde faritra olarak adlandırılan 22 bölgeye ayrılmıştır. Söz konusu 22 bölge de yine kendi içerisinde fivondronana olarak adlandırılan 119 ilçeye ayrılmıştır.

Madagaskar Nerededir?

Güney yarımkürede yer alan Madagaskar adası, ada ülkesi olması nedeniyle sınır komşusu bulunmamakta olup, en yakın anakara ülkesi adanın batısında yer alan Mozambik'tir. Bunun haricinde komşu ada ülkeler ise kuzeybatıda KomorAdaları ve Fransa denizaşırı bölgesi Mayotte, doğuda Mauritius ile yine Fransa denizaşırı bölgesi olanRéunion adalarıdır.

Madagaskar’a Nasıl Gidilir?

Magadaskar’a İstanbul ve Ankara’dan direkt ve aktarmalı uçuşlar vardır. Bu uçuşlar Antananarivo’ya yapılmaktadır.

Magadaskar’a Ne Zaman Gidilir?

Madagaskar’ı gezmek için en uygun zaman aralığı hem mevsimsel geçiş dönemi olmasından ötürü hem de yağış ve sıcaklık durumu açısından nisan-mayıs aylarıdır.

Madagaskar Kültürü

fihavanana-madagascar.jpg

Madagaskar'da yaşayan farklı etnik kökene sahip gruplar kendi inanışlarına göre yaşamaktadır. Ada genelinde yaygın olan çekirdek kültürel özellikler güçlü ve birleşik bir Madagaskar kültürünün kimliğini oluşturmaktadır. Ortak bir dil vardır. Geleneksel Madagaskar dünya görüşünü vurgulayan değerler fihavanana (dayanışma), vintana (kader), tody (karma) ve hasina (kutsal yaşam gücü) olarak adlandırılmaktadır. Ülke genelinde kendi ifade etmenin en önemli kültürel yollarından biri de müziktir. Madagaskar'da müzik yelpazesi geleneksel halk müziklerinden, kıyı kesimlerinde salegi olarak adlandırılan müziğe kadar uzanmaktadır.

Madagaskar Mutfağı

820x480xMadagascar-Cuisine-820x480.jpg.pagespeed.ic.SvSapv0_pX.jpg

Madagaskar mutfağı Hint Okyanusu çevresindeki mutfaklardan etkilenmiş, Afrika, Uzakdoğu Asya, Çin ve Avrupa mutfakları etkisinde çeşitlenmiştir. Madagaskar mutfağı pirinç temellidir. Laoka adı verilen yerel sosları meşhurdur. Bu sos zencefil, soğan, sarımsak, domates, vanilya, köri ve tuzdan yapılır, bitkisel ya da hayvansal protein kaynakları içerebilir. Kırsal bölgelerden pirinç yerine mısır ya da yuka kullanılır. Meyve çeşitleri bakımından çok zengin bir mutfağı vardır. Ülkede rom, bira ve şarap içilir.

Madagaskar’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

Raffiaadı verilen endemik bir palmiye türünün yaprakları ve kabuklarından yapılan oyuncaklar Madagaskar’a özgü en güzel hediyelik eşyadır. Ülkede ayrıca el yapımı kumaş üretimi, nakış ve kumaş süslemeye dair el sanatları çok gelişmiş olduğu için bu tür hediyeler de düşünebilirsiniz.

Madagaskar Festivalleri

Magadaskar’da turistlerin yerel kültürü deneyimlemelerine aracılık edecek birkaç önemli festival vardır. Bunlardan biri mart ayında kutlanan Madagaskar Yeni Yılı Festivalidir. Festivalin yerel dildeki adı Alahamady Be’dir. Ülkenin geleneksel müziklerinin sergilendiği DoniaFestivali mayıs ve haziran ayında Nosy Be şehrinde kutlanır. Fisemana ve Famadihana isimli iki etnik festival vardır. Başkentte düzenlenen Gasytsara adlı çağdaş müzik festivali de önemli bir turistik etkinliklerdir.

Madagaskar’da Önemli Günler / Bayramlar / Tatiller

Yılbaşı (1 Ocak)

Paskalya Pazartesi (Paskalya’dan önceki son pazartesi)

Paskalya

Şehitler Günü (29 Mart)

1 Mayıs İşçi Bayramı (1 Mayıs)

İsa’nın Göğe Yükselişi (5 Mayıs)

Hamsin Yortusu (15 Mayıs)

Bağımsızlık Günü (26 Haziran)

Meryem’in Göğe Kabulü (15 Ağustos)

Azizler Günü (1 Kasım)

Noel (25 Aralık)

Madagaskar’ın İklim ve Hava Durumu

Madagaskar genelinde coğrafi konum gereği farklı iklimler yaşanabilmektedir. Kasım ile nisan aylarında sıcak ve yağışlı bir iklim yaşanırken, mayıs ile ekim ayları arasında kurak ve soğuk bir süreç yaşanır. Ülkenin doğu kıyıları belirli aralıklarla şiddetli tropikal fırtınalara ve siklonlara maruz kalabilmektedir. Adanın orta kesiminde yer alan yüksek yaylalarda serin ve kurak bir iklim hâkimdir. Ülke genelinde ortalama yıllık sıcaklık değerleri 25 derece düzeyindedir. Bu yıllık ortalamasına rağmen sıcaklıklar kıyı kesimlerinde daha yüksek, iç kesimlerde ise 0 derece de altına düşecek kadar düşük değerlere ulaşabilmektedir.

Madagaskar’ın Kısa Tarihi

İlk dönemlerde yerleşimin az olduğu Madagaskar'da, nüfusun artması ile birlikte Sakalavalar, Merinalar ve Betsileolar tarafından krallıklar kurulmuştur. 10 Ağustos 1500 tarihinde Portekizli denizci Diogo Dias adaya ilk ayak basan Avrupalı olmuştur. Ada ilk olarak 1641 yılında ilk önce Hollandalılar ve daha sonraki dönemlerde de Britanyalı ve Amerikalı tüccarlar adına dolaşan gemiler tarafından uğrak yeri olarak kullanılmıştır.

Devamını Oku

Madagaskar Ekonomisi

Madagaskar ekonomisi gelişmekte olan ülke profili sergilemektedir. Ülke genelinde kakao, vanilya, şeker kamışı, karanfil, kahve, pirinç, manyok, fasulye, muz ve fıstık tarımsal ürün olarak ekilip yetiştirilmektedir. Bunun haricinde kümes hayvanı yetiştiriciliği de ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Tarımsal ürünlerin dışında endüstriyel alanda da deniz ürünleri, sabun, bira, deri, şeker, cam, çimento, kâğıt, otomobil montaj, madencilik gibi ürünler üretilerek ya da imal edilerek ekonomiye katkı sağlanmaktadır.

Madagaskar’da Din ve İnanış

Madagaskar geleneksel inanç sistemine sahip bir ülkedir. Atalarıyla aralarındaki bağı da sembolize eden bu inanç sisteminde tapınak ziyaretleri ve famadihanaadını verdikleri inanç pratikleri söz konusudur.

Madagaskar Türkiye Dış Temsilcilikleri

ANTANANARIVO BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Ambassade de Turquie Hotel Carlton Chambre no:1410 Rue Pierre Stibbe – B.P.959 Antananarivo 101/ Madagaskar

Telefon: +261 20 22 440 38

Faks: +261 20 22 451 79

[email protected]

http://antananarivo.be.mfa.gov.tr

Madagaskar’da Konuşulan Diller

Madagaskar’da Malaya-Polinezya orijinli Malagaşça dili konuşulmaktadır. Her ne kadar resmi bir dili olmasa da uzun yıllar Fransa etkisinde kalan ülkede Fransızca resmi dil muamelesi görmektedir. Nüfusun hemen hemen tamamı ikinci dil olarak Fransızca bilmektedir.

Madagaskar Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 19.5oC
    • Şub 19.6oC
    • Mar 19oC
    • Nis 18oC
    • May 15.8oC
    • Haz 13.7oC
    • Tem 13.2oC
    • Agu 13.5oC
    • Eyl 15.2oC
    • Eki 17.3oC
    • Kas 18.7oC
    • Ara 19.4oC

Kısa Kısa

Nüfus: 22.434.363 Dili: Malgaşça, Fransızca Para Birimi: Ariary İklim: Tropikal İklim