Datça Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1
 

Datça, Türkiye’nin Ege Bölgesi’ndeki Muğla iline bağlı 13 ilçeden biridir. Adını aldığı Datça Yarımadası’nın üzerinde bulunur. Antalya, Bodrum, Alaçatı, Kuşadası gibi fazla popüler ve kalabalık olan tatil rotalarından hoşlanmayan ve tatilini sakinlik içinde geçirmek isteyenlerin en sevdiği yerlerden biridir. Yunanistan’a bağlı olan Simi Adası Datça’ya elinizi uzatsanız dokunabileceğiniz kadar yakındır bu yüzden Simi’ye Datça’dan her gün günübirlik ziyaretler gerçekleştirilir. Aynı şekilde Yunanlar da Simi’den Datça’ya günübirlik turlar düzenlerler.

Datça’da Cumalı, Emecik, Hızırşah, Karaköy, Kızlan, Mesudiye, Sındı, Yakaköy, Yazıköy olmak üzere 9 kasaba bulunur. Mesudiye, deniz kenarında bulunması sebebiyle en bilinenidir. Mesudiye’deki Palamutbükü Koyu ve plajı tatilcilerin en gözde yeridir. Datça son yıllarda başta Alman, İngiliz ve Ruslar olmak üzere birçok yabancı turistin arsa ve yazlık ev satın almasıyla gündeme gelmektedir.

253 km’lik sahil şeridine ve 52 koya sahip olan Datça; Ege ve Akdeniz sularının kesişme noktasında bulunur. Datça’nın en önemli sahil şeritlerinden biri Gebekum Kumulu’dır. Binlerce yıl içinde Gebekum’da deniz hareketleri ile oluşan bir çeşit mikroorganizma sahildeki kumları yiyerek yeni kumlar meydana getirmiştir. Günümüzde koruma altında olan bu kumulda 85 bitki çeşidi ve 19 kuş türü bir arada yaşar.

Datça Yarımadası'nda bilinen ilk yerleşim Kariyalılar ile yaklaşık 4.000 yıl öncesinde başlar. Burası birçok medeniyet tarafından yaşam alanı olarak kullanılmıştır. Bugünkü Datça, Osmanlılar tarafından 1909 yılında Reşadiye olarak adlandırılmış, şu anda ise Reşadiye, Datça’nın küçük bir mahallesi olarak kalmıştır.

Tanıtım Videosu: 

Devamını Oku

Datça Nerededir?

Datça, Türkiye’nin Ege Bölgesi’ndeki Muğla iline bağlı 13 ilçeden biridir. Ülkenin güneybatısındaki Datça Yarımadası’nda bulunur.

Datça’ya Nasıl Gidilir?

Muğla iline bağlı olan Datça’ya Bodrum’dan feribot ile 2 saatte, karayoluyla 4 saatte ulaşabilirsiniz. Feribota otomobil, bisiklet, karavan ve motosiklet kabul edilmektedir. Muğla merkezden Datça’ya karayolu ile yaklaşık 1 saat 15 dakikada gidilmektedir. Türkiye’nin büyük şehirlerinden kalkan ve özel şirketlere bağlı olan şehirlerarası otobüslerle ile Marmaris’e vardıktan sonra yerel otobüs ve minibüslerle Datça’ya ulaşmanız mümkündür. Havayoluyla en kısa ulaşım ise Dalaman Havaalanı’na indikten sonra Datça minibüsüne binmek olacaktır. Havaalanında Datça minibüsü olmadığı takdirde önce Marmaris’e gitmeniz oradan Datça minibüsüne binmeniz gerekmektedir.

Datça’ya Ne Zaman Gidilir?

1

Datça’ya bahar aylarından itibaren sonbaharın ortalarına kadar tatil amacıyla gidebilirsiniz. En sakin tatil rotalarından biri olan Datça kış aylarında da çok soğumayan iklimiyle kısa kaçamaklar yapmak isteyen turistleri memnuniyetle ağırlayacaktır. Bahar aylarında giderseniz Datça’nın meşhur badem çiçeklerinin açılış mevsimine denk gelirsiniz ve bu sizin için eşsiz bir deneyim olur. Ancak Datça’da hayat nisan sonu itibariyle canlanır. En çok yoğunluk haziran-temmuz-ağustos aylarında yaşanır. Nüfus 3 katına kadar çıkabilmektedir. Eylül ve ekim aylarında da tatilciler az da olsa gelmeye devam eder. Özellikle Datça’da yazlığı olanlar bir türlü ayrılıp şehir hayatına dönmek istemezler. Ne zaman ki tatilciler dönmeye başlar işte o zaman Datça yerlileri için denizin keyfini çıkarma vaktidir çünkü onlara göre denizin en iyi hali eylül-ekim aylarındaki halidir. Nitekim Datçalılar yaz aylarında pek sokağa çıkmazlar; her yer turist doludur. Yılın hangi mevsiminde giderseniz gidin Datça size sadece huzur ve mutluluk verecek. İşte o huzur ve mutluluğu hissettiğinizde şu satırlar aklınıza düşsün:

“Sorulu cevaplı

Ne harika yer burası!

Nereden buldun bu Datça'yı

Elimle koymuş gibi buldum”

Can Yücel

Datça’da Nerede Kalınır?


Datça’ya gitmek istiyorsunuz ama nerede konaklayacağınızı bilemiyor musunuz? Datça’da çok sayıda konaklama tesisi ve seçeneği mevcut. İster bir butik otelde ister kiralayacağınız eski Datça evlerinde, villa tipi bir pansiyonda veya konforlu otellerden birinde kalabilirsiniz. Yaz turizminin oldukça geliştiği Datça’da konaklama olanakları da zamanla gelişmiştir. Her zevk ve bütçeye uygun konaklama tesislerinden birini siz de seçip Datça’daki seyahatiniz boyunca konaklayabilirsiniz. Her otel ve pansiyonun kredi kartsız işlem ve belli bir tarihe kadar ücretsiz iptal seçeneklerinden faydalanarak tatilinizi şekillendirebilirsiniz. Kalabalık arkadaş grubuyla gidecek olan tatilcilerin bir villa tutmalarını hem ekonomik olacağı hem de geniş alana sahip olacakları için tavsiye ederiz.

Yaz sezonunda oldukça kalabalıklaşan Datça’ya siz de yazın gitmeyi planlıyorsanız seyahatinizden en az 3-4 ay önce nerede konaklamak istediğinizde karar kılmanızı ve size en uygun tesisi rezerve etmenizi önermekteyiz. Rezervasyondan önce tesisin standartlarının ve koşullarının sizin ve aileniz için uygun olduğundan emin olmalısınız. Örneğin çocukla seyahat edeceklerin hangi otelin çocuklu misafir kabul ettiğini öğrenmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Aynı şekilde can yoldaşı olan evcil hayvanıyla konaklamak isteyenlerin tesisin evcil hayvan kabul ettiğinden emin olmalarını tavsiye ederiz.

Huzurlu ve sakin ama aynı zamanda merkezden de uzak kalmadan bir tatil geçirmek isteyen turistler Datça’nın Mesudiye Mahallesi’nde bulunan villa tipi konaklama tesislerini; Hayıtbükü, Palamutbükü ve Kızılbük’te doğa ile iç içe bir tatil geçirmek isteyenler buralarda bulunan ahşap Datça Evleri’ni tercih edebilirler. Datça’nın tertemiz ve begonya kokulu sokaklarında gecelerini geçirmek isteyenler ise Eski Datça Mahallesi’ndeki çeşitli butik otelleri, pansiyonları rezerve edebilir veya eski Datça evlerini kiralayabilirler. İlkbahar aylarından itibaren kiralayacağınız evde karar kılmanız gerektiğini unutmayınız zira Datça ne kadar sakinliğiyle bilinse de tanınırlığı her sene artmaktadır bu da daha çok turistin geldiği anlamına gelmektedir.

Datça Aktur bölgesindeki kamp alanlarında doğaseverlerin çadırlarında kalmaları mümkündür. Bu seçeneği en çok maceraperestler ve arkadaş grubuyla seyahat eden üniversite öğrencileri tercih eder. Modern hayattan ve teknolojiden bir süreliğine kopmak ve doğayla baş başa kalmak istiyorsanız sizin için de en uygun konaklama seçeneği bu kamp alanları olacaktır. Datça’ya birçok turistin yaptığı gibi karavanla seyahat edecek olanlar yine bu kamp alanlarında karavanların park etmesi için ayrılan bölümlerden yararlanarak geceyi araçlarının içinde geçirebileceklerdir.

Size tavsiyemiz, Datça merkezde kalmak isterseniz Sevgi Yolu’nda ve Kumluk Yolu’nda bulunan birbirinden güzel ve huzurlu otel ve pansiyonlardan birini seçmenizdir. Ayrıca eğer kamp alanında çadırda, karavanda veya merkezde kiralayacağınız bir evde kalmayacaksanız Palamutbükü’ndeki konaklama tesislerini şiddetle tavsiye ediyoruz. Palamutbükü’nün güzelliğini gördükten sonra buradan ayrılmak istemeyeceksiniz. Üstelik merkeze 25 km uzaklıkta olmasına rağmen tüm ihtiyaçlarınızı Palamutbükü’nde de karşılayabilirsiniz.

Datça Otelleri - Datça Otel Fiyatları

Güzel ülkemizin cennet köşelerinden biri olan Datça, Muğla’nın şirin mi şirin ilçesidir. Ege Denizi ile Akdeniz’in buluştuğu noktada yer alan Datça, sakin yolları ve huzuru buram buram iliklerinizde hissedeceğiniz koyları ile metropol şehirlerin kalabalıklığından, gürültüsünden, stresinden uzaklaşıp hayaller kurup yaratıcılığınızı artıracağınız bir yerdir. Yeşilin ve mavinin göz alıcı tonlarını bir arada sunan Datça’da gündüzleri berrak sularıyla serinleyip güneşlenmenin tadını çıkarabileceğiniz gibi, yerel halkın yaptığı el sanatlarını sevdiklerinize hediye alabilir, ya da çarşamba ve cumartesi kurulan pazarlarda organik mevsim meyvelerinin tadına bakabilirsiniz.  “Peki Datça’da nerelere gidilir?” diye soracak olursanız, tabi ki Türk şiirinin usta isimlerinden Can Yücel’in evine. Aynı zamanda ziyaretçiler tarafından uğrak bir yer olan Orhan’ın Yeri’nde Can Yücel’in yarım bıraktığı şarap şişesi sergilenmektedir. Tarih severler için Knidos Antik Kenti mutlaka gezilecek yerler arasına eklenmelidir. Reşadiye’de köy kahvaltısı yapabilir, meyhanelerde arkadaşlarınızla hoş sohbet eşliğinde mezelerin tadına bakabilirsiniz. Ulaşımın çok kolay olduğu bu şirin yarımadada civar köylere ve koylara saat başı minibüsler kalkmaktadır. Datça’da her bütçeye uygun otel, apart, pansiyon seçenekleri mevcuttur. Sizler için hazırladığımız Datça otelleri yazımızı keyifle okuyabilirsiniz.

1

Devamını Oku

Datça’da Gezilecek Yerler

1
 

Datça’ya gidip en güzel yerlerini yavaş yavaş keşfetmeye başladığınızda bir cennete geldiğinizin farkına varacaksınız. Datça’nın en önemli, en görülesi adreslerini sizin için rehberimizde derledik. Bu yerleri gezdikten sonra “Datça gibisini görmedim” diyeceğinize eminiz. Çünkü bu kadar güzel bir kasaba daha dünyada yok. Seyahatinizin daha kolay olması için görmeniz gereken yerleri şimdiden okuyup fikir edinebilirsiniz. 

Datça’da Gezilecek Yerler

Binlerce yıllık tarihin şahidi Knidos Antik Kenti, Aktur, Kargı Koyu, Ovabükü, Palamütbükü, Datça’nın cennet koyları, Eski Datça’nın o güzelim çiçek kokulu sokakları, yel değirmenleri, limanı, tertemiz plajları aklınızı başınızdan alacak, her sene yeniden gelmek isteyeceksiniz. Adı geçen yerlerle ilgili detayı yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Datça Mutfağı

1

Datça lezzetleri arasında balık, badem ve bal her daim başköşededir. Bölgede badem üreticiliği çok geliştiği için bir kısmı dünyaya ihraç edilir. Doğrudan kır çiçeklerinden elde edilen bal da aynı derecede önemlidir. Datça’da üretilen balın tadının başka hiçbir bala benzemediği söylenir. Ayrıca Datça sularından yakalanan balığın tadını da başka bir yerde bulamazsınız. Datça’da karaville (yöresel salyangoz yemeği) ve keçiboynuzu da mutlaka tatmanız gereken lezzetlerdendir. Özellikle salyangoz yılın belli dönemlerinde şifa niyetine tüketilmektedir. Öte yandan Datça Yarımadası’nda yetişen sayısız bitki çeşidiyle şifalı karışımlar hazırlanır. Datça yemekleri yarımadanın binlerce yıllık geçmişiyle gelişmiştir. Bu bitkilerden en önemlileri zakkum, kekik ve mersindir. Ege ve Akdeniz’in buluştuğu Datça’da zeytinciliğin ve zeytinyağı üretiminin gelişmesi herhalde şaşırtıcı olmaz. Datça’ya gittiğinizde mutlaka dalankıta, labada, ütmek kavurması, mürdümük, kışıyak, börülce, bademli sultan tatlısı, sakızlı muhallebi, bademli baklava, bademli incir tatlısı ve damat tatlısını yemenizi öneririz. Ayrıca Datça’da yerlilerin her zaman tükettiği elmasçık, garağan, sepsuyu ve narpız isimli çay çeşitlerini de tüketebilirsiniz.

Datça seyahatinizde mutlaka tatmanız gereken lezzet; Datça kalamarı. Kalamarın yanısıra taze ve günlük karides, trança, lagos, barbun, levrek ve çipura yiyebileceğiniz pek çok mekan bulunmaktadır. Bunlardan biri İskele Mahallesi'nde bulunan Hüsnü'nün Yeri'nde, Datça Mutfağı'nın en güzel yemeklerini bulabilirsiniz. Aynı yerde bulunan Fevzi'nin Yeri'nde ise Ege mutfağına ait pek çok mezeyi tadabilirsiniz. Burada cevizli zeytin ezmesi, tilki otu, sübye güveç, kaya koruğu, pirinçli midye ve kapari filizinden oluşan mezelerle dolu bir masa ile karşılaşacaksınız. Ege'ye özgü kabakçiçeği dolması için liman üzerindeki Culinarium ise doğru adres. Deniz kenarındaki bu mekanda Ege'nin bize armağanı olan pek çok damak çatlatan lezzet karşınıza çıkabilir. Girit ezmesinden patlıcan yatağındaki deniz börücesine, ahtapotlu salatadan tereyağlı karidese çeşitli yemekleri tadabileceğiniz kumsal üzerindeki Kekik Restoran Datça'da önerilen mekanlardandır. 

Datça’da Alışveriş

1

Datça’dan dönerken hem kendiniz hem sevdikleriniz için mutlaka bal ve badem götürmelisiniz. Zira Datça bal ve bademiyle ünlüdür. Öyle ki dünyanın en iyi bademi Datça bademidir. Datça’nın hemen her yerinde, çarşıda, pazarda, bakkallarda Datça balı ve Datça bademi bulabilirsiniz. Bunları ayrı ayrı satın alabileceğiniz gibi kuru incir, bal ve fırınlanmış bademin karıştırılması ile hazırlanan “ballı badem” veya badem helvası da satın alabilirsiniz. Lezzetini tadınca eve kutu kutu götürmek isteyeceksiniz. Haftanın belli günlerinde kurulan semt pazarlarında taze ve organik sebze-meyve bulabilir ve tüketebilirsiniz. Şehir hayatından uzaklaşmışken sağlıklı tarım ürünleriyle beslenme fırsatını da kaçırmamalısınız. Meşhur Datça balığını balık lokantalarında yiyebileceğiniz gibi bu semt pazarlarından bizzat satın alıp tüketebilirsiniz. Ayrıca Datça’nın şifalı kuru otlarını bu pazarlarda keşfedebilirsiniz. Çünkü mikro klima ismiyle bilinen iklimi sayesinde Datça’da şifalı bitkiler yetişmektedir. Narpız, kekik, biberiye, üzerlik otu, adaçayı, yüzük çayı, pelin otu, altın otu, karabaş otu, kantaron otu, sumak, dağ nanesi, keçiboynuzu, kapari ve karabiber Datça'da yetişen doğal bitkilerdendir. Sağlıklı besin alışverişini bitirdikten sonra Datça’nın yerlilerinin el emeği göz nuru iğne oyalarından, işli örtülerinden ve ipek dokumalarından satın alabilirsiniz. Halkın el sanatı eserlerini sergilediği tezgâhlarda kendi zevkinize uygun ürünler, takılar, süs eşyaları ve hediyelik eşya bulabilirsiniz. Aynı şekilde el emeği ve otantik tarzda seramik ürünler de satın alabilirsiniz.

Datça’da Gece Hayatı  

1

Datça’da gece hayatı denince akla Antalya, İstanbul, İzmir, Çeşme gibi gelişmiş turistik rotalardaki eğlence hayatı gelmemelidir çünkü Datça’da hayat gündüz olduğu kadar gece de sakin geçer. Nitekim Datça’ya kalabalıktan uzaklaşıp kafa dinlemek isteyen ve gürültüsüz ortamda tatil yapmayı arzu eden turistler gelir. Peki, bu, Datça’da güneş batıp da hava karardığında sıkılacağınız anlamına mı gelir? Elbette hayır.

Datça’da öncelikle hem gönlü hem karnı doyuran lezzetli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Datça’daki en ünlü 4 restoran Hüsnü’nün Yeri, Fevzi’nin Yeri, Tuna Restoran ve Emek Restoran’dır. Zaten otelden çıkıp sokaklarına karıştığınızda mezelerini yiyemeyeceğiniz, rakı-balık sofrası kuramayacağınız bir Ege kasabasını hayal etmek dahi mümkün olmaz. Balık lokantalarında tadacağınız taze ve günlük karidesler, trançalar, lagoslar, barbunlar, levrekler, çipuralar Datça’nın en önemli lezzetleridir. Mezelere gelecek olursak kabak çiçeği dolması, ahtapot ızgara, Ege otları ve favadan sofranız mahrum kalmayacaktır. Belki de Datça’nın en önemli mezesi olarak kalamarını, cevizli zeytin ezmesini, tilki otu, sübye güveci, kaya koruğu, pirinçli midye, kapari filizini tavsiye edebiliriz. Sizi uyarmak isteriz: Bu mezeleri yemekten ana yemeğe yer kalmayabilir. Datça’nın bu en önemli balık lokantalarına mutlaka 1-2 gün önceden rezervasyon yaptırmayı unutmayın. Bu restoranlardaki yoğunluğu görünce Datça’nın kalabalık bir yer olduğu sanrısına kapılabilirsiniz. Deniz ürünü tercih etmediğiniz bir akşam ise Datça’da bulunan İtalyan restoranı Mayistra’da mutlaka pizza yemenizi öneririz. Ayrıca Culinarium ve Kekik Restoranlarını da mutlaka denemelisiniz.

Devamını Oku

Datça’daki Festivaller

1


Datça ne kadar sakin bir Ege kasabası diye bilinse de sosyal hayat oldukça renklidir. Hem ilçe belediyesinin hem sivil inisiyatiflerin çabasıyla Datça’da birbirinden farklı etkinlikler düzenlenir. Elbette bu etkinliklerin çoğu Datça’nın nüfusunun arttığı bahar, yaz ve sonbahar aylarında gerçekleşir. En önemli festival ve organizasyonları sizin için yazımızda bir araya getirdik.

Datça Bademli Pilav Şenliği: Türkiye’de her sene kutlanan Turizm Haftası kapsamında gerçekleşen etkinliklerin en önemlilerinden biri şüphesiz Datça Bademli Pilav Şenliği’dir. 25 Nisan 2017 günü Datça’da gerçekleşen Bademli Pilav Şenliği, Datça’nın imzası haline gelmiş ve dünyanın en iyi bademi diye bilinen Datça bademinin yurt içindeki ve yurt dışındaki tanıtımı için düzenlenir.

Datça Süslü Kadınlar Bisiklet Turu: 24 Eylül 2017 günü 18.00-19.00 saatleri arasında gerçekleşen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, Datça’da “Egzoz Kokusuna Karşı Parfüm Kokusu” sloganıyla düzenlenir. İlki 2013 yılında düzenlenen bisiklet turuna Datçalı veya turist tüm kadınlar davetlidir. Turun başlangıç noktası her sene olduğu gibi yine Datça Cumhuriyet Meydanı’dır.

Datça Bit Pazarı: Datça Pazar Yeri’nde her ayın son Pazar günü kurulan bitpazarına tüm Datça halkı rağbet gösterir. Siz de bu atmosferi solumak isterseniz yaz-kış fark etmeden kurulan Datça Bit Pazarı’na uğramalısınız.

Uluslararası Knidos’un Sır’ı Kültür-Sanat Festivali: 7 senedir Knidos Kültür Sanat Akademisi tarafından kesintisiz olarak her yaz sonu düzenlenen Knidos’un Sır’ı Festivali ve Açıkhava Sergisi’nde cam heykel, heykel, fotoğraf ve resim sergileri düzenlenmekte, amatör ve profesyonel sanatçılar ile söyleşiler yapılmaktadır. “Sanat, barış demektir” sloganıyla bu sene 5 Ağustos günü gerçekleşen festivale katılımın her yıl bir öncekinden yoğun olduğunu görmek Datça halkını memnun etmektedir.

Uyarı: Her festivalin tarihleri yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.

Datça İçin Faydalı Bilgiler

İtfaiye: 110

Polis: 155

Ambulans: 112

Datça Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 11oC
    • Şub 11oC
    • Mar 13oC
    • Nis 17oC
    • May 21oC
    • Haz 25oC
    • Tem 28oC
    • Agu 28oC
    • Eyl 25oC
    • Eki 21oC
    • Kas 16oC
    • Ara 12oC

Kısa Kısa

Nüfus: 12.000 / İklim: Akdeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün