Tunus Şehri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tunus.jpg

Tunus Şehri, kendisiyle aynı adı taşıyan ülke Tunus’un başkentidir. Hak-el Vadi Limanı’nın 12 kilometre güneybatısında ve Tunus Körfezi’ne açılan Tunus Gölü’nün yanında yer alır. Tunus ülkesinin en büyük kenti olan Tunus şehri yönetim, ticaret ve endüstri açısından ülke çapında epey gelişmiştir. Kuzey Afrika’da Akdeniz’e kıyısı bulunan bu şehir Malta Adası’na başta olmak üzere Avrupa ülkelerine o kadar yakındır ki birçok Avrupa şehrinden buraya denizle ulaşmak mümkündür.
Tunus Şehri’nin tarihi, çok eskiye dayanır. Bilindiği kadarıyla önceleri göçebe Berberiler burada yaşamaktaydı. Ege ve Akdeniz’de ticaret yapan Fenikeliler MÖ 1000 yılında Tunus’a ticaret merkezleri kurmaya başlamışlardı. Sonraları MÖ 5. yüzyıl civarında Fenikeliler gelip Tunus’a yerleşmeye başladılar ve Kartaca bölgesine bugünkü tarihi önemini vermiştir. Şehir 6. yüzyılda da Bizans’ın egemenliği altına girmiştir. 16. yüzyılda Tunus, Barbaros Hayrettin Paşa’nın seferi ile Osmanlı hakimiyeti altına girdi. 1830 yılında Fransa’nın Cezayir’i işgal etmesiyle Tunus Avrupa’da iyice önem kazandı. Böylelikle Fransa Tunus’a 1881 yılında asker çıkardı. İki yıl içerisinde de Fransız hakimiyeti tamamıyla başlamış oldu. 78 yıl süren Fransız egemenliği sonucunda Tunus ülkesi 1956 yılında tamamen bağımsız kendi ülkesini kurmuş oldu. Habib Bourguiba öncülüğümde gerçekleşen bağımsızlık mücadelesi sonucunda bugün Tunus Şehri’nde en büyük ve en önemli caddelerden birinin adını almış oldu.

 

Devamını Oku

Tunus Şehri ile İlgili

Editörün Kaleminden

Tunus Şehri Nerededir?

Tunus şehri aynı adı taşıyan Tunus ülkesinin başkentidir. Kuzey Afrika’da bulunur ve Akdeniz’e kıyısı bulunmaktadır. Hak-el Vadi Limanı’nın 12 kilometre güneybatısında Tunus Gölü’nün yanındadır. Tunus ülkesi, Cezayir’in doğusunda ve Libya’nın batısında bulunmaktadır.

Tunus Şehri’ne Nasıl Gidilir?

Tunus şehrinde şehir merkezinden 8 kilometre uzakta Tunis Carthage Havaalanı adında bir havaalanı vardır. İstanbul’dan buraya direkt uçuşlar bulmak mümkündür. Havaalanından gündüz otobüs ile, geceleri de taksi ile şehir merkezine geçebilirsiniz. Kendi aracınızla bir seyahate çıktıysanız Tunus’ta sıkıntı yaşayabilirsiniz çünkü trafik levhaları az ve anlaşılması zor. Tüm levhalar harflerle başlar ve bir numara ile devam eder. P ile başlayıp 1’den 8’e kadar olan numaralar Tunus şehrini gösterir. Şehirde Tunus Merkez İstasyonu adında bir tren istasyonu da mevcuttur. Ülkenin diğer şehirlerinden gelecekseniz treni tercih edebilirsiniz, ucuz ve rahattır. Bunun yanında otobüs de ülke genelinde ulaşımda oldukça tercih edilen bir yoldur. Otobüs hatlarının ana hedefi Tunus şehridir ve şehirde iki ana otobüs terminali vardır: Gare Bab Saadoun ve Gare Bab el Fellah.

Bab Saadoun, güney şehirlerinden gelecekseniz kullanmanız gereken istasyondur. Buradan şehir merkezine ulaşım için otobüs kullanmanız gerekir fakat kuzey şehirlerinden gelecekseniz kullanmanız gereken istasyon Bab el Fellah’tır. Buradan şehir merkezine yalnız taksi ile gidiş mevcuttur. Akdeniz kıyısında bir şehir olduğu için Avrupa’nın birçok şehrinden deniz ulaşımı da mümkündür. Örneğin; Cenova, Palermo, Marsilya gibi şehirlerden deniz yoluyla Tunus şehrine gelebilirsiniz. Şehirde birkaç liman bulunduğu için nereye gitmek istediğinize ve bu bölgelerden limanlara ulaşım yollarına iyice baktıktan sonra bilet almalısınız.

Tunus Şehri’ne Ne Zaman Gidilir?

Tunus’ta yazlar oldukça kurak ve sıcaktır. Kışları da yağışlı bir iklimi olduğu için genellikle ilkbahar aylarında ziyaret edilmesi önerilir. Eğer deniz tatili yapacaksanız hazirana da sarkıtabilirsiniz fakat yazın kalan kısmında Tunus’ta seyahat etmek bunaltıcı olabilir.

Tunus Şehri’nde Nerede Kalınır?

Tunus şehrinde kalacak yer çeşitliliği oldukça fazladır. Medine bölgesi, eski şehir olarak bilinen merkezi bir bölgedir ve bu bölgede her bütçeye uygun seçenek bulmak mümkündür. Özellikle Sidi ben Arous Caddesi ve La Ligue Arabe Caddesi otel seçeneklerinizin fazla olduğu merkezi caddelerdir. Ville Nouvelle adlı yeni şehir bölgesinde otel seçeneklerinin yanı sıra apart evler de bulabilirsiniz. Barselona Meydanı da konaklama seçenekleriniz arasında olabilecek bir yerdir. Tunus şehrinin turistik kasabası Sidi Bou Said kasabasında da konaklayabileceğiniz birçok seçenek bulunmaktadır.

Medine bölgesinde yer alan El Patio Courtyard House isimli konuk evinin her odasında klima ve televizyon bulunmaktadır. Ücretsiz kablosuz internet bağlantısı, havaalanı servisi ve tesisteki hediyelik eşya dükkanı turistlerin bu oteli seçmelerinde önemli etkenlerdir. Yine Medine bölgesinde bulunan Dar Traki Medina de Tunis, yeri sebebiyle turistlerin tercih ettiği ekonomik bir oteldir. Hotel Belvedere Fourati, havaalanı servisi, ücretsiz kablosuz internet bağlantısı sunan 4 yıldızlı bir oteldir. Belvedere Parkı’na 100 metre mesafede bulunan otelde araba kiralama imkanı da vardır. Penthouse Sıit Hotel, Tunus Havaalanı’na 5 kilometre, Medine bölgesine 7,4 kilometre uzaklıkta bulunan 5 yıldızlı bir oteldir. Otelin havaalanı servisi, ücretsiz kablosuz internet erişimi, buz pateni pisti ve açık yüzme havuzu bulunmaktadır. Her suitinde mutfak, televizyon ve klima mevcuttur. Sofie Apart Hotel, 4 yıldızlı bir tesistir. Tesisin apart dairelerinde televizyon, klima, banyo ve kablosuz internet olanağı mevcuttur. Sofie Apart Hotel, Medine bölgesine 4,7 kilometre, Belvedere Parkı’na 2 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

Tunus şehrinde dünyanın başka yerlerinde de rastlayacağınız zincir otellerde konaklamak isteyebilirsiniz. Golden Tulip Otelleri hem ekonomik hem güvenli seçenekler sunabilir. Golden Tulip el Mehter, Beldevere Parkı’nın ve iş merkezlerinin yanında yer alan açık yüzme havuzu, havaalanı servisi sunan 4 yıldızlı bir oteldir. Golden Tulip Carthage, Kartaca Antik Kenti yakınlarında La Marsa bölgesinde bulunur, Tunus Şehri merkezine 16 kilometre uzaklıktadır. Otelin açık ve kapalı yüzme havuzları ve havaalanı servisi bulunmaktadır. İbis otel zincirinin de Tunus şehrinde bir oteli vardır. İbis Tunis Otel, şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunan ekonomik bir seçenektir. Ramada zincir otellerinin de Tunus şehrinde bir otel seçeneği mevcuttur. Gammarth bölgesinde, Kartaca kumsallarına yakın konumda bulunan Ramada Plaza Tunis, kapalı ve açık yüzme havuzu, hamam, sauna, fitness salonu imkanlarıyla turistlerin tercih ettiği bir otel olmuştur.

Tunus şehrinin kuzeyinde turistlerin ilgisini çeken küçük kasabası Sidi Bou Said’de de bütçenize uygun otel seçenekleri bulabilirsiniz. Dar Said, Tunus Körfezi manzaralı, açık yüzme havuzlu, ücretsiz kablosuz internet erişimi ve hamam imkanları sunan lüks bir tesis. Dar el Fell, bünyesinde bir de restoran bulunduran, odalarında mutfak, banyo ve ücretsiz kablosuz internet ağı bulunduran sahil kenarı plajı olan ekonomik bir oteldir. Ayrıca Der Fell otelinin havaalanından servis seçeneği de vardır. Buna ek olarak, Sidi Bou Said bölgesinde ev kiralama imkânınız da vardır.

Tunus Şehri’nde Gezilecek Yerler

Bir Kuzey Afrika ülkesi olan Tunus’un başkenti olan Tunus şehrinde bir yanda Akdeniz ruhunu hissederken diğer yanda çölün etkisini hissedersiniz. Aynı şekilde bir tarafta Tunus’un geçmişini, geleneklerini görebileceğiniz Medine bölgesi bir diğer tarafta şehrin modern, yeniliklere açık bölümü Habib Bourgiba Bulvarı. Bu çeşitliliğin Tunus ziyaretçilerine sunduğu da elbette ki farklı kültürlerin yansımalarını aynı şehirde gezebilmek olacaktır.

Tunus Şehri’nde Gezilecek Yerler

Tunus’un “eski şehri” Medine bölgesinde daracık labirent gibi sokaklarda, yerel pazarlarda, camilerde, surlarla çevrili bu yerde bir tarihi, geleneği bulacaksınız. Buna karşılık Ville Nouvelle (Yeni Şehir) bölgesinde 10. yüzyıl başlarının Fransız mimarisini, modern binaları göreceksiniz. Kartaca Antik Şehri’nde Tunus şehrinin ilk yerleşimlerine, Tunus’a egemen olmuş devletlerin izlerine, Tunus tarihini ilk zamanlarından bu yana yansıtan yapılara ve eserlere şahit olacaksınız. Kuzeye çıktıkça beyaz ve mavinin bütün bir kasabada nasıl birleştiğini Sidi Bou Said’de göreceksiniz.

Devamını Oku

Tunus Şehir İçi Ulaşım

Tunus şehri içinde ulaşım hiçbir şekilde sorun olmaz. Ülkenin en büyük şehri ve başkenti olduğu için bütün yollar Tunus şehir merkezine en kolay varılacak şekilde hazırlanmıştır. Şehir içi ulaşımda en çok kullanılan yöntemse otobüstür. Otobüsün önemli ayrıcalıkları ucuz olması ve çok hat bulunması. Otobüslerdeki yazılar Arapça olacağından öncesinde otobüs güzergahını gösteren bir harita edinmeniz faydalı olacaktır. Şehrin otobüs işletmesinin adı SNT olarak bilinir. Eğer yeşil-beyaz otobüsler görürseniz bilmelisiniz ki özel bir firmaya aittir. Otobüslerin biletleri otobüsün içinde satılmaktadır.

Tunus şehrinde tramvay da bir diğer şehir içi ulaşımı sağlama yöntemidir. Ana tramvay sistemi olan Metro Leger 5 hattan oluşmaktadır. Şehrin bir diğer tramvay sisteminin adı da TGM. TGM, Tunis Marine adlı duraktan başlayıp La Marsa adlı durağa kadar uzanıyor. Metro Leger tramvay sisteminin 1 numaralı hattı TGM ile Tunis Marine durağında buluşuyor. Tramvay biletleri durakların yanındaki gişelerden satılmaktadır. Tunus şehrinde ulaşım için aylık ya da haftalık gibi toplu bilet alımları yoktur.

Bir diğer şehir içi ulaşım sağlama yöntemi de taksilerdir. Taksiler şehirde her zaman bulabileceğiniz araçlardır, hele ki tren ve otobüs terminallerinde taksiler günün hangi saati olursa olsun çok sayıda bulunmaktadır. Taksi tercih ederken renklerinin sarı olmasına ve taksimetrelerinin bulunmasına dikkat edin. Ayrıca taksilerde üç kişi sınırlaması vardır, daha fazlasını kabul etmeyeceklerdir.

Tunus Mutfağı

Tunus ülkesinde yemekler genellikle Osmanlı ve Fransız mutfaklarından etkilendiği için bazı yemekler hatta isimleri bile Türk mutfağındakilere çok benzerdir. Tunus mutfağını ayırt edici kılan öğelerden biri acı. Hemen her yemekte az ya da çok acının kullanıldığı görülmektedir. Harissa adlı baharat ve sarımsak karışımı acı sos Tunus’ta oldukça meşhurdur.
Tunus mutfağında yaygın olan bir diğer unsur da baharatlar. Kimyon, kakule, kişniş, tarçın gibi baharatlar oldukça yaygın kullanım alanı bulur. Zeytin, Tunus’ta çok önemli bir yiyecektir. Sadece kahvaltılarda değil, salatalarda ve yemeklerde de kullanılır. Bunun yanında badem ve hurma da tercih edilen besinlerdir ve özellikle tatlılarda ikisi yaygın olarak kullanılır. Ekmek de Tunus’ta yemeklerin yanında vazgeçilmez bir yiyecektir. Öyle ki her yöreye özgü ekmekler bulmak mevcuttur.
 

Devamını Oku

Tunus’ta Alışveriş

Tunus şehri alışverişseverler için oldukça verimli bir şehir. Şehirde çok çeşitli pazarlar mevcut. Örneğin Souk de la Laine denen yün pazarları, geleneksel dokumacılık ürünlerinin satıldığı bir yer. Souk de Femmes denen “Kadınlar Pazarı” da kadınların özellikle peçe yapmak için kumaş aldığı bir yer, kumaşlara ilgisi olan turistlerin gezebileceği bir yer. Souk el Attarine de parfüm pazarı manasına gelen bir pazar, birkaç gerçek parfüm ustası buralarda halen bulunmaktadır. Özel yapım parfümler oldukları için pahalıdırlar, isterseniz size özgü bir parfüm yaptırabilir isterseniz de hazır yapılmış parfümlerden almayı tercih edebilirsiniz. Souk des Tapis, halı pazarı olarak bilinir, buradan halı ve kilimler alabilirsiniz. Souk des Orfevres, kuyumcular pazarıdır, dükkanlar oldukça fazladır. Dükkanlarda altınlar, gümüşler, inciler ve diğer çeşitli değerli taşları bulabilirsiniz. Souk de Chechias, şapka dükkanlarının olduğu, her dükkanda şapkalar yapılan renkli bir şapka pazarıdır. Burada yapılan şapkalar genellikle Orta Doğu ve Afrika’ya satılmaktadır. Souk de Etoffes, tuhafiye pazarı olarak bilinir, kumaşlar, kaftanlar satılır. Bu pazarlar genellikle Al-Zaytuna Camii çevresinde konumlanmıştır.

Hediyelik olarak Tunus’tan alabileceğiniz şeyler, her turistik yerde olduğu gibi buzdolabı süsleri ya da kartpostalların dışında ülkeye özgü yasemin kokulu parfümler, baharatlar, el dokuması halılar, hurma çeşitleri, kumaşlar, toprak kaplar olabilir.

Tunus ülkesi, alışverişte pazarlığın yaygın olduğu bir ülkedir. Bu yüzden almak istediğiniz bir şey olduğunda esnafla pazarlığa girebilirsiniz.

Tunus’ta Gece Hayatı

Tunus şehrinde kafelerin yoğunlukta olduğu Habib Bourguiba Bulvarı’nda hayat akşam geç saatlere kadar devam eder. Ancak Tunus şehri de Tunus ülkesi gibi gece hayatının, dans edilebilecek kulüplerin ve alkollü mekanların yoğun olduğu bir yer değil. Tunus halkının böyle bir hayat tarzı ve eğlenme talebi olmadığı için genellikle turistler için açılmış az sayıda mekan vardır. Habib Bourguiba Bulvarı’nda da alkol satan mekan yoktur. Tunus şehrinde kafelerde oturup naneli çay ve nargile içebilirsiniz. Kafelerin yoğun olduğu, turistik bir başka yer de Tunus şehrinin kuzeyindeki Sidi Bou Said kasabasıdır. Burada da kendine has kafelerde oturup naneli çay içmek turistik bir aktivitedir.

Devamını Oku

Tunus’ta Festivaller

Uluslararası Kartaca Festivali: Temmuz Ağustos aylarında

Tunus Medine Festivali: Ramazan ayı süresince

Tunus Resmi Tatiller

Yeni Yıl: 1 Ocak

Kurban Bayramı

Tunus Bağımsızlık Günü: 20 Mart

Gençlik Bayramı: 21 Mart

Martyr Günü: 9 Nisan

İşçi Günü: 1 Mayıs

Cumhuriyet Bayramı: 25 Temmuz

Kadınlar Günü: 13 Ağustos

Ramazan Bayramı

Tunus İçin Faydalı Bilgiler

Polis: 197,

Ambulans: 190

İtfaiye: 198’i

Tunus Türkiye Dış Temsilciliği

TUNUS BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: LOT No:4, Av. Hedi KARRAY Centre Urbain Nord B.P.134-1082 TUNIS/TUNISIE

Telefon: 00 216-70 132 300 (10 hat)

Faks: 00 216-71 767 045

[email protected]

http://tunus.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Tunus

Tunus Şehri Para Birimi

Tunus şehrinin başkent olduğu Tunus ülkesinde para birimi olarak Tunus dinarı kullanılmaktadır.

Tunus Şehri Resmi Dili

Tunus şehrinin bağlı olduğu Tunus ülkesinin resmi dili Arapçadır.

Tunus Şehri Saat Farkı

Türkiye saati (GTM+3) ile Tunus saati (GTM+1) arasında 2 saatlik fark vardır. Tunus’ta saat 12.00 iken Türkiye’de saat 14.00 olacaktır.

Tunus Şehri Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 11.1oC
    • Şub 10.9oC
    • Mar 13oC
    • Nis 15.4oC
    • May 19.1oC
    • Haz 23.3oC
    • Tem 26.4oC
    • Agu 26.7oC
    • Eyl 24.3oC
    • Eki 20.3oC
    • Kas 15.6oC
    • Ara 12.2oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1.056.000 / Dil: Arapça / Para Birimi: Tunus Dinarı / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün