İçinde Kaybolacağınız En Büyük 10 Havalimanı

Pekin Uluslararası Havalimanı, Çin

Pekin’in kuzeydoğusunda yer alan havalimanı, devlet kontrollü bir şirket tarafından yönetilmektedir. 2330 hektar büyüklüğünde ki alanı ile dünyanın en büyük havalimanlarından biri olmakla beraber, yılda yaklaşık 86 milyon yolcu kapasitesi ile de dünyanın 2. en büyük yolcu trafiğine sahip havalimanıdır. 

Kahire Uluslararası Havalimanı, Mısır

Kahire’nin kuzeydoğusundaki bu havalimanı, 2550 hektarlık alanı ile dünyanın en büyüklerinden. Birçok havayolu şirketi için 1. merkez görevi gören havalimanı, yılda yaklaşık  14 milyon yolcusu ile Mısır’ın en kalabalık havalimanı olma özelliğini taşıyor. 

1

O’Hare Uluslararası Havalimanı, ABD

Şikago merkezli havalimanı, yaklaşık 2650 hektar alan üzerine kurulu. Amerikalı havayolu şirketleri için ikincil merkez olma özelliğini gösteren havalimanı, Amerika’daki en büyük 3. havalimanı olmasına rağmen, yıllık 80 milyon civarındaki yolcu sayısı ile dünyadaki 6. büyük insan trafiğine sahip havalimanı özelliğini taşıyor. 

Bangkok Uluslararası Havalimanı, Tayland

Havalimanlarının en büyüğü değil ama en güzel mimariye sahip olanlarından biri. Bangkok havalimanı, birçok havayolu şirketine merkez görevi yapıyor. Yerel halk tarafından Suvarnabhumi olarak adlandırılan havalimanı, 2980 hektarlık devasa bir alana ve yıllık 38 milyon yolcu kapasitesine sahip. 

Madrid Barajas Havalimanı, İspanya

1928’de hizmete giren havalimanı, İspanya’nın en büyüğüdür. Iberia ve Air Europe havayolu şirketlerinin merkezidir. 3000 hektarlık alanı ile oldukça büyük olan havalimanı, yıllık 41 milyon yolcu kapasitesi ile Avrupa’nın 4. ve dünyanın en büyük 10. havalimanı olma özelliğini taşıyor. 

2

Charles de Gaulle Havalimanı, Fransa

FedEx Express, Air France ve Delta Airlines havayolarının merkezi konumundaki havalimanı, 3200 hektarlık alanı ile Fransa’nın en büyüğü. Adını ünlü Fransız General Charles de Gaulle’den alan havalimanı, yıllık ortalama 60 milyon yolcu kapasitesi ile dünyanın en büyükleri arasında. 

Shanghai Pudong Uluslararası Havalimanı, Çin

DHL Aviation, China Cargo Airlines, FedEx Express, China Eastern Airlines, Shanghai Airlines gibi çok büyük havayolu ve kargo şirketleri için önemli bir merkez olan havalimanı, 3350 hektarlık alanı ile oldukça büyük. Yıllık 53 milyon yolcu kapasitesi ile de Çin’in en yoğun 3. Havalimanı. 

Fort Worth Uluslararası Havalimanı, ABD

Dallas ve Fort Worth arasında kurulmuş olan havalimanı, 7800 hektarlık alanı ile ABD’nin en büyük ikinci havalimanı. American Airlines, Ameriflight ve UPS Airlines havayolları için merkez konumunda ki yer, yıllık 63 milyon yolcu kapasitesine sahip. 

Denver Uluslararası Havalimanı, ABD

ABD’nin en büyük, dünyanın ise 2. büyük havalimanıdır. Tamı tamına 13.726 hektarlık bu devasa havalimanı, kapladığı alanla büyük olsada, yıllık 53 milyon yolcu kapasitesi ile gerilerde kalıyor. 

3

Kral Fahd Uluslararası Havalimanı, Suudi Arabistan

Dünyanın en büyük havalimanı kimlerde olacaktı? Tabiki petrol zengini Suud’larda. En yakın rakibinden 6 kat daha büyük olan bu havalimanı, yaklaşık 78000 hektarlık bir alan üzerine kurulu. Damman’ın kuzeybatısında kurulan havalimanı, 15 yıl önce faaliyete geçmiş ve Kraliyet ailesi için özel tasarlanmış bir de Royal Family Terminali mevcutmuş. Yolcu sayısı bakımından ise dünyada ilk 50’ye giremiyor malesef. 

Verethragna

Yazar Hakkında

Verethragna

Gezer, Analog fotoğraflar çeker. Klasik bisikletleri restore eder. Müzik dinler, şarkı söyler.