Nijerya Hakkında Temel Bilgiler
Batı Afrika'da yer alan Nijerya'nın sınırları kuzeyde Nijer'le, kuzeydoğuda Çad'la, doğuda Kamerun'la, güneyde Atlas Okyanusu'yla, batıda Benin'le çizilmiştir. Ülke 1960'ta bağımsızlığı kazanmıştır.
Batı Afrika'da yer alan Nijerya'nın sınırları kuzeyde Nijer'le, kuzeydoğuda Çad'la, doğuda Kamerun'la, güneyde Atlas Okyanusu'yla, batıda Benin'le çizilmiştir. Ülke 1960'ta bağımsızlığı kazanmıştır.
Federal başkanlık cumhuriyetiyle yönetilen Nijerya 36 eyalet, eyaletlere bağlı 589 yerel birime ve 1 federal başkent olarak bölünmüştür. Başkenti Abuja'dır. Büyük şehirleri: Lagos, Kano, Ibadan, Benin City, Jos, Ilorin, Kaduna, Enugu ve Warri'dir.
Nijerya'ya Türkiye'den seyahat etmek istiyorsanız hem aktarmasız uçuşlar hem de aktarmalı uçuşlar bulunmamaktadır. Uçuşlar ülkenin başkenti olan Abuja'da bulunan Nnamdi Azikiwe International Airport'a gerçekleştirilmektedir.
Nijerya genel olarak yıl içerisinde yüksek hava sıcaklıklarına sahiptir. Nijerya’ya gitmek için yağmurlu bir mevsimde mi yoksa kurak bir mevsimde mi gidilmek istediğine karar verilmesi gerekmektedir. Yağmurlu sezon Nisan ayından Ekim ayına kadar sürmektedir ve sıcaklıklar oldukça düşmektedir. En çok yağmur alan ay ise Haziran ayıdır. Kurak sezon Kasım ayından Mart ayına kadar hâkimiyet göstermektedir. Hava sıcaklığı 38 dereceye kadar yükselmektedir ancak akşam 12 dereceye kadar düşebilmektedir.
Nijerya tehlikeli bölgelerden bir tanesidir. Bir Nijeryalı tanıdığın yanına ya da onunla gidilmediği sürece ülkenin keyfi çok da çıkarılmayacaktır. Suç oranı oldukça yüksektir, özelliklede Lagos'ta. Nijerya deltası turistler için güvenli bir bölge değildir. Militan gruplar ve devlet arasında bu bölgede çatışmalar yapılmaktadır.
Nijerya mutfağı çok geniş bir yemek yelpazesine sahiptir. Biber çorbası, bamya çorbası, jollof pirinç, yer fıstığı çorbası, ogbono çorbası, owerri çorbası (Nijerya'nın en pahalı çorbası), puff-puff (kızartılmış doughnut) ve daha birçok değişik tat bulunmaktadır. Bir başka çorbası ise 404 biber çorbasıdır. 404 'köpeketi' anlamına gelmektedir. Her bölgede bulunmamakla birlikte barbarlık olarak görülmektedir, genel olarak ülkenin batı kesiminde görülmektedir. Yiyecekleri oldukça baharata ve farklı tatlara sahiptir. Biber kullanılacağı zaman çok acı olduğu unutulmamalıdır.
Nijerya'ya gidildiğinde yenilmesi gereken yemekler arasında MoinMoin önceliklidir. Moin Moin fasulyeyle yapılan bir kektir. İçerisinde bazen parça etler ve yumurta bulunabilmektedir. Jollofpilavı domates sosu ve pilavla yapılan Nijerya'nın lezzetli yemeklerinden biridir.
Yer elması, tatlı patates, suya (şişe geçirilmiş karaciğer ve et ızgara), keçi ve antilop eti, mango en çok tüketilen yemek arasında sayılabilir.
Bu tatlar çok alışık olunduk tatlar olmamakla birlikte merkezi bölgelerde birçok turistik restoran bulunmaktadır. Ancak bu restoranlar oldukça pahalıdır.
Alkol oldukça pahalıdır. Bira üretimi Nijerya'da oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Guinness'in İrlanda dışında bira ürettiği yerlerden biridir. Aynı ürün olmamakla birlikte, oldukça iyi üretilmektedir ve daha serttir. Ucuz içkilerden biri ise cindir. Yerel yapılan alkolün sağlığa zararlı olduğu söylenmektedir. Dikkat etmekte fayda bulunmaktadır. Plastik şişede satılan suların alınması önerilmemektedir. Kaynatılmadığından dolayı birçok hastalığı barındırma şansı bulunmaktadır.
Nijerya'dan dönerken getirilebilecek en güzel hediyelik eşyalar maskeler, yerel kıyafetler, yerel takılar, boyalar, deri terlikler, sandaletler, dokuma rafya paspaslar, çantalar, şapkalar ve Benin krallığının replika heykelleridir. Hediyelik eşyalar daha çok Lagos'ta bulunmaktadır. Merkezden 14 kilometre uzaklıktaki Oyubo Market ise yerel ürünler bulabilmek için en gözde yerlerden birisidir.
Nijerya'nın, olumsuz özelliklerinin yanı sıra başka bir yer karşılaşılamayacak değişik, renkli, eğlenceli bir festival hazinesi bulunmaktadır. Kültür, film, balık, din, müzik ve daha birçok alanda festivaller yapılmaktadır.
Eyo Festivali en değişik ve eğlenceli festivallerinden bir tanesidir. Bu göz alıcı kutlama Lagos Adası'nı şubat ayında bembeyaz kıyafetlere bürümektedir ve dünyanın dört bir yanından turistleri buraya çekmektedir. Dansçılar, sanatçılar gösteriler yapmaktadır. 'Eyo' ise festivalde performans sergileyenlere denilmektedir.
Adı bilinen çoğu festivali güzelliğiyle, eğlencesiyle geçebilecek bir başka festival ise Calabas Festivali'dir. CrossRiverEyalet halkının, hem geleneksel hem de modern yaşam tarzını harmanlayarak oluşturdukları yaratıcılığın ve kültürün kutlamasıdır. LagosKarnavalı, CalabasFestivali gibidir ancak biraz daha farklı ve biraz daha renklidir.
Osun Festivali, her yıl Temmuz veya Ağustos ayında kutlanmaktadır. Nehir tanrıçası Osun için düzenlenen bu festival bir hafta sürer ve insanlar problemlerine çözüm bulmak üzere bu festivale akın etmektedirler.
Yoruba topraklarının en güçlü tanrısı Sango için yapılan Sango Festivali geçmişi hatırlamak, kültürü ve geleneği kutlamak, istihdam ve sağlık istemek için düzenlenmektedir.
Yedi gün, birkaç Noel önce PortHarcourt'ta Noel'den birkaç hafta önce yedi gün süren Carniriv iki karnavalı birleştirmektedir. ÇağdaşKarayip tarzı ve kültürel bir karnaval olan Carniriv, ‘Bahçe Şehri'ni çok renkli bir hale getirmektedir ve River'sState'in en çok turist çeken etkinliğidir.
Benin Festivali dört yılda bir Benin'in yağmurlu sezonun sonunda yapılmaktadır. Binlerce insan buraya gelmektedir. Bu bir çöpçatanlık festivalidir. Törenlerle birlikte insanlar tanıştırılmaktadır. Eskiden erkekler çıplak katılırken bu festivallere artık giyinmektedirler.
Port Harcourt Kitap Festivali, Lagos Kitap ve Sanat Festivali, Ake Sanat ve Kitap Festivali, Badagry Festivali, Durbar Festivali, Igogo Festivali, Sango Festivali, Ogwashi Ukwu Karnavalı, Lagos Fotoğraf Festivali, Lagos Uluslararası Film Festivali (Ağustos), Afrika Ulusal Film Festivali (Eylül), Calabas Karnavalı, Carniriv, Felabration, FESTAC 77, Yam Festivali, Argungu Balık Festivali (Şubat) önemli festivalleri arasındadır ve daha birçok festivale ev sahipliği yapmaktadır.
Hz. Muhammed'in Doğum günü (03 Ocak)
Resmi Tatil (04-06 Ocak)
Paskalya (27 Mart)
Good Friday (29 Mart)
Paskalya Pazartesisi (06 Nisan)
İşçi Bayramı (01 Mayıs)
Demokrasi Günü (29 Mayıs)
Ramazan Bayramı
Kurban Bayramı
Bağımsızlık Günü (03 Ağustos)
Id- El Kabir (24-25 Eylül)
Nijerya Milli Günü (01 Ekim)
İslam Yeni yılı (14-15 Ekim)
Noel (25 Aralık)
Boxing Day (26 Aralık)
Kıyı kesimlerinde, sıcaklıklar 32 dereceye kadar yükselebilmektedir. Aşırı nem görülmektedir ve geceleri oldukça sıcaktır. İç kesimlerde iki ayrı sezon görülmektedir. Yağmurlu sezon Nisan ayından Ekim ayına kadar sürmektedir ve sıcaklıklar oldukça düşmektedir. En çok yağmur alan ay ise Haziran ayıdır. Diğer sezon ise kurak sezondur. Kurak sezon kasım ayından mart ayına kadar hâkimiyet göstermektedir. Hava sıcaklığı 38 dereceye kadar yükselmektedir ancak akşam 12 dereceye kadar düşebilmektedir.
Nijerya bir milenyum boyunca birçok krallığın ve kabile devletlerinin yaşadığı topraklar olmuştur. 19. yüzyılın başlarında İngiliz koloni sömürgesinin baskısı altında kalmıştır. Başlıca köle ticaret merkezlerinden biri olan ülkeden yirmi milyona yakın Nijeryalı'nın esir olarak satıldığı düşünülmektedir. Nijerya 1960 yılında resmen bağımsız bir federasyon haline geldi ve 1967-1971 yılları arasında bir iç savaşın içine düşmüştür. Birçok askeri darbeye şahit olan ülke petrolün bulunmasıyla iç karışıklıkları yatıştırmaya başlamıştır. Nijerya, Afrika'nın en gelişmiş ülkelerin biri konumuna gelmiştir.
Nijerya'nın ana gelir kaynakları petrol ve tarımdır. OPEC üyesi olan ülke dünyanın yedinci büyük petrol üreticisi durumunda olmasına rağmen dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer almaktadır. Nijerya kakao ve kauçuk üretiminde dünyada altıncı sırada bulunmaktadır. Yüzde 25’i tarıma elverişli olan topraklarda yerfıstığı, pamuk, palmiye ağaçları, sebze ve meyve türleri, kakao, kauçuk tahıl ürünleri, hurma ve yerfıstığı yağı, kereste ve kola cevizi yaygın olarak yetiştirilmektedir.
Nüfusun yüzde 50sinin inandığı İslam dinidir.
Halkın yüzde kırklık kesimi Hristiyanlığa, geriye kalan yüzde onluk kesimi ise Musevilik, Ateizm ve diğer inanışlara bağlıdırlar.
Adres: No: 5, Amazon Street (Minister's Hill) Maitama, Abuja-Nigeria
Telefon: 234 803 648 89 81
234 807 49 49 503
E-posta: [email protected]
İnternet sitesi: http://abuja.be.mfa.gov.tr/
Çalışma Saatleri: Pazartesi - Cuma (09.00 - 13.00)(14.00 – 17.00)
Nijerya'nın resmi dili İngilizcedir. Ülkede 500 den fazla dil konuşulmaktadır. Bu dillerin içerisinde, yerel halkın konuştuğu en yaygın üç dil Hausa, İbo ve Yoruba'dır. Fransızca ise başka dillerle birlikte karıştırılarak kullanılmaktadır.
Yerel Saat -
Kur Farkı -
Priz Tipi
Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)
Yıllık Ortalama Sıcaklık
Kısa Kısa
Nüfus: 182.202,000 Dili: İngilizce Para Birimi: Nijerya Nairas (NGN) İklim: Tropikal iklim Big Mac Index: 2,1 USD