Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü’nde yer alan Rize zümrüt yeşili yaylaları, gür ormanları, tertemiz havası ve damakları şenlendiren lezzetleri ile ülkemizin önde gelen şehirlerinden biridir. Karadeniz’e sahili olan Rize’nin toplam yüz ölçümü 3.920 kilometrekare olup TÜİK’in 2017 yılı verilerine göre nüfusu 331.041’dir. Rize Merkez başta olmak üzere Çayeli, Ardeşen, Pazar, Güneysu, Fındıklı, İkizdere, Çamlıhemşin, Hemşin, Derepazarı, İyidere, Kalkandere olmak üzere 12 ilçesi vardır. Nüfus yoğunluğu bakımından Rize Merkez en kalabalık ilçeyken Hemşin nüfusun en az olduğu ilçedir. Trabzon, Artvin, Erzurum ve Bayburt illeri ile komşu olan Rize, Karadeniz turlarının uğrak noktalarından biridir. Özellikle bahar ve yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Rize turizm potansiyelini her geçen gün daha da artırmaktadır. Türkiye’nin en fazla yağış alan ili olma özelliğini taşıyan Rize’nin havası ılıktır. Yaz mevsiminde aşırı sıcaklardan bunaldığınızda Rize’nin yaylaları eşsiz havasıyla ferahlamak isteyenleri ağırlar. Her mevsim bol miktarda yağış aldığı için toprakları gür ormanlarla kaplıdır. %48’e yakın kısmı fundalık ve ormanlık alan olan Rize’de yeşilin bütün tonlarını bir arada görebilirsiniz. Kestane, kayın, kızılağaç, defne, çınar, dişbudak ve gürgen Rize’de yer alan ağaçlar arasındadır. Yükselti arttıkça ladin, köknar ve karaçam ağaçları kendisini gösterir. Türkiye ormanlarının %25’ine sahip olan Rize adeta oksijen deposudur.
Rize’de yıllık yağışın fazla olması, nem miktarının fazlalığı ve güneşli gün sayısının az olması ile tarım alanlarının neredeyse yüzde 90’ını çay tarlaları oluşturur. Türkiye’nin çay ihtiyacını tek başına karşılayan Rize’de en önemli geçim kaynağı çay yetiştiriciliğidir. Siyah, yeşil, beyaz çayın yanı sıra son yıllarda organik çay yetiştiriciliğine de başlanmıştır. Rize’de yetiştirilen çaylar 100’ü aşkın ülkeye ihraç edilerek ülke ekonomisine de büyük ölçüde katkı sağlanmaktadır. Rize’de çaydan sonra en fazla yetiştirilen ürün fındıktır. Son yıllarda kivi yetiştiriciliğinde de önemli gelişme kaydedilen Rize’de mısır, fasulye ve patates de yetiştirilir. Rize toprakları fazla engebeli olduğu için tarım araçlarının kullanımı için elverişli değildir. Armut, elma, mandalina en çok yetiştirilen meyvelerdir. Balıkçılık ve ormanürünlerinin de Rize ekonomisine katkısı oldukça fazladır. Rize nüfusunun yaklaşık %70’i tarım ile uğraşır. Yayla ve platolarda hayvancılık yapılmakla birlikte arıcılık oldukça gelişmiştir. Özellikle İkizdere’nin Anzer balı meşhurdur ve çok değerlidir. Rize kıyılarında balıkçılık ana geçim kaynaklarından biridir. Hamsi, kefal, palamut, istavrit, mezgit, lüfer, kırlangıç bol bulunan balıklardır. Rize balık üretiminde Ordu, Trabzon ve İstanbul’dan sonra dördüncü sırada yer alır. Rize’de sanayi, çay üreten fabrikalara dayalıdır. Kereste, döküm ve un fabrikaları da çoğunluktadır.
El değmemiş doğası, birbirinden güzel yaylaları, tarihî yapıları ile Rize Doğu Karadeniz’in incisidir. Özellikle bahar ve yaz aylarından itibaren Rize yaylaları doğaseverlerin akınına uğrar. Yeşilin her tonunu barındıran Rize yaylaları arasında Ayder Yaylası, Ovit Yaylası, Pokut Yaylası, Anzer Yaylası, Gito Yaylası, Elevit Yaylası öne çıkar. Yılın farklı dönemlerinde yapılan şenliklerle yaylalarda unutulmaz eğlencelere tanık olabilir, vücudunuza bol miktarda oksijen depolayabilir ve harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Sadece bahar ve yaz aylarında değil kış aylarında da karla kaplanan Rize yaylaları görülmeye değerdir. Rize doğa sporları bakımından da oldukça elverişlidir. Rafting için en uygun yerlerden biri olan Fırtına Deresi’nin azgın sularına karşı kürek sallayabilir, adrenalin dolu anlar yaşayabilirsiniz. Bu kadar heyecan bana az diyorsanız Ayder Yaylası’nda zipline ile nabzınızı daha da artırabilirsiniz. Yaz aylarının vazgeçilmez aktivitelerinden biri olan zipline ile Ayder Yaylası’nın tüm güzelliğini bir de havadan görebilirsiniz. Farklı zorluklardaki parkurları ile trekking Rize’de doğaseverlerin en çok tercih ettikleri aktivitelerdendir. Kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılık dalı ile ilgili olanların da radarında olan trekking ile Rize’nin eşsiz doğasına yakından tanık olma fırsatı yakalayabilirsiniz. Türkiye’nin en yüksek dördüncü dağı olan Kaçkar Dağı, dağcılık sporuna gönül verenler için önemli bir tırmanış alanıdır.
Siz de Karadeniz gezisi için plan yaparken en az üç-dört gününüzü Rize’ye ayırarak uzun süre hafızanızdan çıkmayacak bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz.
Tanıtım Videosu: